Rubeola/Rujeola
Am si eu o mare dilema.
Sambata am serbat ziua fetitei mele iar luni am aflat ca una din invitate a factut rubeola/rujeola. Binentelec ca am intrat in panica si am inceput sa sun mamicile celorlalti copii care au participat la aniversare.
Una din mamici mi-a spus ca daca a facut varicela copilul, rubeola/rujeola nu o mai face (asa i-a comunicat si ei un medic). Eu nu stiu daca sa cred sau nu. Baiatul meu a facut varicela asa ca...poate nu face robeola/rujeola. Problema mai mare este la fetita mea care nu stiu daca a facut asta pentru ca atunci cand eram insarcinata cu ea am facut eu varicela.
Ce puteti sa imi spuneti de rubeola/rujeola ca nu stiu nimic......offf.
Multumesc anticipat,
Liliana_28
Raspunsuri
Sara_Maria spune:
Rubeola, rujeola si varicela nu au nicio legatura intre ele. Varicela = varsat de vant
Rubeola = pojarel (un pojar care tine numai 2-3 zile si sunt putine bubulite
Rujeola= pojar.
Daca retin eu bine, in mod normal copiii care fac schema de vaccinuri obligatorii+obtionale sunt vaccinatisi de rubeola/rujeola, iar mai apoi poti sa ii faci Varilrix pentru varicela. Deci, teoretic ar trebui sa nu faca daca au vaccinul. In general daca au facut rujeola, riscul imbolnavirii cu rubeola este mult diminuat, si inversul este valabil insa intr-o proportie mai mica, dar varicela cu celelalte 2 nu au nicio legatura.
Mult succes!
Sara_Maria spune:
din cate stiu eu la 1 an, dar nu te contrazic belleane.
liliana_28 verifica pe net, da cautare: schema vaccinurilor si poate afli, dar cel mai sigur verifica in carnetul de vaccinuri al copiilor
roxanaz spune:
Copiii au facut la 1 an-18 luni prima administrare de vaccin de ROR. rapelul este la 7 ani, in campanii scolare.
daca e sa faca atunci probabil vor face o forma usoara cu ceva bubite si un pic de temperatura care vor trece in maxim 4-5 zile.
sanatate!
Roxana
belleane spune:
Da, asa e de la 1 an. Pe la 2 l-am facut noi. La cea mare l-am facut optional ca nu era in schema obligatorie, tot pe la 2 ani.