Disciplina Religie cls I
Raspunsuri - Pagina 4
sorana spune:
Marius eu personal (ca n-am cum altfel sa raspund) am luat decizia de retragere de la religie bazandu-ma pe argumentele stiintifice care stau la baza ateismului. Cu alte cuvinte daca vrea sa citeasca romane sf sau povesti cu zane e ok, cata vreme e explicat foarte clar ca nu exista personajele respective. Pornind de la ideea ca nu exista Dumnezeu, ce ar fi putut invata la religie si cum ar fi putut avea nota? Din punctul meu de vedere Biblia este o colectie de legendele (de asta am si facut asemuirea cu "Legendele Olimpului") - e ok sa citesti, sa stii legendele (pentru cultura ta generala) dar sa crezi .... e cu totul altceva.
Suficient de logica argumentatia?
marius spune:
Ok hai sa mergem pe logica expusa de tine si sa facem un exercitiu.
Ai o suprafata plana XoY. Sa presupunem ca tu esti un patratel, sau un cerc oricum traiesti fericita intr-o lume bidimensionala alaturi de alte patartele, trunghiuri, cercuri si va miscati in lumea voastra logica. Pana aici usor de perceput da?
Mergem mai departe.
Eu sunt un pix. Eu nu traiesc in lumea bidimensionala insa pot sa interactionez cu ea si cu tine de exemplu.
Acum sunt la 1 mm deasupra lumii tale. categoric eu nu exist pentru tine, nu ma vezi, nu ai cum. Ma apropii din ce in ce mai mult pana ating exact suprafata aflata in fata ta. Desigur acum exist pentru tine, ma vezi sunt un punct. Eu continui nestingherit si patrund si mai mult prin lumea ta, acum am o forma de cerc cel putin asa ma "vezi" tu. Apoi traversez lumea ta pana dincolo de ea si nu ma mai vezi.
Intrebare logica:
Oare eu exist pentru tine un cerc perfect intr-o lume perfecta XoY? Si daca da cum arat? Ca un punct? Sau ca un cerc? Sau am forma de pix? Pix? Ce este aceea forma de pix? Eu nu cred ca exista sa ceva? Este ilogic si profund nestiintfic.
Eu am sa spun ca ai dreptate. Pentru lumea ta redusa la un plan XoY este absolut corect? Dar este oare si adevarat? Unde este limita noastra? Si oare cand afirmam cu atata darzenie "eu nu cred ca..." sau "nu cred in..." am putea fi oare loviti de simplitatea capacitatii de intelegere? Exista oare acest risc?
Desigur a fost doar un exercitiu rapid, un joc... deloc intamplator.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
sorana spune:
Marius - daca esti pix vor exista instrumente stiintifice care iti determina forma, greutatea, toate dimensiunile, ba iti fac si-o poza, chiar daca eu nu te vad . (Edit): Si daca sunt interesata de pixuri aflu tot despre tine, dar chiar tot . Si apropos - orice student la fizica sau chimie masoara chestii pe care nu le vede nimeni, deci nu-i asa o filozofie mare
In fine, e inutil sa discutam pro si contra religia x. Nimeni nu va convinge pe nimeni niciodata. Desi, daca incerci cu budismul, ai o sansa mai mare la mine decat cu crestinismul, ca macar asta n-a incercat nimeni pana acum . Crede-ma argumente de genul celui dat de tine am auzit in toate discutiile "pro si contra religie" (si am participat la destule) de la diversi credinciosi si, sincer iti zic, n-are nicio logica .
Dar nu despre asta este subiectul acesta - daca este, eu m-am retras, n-am stofa de misionar , ma intorc intre amicii mei atei .
