Votul OBLIGATORIU !

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Mai,eu m-am prins de mai demult ca-s "dasteapta foc"manca-m-ar mama,da` astept s-o constate altii nu s-o zic io...

Momentan fac si io ca ardeleanca care se trezeste dimineata,se uita in oglinda si ce"ioi,frumoasa si desteapta-s...."..e o gluma,nu foarte buna,dar e o gluma,da?
Ca oricum mie mi se apleaca de cata fatarnicie e in clasa politica,parlament si guvern......zau ca mi se apleaca rau de tot.Nu mai am incredere in nimeni.

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada
Ca oricum mie mi se apleaca de cata fatarnicie e in clasa politica,parlament si guvern......zau ca mi se apleaca rau de tot.Nu mai am incredere in nimeni.


Cred ca greata asta ne apleaca pe toti care gandim la fel si pe care ne supara ca nu putem schimba nimic!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Votul obligatoru presupune evidenta clara a cetatenilor la AEP si colectarea motivarilor, pentru a nu se acorda amenda in cazul cand absenta este motivata, (plecat in strainatate, bolnav grav etc..).
In periaoda referendumului se estimeaza ca 500.000 de romani o sa-si petreaca concediu in strainatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Aflam ca politicienii au introdus un proiect de lege, care a fost si adoptata tacit de Senat, care prevede www.realitatea.net/votul-obligatoriu-adoptat-de-senat-sanctiuni-drastice-pentru-absenteism_932631.html" target="_blank">votul obligatoriu.

Obligativitatea votului il transforma din drept in obligatie.
Constitutia prevede dreptul de a alege si de a fi ales, nu prevede obligatia de a alege.

Citat:
Senatul a adoptat tacit, marti, o propunere legislativa care introduce votul obligatoriu pentru cetatenii romāni. Proiectul, initiat de deputatii Tudor Ciuhodaru si Mircia Giurgiu, prevede sanctiuni drastice pentru absenteism, de la o amenda de 1000 lei pāna la suspendarea dreptului de a vota. Propunerea va intra īn dezbaterea Camerei Deputatilor.

Īn viziunea celor doi deputati, votul obligatoriu ar duce la reducerea drastica a fraudarii si mitei electorale, responsabilizarea candidatilor si a partidelor politice, legitimitatea crescuta a Parlamentului si presedintelui, responsabilizarea populatiei si cresterea constiintei civice.

Proiectul va intra īn dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional īn acest caz.

Potrivit presedintelui Pro-Democratia, subiectul a devenit interesant pentru publicul romānesc. "Merita o dezbatere pubica serioasa. Subiectul a fost introdus in sondaje de cinci ani si a deveni interesant pentru public. A crescut proportia celor care cred ca aceasta ar fi o solutie, īnsa nu este majoritara īnca. Merita discutat īnca, nu votat legi īn necunostinta de cauza", a adaugat analistul. El a subliniat ca, desi prezenta obligatorie la vot ar reduce frauda electorala, īn Romānia exista si contraexemple - "Avem un caz asupra caruia merita sa reflectam - alegerile locale din #350;tefanesti, unde prezenta la vot a fost de 95%, si cu toate acestea suspiciunea de frauda a dus la reluarea scrutinului".

Printre tarile care au avut vot obligatoriu, dar l-au eliminat se numara Olanda, Spania si Austria.

Printre tarile europene care au vot obligatoriu se numara Belgia si Grecia, dar trebuie mentionat ca sanctiunile nu se prea aplica.

Votul obligatoriu a fost introdus īn Belgia īnca din 1892 pentru barbati si īn 1949 pentru femei. Cetatenii care au peste 18 ani si nu se prezinta la urne risca o amenda. Daca cetateanul nu se prezinta la patru runde de alegeri, atunci īsi poate pierde dreptul de vot timp de zece ani.

Īn Grecia, votul obligatoriu nu este neaparat obligatoriu, īn sensul ca legea exista, dar nu se aplica.


Am impreisa ca exista o prevedere similara prin Australia, daca gresesc va rog sa ma corectati.
Se punea problema evidentei cetatenilor care nu au votat si motivele. Daca absenta era motivata amenda trebuie anulata. Omul poate fi plecat din tara, internat in spital in alta localitate unde nu are voie sa voteze, sau alte motive de forta majora. Motivele trebuie dovedite cu acte. Nu stiu daca intitatorii legii au avut in vedere asemenea prevederi. Banuiesc ca nu.

