Produse autohtone sau din import?
Cand mergeti la cumparaturi, preferati produsele autohtone, sau pe cele din import? Nu fac referire la un anume tip de produse, pot fi alimentare, nealimentare. Care ar fi produsele noastre mai bune ca "ale lor" ?
In ceea ce ma priveste, cand vine vorba, de exemplu, de electrocasnice, nu prea ma simt indemnata sa achizitionez produse ale firmelor romanesti.
In ceea ce priveste imbracamintea, nu prea ma orientez dupa provenienta, ci dupa estetica si calitatea materialului.
Daca ma refer insa la alimente, intotdeauna cele produse la noi au prioritate. In sinea mea incep sa cred din ce in ce mai mult ca e o prejudecata, dar inca nu ma pot debarasa de impresia ca produsele noastre sunt mai "curate", si aici ma refer la chimicale si alte tehnologii folosite pentru prelungirea duratei de viata a produsului.
Raspunsuri
marylenac spune:
Si eu prefer produsele alimentare de productie autohtona, nu stiu, poate tine de de prejudecati dar eu cumpar produse lactate de la noi, fructe de-ale noastre (adica prefer un mar ionatan de Voinesti decat nu stiu ce soi din Polonia)- evident ca mai folosim si fructe aduse de pe alte plaiuri dar pe cat posibil ne bucuram de cele ale noastre din sezon, la fel si pentru legume....
La produsele electrocasnice din pacate....nu ma pot baza pe cele de la noi...
La imbracaminte...prefer pe cea produsa in alte tari dar daca gasesc un lucru dintr-un material bun si imi place, nu pot spune ca nu il iau pt ca e facut in alta tara...
XIO spune:
Cand e vorba de alimente caut romanesti.
Si la haine sunt unele facute in RO, pt. export, care sunt superbe (H&M, DIM etc).
Nati spune:
Noi am cumpara numai produse japoneze daca nu ar fi asa de scumpe (ma refer la supermarket), ei sunt foarte stricti la calitatea produsului, si daca se poate sa fie si organic ar merge numai pe asa ceva, dar mai baga si ei chimicale, nu atat de mult cat baga alte tari.
De exemplu acum vreo 6 ani gaseam telina radacinoasa (adusa din America) intr-un supermarket din Tokyo, ei bine japonezi au interzis ca nu stiu ce hormoni are radacina aia de telina, si adio o ciorba buna.
Mai ales ca Japonia cere ca pe ambalajul produsului sa fie specificat daca are GMO (modificat genetic) ,nu cum vor americanii ( FDA) sa scoata punerea gmo de pe ambalaj.
Produsele de import sunt foarte ieftine in comparatie cu cele autohtone.
In Romania cand merg cumpar numai produse autohtone, cel mai mult de la pietele unde taranii isi vand marfa.
Am un cuib de pasari in cap , prefer sa ajut piata autohtona , decat marile corporatii, supermarketuri, produse chimicale din afara, ori haine de firma.
In ce priveste produsele chimicale , am cumparat o carte The Cleaning Bible unde se dau produse naturiste pentru curatare ,folosesc doar detergent de vasi si haine, restul sunt naturiste.
Si aici in Japonia la fel facem, cumparam de la magazine mici unde cativa fermieri isi scot marfa la vanzare.
Am un cui importavi marilor corporatii, mai bine ajutam micii intreprinzatori din zona, localnici.
Sper ca taranii romani sa nu inceapa si ei sa bage chimicale peste masura in produsele lor.
glimmer spune:
In ceea ce priveste electrocasnicele sau alte produse de lunga folosinta ale firmelor romanesti, nu prea am vazut pe nimeni sa se inghesuie. Mai au cautare sunt autoturismele si piesele de mobilier. Uneori ma intreb de unde au profit firme gen "Arctic", pentru ca, din ce vad si eu in jur, oamenii prefera firme care vin, cum se zice, "din afara". Desigur ca nici astea nu sunt produse ca in tara de origine a firmei respective, la multe categorii de produse piesele sunt fabricate in China, dar oamenii le aleg in detrimentul alor noastre. Eu, de exemplu, am cumparat produse "Arctic" si m-am lecuit. Poate n-am avut "mana buna" cand le-am ales.