J G spune:
Eu n-o s-o las la aceasta materie pentru ca nu vreau sa existe vreodata informatii cu care copilul meu sa vina de la scoala si la care eu sa spun "nu-i adevarat". Asta e si motivul pentru care religia nu are ce cauta, in forma asta, ca materie de studiu la scoala.
marius spune:
Off topic. Sorana imi pare rau - chiar nu ai inteles esenta. In fine asta e.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
diana_jors spune:
Oarecum offtopic: sorana, sa stii ca exista si matematici intregi pentru care (inca) nu a fost gasit un model practic, si totusi ele sunt dezvoltate si se fac teorii intregi pe ele un exemplu frumos este geometria neeuclidiana, care a fost definita de Bolyai si Lobacevski fara sa aiba vreun model pentru ea... iar modelul a fost gasit multi [zeci de] ani mai tarziu. Deci exista si lucruri pe care nu le poti masura cu instrumentele din ziua de azi, dar poate s-or putea masura peste sute de ani... chiar si in teoria big bang, s-a putut ajunge experimental pana la sub o secunda de la eventualul moment al exploziei, dar in acele milisecunde muuuuulte se pot intampla, si inca nu se stie exact ce...
On topic: eu o sa il las la religie (nu prea as pune baza pe un copil de clasa pregatitoare daca crede ca ii placea sau nu ce va face la religie, dat fiind ca azi ii place galben, maine albastru etc ); daca nu ne-o conveni ceva, vedem mai tarziu.
catrinik spune:
Articol preluat de aici:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11811338-dezbatere-ministerul-educatiei-tema-religia-clasa-pregatitoare-ong-urile-cerut-reducerea-orelor-religie-renuntarea-notarea-elevilor.htm
Zece asociatii si ONG-uri au fost prezente joi, 22 martie, la Ministerul Educatiei, pentru a dezbate curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare. Discutiile s-au centrat pe predarea disciplinei Religie in clasa pregatitoare, pe baza curriculumului prezentat de Ministerul Educatiei si care va fi aplicat din toamna, a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR). Potrivit acestuia, printre propunerile pe care asociatiile le-au inaintat Ministerului Educatiei se numara inscrierea copiilor pentru a urma orele de religie numai in urma unei cereri exprese a parintilor si posibilitatea ca elevilor sa nu li se mai dea note la religie.
Introducerea disciplinei Religie la clasa pregatitoare "nu face decat sa impinga indoctrinarea religioasa care deja se intampla in scoli la un nou nivel. De data aceasta sunt vizati copii la niste varste mult mai fragede si implicit niste copii mult mai vulnerabili", a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR).
Potrivit acestuia, la intalnirea de astazi de la Ministerul Educatiei la care a fost prezent si ministrul Catalin Baba cele zece asociatii si ONG-uri prezente au discutat despre oportunitatea predarii tehnologiei informatiei in scoli, dar subiectul care a fost dezbatut pe larg a fost cel al introducerii disciplinei Religie la clasa pregatitoare.
"Noi am facut cateva propuneri concrete, care stau la latitudinea Ministerului Educatiei si care nu impun schimbari legislative majore", a precizat Patrascu.
Propunerile inaintate Ministerului Educatiei de catre ONG-uri:
1. Renuntarea la studierea Religiei in toti anii de scoala. "Legea Educatiei Nationale prevede ca religia este parte din trunchiul comun si in ciclul primar, si in general si in liceal. Dar legea nu se prevede nicaieri ca religia trebuie studiata in toti acesti ani" - Toma Patrascu.
2. La inceputul fiecarui an scolar, inscrierea copiilor la orele de religie trebuie facuta doar in urma unei cereri exprese a parintilor. "Parintii trebuie informati de optiunea pe care o au, si anume de a nu participa la orele de religie".
3. La orele de religie sa nu se dea note si rezultatele evaluarilor la aceasta disciplina sa nu se ia in calcul la stabilirea notei finale. Motivul il reprezinta faptul ca la orele de religie se dau de cele mai multe ori note foarte mari, sustine Toma Patrascu.
