Informatii utile ZOONOZE

Informatii utile ZOONOZE | Autor: muzicuta

Link direct la acest mesaj

Informatia a fost luata de pe net
Va pupicesc pe toate, Muzicuta

ZOONOZE
Zoonozele sunt boli, care se transmit pe cale naturala de la vertebrate, (mamifere, pasari) la om. Bolile transmise prin veninurile si toxinele serpilor, soparlelor sau de la pesti nu sunt considerate zoonoze. Multe dintre aceste zoonoze pot fi transmise de cainii comunitari, dar si de cainii cu stapan. Acestea pot fi: viroze, ricketsioze, bacterioze, micoze sau parazitoze.

De ce totusi aceste boli de la caine si pisica se transmit si la om?
Pentru ca primul animal domesticit a fost cainele si datorita conditiilor de viata asemanatoare cu cele ale omului au facut ca unii agenti etiologici microbieni ori parazitari, printr-o adaptare in timp sa le fie comuni. La fel si pisica, comensala din cele mai vechi timpuri, poate sa transmita omului o serie de boli deosebit de grave: turbarea - agent patogen virusul rabic, toxoplasmoza - agent patogen - parazit microscopic, microsporia - agent patogen - micoze. O alta explicatie mai simpla este aceea ca fiind mamifere, acest grad de inrudire filogenetica face ca anumite boli sa fie comune. Nu trebuie sa exageram, intre noi si carnivore exista o distanta filogenetica ce face sa fie totusi putine bolile comune. Putem spune, mai glumet ca este mult mai periculoasa coabitarea cu un om decat cu un caine. Rozatoarele pot transmite leptospiroza, salmoneloza, bruceloza iar pasarile de apartament – psitacozele, salmonelozele.

ZOONOZELE pot fi impartite in trei grupe, dupa importanta, frecventa si mortalitate si anume: MAJORE: turbarea, bruceloza, leptospiroza, trichineloza, encefalitele virotice; MINORE exemplu trematodozele si POTENTIALE ca de exemplu streptocociile, stafilocociile.


Prin supravegherea medicala a animalelor ne protejam pe noi.

Vaccinarea antirabica a animalelor carnivore este foarte importanta, obligatorie la noi in tara, rabia fiind o boala grava si mortala la om. Daca o persoana este muscata de un caine sau pisica nevaccinata contra acestei boli, trebuie sa-si faca serumizare la centrul antirabic, mai ales daca nu poate supraveghea animalul care l-a muscat timp de 10 zile de la muscatura.

Vaccinarea antileptospirica previne trecerea acestei boli la carnivorele domestice, ce pot constitui rezervor pentru infectii la oameni. Totusi sursa obisnuita a acestei infectii sunt rozatoarele “domestice”, adica soarecii si sobolanii.

Vaccinarea impotriva giardiazei previne trecerea acestui parazit la companionii nostri care, de regula rezistenti fac forme inaparente clinic, dar ne pot infesta pe noi, giardiile nefiind organisme cu specificitate de gazda, adica este comuna in acest caz omului si carnivorelor. Nu numai cainii pot avea giardiaza, ci si castorii, prima denumire a acestei boli era “beaver fever” (beaver = castor sau biber), aparand la persoanele ce consumau apa din rauri cu castori. Totusi si la om sursa principala de infestare ramane, apa care nu totdeuna este si potabila. In ultima vreme a devenit disponibil si la noi un vaccin impotriva boreliozei, boala comuna omului si animalelor, fara a intruni toate caracteristicile unei zoonoze, respectiv oamenii nu se pot imbolnavi de la contactul cu mamiferele bolnave ci – ca si acestea – doar prin intepatura unor capuse. Este de recomandat ca vaccinarea sa se faca in perioada premergatoare aparitiei acestor paraziti, respectiv la sfarsitul iernii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns muzicuta spune:

ZOONOZELE PISICII
Asa cum bine stiti pisicile, ca si restul animalelor domestice, pot transmite omului anumite boli numite zoonoze. Daca cunoasteti aceste boli si respectati cateva reguli elementare, pisica va fi pentru d-voastra o sursa de tandrete si amuzament si nu o sursa de ingrijorare.
In randurile ce urmeaza am sa va prezint cele mai importante zoonoze si modul in care le puteti preveni.

