petitia ''VREM SPITALELE DE STAT ...." [2]
Raspunsuri - Pagina 4
zmotocel spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Victoria_mami
Xio, eu recunosc ca stiu numai ce citesc aici, pe DC. Si cum toata lumea se plange ca in Romania pacientii isi cumpara medicamentele care ii sunt administrate in spital... ce altceva sa cred? Decat ca nu sunt deloc medicamente in spitale. Inca nu am citit un post de la nimeni care sa zica (,) ca a primit medicamente in spital, de la spital. _ Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008 VICTORIA www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia |
ai ajuns la aceasta concluzie pentru ca toata lumea tinde sa se planga de ce nu ii convine, extrem de putini fiind cei care scriu despre lucruile bune, de zi cu zi, care ni se intampla tuturor.
eu iti pot spune ca am lucrat aproape doi ani (2008 si 2010)la sp grigore alexandrescu din bucuresti si in tot acest timp o singura data am dat reteta mamei sa cumpere sumetrolim sirop pt ca farmacia avea doar tablete iar copilul refuza sa le inghita. in rest de fiecare data cand am vrut sa prescriu un medicament pt un copil farmacia spitalului mi-a oferit cel putin o varianta de tratament.
nu spun ca totul era ok in spital, nu ma intelege gresit, stiu foarte bine cat de proaste erau conditiile de cazare si multe altele....
mcoca spune:
Olim eu nu inteleg ce vrei de fapt:
1. Vrei sa nu mai platesti asigurari medicale, totul sa fie gratis, verde si frumos?
2. Spui ca mutuala e scumpa. HAi sa fim seriosi. O mutuala de intreprindere buna, care iti acopera toata familia costa intre 50-70 de euro in medie, maxim 100. Ti se pare mult?????
3. Te enerveaza ca aia fara venituri au CMU. PAi eu ma bucur ca traiesc intr-o tara care are grija de saraci si nu ii lasa pe apa sambetei.
4. Ii ataci pe aia care "traiesc" din social. PAi vai de steaua lor mai Olim, aia nu traiesc, doar supravietuiesc.
Apoi ce ai scris in ultiml mesaj, cu respectul si etc nu mi-am dat seama de care sistem medical vorbesti. Eu sunt de 11 ani aici si nu am intalnit asa ceva.
Vicky si Printzesone
Aqai spune:
Sa va explic un pic mai schematic cum vine treaba cu spitalele:
Acestea au un buget - fiecare spital - pentru medicamente, paramedical, salarii, alte costuri.
Medicamentele din farmacia spitaluilui - farmacie cu circuit inchis se numeste fiindca de acolo ies medicamente doar pt folosinta spitaliceasca sau pt tratamente ambulatorii uneori - ajung aici pe baza comenzilor facute de spital.
In marea lor majoritate, spitalele achizitioneaza medivcamente prin licitatii - majoritatea - sau achizitii directe. In oricare caz se stipuleaza un contractul cu distriuitorul termenul de plata - astea sunt destul de standard pt toate spitalele. Statul ar trebui sa trimita spitalului la timp banii respectivi ai spitalul sa plateasca distrubuitorii. Mai mult, chiar daca exista o licitatie de spital cu un castigator, spitalele fac in general comenzi abia atunci cand au si bani cu care sa plateasca.
Ei banii astia fiind insuficienti si arieratele mari, ajunge sa bata vantul in farmacia spitalului, pentru ca au fost perioade in care au existat resante mai mari de 5 ani si distribuitorii nu prea s-au mai inghesuit sa lucreze cu spitalele, sau si-au redus foarte mult participarea la licitatii.
