Agitatie si zapaceala(2)
Raspunsuri - Pagina 30
Archa spune:
Doamnele mele, daca mi-e permis, nu va mai intrebati de ce 'toate femeile pot' si Selene nu poate.
In primul rand, ziceti mersi ca nu puteti intelege. Multumiti Cerului, Mamei Divine, copacului din curtea casei, propriei puteri si autoeducatii etc. si ganditi-va la cum anume puteti ajuta in cazul de fata. Daca puteti. Daca nu puteti, nu-i nicio problema. Sunt o gramada de feluri in care puteti ajuta si o gramada de oameni pe care-i puteti ajuta.
In al doilea rand, nu am nicio indoiala - si nici Selene nu cred sa aiba - ca sunteti femei minunate. Ca luminati casa in care intrati. Ca va e greu cateodata dar lumina nu slabeste.
Dar ce ati invatat din situatia de fata?
Selene deschide atatea topicuri si pare sa 'nu inteleaga nimic' dar noi ce intelegem? Noi ne simtim bine cand incepem sa insiram (din taste sau in gand) cate facem si uite ca le facem, desi e greu,incepem sa ne gandim la ce soti buni avem si la ce copii cuminti si educati, la ce viata frumoasa avem.
Eu cred ca ar trebui sa-i multumim Selenei pentru ca ne ofera posibilitatea de a ne gandi mai putin la cate facem si uite ce bine ne ies si mai mult la ce nu facem.
Si mai cred si ca e o mama buna si ca petrece mult timp cu Daria, numai ca pentru ea cuvantul 'sinceritate' are cu totul alt inteles decat pentru noi. M-am gandit foarte mult de ce se expune loviturilor cu atata candoare si de ce nu pare sa aiba instinct de conservare. Raspunsul e: habar n-am. Stiu doar ca pe mine m-a facut sa ma gandesc la cate fac si la cate nu fac, la ce simt si la ce nu simt, la cat de ipocrita sunt cateodata, la momentele in care ma ridic singura in slavi ca uite cate fac si ce bine le fac.
Si pentru asta ii multumesc.
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Archa In primul rand, ziceti mersi ca nu puteti intelege. Multumiti Cerului, Mamei Divine, copacului din curtea casei, propriei puteri si autoeducatii etc. si ganditi-va la cum anume puteti ajuta in cazul de fata. Daca puteti. Daca nu puteti, nu-i nicio problema. Sunt o gramada de feluri in care puteti ajuta si o gramada de oameni pe care-i puteti ajuta. |
inbox spune:
Archa, foarte frumos scris!
Eu cred ca numai faptul ca au curs atatea pagini arata cata lume tine la Selene, eu sincer, de asta am scris, poate nu ma pricep, dar am incercat, toti incercam cum stim, prin exemple personale, cu vorba buna, cu vorba mai putin buna...si cred ca pe ea o ajuta intr-un fel, ca altfel nu s-ar expune.
Cand am zis ca nu mai scriu la subiect, ca nu inteleg, chiar asa este, ma depaseste si mai mult decat am scris deja nu stiu ce as mai putea sa spun!
Pup toate fetele !
Lumea mea
CorinaDani spune:
selene, eu am retinut ceva ingrijorator dintr-un mesaj de-al tau si te sfatuiesc sa incerci sa faci investigatii medicale mai amanuntite : ai spus ca de multe ori, cand ai episoadele de dureri crunte de cap, "te buseste" sangele pe nas si dupa aceea durerea de cap se diminueaza/dispare.
ei bine, asta nu e in regula. chiar deloc. mai ales ca esti tanara.
de ce spun asta : soacrei mele i se intampla (in trecut) destul de des chestia asta, desi face tratament impotriva hipertensiunii. a ajuns chiar internata de urgenta la spital, acum un an si ceva. medicii i-au spus ca are probleme cu tensiunea. mai rau este ca recent, vasele de sange NU s-au mai spart in nas, ci in ochiul stang, asa ca biata femeie a ajuns pe jumatate oarba, nu mai vedea aproape deloc cu ochiul, a facut tratament, operatie cu laser, etc. si tot nu si-a recuperat integral vederea la acel ochi, se pare ca mai bine de atat nu va fi.
asa ca ai mare grija cu durerile astea de cap, pot ascunde pusee de hipertensiune, ar fi bine sa ai un tensiometru la indemana atunci cand te apuca durerile, sa vezi ce se intampla cu tensiunea ta in acele momente. poate are soacra ta tensiometru in casa, poate iti imprumuta cumnata unul (ma refer la cele digitale, de incheietura, usor de folosit, insa nu atat de precise in masuratori); macar iti faci o idee daca ai probleme cu tensiunea.
