Calendarul gradinarului vesel (24)
Raspunsuri - Pagina 19
Ioana_Pos spune:
Vezi ca in, dar mai ales pe langa Bucuresti gasesti sere cu o tona de 'bunatati'. Poate iei de acolo si ai mai mult noroc!
bonsai spune:
b nica,
vrem poze!!vrem poze!!!!
asta cu armonizatul prin gradina nici eu nu am nimerit-o,dar uite asa am mai invatat si eu cate ceva,de la unul de la altul.....
eu doar acum ,dupa ce am vazut pe site-urile unor florarii ce buchete superbe au facut din lalele albe si irisi mov ,am descoperit ca nu am lalele albe deloc(am pus in toamna vreo 10 soiuri,dar tot alte culori)iar la irisi sper sa am putin noroc sa-mi rasara....
daca ma intreba cineva de aceste flori,poate asa separat nici nu le bagam in seama......
bonsai spune:
roli25,
in ardeal sursa cea mai buna de muscate este in zona ungurilor,de prin mures,vin cu ele la piata prin orase.........cele curgatoare nu rezista de la un an la altul,iar cele simple ,adica ce fac tufe,nu curg,alea sunt niste soiuri extrem de frumoase si rezistente la ei.......nici nu se compara cu muscatele ametite de prin OBI si Baumax.......ungurii au traditie si experienta in acest domeniu.....abia astept sa vina la piata cu cele curgatoare ,rosii,preferatele mele
Mik spune:
Bonsai, acu' vad ca esti din Ardeal. Pe vremuri apuse (prin anii 80) orase mai inflorite ca in Ardeal nu erau.
CInd ai scris de muscate curgatoare, eu am vazut prima data asa ceva in 86 intr-o gara din Ardeal unde trebuia schimbat trenul. Da' nu reusesc sa-mi aduc aminte unde. Era o legatura cu Tirgu Mures pentru trenul care trecea muntii spre Bacau.
Pardon de off topic.
Carmi spune:
Leeloo, ce frumoase lalele ai, mai aes alea portocalii! Alea papagal infloresc ultimele, tin minte ca anul trecut aproape se trecusera toate celelalte cand au inflorit ´papagalii´. Muscata cea rosie si frumoasa e de anul asta sau de anul trecut? Eu nu am reusit sa salvez niciuna, si erau o gramada...am umplut casa degeaba cu ele.
La noi e frig rau, ploaie, asa ca am ´gradinarit´in casa, azi am mutat mini-petunii...vreo 4 ore, fir cu fir, de fiecare data spun ca e ultimul an in care mai ´produc´ petunii in casa, si nu ma prea tin de cuvant.
Cine imi da un sfat in legatura cu castravetii? Am pus seminte, au rasarit imediat plantutele, au crescut de vreo 5 cm si m-am gandit sa le mut in ghivece mai adanci, sa aiba spatiu. Dupa ce le-am mutat rand pe rand au inceput sa devina moi si au pierit, mai am vreo 2 plantute din vreo 20. Unde am gresit? Trebuia sa nu le mut asa de devreme? La ce trebuie sa fiu atenta, au nevoie de apa multa, caldura mare, sau? Azi am pus din nou alte seminte si nu as vrea sa mai ratez..
olympia spune:
Carmi, castravetii au tulpinita fragila rau, e cruda si plina de apa,doar putin daca o strangi e jale, s-a dus planta. Ideal e sa nu umbli la ei pana n-au cateva frunze adevarate, atunci sunt ceva mai robusti si-s buni de pus afara dar si atunci trebuie mutati cu maxima grija la tulpina ca tot usor se vatama.
Daca ai plantat iar, poate raresti acu sa n-ai nevoie s-o faci pana nu-s de pus afara.
Ioana_Pos spune:
Leeloo, tare frumoasa gradina ai!
Gutuiul japonez si ploaia de aur cum le-ai prins? Ca ma chinui si eu de vreo 2 ani si cu una si cu alta si nu reusesc...
valentinag spune:
Ioana, cred ca am eu pui la gutuiul japonez, daca vrei iti aduc eu sa-ti plantezi!Sa-mi spui daca vrei si ma uit sambata cu atentie.
Bonsai, mie muscatele curgatoare imi rezista de la an la an! Le avem de 3 ani deja si inca merg! Toamna le taiem scurt, la 10 cm si le bagam in pivnita! Vara sunt o splendoare!
Intotdeauna in zonele mai racoroase muscatelor le merge bine! N-o sa vezi in sudul tarii muscate frumoase ca la Suceava de ex, sau ca la Sighisoara, din cauza caniculei de pe timpul verii!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
leeloo2004 spune:
Carmi - muscatele rosii sunt cumparate in vara trecuta, de la sieberz - au inflorit in iarna asta (ma rog, spre sfarsitul iernii), in casa. Acum le-am scos afara si vad ca se mentin ok.
Eu am ceva probleme cu cateva muscate curgatoare - le-am avut in casa si au fost atacate de ceva daunator pe care nu am reusit sa-l identific. Le-am scos acum afara si le-am tuns, le-am stropit si cu insecticid, dar inca nu am vazut semne de regenerare.
Ioana, toate tufele de la mine din curte sunt cumparate in ghiveci, puieti tineri. Gutuiul japonez era mic de tot, dar in 3 ani (aproape) a crescut mult si infloreste in fiecare an!
zuzi.simona spune:
aici e inca frig, nu putem face nimic afara, am dat doar o roaita pe la toate si am vazut ca a rasarit ranunculus
gabi nu cred ca-s sensibile lalelele papagal, ca am vazut multi boboci, dar inca nu a inflorit una, spun ca nu-s sensibile pt. ca le compar cu narcisele care anul trecut au fost spre suta iar acum in loc de dublu poate vreo 20 buc. in fata, noroc cu cele plantate in toamna, alea nu au suferit ca au rasarit mai tarziu, dar uite de ex. nici una alba simpla nu a inflorit si ma gandeam ca ala e soiul comun si mai rezistente
hibiscus nu are nici un mugure, e prea devreme sau s-a uscat? cele 3 clematis nu au muguri, tre sa iau altele, si erau cele mai frumoase , voi ati reusit sa faceti lastari viabili ca eu am incercat anul trecut si nu au dat radacini in apa apoi i-am pus in pamant si nimic...
muscatele arata bine, dar inca nu le transplantez, sa se termine lalelele, alea cateva, care au mai ramas in jardiniere
nu a rasarit nici o dalie, sa sap dupa ele sau sa mai astept?
mi-a ajuns si gardutul pt. parcela de legume din stanga dar cu vremea asta nu stiu zau cand l-om pune pe pozitii, plus ca eu tre sa plec la vapor azi..
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)