Valoarea fiecaruia din noi
Raspunsuri - Pagina 20
inbox spune:
Buflea, eu cred ca totul se formeaza :)...stii cum vad asa practic, copiii ca pe o coala alba, depinde de noi ce va scrie acolo ( de noi, parinti)!
Lumea mea
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Pe masura ce ma lovesc de temperamentul copiilor mei si eu am inceput sa imi schimb definitiile despre "parenting" si sa nu mai atribui esecurile cuiva parintilor si copilariei. Cred ca 80% din ceea ce devenim ca adulti este puternic guvernat de personalitatea ficaruia si datoria noastra de parinti este de a exploata mostenirea genetica a copiilor nostri in a scoate maximul potentialului lor. De ce asta ? Ca sa le fie mai usor, ca sa nu piarda timp in viata, sa faca lucrurile la vremea lor si sa invete sa cotroleze "raul" care zace in fiecare. |
Da, de acord. Insa depinde de cum se face acest lucru, unde este si cum se simte copilul in acest proces, cum e implicat, cum se vede, cum se raporteaza la el insusi si la cei care il inconjoara... cit de mult din ceea ce s-a 'exploatat' il ajuta sa creasca el personal, il valorizeaza in ochii lui.
Eu dau o foarte mare importanta copilariei, multe se petrec acolo si pentru multe se pun bazele acolo. Insa sint de acord ca e posibil sa lucrezi cu tine si sa cresti mai departe, sa ajungi sa fii in echilibru cu tine si cu lumea exterioara toata viata si asta indiferent de ce ti s-a intimplat in copilarie sau mai tirziu, in viata.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Aqai spune:
Io zic ca ei vin ca foaia alba ca si comportament. Pe acela il preai primordial de la noi, apoi din alte medii.
Ca si temperament, - cu ala vine "de acasa" si te miri in ce combinatie :D - se vad unele lucruri din primul an de viata - sau cel putin atata m-a dus pe mine mintea sa vad la ai mei.
Editez, ca am gasit o formula mai succinta :D - aceiasi parinti, cu 2 copiii cu temperamente diferite am produs, comparativ, o viitura si un dig
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui inbox Buflea, eu cred ca totul se formeaza :)...stii cum vad asa practic, copiii ca pe o coala alba, depinde de noi ce va scrie acolo ( de noi, parinti)! |
Hmmmm ... nu cred. Modelezi o foaie de hartie care poate fi alba sau mai colorata, mai groasa sau mai subtire, mai flexibila sau mai rigida ... modelezi dupa niste "matrite" stabilite de normele comunitatii in care tu ca parinte iti cresti copilul. Daca copilul tau este sensibil nu vei putea scrie niciodata pe hartia aia "leu". Ar fi atat de simplu sa putem sa facem ce vrem noi parintii din copiii nostri, din pacate cei care nu inteleg ca doar modeleaza, supun copiii la eforturi inutile duse cateodata in extreme similare cu trauma.
maru spune:
si unde e bagajul, zestrea genetica? unde suntem noi, parintii? ce nevoie mai e de noi? ii facem perfecti in epubreta!
Citat: |
citat din mesajul lui inbox Buflea, eu cred ca totul se formeaza :)...stii cum vad asa practic, copiii ca pe o coala alba, depinde de noi ce va scrie acolo ( de noi, parinti)! Lumea mea |
kariguld spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui nelia
Ba eu inca mai cred ca de aici pleaca totul, e baza. Daca baza e subreda sau construita intr-un mod gresit, toata constructia care vine pe ea e subreda. Forta adultului de a se valoriza singur, in interior, de a se accepta asa cum este si de a se ameliora acolo unde e necesar, vine exact din aceasta baza. Cornelia Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung) |
iti dau dreptate. baza e totul pana la urma. sau temelia, care se pune in primii ani de viata. atunci se implementeaza in copil esentialul.
cand exista o temelie buna, se poate construi deasupra un zgarie nori. iar daca temeila e subreda, e aproape imposibil sa construiesti zagrie norul.
cand copilul mai creste, incepe sa dezvolte din baza. cu incurajarea noastra si sustinere, reuseste.
buflea, si tu cam acelasi lucru spui, numai ca altfel exprimat.
mie stii ce-mi place? ca orice copil poate ajunge leu!
inbox spune:
Buflea uite dupa ce a scris Nelia parca m-am mai lamurit :)! Bine, situatia este mult mai complexa, insa cred ca i-am scuti pe copiii nostri de un drum anevoios, daca ...am fi perfecti!
