Disciplina Religie cls I
Raspunsuri - Pagina 2
anya spune:
Cred ca e absolut logic sa discuti cu copilul. Asa cum cei cu o orientare religioasa isi indoctrineaza copiii in religia respectiva cu rugaciuni, mers la biserica, explicat diverse, asa si eu i-am explicat parearea mea, i-am povestit despre oamnenii de pe planeta asta si diversitatea religioasa, atat dea lungul istoriei cat si dpdv geografic, despre religii monoteiste sau pluriteiste, despre diverse practici in timpul ceremoniilor religioase. Am discutat despre formarea universului, despre evolutie, despre ce cred unii sau altii, a vazut diverse emisiuni la televizor, a vazut atlase si enciclopedii.
Eu am ales sa nu fie notat si sa nu aba teme (fericirea lui). El alege cand subiectul/profesorul ii place si sta sau nu la ora respectiva.
Anka74 spune:
La noi se coloreaza si se deseneaza, copii sunt incantati! Dna le spune povestioare...nu am primit pana acum nicio intrebare (de la copil) care sa imi ridice semne de intrebare. Manual nici nu au primitau doar un caiet special pe care mai lucreaza, adica deseneaza. Mai mult de atat nu stiu. La noi toti copii fac religie. Si cand i-am spus lui fiimiu ca un copil poate fi retras de la Religie m-a intrebat daca il pot retrage si pe el de la Limba romana?!Ca el stie engleza si nu ii mai trebue si romana, doar suntem in Uniunea Europeana!
mamavlad spune:
Am auzit si povestioare...horror, cu masini care dau peste copii care nu-s cuminti si pacatosi si alte aberatii de genul asta. Nu m-ar deranja sa coloreze, dar cand am citit obiectivele de pe MECTS....este ortodoxie, nu religie. Nu sunt atee, dar nici habotnica. Manualele de religie sunt prost facute, mesajele nu sunt dintre cele mai fericite, indoctrinarea este cel mai frecvent intalnita. A patit cineva si asa ceva??
fran spune:
Eu nu ma refeream la intrebarile pe care mi le va pune mie copilul- dealtfel eu as vrea ca decizia retragerii/ sau nu de la religie sa fie mai mult decizia ei decat a mea...A mea e destul de matura pentru varsta ei, stie destul de bine ce-i place si ce nu, si in plus cred ca e genul de "tocilara" nu cred ca ar fugi de o materie doar ca sa scape de teme. Ma refeream la intrebarile pe care i le vor pune ei ceilalti copii, la cum o vor privi dupa ce eventual prof de religie va face si ceva apropouri subtile referitoare la cei care nu frecventeaza ora...
Pe de alta parte, eu merg pe ideea ca pentru a putea alege ceva trebuie intai sa cunosti acel ceva. Nu sunt impotriva predarii religiei. Dar as vrea sa ma lamuresc cum e predata. De ex mi se pare ok sa li se vorbeasca despre posturi, sa le se explice semnificatia etc, dar nu mi se pare in regula ca la sfarsit sa fie intrebati cine tine post. Sau cine s-a impartasit, sau cine spune seara rugaciunea. Primesc copiii inscrisi la religie astfel de intrebari?
Sorana- cam in cat timp de la inceperea scolii trebuie depusa cererea de retragere? Ce inseamana practic "la inceputul anului scolar?" O saptamana, doua...?
psichoMom spune:
Draga mea,
Asa cum ti-au spus si fetele mai sus, parerea mea este sa ai o discutie cu el si sa incerci sa afli daca el este atras de subiect sau nu. Sa incerci tu intai sa ii pui bazele religiei ortodoxe si sa il studiezi cum reactioneaza.
Sincer, si eu am fost tentata de ideea de a nu-l lasa sa mearga la religie. Nu sunt atee dar nici habotnica. Ceea ce nu m-a incantat este ideea religiei ca materie, pur si simplu. religia este ceva ce familia reuseste sa iti insufle sau nu. Nu este nici matematica, nici romana, nici limba straina fara de care sa nu poti trai. Este ceva ce simti sau nu. Cum sa notezi asa ceva???
Matei insa nici nu a vrut sa nu auda sa nu mearga la religie. Lui ii place. Nu au reusit nici la gradi (care era ortodoxa si parintele venea si le povestea pilde), nici la scoala sa faca din el un credincios. Dar ii place sa afle. In conditiile astea consider ca este OK.
Ce mi se pare mie si mai revoltator este ca manualul de limba romana contine materie cu caracter religios. Au avut acum, in sem 2 o poezie care se numea La Pasti. Matei are in clasa jumatate musulmani si un evreu... Romana nu este materie doar pentru crestini.... Corect?
