Disciplina Religie cls I

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danaionela spune:

Daca ma intreba cineva acum cateva luni, ca parere am despre religia in scoala, as fi raspuns fara sa ezit ca sunt de acord, dar acuma am alta parere. Sunt crestina si cred in DUMNEZEU, dar asta pana la un punct. Nu sunt de acord cu modul in care se face aceasta materie in institutiile de invatamant. Nu stiu la ce sa ma astept... Mie personal mi se pare revoltator faptul ca imi vine copilul acasa si imi spune ca i-a spus d-na educatoare ca daca face prostii " vine DUMNEZEU si le ia inima", sau ca cei rai " asculta de SATANA", sau alte minunatii de acest lucru. Mentionez ca ele sunt la gradinitia nu la scoala. Atunci la ce sa ma astept de acolo... cine stie cu ce indoctrinari mai vin....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

E o mare diferenta intre a citi, a cerceta, a cunoaste si a crede. Aici ar trebui sa fie limita intre scoala si biserica. In scoala ar trebui sa li se transmita cunostinte - echidistant fata de toate conceptele si religiile. Biserica (fiecaruia) trebuie sa transmita credinta. Partea proasta e ca la noi se amesteca prea mult biserica in toate cele - de unde si revolta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

JG, in context era cam asa: "cum sa nu simti, cum sa nu crezi intr-o forta suprema". Nu am zis niciodata ca cei care sunt atei nu simt, nu iubesc. Cum sa nu simti ca exista Dumnezeu, cum sa nu simti ca suntem mai mult decat ce se vede si se poate masura cu ajutorul fizicii si a altor stiinte? E o mica diferenta, niciodata nu am facut referire la religie si indoctrinare religioasa, in acel paragraf. Cat despre atei, tot respectul, traiesc printre ei si avem cu regularitate discutii pe aceasta tema. Inca nu ne-am scos ochii, ne acceptam reciproc, desi nu ne intelegem in totalitate.
Danaionela, nu ai vorbit cu educatoarea care le-a spus ineptiile alea? Nu ai intrebat-o din ce programa a luat citatele si de ce ameninta copii? Poate fi o convingere personala, poate e o persoana habotnica in viata de zi cu zi si gandeste cu voce tare si la gradi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Citat:
citat din mesajul lui catrinik

Dar de ce nu s-ar preda religia in biserici, Duminica?
Si care considera ca vrea sa-i dea o educatie copilului in acest sens e liber sa se duca la biserica.

Sa inteleg ca "a fi educat" s-ar putea (p)rezuma la a stii legile lui Kirchhoff de exemplu?

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Eu nu am vazut in scoli sa se prea istoria religiilor. Care dupa parerea mea oferta o oarece cunoastere/educatie a intregii religii, per ansamblu.
Cine vrea sa dea o educatie pur religioasa sa o faca in biserica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui danaionela

Daca ma intreba cineva acum cateva luni, ca parere am despre religia in scoala, as fi raspuns fara sa ezit ca sunt de acord, dar acuma am alta parere. Sunt crestina si cred in DUMNEZEU, dar asta pana la un punct. Nu sunt de acord cu modul in care se face aceasta materie in institutiile de invatamant. Nu stiu la ce sa ma astept... Mie personal mi se pare revoltator faptul ca imi vine copilul acasa si imi spune ca i-a spus d-na educatoare ca daca face prostii " vine DUMNEZEU si le ia inima", sau ca cei rai " asculta de SATANA", sau alte minunatii de acest lucru. Mentionez ca ele sunt la gradinitia nu la scoala. Atunci la ce sa ma astept de acolo... cine stie cu ce indoctrinari mai vin....

Fi-mea la 4 ani in grupa mijlocie a venit plangand acasa cu textul "mami, tu stii cum l-au chinuit pe Iisus? I-au batut cuie in maini si picioare si l-a durut si i-a curs sange" etc, etc. Nimeni nu se obosise sa-i explice ca asta a fost acum 2000 de ani. Bietul copil credea ca a fost ieri sau ceva de gen ... povestea de parca vazuse "stirile de la ora 5".
Cand i-am reprosat educatoarei a doua zi ca n-a gasit o poveste mai draguta pentru Pasti (ceva cu iepurasi si oua si mielusei sau ma rog, ceva cu mai putin sange) mi-a zis socata "Pai cum, nu stia asta deja? Doar sangele lui iisus a vopsit ouale". Eu, la fel de socata "are 4 ani, nu are notiunea timpului - inca mai confunda ieri cu maine si cu azi ..."
De atunci am hotarat - fara religie pentru copilul meu facuta de diversi - ii spun eu si ii raspund la intrebari potrivit varstei si intelegerii dar fara povesti "horror" .... Ca exemplu inca nu i-am zis niciodata de Sodoma si Gomora, ma gandesc ca e mai potrivita pe la 12 ani povestea asta. Deocamdata suntem pe la Moise si Noe si cate ceva despre iisus si invatamintele lui, fara crucificare ... desi are deja 9 ani jumatate ... dar e inca destul de impresionabila.