Lumea mea
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Eu cred ca sunt sinonime, sau in fine eu le folosesc ca avand acelasi sens ..chiar ma faci sa ezit acum, care e diferenta dintre temperament si personalitate ? Oricum eu cred ca nimic nu se formeaza. |
Nu sunt sinonime. Temperamentul e partea inascuta a personalitatii. De exemplu introversia/ extraversia sau timpul de reactie tin de temperament.
Cat despre "nimic nu se formeaza" , te intreb doar ce rol mai are educatia in cazul asta?
Citat: |
Diferenta dintre teoriile noastre este ca eu cred ca parentingul modeleaza un bagaj genetic, tu crezi ca il formeaza ...in plus, eu mai cred ca am dreptate (normal nu ? ) |
Nu sunt teoriile noastre. Adica tu poti sa ti-o asumi pe a ta, dar ce sustin eu nu-mi apartine. Sunt concluzii din studii, cercetari si teorii ale psihologiei dezvoltarii.
Eu nu cred ca parentingul formeaza vreun bagaj genetic, de unde ti-a venit asa o idee? Eu cred ca suntem mai mult decat bagajul nostru genetic.
Citat: |
P.S. Si in spiritul teoriei mele, exista bagaje genetice mai pesimiste pe care interactiunea cu factori externi nefavorabili ii duce mai usor in depresie. |
In opinia mea optimismul/ pesimismul sunt adaptari timpurii la mediu.
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui inbox Buflea, eu cred ca totul se formeaza :)...stii cum vad asa practic, copiii ca pe o coala alba, depinde de noi ce va scrie acolo ( de noi, parinti)! Lumea mea |
Locke ar fi mandru de tine El a venit cu teoria asta, dar era prin secolul 18 si a facut un mare bine bietilor copii, considerati pana atunci niste adulti ceva mai mici ca dimensiuni si, ca atare, raspunzatori pentru faptele lor in totalitate.
De la el incoace psihologia dezvoltarii a mai aflat multe si a ajuns la concluzia ca e vorba de un mix nature/nurture. Adica copilul se va dezvolta conform biologiei mostenite si conform mediului si educatiei primite. Cu asta sunt deja toti de acord. La proportii mai combat.
buflea spune:
Ba nu spun mai acelasi lucru .
Eu spun ca parintii primesc un bagaj genetic si incearca sa il modeleze in functie de matrita comunitatii in care traiesc.
Daca "matritza" este religioasa, modelam un "comportament" (asa cum spunea Aqai) religios, daca matrita este corupta, modelam un comportament de supravietuire intr-o societate corupta, daca matritza este domestica, modelam un comportament casnic, daca matriza este imorala, modelam un comportament imoral ...etc.
Dar exista foarte bine sanse ca matritza sa nu se muleze pe zona de confort a individului si impreuna cu alti factori externi, comportamentul sa devieze spre alte norme ... cel mai rapid exemplu care imi vine acum sunt homosexualii nascuti si crescuti in familii heterosexuale, criminalii ...etc.
Eu citesc acum biografia unei individe nascuta si crescuta intr-un cult mormon (a 4 generatie), a carui caracteristica principala de familie este poligamia. A intrat la 18 ani intr-o casatorie aranjata ca a 4 a nevasta a unui barbat cu 35 de ani mai mare decat ea ...a intrat speriata, dar convinsa ca asta e rolul ei pe lumea asta. Sa fie supusa unui barbat ales de profet si sa creasca copii. A avut 8 copii si la 36 de ani a decis sa iasa din cult, impotriva tuturor principiilor si mentalitatii in care a fost "modelata" si cu toata familia / comunitatea pe urmele ei. A plecat cu cei 8 copii si cu ajutoare specializate s-a integrat in noua lume. A terminat college, a devenit profesoara si toti cei 8 copiii i-a bagat in scoli publice de stat, nereligioase ... primii doi copii erau adolescenti cand a plecat. Baiatul s-a integrat foarte bine, a intrat la college si acum este pilot de avion. Fata in schimb, dupa terminarea liceului, a ales sa se intoarca inapoi in cult, acolo unde liberataea femeii nu exista, unde nu avea nici un fel de independenta, unde optiunile de a trai erau alaturi de alte 3-4-5 neveste si zeci si zeci de copii, complet dependente de un barbat, acolo unde i s-a interzis orice contact cu lumea de afara deci implicit cu mama si fratii ei.
Ce am vrut sa semnalez cu povestea asta - ca nimeni nu se schimba si in general omul este conservator si alege sa traiasca fix in zona lui de confort data in mare parte de bagajul genetic. De ce credeti ca una din metodele extremiste de control social este "izolarea" adica lipsa de optiuni ? Pentru ca educatia nu schimba personalitatea umana si cei care nu se simt confortabili in normele educationale in care au crescut, cunoascand si alte optiuni, vor evada din matritza.