Odata cautam pijamale din bumbac pentru fiica-mea si imi recomanda vanzatoarea unele "Luati, doamna, ca e bumbac bun, romanesc". Am mai auzit chestia asta cu "bumbacul romanesc". Suntem noi asa mari cultivatori de bumbac? Din cate stiu, fibrele le importam. Avem cativa producatori de tesaturi, dar lucreaza in special cu fibre din import.
In ceea ce priveste produsele alimentare, am destule nedumeriri. Fructele, legumele le cumpar din piata, chipurile de la producatori. Care aduc marfa de import la greu. In plus, si producatorii nostri folosesc chimicale, multi din ei "dupa ureche", nu tin cont de cantitati, sa fie cat mai mult sa fie siguri ca au productie buna. Urmaream o emisiune "Viata satului" despre strainii care vin sa faca agricultura la noi. Si era intervievat un tip din Danemarca, se improprietarise si el p-aci, prin tarisoara. Avea utilaje si tot felul de chestii SF pentru multi agricultori de subzistenta de la noi. Si, venind vorba de ingrasaminte, a spus ca la ei in tara e multa strictete la utilizarea ingrasamintelor, sunt controlati, aici nu controleaza nimeni nimic. Asta cu controalele la produse o cam stim si noi. Asa ca am inceput sa nu mai fiu impresionata nici cand aud "grau romanesc", "faina romaneasca", mai ales ca suntem si dupa primul an de initium. Dar le cumpar in continuare. Preparate din carne nu consum, ca sa incerc sa mananc, chipurile, mai sanatos. M-am mai "dedulcit" la niste produse ale unor firme de se lauda ei ca nu pun E-uri, dar am renuntat si la alea pentru ca nu ii cred. Am zis sa cumpar eu carne si sa mi-o prepar eu. Neaparat carne romaneasca, desigur. Acum aud ca si in aia s-ar baga tot felu' de chestii ca sa li se mentina aspectul si coloarea si sa reziste mai mult. Si nu sunt specificate pe eticheta produsului. Deci... numai bine.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nati Sper ca taranii romani sa nu inceapa si ei sa bage chimicale peste masura in produsele lor. |
Baga destule.
Orice producator are doua feluri de productie: pentru uz personal si pentru vanzare.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Nati spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Baga destule. Orice producator are doua feluri de productie: pentru uz personal si pentru vanzare. Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Atunci e clar, ramane sa trag o fuga la rudele de la tara sa-mi vanda legume si fructe, macar stiu ca ei nu baga chimicale.
gabitza2005 spune:
In ceea ce priveste alimentele le prefer pe cele autohtone, dar daca nu gasesc in supermarket si nu ajung in piata nu ma dau in laturi de la a cumpara si de la altii.
Imbracaminte -cumparam ce ne place in functie de model si tesatura. Ma bucura faptul ca au aparut si cateva firme romanesti cu haine la moda, dar majoritatea pentru femei. Am o firma preferata cu punct de desfacere si in magazinul Unirea, ii prefer si pentru faptul ca iti fac modificari la haine.
Incaltaminte am cateva firme autohtone de la care cumpar cand gasesc ceva sa-mi placa. Din pacate incaltamintea de calitate produsa la noi a devenit f scumpa deoarece pielea este scumpa. Iarna asta mi-am luat niste cizme produse in Romania pentru Puma din piele si am fost f multumita de ele.
Nu agreez "supermarketurile" de incaltaminte si imbracaminte din "plastic" - ma deranjeaza mirosul de cum intru pe usa magazinului.
Electrocasnice, aparatura -nu avem romaneasca absolut deloc si nici nu cred ca as cumpara.
Am avut telefone produse de o mare firma la noi cu care am avut numai probleme- am renuntat la firma respectiva complet, cu toate ca si eu si sotul eram fani.