Ambalajele din pastic - periculoase?
am vazut din intamplare o discutie pe un alt forum (nu pot pune link pt ca e "concurenta" cu DC );
acolo era un topic cum ca apa plata (era voarba de izvoarele de langa brasov, dar nu se specificau nume) a fost gasita infestata...
bun, m-am gandit e ca o "zvonistica" cum sunt si multe altele...
desi ma tot gandesc acum cat de buna e apa imbuteliata
insa din discutia respectiva am inceput sa ma gandesc si cat de "safe" sunt recipientele de plastic (nu doar sticlele pt apa dar si vesela de plastic pt copii)
piticul are 3 ani dar apa noaptea de ex ii dau din sticla de plastic cu "tamburus" (care initial are apa cu lamaie, nu mai stiu cum se numeste) ca nu curge dc o rastoarna; si schimb sticla aia cam la 7-10 zile
stiu ca acum cativa ani a fost scandalul cu biberoanele retrase de pe piata pt ca aveau in componenta substanta Bisfenol-A (BPA)
pe topicul ala am gasit paragraful asta
Biberoanele din plastic pot fi toxice pentru copii, dar si apa cu care facem laptele praf. Motivul: substanta Bisfenol-A (BPA) care intra in compozitia sticlelor de plastic de apa plata influenteaza compozitia apei, atunci cand PET-urile sunt depozitate la temperaturi mari. Dr. Sanda Gancevici, specialitate Pediatrie, a vorbit pentru SmartWoman.ro despre controversa BPA. Ce trebuie sa stim, a spus dr. Gancevici, este ca nu doar biberoanele contin aceasta substanta, ci si sticlele de plastic – PET-uri, vesela pentru copii – canute, tacamuri, castroane, vesela pentru microunde, pahare de plastic de unica folosinta, jucarii moi de plastic sau inele de dentitie. In contact cu lichidele calde, Bisfenolul A are efecte nocive asupra acestora. Adica influenteaza compozitia produselor pe care le bem sau le mancam.
voi ce stiti?
cat de ok e apa imbuteliata?
cat de ok sunt ambalajele de plastic (ma gandesc ca vine vara si clar stau multe in soare etc)
Raspunsuri
ML spune:
Au fost discutii si aici pe forum despre BPA, am impresia. Este adevarat, prezinta anumite riscuri:
http://www.mayoclinic.com/health/bpa/AN01955
Eu cumpar apa minerala, in general, in sticle din sticla. Inca mai am chestii din plastic prin casa (inclusiv filtrul de apa...; gatind, apa nu are timp totusi sa stea prea mult in el), dar am renuntat pe cat posibil la ele.
Parca nici in congelator nu-i indicat sa tii mancarea in recipiente din plastic, sticle, etc, la fel daca incalzesti mancarea la microunde in plastic. Dar cred ca stii.
Si de curand am gasit niste sticle din sticla (mititele, invelite intr-o plasa din cauciuc) speciale pt. copii de luat la scoala (le puneam apa/sucul in sticute din sticla si le spargeau. In plastic apa capata gust (...de plastic), acum sunt multumita de astea, sunt "safe"; plus frumoase ).
CorinaDani spune:
eu am inteles ca BPA este eliberat din compozitia plasticului atunci cand continutul vasului/recipientului este incalzit la temperaturi destul de mari.
intr-adevar, si eu mi-am pus aceeasi intrebare legata de temperatura pe care o atinge apa imbuteliata in PET, pe timp de vara. am observat ca in supermarket (carrefour, de ex) apa este depozitata intr-o incinta racoroasa, fara lumina naturala. insa nu avem de unde sa stim ce se intampla cu apa din momentul in care este imbuteliata la producator pana ajunge pe masa noastra, mai exact daca si cat sta expusa la soare sau in incaperi supraincalzite.
am inteles ca multi producatori de PET folosesc plasticul reciclat, respectiv toate acele PET-uri si alte ambalaje de plastic pe care cautatorii de la ghene le recupereaza din gunoi si le duc sa le vanda la firmele ce colecteaza deseuri diverse.
acum nu stiu ce sa mai cred. partea proasta este ca la noi nu se gaseste (sau cel putin eu nu am vazut) apa plata imbuteliata in sticla "de sticla". chiar si celebra apa evian tot la PET este in carrefour. sau poate n-o fi evian originala ?!?