Adica aia merg si fac religie islamica si la romana li se baga pe gat poezii crestine :))
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui fran Sorana- cam in cat timp de la inceperea scolii trebuie depusa cererea de retragere? Ce inseamana practic "la inceputul anului scolar?" O saptamana, doua...? Fran Iepurete mititel Iepurete a crescut |
Sincer nu stiu. Eu am depus-o in prima zi de scoala.
Ceilalti copii - nu mi-a zis fi-mea nimic in afara de "norocoas-o tu n-a trebuit sa-ti faci tema la religie" . Intr-a I-a nu stiu ce faceau dar intr-a II-a dadeau autodictari din rugaciuni (adica inveti acasa poezia vii si o scrii din cap perfect) - cica erau rugaciuni grele, cu multe cuvinte arhaice si li se scadeau notele pentru virgule lipsa (de unde si cele 2 retrageri intr-a III-a, dupa experienta de a II-a). Inteleg ca fb era o raritate, ambii copii retrasi sunt dintre cei mai buni din clasa.
psichomom: am vazut si eu chestii cu caracter religios crestin in manualul de romana. Faza e ca la romana poti raspunde cum vrei tu. Era o chestie la fi-mea de gen "cand a inviat Iisus" dar la romana un raspuns de gen "Iisus nu a inviat" e perfect ok (la religie nu cred ca e).
mamavlad spune:
Si mie mi-ar placea ca baietelul meu sa poata decide daca vrea sa faca sau nu sa faca religie, dar cum sa decida ceva ce nu stie?? Oricum e prea mic acum ca sa inteleaga. Iar eu ce sa-i spun ca va face pt ca nu stiu nici eu...Unii coloreaza, altii invata rugaciuni sau povestioare, altii sunt indoctrinati. Nu e ca matematica. Bine ar fi fost sa mearga la ore si daca nu-i place sa-l retrag. Ce zice Sorana nu-mi place: invatat rugaciuni cu virgule?? Doamne fereste! Dar daca trebuie sa depui cererea la inceput...chiar nu stiu ce sa fac.
anya spune:
Si fiul meu a raspuns la intrebarea: ce facem de Craciun? cu : Ne bucuram ca suntem in vacanta, mancam sarmale si cozonac si il asteptam pe Mos Craciun. - asta la Romana ca la religie ma indoiesc ca era bine. Probabil ca la religie ar fi trebuit sa minta cu un mers la biserica (n-a fost decat de vre-o doua ori la un botez si o pomenire si si atunci a stat mai mult pe-afara).
Chestia cu alegerea mie mi se pare ok. L-am retras, nu e obligat sa stea, dar cand vrea si i se pare subiectul/profesorul ok o face. La noi profesorul cred ca e ok. Nu l-am cunoscut dar pare "normal". Am inteles ca povesteste frumos si anul acesta, desi retras, baiatul meu a vrut sa participe la marea majoritate a orelor. Avantaj - nu are teme, iar cat i se pare frumos - poate sa participe.
marius spune:
Si nu ai senzatia ca daca vedem din afara la rece cum s-ar spune ca in realitatea (sau realitatea) spune ca in esenta copilul tau merge la religie, este Ok tu spui ca este Ok si singurul "avantaj" este ca nu are tema? Din ceea ce scrii tu, sincer asta vad eu. Nimic pozitiv din partea deciziei tale mai degraba neutru sau negativ si nimic negatic din cealalta parte, mai degraba pozitiv. Ca o balanta in medicina asta vad eu.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
sorana spune:
Marius eu n-am inteles exact ce ai vrut sa spui. Poate detaliezi un pic.
Eu si Anya suntem parinti atei. Copiii nostri primesc in special informatii stiintifice. Cu toate astea, nu vrem sa-i privam de posibilitatea de a avea o religie (a-si alege o religie) daca vor dori asta. Ca atare le prezentam si religiile existente, atat cat putem si cat ne pricepem.
Eu una o invidiez pe Anya pentru proful "normal" de la religie si pentru posibilitatea copilului de a participa sau nu la ore. De asemenea consider ca anumite lucruri legate de religia crestina fac parte din cultura generala si trebuie sa le stii (de exemplu trebuie sa stii legendele lui Noe, Moise, Adam si Eva, etc). La fel cum trebuie sa stii legendele zeilor greci. Mi-ar fi placut sa avem si noi la scoala un prof care sa-i placa Monicai si pe care sa-l asculte cu drag (chiar asa, fara teme si fara note - pana la urma si eu de-a lungul vietii am invatat multe lucruri fara sa fiu obligata, fara sa primesc teme, doar asa, din dorinta de a sti).