Educatie cu ...mopul
Raspunsuri - Pagina 20
marius spune:
@Laura25
Hai sa vedem.
Un reflex conditionat ar trebui sa nu existe inainte, sa existe un stimul, sa fie repetitiv, sa produca efectul dorit, iar acesta sa nu fie permanent.
1. Un copil nu a stiut sa scrie din nastere.
2. Exista un stimul(explicatia, aratatul si exercitiul de la scoala)
3. Este repetitiv (nu stie sa scrie de al inceput, presupune repetitivitate, scrie de X ori litera a, de y ori cifra 1 pana se obtine efectul dorit)
4. Exista un efect care se urmareste (scrierea literei a in acest mod, a literei b in acest mod, a cifrei 1 in acest mod...)
5. Nu este permanent - daca nu va scrie o perioada de timp nu va mai putea sa scrie pierde acest reflex.
Care din elementele de mai sus nu corespund unui reflex conditionat?
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J G Coracora, eu una nu cred ca metodele parintilor de mii de ani functioneaza. Poate tu traiesti inconjurata de oameni fericiti, eu nu. Care mai de care in jurul meu, sau aici pe forum sunt nevrotici, depresivi, nefericiti. Tu cand spui "functioneaza" la ce te referi? Ca si tata crede ca metodele lui au functionat: n-am ajuns nici eu curva, nici frati-miu la puscarie, deci din punctul lui de vedere a job well done! J si Carla (05.02.2006) www.prin-casa.ro/" target="_blank">Culinare |
Pai coracora a spus : "bunul simt, disciplina, spiritul civic", nu a pomenit nicaieri de fericire.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
J G spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Laura25
Pai coracora a spus : "bunul simt, disciplina, spiritul civic", nu a pomenit nicaieri de fericire. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Ah, acum am inteles. Merci Laura.
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius @Laura25 Hai sa vedem. Un reflex conditionat ar trebui sa nu existe inainte, sa existe un stimul, sa fie repetitiv, sa produca efectul dorit, iar acesta sa nu fie permanent. 1. Un copil nu a stiut sa scrie din nastere. 2. Exista un stimul(explicatia, aratatul si exercitiul de la scoala) 3. Este repetitiv (nu stie sa scrie de al inceput, presupune repetitivitate, scrie de X ori litera a, de y ori cifra 1 pana se obtine efectul dorit) 4. Exista un efect care se urmareste (scrierea literei a in acest mod, a literei b in acest mod, a cifrei 1 in acest mod...) 5. Nu este permanent - daca nu va scrie o perioada de timp nu va mai putea sa scrie pierde acest reflex. Care din elementele de mai sus nu corespund unui reflex conditionat? www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Marius, eu revin la exemplul meu, ca il am sub ochi .
Am spus de citire, nu de scriere. A fost ceva ce a invatat singura, facand asocieri, amintindu-si ca semnul ala inseamna C, pt ca l-a mai vazut, nu pentru ca eu am stat cu litera C pe cartonas in fata ei si bombonica in mana dreapta si daca recunostea litera primea bobonica. Ea nu merge la scoala inca. La gradinita au invatat sa recunoasca si sa reproduca literele mari de tipar. Totusi, ea s-a prins si citeste foarte bine inclusiv literele mici de tipar. A fost deductie logica, invatare, inteligenta, nu stiu, ca nu ma pricep la de astea nici cat tine. Dar eu raman la parerae mea ca nu e reflex conditionat. Iar faptul ca se pierde daca nu e exersat ... hmm ... nu stiu ,posibil sa fie, dar eu nu am intalnit pe nimeni care sa fi fost macar 4 ani la scoala si care sa nu mai stie sa citeasca sau sa scrie ani mai tarziu, chiar daca in acel interval au folosit sapa, nu pixul. O fi cum spui tu ...
pisigri spune:
Marius, eu cred ca atunci cind se vorbeste desprereflexe conditionate in educatia copilului, lucrurile sunt mult mai clare si mai transante: faci pipi la olita, mama cade pe spate de entuziasm si-ti da o bombonica. Mai faci si miine, na inca o bombonica. Si poimiine. Si raspoimiine s-ar putea sa ceri singur oala, in dorul bombonicii. Dar nu pt ca ai inteles ca esti copil mare de acum, ca banii de pampersi ii folosim la altceva, ca e mai comod vara cu chilotei decit cu pampersi.