"Intr-o lucrare realizata de Vasile Timis, fost inspector general de religie in Ministerul Educatiei si fost secretar de stat in Ministerul Culturii, se precizeaza urmatoarele: 'Nu trebuie ignorata nici psihologia copilului, care se simte bine cand ia note bune. Fara a bagateliza notarea la religie, credem ca e binevenita notarea generoasa in virtutea iubirii si a ingaduintei crestine. (...) Fericiti profesorii de religie care nu isi fac un obicei din a da note slabe'. Lucrarea se afla in bibliografia pe care trebuie sa o parcurga cei care dau concurs de ocupare a unui post de profesor pe disciplina religie. Asta este o invitatie in a mitui elevii cu note mari pentru a participa la orele de religie, in conditiile in care intrarea la licee si chiar la facultati se face in baza mediei generale", a declarat vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania.
4. Profesorii de religie sa nu mai fie platiti din bugetul Ministerului Educatiei. "Aceasta este o propunere pe care nu am apucat sa o discutam astazi, dar pe care noi o sustinem demult", a spus Patrascu. Potrivit acestuia, in prezent in Romania sunt aproximativ 10.000 de profesori de religie, "multi preoti care greveaza bugetul MECTS cu zeci de milioane anual. Fara sa mai punem in calcul cheltuielile cu achizitia de manuale si cu organizarea de olimpiade".
Concluzia intalnirii de astazi a fost "sa continuam consultarile pe acest subiect deosebit de important pentru societate", a sustinut vicepresedintele ASUR.
In manualele de religie aprobate de Ministerul Educatiei sunt numeroase indemnuri pentru copii de genul: "Alege-ti prieteni religiosi", "Vasile are mai multi prieteni, evalueaza-i din punct de vedere al moralei crestine", a declarat Toma Patrascu, care spune ca acestea "sunt niste indemnuri directe la segregare pe motive religioase".
Descarca de aici Programa scolara pentru disciplina Religie
Curriculumul pentru clasa pregatitoare a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei pe 29 februarie, urmand ca el sa fie aplicat din aceasta toamna. Ministerul precizeaza intr-un comunicat ca "documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel incat toti cei interesati pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro sau, in scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucuresti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite incepand de joi, 1 martie 2012, timp de doua saptamani".
Ministerul Educatiei a inclus religia printre disciplinele care se vor studia in clasa pregatitoare, cu o ora pe saptamana. Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca parintii pot alege, ca si la celelalte clase, o alta disciplina din trunchiul comun din care face parte si religia sau pot alege sa studieze confesiunea careia ii apartin. Cu alte cuvinte, daca parintii nu vor ca elevul sa studieze religia, acesta poate studia disciplina "Educatie pentru societate" sau alte discipline optionale care fac parte din aria curriculara in care este cuprinsa si Religia, la clasa pregatitoare.
Prevederile din Legea Educatiei Nationale:
Art. 18. - (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
cristinamh spune:
sorana, poti retrage copilul cand vrei in timpul anului, situatia este ca in cazul orei de educatie fizica, cand te trezesti cu o scutire si nu mai poti frecventa ora 6 luni... am intrebat asta anul trecut, si asta mi s-a raspuns.
baietelul meu e singurul din scoala care nu face religie, si m-am lovit de destule in doi ani de zile. anul asta am avut ceva probleme, nu au mutat ora nici prima, nici ultima, desi daca e singurul din scoala nu vad care era filozofia... ma rog, are o sala - cea cu lapte si corn - unde poate merge sa citeasca si sa si faca temele. uneori a mai vrut sa stea si la ora, desi mi a spus ca e un balamuc ingrozitor si colegii lui cei obraznici si dau in stamba rau de tot ( ce buna purtare si respect invata la ora asta...) m-am enervat doar inainte de craciun, cand a stat la ora si apoi mi a povestit cum ajungi sfant... trebuie sa iti rupa cineva picioarele cu toporul, ca asa a ajuns sfanta filofteia, cand a dat taica-su cu toporul dupa ea... e alegerea lui daca sta sau nu a ora, e alegerea mea sa nu primeasca nota la aceasta materie.