1. BOLI PARAZITARE
a) TOXOPLASMOZA este o boala parazitara produsa de Toxoplasma gondii, un parazit de dimensiuni microscopice. Pisica este singura gazda definitiva. In organismul pisicii infestate parazitul isi desfasoara ciclul biologic iar pisica elimina, prin fecale, oochisti care in mediul extern sporuleaza. Animalele de interes zootehnic (vaca, oaia, porcul, etc.) se infesteaza prin consum de oochisti sporulati din apa si iarba. Pisica sanatoasa se infesteaza la vanatoare si prin consum de carne cruda cu bradizoiti sau tachizoiti (forme evolutive ale parazitului). Omul se bolnaveste prin consum de carne insuficiet preparata termic (mici si gratare) sau prin consum accidental de oochisti din fecalele pisicii. Boala este de importanta majora pentru femeie, deoarece in timpul sarcinii parazitul migreaza transplacentar si imbolnaveste fetusul cu boli care se manifesta sub diverse forme, la nastere, sau afectiuni oculare pana la orbire, in cursul copilariei.

Sfaturi
- Inainte de sarcina faceti analize sanguine pentru Toxoplasmoza! La adult boala se vindeca foarte usor.
- Nu renuntati la pisica! S-a dovedit ca ea este foarte rar implicata in tranmiterea bolii la om.

Prevenirea:
- Carnea sa fie bine preparata termic, atat pentru consumul uman cat si pentru pisisca.
- Daca in casa este o femeie insarcinata curatarea litierei pisicii sa se faca zilnic si sa fie urmata de o dezinfectie cu apa clocotita. Este indicat ca acest lucru sa fie facut de altcineva decat femeia insarcinata iar in cazul in care nu este posibil se recomanda purtarea manusilor.
- In perioada de sarcina nu lasati pisica afara! Hraniti-o cu produse fierte sau cu mincare gata preparata! Rugati medicul veterinar sa nu-i administreze medicamente imunosupresive.
- Igiena obligatorie a mainilor dupa manipularea de carne cruda sau a pisicii.

b) Ascarioza (viermi intestinali = limbrici) este cea mai cunoscuta si mai raspandita boala parazitara. La pisica ea este produsa de Toxocara cati, un parazit de pana la 10 cm lungime cu aspect de fir de ata alb sidefiu. Acest parazit se dezvolta si ajunge la maturitate in organismul pisicii bolnave. Femelele de parazit adulte depun oua in intestinul pisicii, oua care odata cu fecalele ajung in mediul extern si il contamineaza. In conditii de mediu favorabile in interiorul oului se formeaza larva de stadiul doi (L2) care este forma infestanta. Pisica sanatoasa se infesteaza prin consum de oua cu L2 la vanatoare sau prin consum de organe crude provenite de la animale bolnave (vaca, oaie, porc, etc). Pisoii se infesteaza prin supt daca mama este infestata, fie ca aceasta prezinta sau nu semne clinice. Omul se imbolnaveste de pe mainile murdare (in special copii dupa ce s-au jucat in nisip), fructe si zarzavaturi nespalate, de la pisica infestata sau de la pisoii infestati. Boala la adult nu se manifesta, in schimb, copiii fac forme oculare care pot duce pana la orbire.
Atentie! Boala apare la om in mod frecvent datorita cainilor si foarte rar datorita pisicilor.
Prevenirea se face prin igiena mainilor, hranirea corecta a pisicii, deparazitarea regulata a pisicii si deparazitarea pisoilor incepand cu varsta de 2 saptamani din 2 in 2 saptamani pana la varsta de 3 luni.