La copiii mai mari, e mai trist. Copilul invata de exemplu ca daca sta pe kurul lui la restaurant si tace din gura, fara sa ii deranjeze pe altii, scapa de mustruluieli si pedepse.
Ca daca nu riposteaza atunci cind i se face o nedreptate, scapa de momentul "si pina la urma ia spuneti, a cui e vine??"
Ca daca nu ii deranjeaza pe tati sau pe mami seara, cind vin de la lucru, sansele sa scape neplesnit sunt mai mari.
Reflexul conditionat in educatie imi suna a santaj, a manipulare, a consecinte ieftine si fara legatura cu gestul initial. Cam asa cum am dezvatat eu ciinele sa puna botul pe masa, dindu-i peste bot ori de cite ori il punea pe masa.
....sau asa cum mi-am invatat ciinele sa faca rostogol, dindu-i cite o recompensa gustoasa. Ca exista si metoda asta de creere a reflexului conditionat. Mi se pare si asta nociva si riscanta pe termen lung...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
marius spune:
Bineee hai sa luam cititul.
Din start pun o intrebare cheie:
Daca nu ar fi "auzit" cum se pronunta litera "a" crezi ca "ar fi invatat" sub o forma sau alta sa citeasca? Iti garantez ca nu. Faptul ca a facut asocieri este perfect adevarat.
Invatarea citirii nu incepe doar la momentul asocierii unei forme grafice cu pronuntia chiar daca noi o reducem la acel moment.
Sau ca sa fiu mai explicit cei are au deficiente doar de auz (surzii) in realitate sunt inscrisi la surdo-muti. Ai idee din ce cauza?
Daca vrei iti mai dau un exemplu. In cazul in care i-ai arata copilului tau un caracter chinez sau chirilic crezi ca ar sti sa il pronunte? Sau daca l-ar pronunta asta ar insemna ca si "intelege" sensul pronuntiei? Si toate acestea ar putea fi efectul doar al unei dexteritati naturale?
Cat despre durata (pastrarea efectului) unui reflex in timp sigur ca pot fi catalogate. In esenta unele dureaza un timp scurt altele "o viata" dar nu sunt permanente. Ca sa exemplific:
1. Daca un copil invata sa citeasca literele si nu ai citeste ulterior, "le uita" - nu intamplator se dau copiilor texte, carti de citit nu ca sa le faca lor viata grea ci ca sa se intareasca acest reflex la nivele cerebral.
2. Daca un om are un accident nu nu mai paseste (nu mai umbla) o perioada de timp suficient de mare fiind imobilizat isi perde reflexul de a umbla si trebuie sa reia procedura de invatare (stimul/reflex) pentru ca reflexul conditionat a disparut in lipsa stimulului.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
marius spune:
@pisigri - reflexele conditionate nu sunt doar ceea ce spui tu. Ai redus drastic din punctul meu de vedere continutul acestei notiuni. Este o notiune mult mai complexa ca si continut decat cel al evitarii unei pedepse sau a primirii unei bomboane. Reciteste ce am scris despre invatat, educatie, scris....
Laura25 spune:
marius, faptul ca a invatat sa asocieze un semn cu un sunet tu il pui la categoria 'reflex conditionat'? Eu nu l-as plasa acolo.
Daca e cum spui tu, atunci care e diferenta intre invatare si reflex conditionat? De fapt nu invatam nimic, ci doar suntem suma unor reflexe conditionate?
<hr noshade size="1" />
>>>Continuare