In afara de ce am spus pana acum exista medicamente care au unic importator/ distribuitor care solicita plata pe loc pt a livra anumite medicamente. Va dati seama ca este aproape imposibil ca un spital sa poata face asa ceva. Si atunci, tu ca pacient, incerci sa iti procuri medicamentul ala cum poti de prin farmacii cu circuit deschis. E grav ca nu exista un proces stabilit, ca trebuie sa dai peste o farmacista cumsecade care sa aiba o relatie buna cu exact acel distribuitor care vinde acel produs sau sa cunosti pe cineva in "sisitem" care sa poata face miscarile necesare ca medicamentul necesar sa poata ajunge intr-o farmacie de unde sa il cumpere pacientul. Poate fi periculos pt ca unele medicamente necesita regim special de temperatura si nefiind livrat in modul standard, nu stii cum a fost expus la factori perisanti.
Asa incat o masura practica ar putea sa fie exact reglementarea proceselor care acum se practica la scara mare dupa ureche.
Ca pana la urma, daca vorbim de un anticoagulant pt o operatie pe cord, cred ca faci un efort sa iti iei medicamentele atunci cand doctorul iti spune "imi pare rau dar nu avem in spital, fie asteptam cu operatia pana avem fonduri fie va procurati medicamentul." Si in multe cazuri doctorul ala e chiar sincer, nu spune asta ca sa primeasca plicul. Pentru asta are alte replici.
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
olim spune:
mcoca, in ultima parte vorbeam de sistemul romanesc de sanatate; nu de aici, scuze daca nu s-a inteles.
cat despre sistemul minunat francezorice se poate spune de el, mai putin ca este asa minunat cum il lauda toata lumea.
Am mai scris la alt subiect, nu il compar cu Romania, l-am comparat cu Spania, tara UE.Uite acolo nu aveam mutuelle, plateam o medie de vreo 5à de euro pe luna si aveam muuuult mai multe facilitati.Nu plateam nimic anticipat, aveam un card cu totul pe el; ori aici minunatul sistem nu a auzit de reteta electronica si nici card pe care sa fie trecut tot istoricul tau medical, am umblat toata sarcina cu un dosar de vreo 100 de pagini, ca nu stii unde ma apuca nasterea.
iar cei ce stau pe social, cunosc o familie, care are ditamai casa, platita de CAF, scoala gratis, vacanta 3 saptamani pe an, mancare primesc de la tot felu de asociatii, si nu vor sa lucreze ca le meritaplus ca acum mai fac un copil, ca sa fie3la declarat, ca cel mare are 16ani
cat despre pretul la mutuelle mi se pare multnu demult am vazut un reportaj pe M6din culisele lorSi ne miram de ce profituri au
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim mcoca, in ultima parte vorbeam de sistemul romanesc de sanatate; nu de aici, scuze daca nu s-a inteles. cat despre sistemul minunat francezorice se poate spune de el, mai putin ca este asa minunat cum il lauda toata lumea. Am mai scris la alt subiect, nu il compar cu Romania, l-am comparat cu Spania, tara UE.Uite acolo nu aveam mutuelle, plateam o medie de vreo 5à de euro pe luna si aveam muuuult mai multe facilitati.Nu plateam nimic anticipat, aveam un card cu totul pe el; ori aici minunatul sistem nu a auzit de reteta electronica si nici card pe care sa fie trecut tot istoricul tau medical, am umblat toata sarcina cu un dosar de vreo 100 de pagini, ca nu stii unde ma apuca nasterea. iar cei ce stau pe social, cunosc o familie, care are ditamai casa, platita de CAF, scoala gratis, vacanta 3 saptamani pe an, mancare primesc de la tot felu de asociatii, si nu vor sa lucreze ca le meritaplus ca acum mai fac un copil, ca sa fie3la declarat, ca cel mare are 16ani cat despre pretul la mutuelle mi se pare multnu demult am vazut un reportaj pe M6din culisele lorSi ne miram de ce profituri au |
D`aia s-au impus atatea restrictii acum in sistemul de sanatate spaniol pentru ca marea majoritate (adica peste 90%) nu plateau. Multa vreme nu o sa mai fie gratuit nici prin Spania pentru ca nu mai sunt bani.