Profa de religie a copilului unor prieteni le-a zis pustilor de a V-a ca "Halloween" e sarbatoarea dracilor, o sa arda in focurile iadului cei care serbeaza, etc - asta cu cateva zile inainte ca liceul la care sunt sa serbeze cu mare tam-tam ... Halloweenul . Era copilul usor confuz "pai toti colegii mei isi fac costume si se duc sambata la scoala la bairam ... chiar o sa arda toti in iad pentru asta?". Prietena mea, nu doar credincioasa ci as spune mai "bisericoasa" chiar, era uimita ... sunt copii, isi pun masti si danseaza, ce e atat de rau in asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iribas spune:

pe masura ce citesc aici si pe forumul parintilor de pe situl ministerului educatiei devin din ce in ce mai uimita de ce prostii li se spun copiilor la orele de religie. devin din ce in ce mai convinsa ca nu are de ce sa frecventeze aceste ore si asa cum mi-am asumat raspunderea pana acum pentru ce i-am spus, asa mi-o voi asuma si de acum inainte. nu cred ca in clasele I-IV religia are ce sa caute. dupa clasa a V-a ar fi ideal sa se studieze istoria religiilor, specificul fiecareia si vietile marilor initiati, asta intr-o lume care ii accepta deopotriva pe Hermes, Moise, Isus, Mohamed ... etc. din nefericire putini sunt capabili sa predea acestea .... asa ca imi revine rolul exclusiv sa-i explic ce stiu eu, cum stiu eu mai bine si sa-l indrum spre lecturile care-i ofera deschiderea necesara unei evolutii armonioase. iar unde nu stiu, mai bine tac. la varsta lor cuvantul e o hrana bruta, nepreparata, luata ca atare din "mediul inconjurator" ... noi am invatat sa-l "gatim" si asa cum le pasam mancarea cand erau bebei, tot asa trebuie sa le pasam si cuvantul ... cu grija, cu teama si cu iubire ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Problema este omul nu religia in sine ca si informatie. Cand am spus ca nu are cine... Dar daca stau sa ma gandesc la desenele animate actuale, perfect explozive pe 99.9% din canale si cu o audienta "tacita" din partea exact a acelorasi parinti si cu vizionare zilnica si X ore, ei? Cum e cu balanta educationala?

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Problema este omul nu religia in sine ca si informatie. Cand am spus ca nu are cine... Dar daca stau sa ma gandesc la desenele animate actuale, perfect explozive pe 99.9% din canale si cu o audienta "tacita" din partea exact a acelorasi parinti si cu vizionare zilnica si X ore, ei? Cum e cu balanta educationala?

La partea cu desenele n-am inteles ce-ai vrut sa zici dar la prima parte ai perfecta dreptate. Problema principala e omul (care sfinteste locul - sau nu). Din punctul meu de vedere sunt vinovati cei din minister care accepta manuale tembele (evident, la toate materiile) apoi profii care aleg acele manuale si tot profii care spun aberatii. La religie e un pic mai sensibila problema, la mate sau alte stiinte ti-e mai usor sa corectezi aberatiile profului/manualului, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iribas spune:

da, Marius, problema este omul, nu religia. noi deformam realitatea de doua ori: o data cand povestim evenimentul, la emiterea mesajului .... a doua oara, la receptie, mesajul e filtrat prin parametrii, prejudecatile, frustrarile receptorului. intrucat copiii, ca receptori, nu au mijloace proprii de filtrare, prefer sa raspund de eroarea mesajului pe care il transmit asa cum raspund de intreaga lui educatie, data prin faptele mele, la care el este martor .... sunt la pachet.

religia este un termen relativ la ochii privitorului, urechile ascultatorului si gura vorbitorului. in final, cuvantul rostit in fata unui copil isi pierde impactul dar ramane fapta. daca ele sunt in armonie (cuvantul si fapta) .... mesajul tau, ca parinte, va incolti in inima lui .... precum povestea semanatorului din Noul Testament ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Numai si numai pentru mamicile care se tem de indoctrinare:

Baiatul meu care e in clasa I a avut azi religie. "Mami, azi la religie ne-a spus o poveste...Cam urata...Cum l-au omorat pe....am uitat cum il cheama." (sau trebuie sa scriu "Am uitat....")

Am aflat ca nu le-a spus decat partea cu moartea, mai departe le spune data viitoare. Ceea ce a uitat profesorul este ca saptamana viitoare este "saptamana altfel" (sau "saptamana scoala altfel") asa ca miercurea viitoare copiii sunt la film, la mall. In concluzie anul asta vom ramane fara explicatia Pastelui....

Mergi la inceput