c) Echinococoza (chistul hidatic) este o boala parazitara produsa de Echinococcus granulosus.
Temutul chist hidatic nu este produs de pisica si nici de firul de par care ajunge (prin nu stiu ce minune) in ficat sau plaman.Omul se imbolnaveste prin consum de fructe si de zarzavaturi insuficient spalate sau prin nespalarea mainilor dupa contactul cu blana unui caine infestat pe care se pot gasi oua de parazit (de dimensiuni microscopice). Aceste oua ingerate ajung in tubul digestiv si din ele sunt eliberati embrionii hexacanti care patrund in capilare si care prin intermediul circulatiei sanguine sunt raspanditi in special in ficat si pulmon, unde apare chistul hidatic. La om tratamentul este chirurgical. Dévé apreciaza aceasta boala ca fiind "o boala prin excelenta, a mainilor murdare".
Prevenirea se face prin spalarea mainilor dupa ce ati mangaiat un caine si spalarea riguroasa a fructelor si zarzavaturilor.

d) Dipilidioza este o boala parazitara, o tenie, produsa de Dipylidium caninum care apare, la animale si om, in urma ingerarii de purici. In cazul infestarii, in fecale se pot observa proglote de tenie ca niste boabe de orez. La oameni nu se manifesta clinic.
Prevenirea se face prin deparazitarea interna si externa regulata a pisicii.

2. BOLI MICOTICE
a) Dermatomicoza este o boala micotica (o ciuperca) produsa de Microsporum canis si este transmisibila de la pisica la om doar in cazul in care organismul uman se afla intr-o stare de imunodeficienta.
Prevenirea se face prin respectarea igienei mainilor si prin tratarea pisicii bolnave.

3. BOLI INFECTIOASE
a) Turbarea este o boala infectioasa virala produsa de virusul rabic si se transmite la om si pisica prin muscatura (zgarietura) unui animal bolnav de turbare. Boala se poate trata imediat dupa muscatura. Odata declansata clinic boala nu are tratament si bolnavii de turbare mor intr-un interval scurt de timp. Boala este rara in orase fiind mai frecventa in satele din apropierea padurilor.
Prevenirea se face prin vaccinarea antirabica a pisicilor (a carnivorelor in general), vaccinare obligatorie prin lege, si care se poate face incepand cu varsta de 3 luni, cu repetare anuala. In cazul in care ati fost muscat se dezinfecteaza urgent rana, animalul care a muscat se duce la un medic veterinr si se tine sub supraveghere timp de 10 zile iar persoana muscata se adreseaza la circa de care apartine sau unui spital de boli infectioase unde, in urma anchetei epidemiologice, se stabileste inceperea sau nu a tratamentului.

b) Campylobacterioza si Salmoneloza (boli preponderent diareice) sunt boli infectioase bacteriene produse de Campylobacter jejuni si Salmonella spp. La pisica infectia cu aceste bacterii nu cauzeaza boala clinic iar bacteriile au fost izolate si din fecalele animalelor sanatoase.
Majoritatea cazurilor de boli enterice la om nu sunt asociate cu prezenta pisicilor.
Prevenirea se face prin manipularea atenta a fecalelor de pisica, in special a celor diareice, si spalarea mainilor.

c) Boala zgarieturilor de pisica este o boala infectioasa bacteriana produsa de Bartonella henselae. Aceasta boala apare in urma zgarieturilor de pisica, in cazul in care aceasta este purtatoare da bacterie, si se manifesta initial printr-o papula sau pustula, urmata in cateva saptamani de o limfoadenopatie regionala.
Prevenirea se face prin manipularea delicata a pisicii si dezinfectia imediata a zgarieturilor.

CONCLUZIE
Zoonozele sunt boli grave, a caror aparitie este conditionata, de cele mai multe ori, de nerespectarea igienei personale si igienei alimentare. Cu o banala spalare pe maini multe dintre ele pot fi evitate.

Sper sa va fie cu folos aceste informatii.
Va pupicesc pe toate
Muzicuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurelursu@k.ro spune:

Multumesc Muzicuta, m-ai scos din ceata. pupici, gabi

Mergi la inceput