LauraNicole spune:
Sincera sa fiu si noi cumparam apa imbuteliata in sticle de plastic pentru ca noi cumparam un set(sau cum s-o numi) intreg si e mai convenabil ca pret. De asemenea folosim sticlele mici de 0.5 pentru ca fetele sa-si ia apa cu ele la scoala. Eu imi iau mancarea la munca in cutiute sigilabile din plastic(din alea de apesi nu stiu ce pe capac si le inchide ermetic). Chiar si in gradinita folosim sticlutele alea speciale, din plastic, pentru apa copiilor(fiecare are sticluta lui, adusa de acasa la inceputul anului si care se spala aici zilnic), folosim farfurioare sau castronele din plastic si tacamuri din plastic(doar cei mai mari au furculite si lingurite metalice).
Porumbita spune:
da, acum ma gandesc si la toate recipientele de plastic speciale luate de la Ikea sau rela pt tinut mancarea la frigider...
dar de sticla nu am vazut...
si nici pt copii nu am vazut asa o sticla mai sigura (sa aiba plasa ceva in caz ca o scapi si se sparge) si usor de utilizat
mihaela_s spune:
Eu asa stiu ca e vorba numai cand incalzesti la microunde mancarea in cutii de plastic sau laptele bebelusului il prepari direct in biberon de plastic (torni apa fierbinte direct in biberon sau pui in microunde).
Acuma eu sincer, am facut asta la amandoua fetele (sunt mari acum, abia apoi a aparut stirea, cand ale mele beau deka lapte din magazin) si am incalzit mancare multa la microunde in plastic. Acum nu mai fac asta, dar probleme nu am avut niciodata. Oricum better safe than sorry.
ML spune:
Scuza-ma Porumbita, tu intrebai despre apa plata, eu ti-am scris despre minerala.
Este greu cand sunt mici ca sparg. Eu le pun acum (au 8 si 10 ani), langa pat, cand sunt bolnavi, noaptea, apa in cana. Iar la scoala, pana sa gasesc sticla in plasa de cauciuc (am sa caut poza pe Net, sticla este fabricata in Franta, plasa in SUA :), dar poate gasesti, pt. mai tarziu; au dop din cauciuc, infiletat), ma gandeam sa le fac eu o "plasa" tricotata sau ceva tip damigeana, sau din piele, cum au cercetasii, sticlele plate (as fi folosit siclute de la siropul de artar, sunt plate, incap usor in ghiozdan).
P&ANA spune:
Si eu vad negru in fata ochilor din cauza sticlelor PET , mai ales ca recent am urmarit o emisiune (gen teoria conspiratiei)la un canal din Turcia despre asta.
Specialistii spuneau ca apa imbuteliata in sticle PET ,ar trebui consumata in 15 zile , altfel nu-stiu-ce molecule se dizolva in continut si devine cancerigen. Motivul pentru care nu se renunta la PET , este unul legat de infrastructura , costuri.
Si eu am folosit microundele la greu pentru laptele fetelor .Ma alina putin gandul ca aveam mai multe biberoane , dar nu mai stiu cate erau de sticla.
ML spune:
Astea sunt sticlele cu "plasa" din silicon:
http://noplastic.ca/glass_bottles_lifefactory_9oz.shtml
Acum, daca le iei la bani marunti, apa noua, aici, ne ajunge in casa prin tevi de plastic, intra printr-un prim filtru care numai natural nu-i, apoi o trec inca o data prin filtrul de masa si dupa o bem/folosim (avem apa noastra, nu-i de la oras). Plus radonul (gaz) care vine cu ea, fiind zona de munte (nu-i mult, da-i cancerigen si ala).
BPA-i pana si in sealantii dentari (sigilari), stau copii cu el in gura, se amesteca cu saliva... Unii zic ca nu-i bai, eu am rezerve.
Incerc macar sa impiedic ce pot.
michelle-usa spune:
ML am inteles de sealants ca sunt pericol doar la aplicare. cand pune solutia sa fie totul dry sa nu se ammestece cu saliva. dupa ce se intareste si raman in gura nu mai prezinta pericol. deci totul tine de metoda de aplicare. treb discutat cu dentistul si sa fii de fatza cand ii aplica.
stiu asta de la vecina mea, ca azi o duce pe fetitza sa-i puna sealants si a studiat ceva despre topic.
michelle
michelle-usa spune:
eu pt copil de annul asta am inceput sa ii dau apa la el in sticla de plastic pe care scrie BPA free.
in casa avem filtru de apa, dar cand plecam undeva avem sticle de plastic micutze pt apa...cum consumam apa din ele le aruncam...nu le refolosim decat f...rar la nevoie.
si eu am incalzit mancare, lapte, la microunde in canutze de plastic. pe atunci nu se auzise de BPA
michelle