Selene_Bunny spune:
Deocamdata, doar ceva scurt:
ab5174, vrei sa iti trimit rezultatele scanate, pe e-mail? Dupa aceea, esti de acord sa scrii aici un mesaj in care iti ceri scuze pentru speculatiile aiurea?
Acuza-ma de ceea ce fac, nu de ceea ce nu fac.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
histamina spune:
selene,
nu te supara.
stii cate suturi mi-am luat de la niste dragute de la odiseea sept oct, dragute care au si disparut de pe DC sau scriu f rar, deci stii cate suturi mi-am luat ca mint,ca nu am nimic,ca cer mila.
au si trimis pe cineva cand am nascut, cineva care a spus ca tot ce am spus a fost super ok.
dr care a fost cu mine in sala, era pe DC si a relatat fata ca ea a asistat la nastere.a primit imediat mesaje de la zozela, cu multe, multe jigniri.
empatia e floare rara si,te rog, nu le pune la suflet.
maru spune:
Selene,
hai sa facem ceva concret!
Te rog scrie 5 lucruri care le apreciezi la Daria si 3 care le-ai vrea un pic diferite.
Promit azi sa intru printre picaturi pana terminam "jocul" asta
Selene_Bunny spune:
O sa scriu ceva pentru lulu, dar poate si pe alte fete le intereseaza. E punctul meu de vedere, prisma mea.
lulu, tu transmiti o idee buna (disponibilitatea mamei de a satisface nevoile copilului) intr-un ambalaj prost. Prost ales.
Pana la o anumita varsta, copilul nu face diferenta intre nevoi si dorinte. Copilul cere si asteapta ca aceasta cerere sa ii fie satisfacuta. Copilul nu stie sa astepte, nu stie ce inseamna "imediat", "mai tarziu", "asteapta putin", "ai rabdare". Consider ca este de datoria parintelui sa isi invete copilul sa faca diferenta dintre nevoi si dorinte, precum si semnificatia acestor cuvinte. Din punctul meu de vedere, nu este bine, pentru dezvoltarea copilului, ca parintele sa se execute de fiecare data cand copilul cere ceva. Cum am spus, el cere si asteapta un raspuns, o reactie din partea parintelui. Parintele este cel care trebuie sa actioneze corect si sa isi invete copilul sa inteleaga ce sunt nevoile, ce sunt dorintele, ce inseamna sa astepti, sa intelegi ca nu pentru orice lucru se sare in sus si repede, repede, sa satisfacem cererea copilului.
Eu imi iubesc copilul. Enorm. Insa chiar si eu, care ma laudam cat de cuminte este Daria in magazine, ma confrunt de cateva zile cu o chestie: la fiecare iesire in oras, Daria cere ceva. "Ceva"-ul asta este, acum, acadelele. Cate 2-3 odata, asta este cerinta ei. Si cere o data, de doua ori, de zece ori, ma trage de mana, de haina, sa intram in magazin si sa cumparam. Desi ma asculta cand ii explic ca nu putem de fiecare data cumpara cate ceva, cerinta ei este mai puternica decat explicatia mea si continua sa ceara. "Stiu ca nu putem cumpara de fiecare data ceva, dar eu vreau". Ei, datoria mea nu este sa scot banii din buzunar si sa-i satisfac zilnic aceasta cerinta.
Tot de la o vreme incoace, cere des in bratze. Sa o duc in bratze pe strada, sa urc scarile cu ea in bratze. O duc atat cat pot, si nu pot, fizic, mai mult de 20-30 de metri odata. Ei, ea nu intelege asta. Chiar azi, acum, venind de la parc, am dus-o in bratze cat am putut. Insa nu este suficient, pentru ea. "Inteleg ca ai obosit, mami, dar eu vreau ACUM in bratze, de ce m-ai lasat jos?" Inteleg nevoia ei emotionala, insa, daca limitele mele fizice ma impiedica sa i-o satisfac exact atunci cand vrea ea, exact pe durata pe care vrea ea, inseamna ca nu sunt o mama buna? Ca nu o iubesc suficient?
