copii mai putin creativi?
Raspunsuri - Pagina 2
ruxandra_sb spune:
(dintr-un articol mai vechi, Cotidianul - scis de Raluca Ion)
Psihologul Alfred Dumitrescu stie o lectie simpla, de care multe mame si multi tati nu au habar: un copil creste si se dezvolta afectiv si intelectual chiar si atunci cand nu face nimic.
"Are nevoie sa ii haladuie mintea, sa isi faca scenarii de viata, sa isi construiasca lumea interioara. Un copil invata cand se joaca, iar din jocul cu un bat, pe care si-l imagineaz#259; cal sau orice altceva, invata mai mult decat din jocurile pe calculator. In jocurile pe calculator intra intr-un scenariu definit de altii, nu isi construieste propriul scenariu.
Copiii de azi sunt inhibati de prea multa lume din afara: instructia fortata, televizorul, netul, care vin cu forme exterioare gata facute, iar ei nu mai au o lume a lor".
Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxandra_sb (dintr-un articol mai vechi, Cotidianul - scis de Raluca Ion) Psihologul Alfred Dumitrescu stie o lectie simpla, de care multe mame si multi tati nu au habar: un copil creste si se dezvolta afectiv si intelectual chiar si atunci cand nu face nimic. "Are nevoie sa ii haladuie mintea, sa isi faca scenarii de viata, sa isi construiasca lumea interioara. Un copil invata cand se joaca, iar din jocul cu un bat, pe care si-l imagineaz#259; cal sau orice altceva, invata mai mult decat din jocurile pe calculator. In jocurile pe calculator intra intr-un scenariu definit de altii, nu isi construieste propriul scenariu. Copiii de azi sunt inhibati de prea multa lume din afara: instructia fortata, televizorul, netul, care vin cu forme exterioare gata facute, iar ei nu mai au o lume a lor". Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch) |
Foarte interesant, ruxandra_sb.
Informatia asta o pun in legatura cu mesajul meu anterior.
Ai cumva articolul ?
joklk spune:
Un copil isi dezvolta creativitatea daca e lasat.....dar majoritatea parintilor nu mai au timp sau rabdare sa se lase prinsi in imaginatia copilului si atunci e mai comod sa il lasi la televizor/calculator.
Daca ati stii de cate ori ma joc eu cu fiica mea cu fel de fel de animalute care de fapt nu sunt, pe care de fapt nu le avem, dar le culcam. le hranim, ne jucam cu ele. Povestim cu ele....
Mai cred totusi ca o mare parte a creativitatii tine de felul de a fi a copilului. Nu toti copii pot avea o imaginatie foarte bogata, nu toti copii isi pot crea povesti. Totusi e bine sa ii ajutam sa fie cat mai plini de imaginatie, sa vada in orice si altceva decat e in realitate. Asta o sa ii faca sa simta cu sufletul, sa descopere frumosul si sa nu fie axati doar pe realitate.
Desi fiica mea e inca destul de mica imi permit sa discut cam toate subiectele cu ea si ii raspund cinstit la orice intrebare. Si cred ca asta o ajuta. O vad cum vine si pune intrebari fara ai ii fi teama sa abordeze subiecte.
nikol24 spune:
Eu cred ca in ziua de azi copii nu se mai joaca,nu mai ies afara!!
La blocul meu si in imprejurimi spre exemplu nu sunt copii,daca ies cu fetita afara nu are cu cine sa se joace,sunt 2 fetite pe care mama lor le scoate tarziu afara dupa ora 8 seara atunci cand iese ea cu altii din bloc,in parculetele alea micute sunt numai copii trecuti lejer de 13 14 ani care ocupa leaganele de dim pana seara si daca vream sa ne dam si noi in leagan ne raspund obraznic si ne refuza
Singura solutie este parcul Titan care este un pic departe de noi dar unde gasim mereu parteneri de joaca
miri2007 spune:
Cat de multe adevaruri!
Si legat de joaca in incinta din fata sau din spatele blocului, si legat de jucariile mult prea "inteligente" care astfel nu mai lasa copilul sa devina inteligent...
Aici as mai adauga si eu exemplul jucariilor cu plastilina. De ce sa modeleze copilul diverse forme, cat plastilina se vinde cu tot felul de accesorii pe care copilul apasa sau impinge si ies formele gata facute?
Noi ne jucam cu plastilina parca ca sa ne modelam creativitatea si sa punem la munca muschii de la manute. Acum instrumentele cu care se vinde plastilina fac totul si copilului ii ramane prea multin de modelat.
Si din pacate, exemplele nu se opresc doar la plastilina si celelalte enumerate de voi aici...
ruxandra_sb spune:
Lali, am trimis PM.
Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)