Amenda este exagerat de mare. Pentru un pensionar cu pensie de sub 500 de lei inseamna pensia pe doua luni, ceea ce este o sanctiune disproportionata pentru o abatere minora.


Pentru a stimula prezenta la vot si a mentine dreptul de a vota, eu as fi prevazut o prima de participare de 10-20 de lei de persoana. In mediul rural cu siguranta ar fi fost un stimulent si prezenta la vot s-ar fi imbunatatit.
Daca s-ar fi introdus si "votul impotriva" tuturor valabil, cu efect locuri libere in parlament, ar fi stimulat si mai mult prezenta la vot.


Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )


propunerea e o aberatie, dar cum au antrenament la gasit banii din piatra seaca probabil ca o vor pune in aplicare (desi nu ar trebui)

mama ar fi votat la ultimele nu stiu cate "alegeri", dar pentru ca o urna mobil se deplaseaza doar daca ai nu'sh ce hartoage de la medic, iar medicul nu elibereaza hartoaga decat daca pacientul nedeplasabil se deplaseaza la cabinetul lui... mama nu a putut sa voteze, in plus la sectia de votare de care apartineam nu aceptau adeverinte de la medicii de familie pe motiv ca stiau ei sigur ca medicii respectivi nu au vazut pacientul si ne trimiteau izmene pe calatori nu's' pe unde....iar decizia fusese comunicata cu o zi inainte de alegeri..adica "ce tot protestati? ca noi am afisat aseara la 19:00 decizia pe usa sectiei de votare", unde aseara era sambata, logic nu?!)

in alta ordine de idei, daca pdlului i-a mers sa blocheze la vot o parte din populatie ei de ce sa nu mearga la pasul urmator...hai sa-i amendam ca nu voteaza

eu una nu am cum sa ajung la nicio sectie de votare si nici ce justificare sa le ofer ca nu pot, sa-mi asigure vot prin corespondenta si atunci voi vota la comanda lor..eventual sa mi-l dea si pe nenea ala de la pdl care ridica destiu sa stie ai lui cum sa voteze, de ce sa imi omor jumatea de neuron cu o alegere care oricum nu e a mea?!...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

La noi votul e obligatoriu, dar e foarte placut, se organizeaza in general in scoli. Este muzica, carnati pe gratar, te opresti si mananci, mai schimbi o parere cu un vecin. Merge foarte repede, nu trebuie sa astepti la coada. Poti vota oriunde nu e obligatoriu sa te duci la o anumita sectie. Ci cateva saptamani inainte iti vine o scrisoare in posta si te intreaba daca vrei formulare sa votezi prin posta.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Dar in cazul cand nu poti vota, motivat, cum se rezolva problema?
Exista cazuri scutite amenda prevazute in lege, sau motivele sunt evaluate de o comisie pe baza documentelor si la liberul arbitru al comisie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Dar in cazul cand nu poti vota, motivat, cum se rezolva problema?
Exista cazuri scutite amenda prevazute in lege, sau motivele sunt evaluate de o comisie pe baza documentelor si la liberul arbitru al comisie?

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )


se poate vota prin corespondenta.... nu iti pune nimeni sula in coaste sa te duci la mama naibii sa votezi de frica amenzii


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns almo spune:

Deceneus normal ca politicienii a se intelege USL-istii vor ca votul sa fie obligatoriu, ca numai asa ar putea aduna 50+1 din romani la vot. singura lor sansa sa mai castige bazat pe legea referendumului.

intr-o tara democratica insa ne e normal sa ma oblige statul sa fac ceva daca nu vreau.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Ha ha, cum ati "dezgropat" subiectul asta, tocmai la fix
Oricum, legile privind alegerile nu se pot schimba in ultimul an, deci orice ar fi, pentru referendum nu se aplica adica na, CC a zis deja asta de n-shpe ori (iar Ponta s-a obligat in fata Europei sa respecte deciziile CC), ar fi culmea sa se mai insiste...

Mergi la inceput