De asemenea, sa zicem ca sunt la baie, pe WC, si fac si eu acolo ce face tot omul. Daca Daria imi cere chiar atunci sa o iau in bratze, iar eu nu o iau decat cand ies (e ridicol sa faci treaba mare cu copilul in bratze, da-o-ncolo), inseamna ca nu sunt disponibila pentru satisfacerea nevoii copilului?
De asta spun, e important ca mama sa traseze niste limite si sa isi conduca puiutul spre intelegerea unor lucruri. "Atunci cand copilul o cere" (satisfacerea nevoii) poate sa NU coincida cu putinta mamei - din motive obiective sau subiective - de a indeplini cerinta. Si nu e nicio tragedie.
Stiu ca mamele care lucreaza mult, 10-12 ore pe zi, chiar mai mult (vezi blackgirl0) se pot simti vinovate pentru faptul ca petrec putin timp cu copilul si atunci... pot manifesta o mai mare dispunere de satisfacere a nevoilor copilului exact atunci cand copilul o cere. Insa eu nu sunt de acord cu educarea copilului catre o atitudine "mama imi permite totul, mama imi face totul, mama imi da totul, oricand vreau eu."
Am in familie un caz in care, din punctul meu de vedere, limitele nu au fost trasate la timp. Este vorba de varul meu, acum in varsta de 28 de ani. La fel, parintii lui au muncit f. mult, copilul a stat mult cu bunicii. Nu stiu, concret, cate i s-au permis, insa pot sa spun ca, la cei 28 de ani ai lui, isi permite sa i se adreseze mamei cu "mars in bucatarie, la cratita, ca acolo e locul tau", iar tatalui cu "te bag in aia ma-tii". FARA niciun fel de consecinta pentru acest limbaj.
Ei, eu asa ceva NU imi doresc.
Lucrusoare de vanzare...
Selene_Bunny spune:
CorinaDani, nu de multe ori, dar de suficiente cat sa observ efectul. Nu e de ieri, de azi, chestia asta, se intampla si cand avea Daria 1 an, 1 an si jumatate. Tin bine minte ca, intr-o zi, i-am facut ei baita si m-am pus sa o sterg, sa o schimb, eram tot asa, stoarsa de energie, si odata ce am vazut ca pe prosopul in care era ea invelita (eu eram aplecata peste ea) incep sa apara pete rosii...
Ca sa explic: durerea asta rahatoasa de cap debuteaza in partea stanga, cam la jumatate de palma deasupra tamplei si cumva spre partea din spate a capului. Se intensifica in decurs de 2-3 ore, dupa care trece si in partea dreapta, in punctul simetric, si formeaza un cerc deasupra capului. Senzatia e ca ti-a bagat cineva capul la menghina si ti-l strange acolo.
Multumesc pentru grija, avem tensiometru la indemana.
Lucrusoare de vanzare...
CorinaDani spune:
selene, daria iti cere anumite chestii pentru ca este peste puterea ei de intelegere explicatia pe care i-o oferi.
asa pateam si eu cu fetita, tot cand avea vreo 3 anisori.
cerea si ea mereu sa-i cumpar nu's ce prostii de acadele de la chioscul din coltul strazii.
puteam sa-i explic eu pana raguseam ca nu avem bani, ca acadelele nu sunt bune pentru dinti, ca-i strica pofta de mancare, etc.
singurul lucru care a functionat a fost s-o mint cu nerusinare ca mi-am uitat portofelul acasa sau ca i-am dat lui tati de dimineata toti banii din portofel, ca sa cumpere benzina pentru masina. uitatul portofelului acasa sau datul banilor erau pentru ea niste explicatii perfect plauzibile, ce se puteau intampla in realitate, pe intelesul ei, in comparatie cu argumentele abstracte "nu ne ajung banii sau acadelele nu-s bune pentru dinti/burtica". nu stiu daca intelegi ce vreau sa scriu.
daria nu are cum sa inteleaga faptul ca obosesti, ea nu stie ce inseamna aceasta senzatie. la fel, nu intelege pe deplin de ce nu-i poti cumpara de fiecare data cate o acadea.
ca sa fiu mai clara : ofera-i dariei explicatii cat mai pe intelesul ei, chiar daca denaturezi uneori realitatea, bazandu-te strict pe ce stie ea, ce intelege, ce a experimentat pana acum.