O complementara in Franta chiar nu mi se pare f mult tinand cont de faptul ca esti rambursat aproape in totalitate. Pai daca vezi ce preturi sunt in America atunci o sa-ti dai seama ca cc aici e parfum. Si pana la urma urmei nu-ti convine pretul nu-ti mai faci.
Si nu la toate companiile de asigurari platesti anticipat.Eu nu am am platit niciodata anticipat, am lasat cardul de sanatate+cel de mutuelle si mi s-a debitat doar diferenta nerambursata.
olim spune:
ce ma distreaza chestia cu esti rambursat, gandire tipica franceza, de parca nu platesti minim 700 de euro pe an mutuelle, plus cotizatiile la stat, deci de rambursate nu poate fii vorbaeventual raman ei cu o gramada de bani d ela mine daca nu am probleme in anul respectiv.
cat despre Spania, e in colaps datorita nemtilor, englezilor si francezilor, care stauacolo si se trateaza gratis!Mai ales pe coasta mediteraneana!
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim cat despre Spania, e in colaps datorita nemtilor, englezilor si francezilor, care stauacolo si se trateaza gratis!Mai ales pe coasta mediteraneana! |
Nu inteleg cum functioneaza asta. Daca neamtul se trateaza in Spania nu este trimisa factura la nemti sa o deconteze? In Australia suntem diferite state, fiecare cu bugetul propriu de sanatate, dar in aceasi tara. Evdent ca poti sa te tratezi oriunde vrei dar factura va fi acoperita de statul de care apartii.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
cristoiu spune:
Ei, olim vorbeste asa dupa ureche, evident. Daca eu, rezident german ma duc in Spania pentru 3 luni si ma tratez acolo, evident ca asigurarea mea din Germania plateste. La fel si in Canada, ba chiar am si asigurare speciala pentru tarile non-ue. Daca stau in Spania fiindca sunt pensionara si ma mut acolo sau ca am firma ori pur si simplu imi permit sa locuiesc acolo, atunci am rezidenta si platesc taxe.
Spania e in colaps din cauza ca face cheltuieli pe care nu si le permite, nu din cauza celor citeva sute de nemti si anglo-saxoni care isi fac veacul pe acolo.
Olim, asa sunt sistemele astea socialiste gen Franta, Germania, Canada. Se gasesc intotdeauna paraziti care sa profite. Totusi ele sunt gindite pentru cei care se pot afla intr-o perioada nasoala a vietii. Prefer citiva paraziti unui sistem gen USA unde ajungi sa cersesti si sa mori pe strada.
Edit:
Revin sa dau raportul, ca de-abia am iesit din spital de fix o saptamina si am stat in regim privat. Eu aici nu am auzit de spitale private, doar de asigurare privata. Poate fi integral privata (ceea ce iti da prioritate la medici, alte medicamente si salon privat in spital, tratament la medicul sef, profesor etc.) si asigurare de stat plus extra privat pentru spital, medic sef, dental etc. Deci am fost in spital normal, pacient privat. Singurele diferente au fost: salon privat, operata si vizitata de 2 ori pe zi de medicul sef, prosoape, sampon etc. Si ziarul zilnic. Atit.
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim ce ma distreaza chestia cu esti rambursat, gandire tipica franceza, de parca nu platesti minim 700 de euro pe an mutuelle, plus cotizatiile la stat, deci de rambursate nu poate fii vorbaeventual raman ei cu o gramada de bani d ela mine daca nu am probleme in anul respectiv. cat despre Spania, e in colaps datorita nemtilor, englezilor si francezilor, care stauacolo si se trateaza gratis!Mai ales pe coasta mediteraneana! |
Daca tu consideri ca platesti prea mult, iti faci calculele si nu-ti mai iei nici o complementara.Cand ai nevoie platesti din buzunar si gata. Dar cand ai nevoie eu zic ca 700 e/ an e nimica toata.
Eu nu prea inteleg cum cateva mii de straini pot falimenta un sistem in care alte cateva MILIOANE nu platesc nimic.