de la anu' va fi in scoala si al doilea copil care nu face, fi-mea. ea cred ca ar merge la ore, dar pune cam repede la suflet toate povestile, si ma gandesc serios sa nu o las, pana nu se trezeste un pic din povestile copilariei. am adaugat la dosar instiintarea ca nu va frecventa ora, si sa se tina cont la alcatuirea orarului, iar in prima zi de scoala duc cererile pentru amandoi.
cum am ajuns aici? e decizie luata la 16 ani, cand eram undeva la mijloc, inclinam spre "a crede". gratie unui "genial" profesor, care numai istoria religiilor nu a facut cu noi (toate religiile au fost prezentate intr-o ora, r.o in toate celelalte), am ajuns sa am alergie la religie in scoale. pentru ca cretinul nu a vrut sa mi incheie media pana nu am stiut, la virgula, crezul. i l-am spus, mi-a incheiat media, si imi spune ca e fericit ca m a convins. i-am multumit politicos ca m-a convins ca nu vreau sa mai am nimic de-a face cu biserica ortodoxa, daca astea sunt instrumentele ei.
nu imi asum riscul ca copilul meu sa fie supus la asa ceva. atata timp cat ma pot opune, nu va primi nota. in rest e alegerea lui.
si nu ma mira ca vor sa o bage si la clasa 0, din moment am vazut ca mai nou se cere religia parintilor pe formularul de declarare a nou-nascutilor! parca vad ca nu mai iesi din maternitate fara programare la botez, si te asteapta preotul la externare pentru slujba de curatire...
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui diana_jors Oarecum offtopic: sorana, sa stii ca exista si matematici intregi pentru care (inca) nu a fost gasit un model practic, si totusi ele sunt dezvoltate si se fac teorii intregi pe ele un exemplu frumos este geometria neeuclidiana, care a fost definita de Bolyai si Lobacevski fara sa aiba vreun model pentru ea... iar modelul a fost gasit multi [zeci de] ani mai tarziu. Deci exista si lucruri pe care nu le poti masura cu instrumentele din ziua de azi, dar poate s-or putea masura peste sute de ani... chiar si in teoria big bang, s-a putut ajunge experimental pana la sub o secunda de la eventualul moment al exploziei, dar in acele milisecunde muuuuulte se pot intampla, si inca nu se stie exact ce... Diana de Alex (23 aprilie 2007) Alerg 42 pentru o sansa "When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever." (Dick Beardsley) |
Da, exista lucruri care nu pot fi inca masurate, nu avem aparatele necesare. Dar vor putea fi, candva.
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristinamh sorana, poti retrage copilul cand vrei in timpul anului, situatia este ca in cazul orei de educatie fizica, cand te trezesti cu o scutire si nu mai poti frecventa ora 6 luni... am intrebat asta anul trecut, si asta mi s-a raspuns. Cristina www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Concursuri in desfasurare |
Si eu am intrebat dar mie mi s-a raspuns ca nu. Nu stiu ce sa zic. Eu ma dusesem sa intreb pe ideea ca o las la 1-2 ore, sa vedem ce si cum si apoi, daca e cazul o retrag, daca nu, nu. Dar am intrebat la secretariat si mi s-a zis ca nu, in prima saptamana de scoala sau deloc. Deci am retras-o de la bun inceput.
Zica ca daca adaug in cerere rugamintea de a se tine cont la orar vor lua asta in seama? La noi mai sunt inca 2 copii care nu fac in clasa, mai sunt si altii (nu stiu cati) in scoala. Pot incerca oricum, presupun, merci de idee.
Diana - ai dreptate cu "azi galben, maine abastru". Si e firesc sa fie asa, cum ziceam, pana la maturitate, e normal sa caute, sa-si puna intrebari. Momentan fi-mea e in faza "reincarnare". Imi tot explica ca e o buna sansa sa ne intalnim in viata viitoare, dar atunci nu o sa fiu eu mama ei, poate vom fi surori, poate voi fi eu fiica ei, etc. Noi nu credem asta dar, evident, o las pe ea sa citeasca ce vrea, inclusiv pe acest subiect. Totusi, daca si-ar expune teoria unui prof de ortodoxism, ma indoi ca ar obtine nota maxima .