Ajutor contract de vinzare apartament
buna, stie cineva cit dureaza obtinerea unui certificat de sanatate mentala de la institutul medico legal din bucuresti? mama mea ("vitrega", mama mea a murit si tata s-a recasatorit) vrea sa imi vinda apartamentul, tata este decedat, si notarul mi-a spus ca ne trebuie acest certificat. eu sint plecata din tara, nu mai am la cine sa apelez, mama este bolnava si nu poate iesi din casa, de aceea apelez la voi, mai ales din bucuresti, daca ma puteti ajuta cu vreo informatie.
multumesc mult de tot,
Raspunsuri
Deceneus spune:
Banuiesc ca e necesara internarea mamei intr-un spital de specialitate, la solicitare se intruneste o comisie, si comisia respectiva poate elibera un certificat medical pentru lipsa de discernamant.
Numai certificatul medical nu-i suficient.
Ca sa nu aiba dreptul sa vanda trebuie instituita tutela, care se face prin intermediul parchetului, si in urma unui proces de solicitare de punere sub interdictie. Certificatul medico legal este util la acel proces, si dureaza cateva luni.
Dar nu am inteles cum ar putea sa-ti vanda apartamentul?
Este pe numele tau, sunteti coproprietari, sau ea este proprietara?
Daca sunteti coproprietari nu poate vinde fara incuvintarea ta.
Daca este proprietara, numai institutirea tutelei o poate impiedica, si atunci este nevoie de un tutore care sa-i adminstreze bunurile.
Daca esti plecata nu cred ca poti pretinde sa fi tutore.
Daca se ajunge la proces de punere sub interdictie, trebuie sa apelezi la un avocat, altfel risti sa pierzi, mai ales daca nu are antecedente psihiatrice.
genia spune:
mama este sanatoasa, are probleme doar cu picioarele, nu iese singura din casa de teama sa nu cada, dar in casa nu sint probleme. am vorbit cu notarul si mi-a spus de acest certificat. m-am dus pe pagina de la institutul medico legal si uite ce scrie:
"Certificatul medico-legal psihiatric
Este actul medico-legal intocmit la cererea persoanelor fizice in vederea incheierii unui act de dispozitie (contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere, donatie, testament etc.)
Pentru a obtine certificatul se parcurg urmatoarele etape:
1. Programarea: se face numai la sediul INML, in orice zi lucratoare, intre orele 09:30-12:00, la secretariatul Comisiei de prima expertiza psihiatrica (etaj 1), pe baza unui act de identitate (buletin de identitate, carte de identitate sau pasaport). Programarea poate fi facuta si de catre o alta persoana, care va trebui sa se prezinte insa cu actul de identitate, in original, al persoanei a carei examinare se doreste.
2. La programare se va plati si contravaloarea actului, respectiv:
- 185 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face la sediul INML;
- 500 ron + 106,9 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face la domiciliu/spital/camin in cazul persoanelor netransportabile, cu aprobarea sefului de laborator si in limita posibilitatilor logistice de asigurare ale unei astfel de prestatii. Atragem atentia insa ca programarile pentru aceasta situatie se intind pe perioade mari de timp, de ordinul lunilor de zile!!
3. Dupa ce veti completa cererea de examinare si veti achita taxa aferenta, veti primi doua bilete de trimitere: unul catre medicul de familie si unul catre CSM (Centrul de sanatate mintala) teritorial. Cu rezultatele ambelor trimiteri, precum si cu toate celelalte documente medicale pe care le aveti, va veti prezenta la comisie in ziua programata. Aceste documente medicale sunt indispensabile incheierii lucrarii."
apartamentul este pe numele meu si al ei, am facut succesiunea in noiembrie. vrea sa-mi vinda partea ei ca sa nu ramina la sora ei. mama ramine in casa. sper ca am explicat mai bine situatia, pe mine ma intereseaza sa stiu cit timp trebuie sa stau in bucuresti, pt biletul de avion.
inca o data multumiri.
Deceneus spune:
Eu, din primul mesaj, am inteles ca vrei sa o impiedici sa vanda apartamentul.
Daca vrei sa faci o procura, prin care mama delega pe altcineva sa-i reprezinte interesele, intr-un act de vanzare, asta-i cu totul altceva.
Notarul poate sa se deplaseze la domiciliu, ca sa incheie actul de vanzare cumparare. Nu are nevoie de certificat medical pentru a face acest lucru.
Poate ar fi util un asemena certificat, doar daca exista riscul ca rudele mamei sa conteste tranzactia, pe motiv ca nu a fost in deplinatatea facultatilor mentale, cand a vandut partea ei.
genia spune:
deci nu este obligatoriu acest certificat? eu asa intelesesem de la notar. sora ei spune ca nu o intereseaza apartamentul, dar nu pot sa fiu sigura. de aceea as vrea sa-l fac, chiar daca nu e obligatoriu.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui genia deci nu este obligatoriu acest certificat? eu asa intelesesem de la notar. sora ei spune ca nu o intereseaza apartamentul, dar nu pot sa fiu sigura. de aceea as vrea sa-l fac, chiar daca nu e obligatoriu. |
Nu stiu sigur, dar eu cand am cumparat apartamentul nu am avut nevoie de certificat medical si nici vanzatorul.
In orice caz nu-i bine sa te increzi in ce spune sora mamei. Cand e vorba de bani sau de proprietati e bine sa-ti iei masuri de precautie.
Probabil ca notarul are experienta si considera ca e bine sa ia toate masurile necesare, pentru ca tranzactia sa nu poata fi anulata de alti pretendenti la mostenire.
Rufus spune:
Nu scrie nicaieri ca este obligatoriu, dar notarii insista pentru acest certificat, care sa-i scuteasca pe ei,in primul rand, de banuieli. S-au facut multe magarii cu batrani creduli sau senili, asa ca sufla si in iaurt.
In Bucuresti, se obtine de la IML, dar atentie, din cate aud e "coada" mare. Adica se asteapta.
Deci: nu mai pierde timpul, obtine programarea (poate sa fie si peste cateva luni, repet, din auzite-citite ziar) si roaga pe cineva sa mearga acolo cu mama ta.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
histamina spune:
nu ai nevoie de acest certificat.
cel putin in cazul de fata.
programeaza-te la un notar si puteti face tranzactia chiar la somiciliu,daca mama ta e netransportabila.
era mai simplu la succesiune sa fi renuntat la partea dansei in favoarea ta.............
genia spune:
multumesc mult pt ajutor.
cred ca pina la urma voi renunta la acest certificat, este prea complicata obtinerea lui.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui genia multumesc mult pt ajutor. cred ca pina la urma voi renunta la acest certificat, este prea complicata obtinerea lui. |
Certificatul este o masura de siguranta pentru o eventuala atacare a contractului, daca exista alti mostenitori care pot revendica pretentii.
Tranzactia se poate face fara certificat. Certificatul poate fi dobandit si ulterior tranzactiei, daca chiar se doreste.