Inscriere Colegiul Goethe cls I
Raspunsuri - Pagina 14
mamaruta spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Este obligat statul sa ofere invatamant in limba germana altora decat etnicilor germani? |
Evident ca nu e obligat, dar cred ca si aici e ca la piata, daca e cerere de ce sa nu mai bage.
Conform noii legi a invatamantului banii urmeaza copii, deci...
iribas spune:
1. wow .... facem progrese, insa pana la anul .... ma intereseaza ce fac ei anul asta cu 400 copiii ....
2. statul roman are prin constitutie obligatia sa-mi asigure dreptul la educatie. copilului meu minor, eu ii stabilesc traiectoria. o analiza a cererii de educatie (bazata fie numai pe evenimentele din acest an) va scoate in evidenta ca sunt 10 etnici "pur-sange" si prin constitutie au dreptul la studiu in limba materna. statul nu e obligat sa-mi asigure mie (copilului meu) educatie in alta limba materna dar este obligat sa accepte ca exista cerere pentru limba germana si e obligat sa-si imbunatateasca programa si sa ofere clase de studiu intensiv in aceasta limba. asta daca vrea sa fie un stat european ... altfel ... no comment. poate bine-merci sa ma ignore ... dar sa stiti dragi forumisti ca eu nu ignor taxele si impozitele ....
deci: personal, nu vreau ca statul sa se simta obligat cumva sa-mi asigure studiu in limba materna germana si ma intreb oare cati parinti doresc asta (stricto sensu)? nici eu nu ma simt obligata cumva cand platesc taxele si impozitele ... nici nu-mi mai dau seama ca se platesc lunar .... e ca vorbitul in limba materna. Dar .... vreau studiu intensiv in limba germana. daca il fac la goethe sau la elena vacarescu ... mi-e indiferent dar sa se finalizeze cu o diploma de limba recunoscuta. goethe poate sa ramana cu cei 10 etnici "pur sange" inscrisi - cu o variatie de +/-5% inscrieri in fiecare an. ma intreb deja daca ar supravietui fara cererea din partea romanilor/rromilor/maghiarilor/altii etnici care muncesc in bucuresti si vor sa-si inscrie copilul la goethe?
3. am vazut ca e un forum despre studierea religiee ... invat sa umblu pe aici. merci pentru info utile.
si_eu_mamica spune:
"obligat"...intrebarea asta cred ca e doar asa, de dragul discutiei... pana una-alta, statul rezerva 10 locuri pentru rromi in fiecare scoala. inclusiv in scoala germana. pentru rromii romanilor, nu ai nemtilor.
prin urmare, mai intai cineva/ceva trebuie sa oblige si apoi statul va fi obligat sa faca.
si nu toata lumea va intelege de ce.
ailita spune:
anul viitor, cand se vor inscrie copii la Goethe, punem pariu ca se vor cere acte de stare civila? Iar restul vor putea opta pentru clase ce eventual studiaza intensiv germana, adica 4 ore pe saptamana, prin alte locuri decat Goethe?
Unde ar avea loc 200-300 de copii/anual?
eventual in 2-3 schimburi sau mai frumos cate 40 in clasa, cum se va intampla anul asta? asta daca nu cumva isi cumpara o noua cladire... si de unde vor scoate anual cate 7-8 invatatoare in plus pentru copii?
Hai sa fim realisti. Nici in Sibiu, nu exista suficiente invatatoare care sa fie OK si mai ales sa vorbeasca nemteste, da' in Bucuresti, ce sa ai spun.
Fomalhauti spune:
Iribas, poate nu am citit eu cu atentie (si n-o mai iau de la inceput) dar nu am inteles daca tu ai copilul la Goethe sau nu. Daca il ai nu pot decat sa iti spun ca eu cred ca cei mai multi copii nu invata germana perfect (si in niciun caz nu scapa de accent - a fost o discutie pe aceasta tema intre niste foste colege de-ale mele de scoala care au emigrat in Germania in urma cu mai mult de 20 de ani). Mie ceea ce povesteste Eunice mi se pare mai degraba o exceptie. La noi acasa au fost de multe ori colegi/colege ai/ale copiilor mei. Nu vorbesc intre ei germana. Nici in curtea scolii nu i-am auzit - si imi petrec zilnic cel putin cateva minute acolo.
Pe de alta parte nu consider ca are dreptate nici cel care afirma ca invata prost germana - i-am mai raspuns. (Nici aici nu ma mai intorc sa caut numele.)
Daca sunteti la Goethe nu e nicio problema cu religia, poti scuti copilul sau il poti da la religie evanghelica unde, pe langa faptul ca i se vorbeste germana (si cred ca sunt etnici cei care predau - nu e o singura persoana) nu este indoctrinat. Adica nici macar nu se incearca asta.
Ailita, nici la tine nu am inteles care este situatia. Nu am inteles exact daca ai vrut sau nu Goethe, daca mai vrei sau nu mai vrei si daca mai vrei sau nu germana ca limba materna. Daca nu mai vrei la Goethe, nu prea inteleg de ce te preocupa atat ce va fi anul asta la Goethe. Vrei sa spui ca noi, "imoralii", am luat plasa? Greu de spus. Greu de spus cand iei plasa in diferite domenii. Adica eu nu stiu ce s-ar fi intamplat daca nu intram la Goethe, aveam un plan "de rezerva" dar nici acela nu era sigur. Nu aveam un plan de rezerva la planul de rezerva. Dar trebuia sa gasesc o solutie si, teoretic, este posibil sa-i fi fost mai bine copilului - dar nu am de unde sa stiu si nu voi afla vreodata. In ceea ce priveste planul de rezerva, da, ar fi putut sa fie mai bine. Daca as fi fost sigura as fi inceput cu acela - dar nu aveam nicio posibilitate sa stiu inainte (dar voi afla asta la inceputul anului scolar - daca vrei te tin la curent daca ma gandesc ca era mai bine.)
Fomalhauti spune:
Nu stiu in ce masura statul este obligat sa asigure invatamant in limba materna. Si, daca este obligat teoretic, nu sunt convinsa daca o face intr-adevar, adica in ce masura o poate face. Daca la Iasi sunt 20 de etnici germani nu stiu cum li s-ar putea asigura invatamant in limba materna.
Pe de alta parte, cel putin teoretic, statul ar trebui sa se adapteze intereselor cetatenilor. Si cererilor acestora. Daca se cere invatamant in limba germana statul ar trebui sa faca eforturi sa il asigure. Sigur, poate din nou sa fie dificil de realizat, nu stiu cati profesori de matematica vorbitori de germana exista in Romania. Daca nu exista, nu pot fi "fabricati" chiar asa de simplu.
Eu vad in general jumatatea plina a paharului. E bine ca s-a observat in sfarsit, dupa ani, ca cererea de invatamant in limba germana este mai mare decat oferta. E bine ca cineva s-a gandit in sfarsit sa incerce macar sa rezolve problema asta. Sper ca este si situatia altor scoli, adica cineva se uita in sfarsit la parinti, la ceea ce doresc si cer. As zice: "sa fie intr-un ceas bun."
eunice78 spune:
Fomalhauti, la noi regula asta cu vn strict in germana a fost stabilita la gradi. La gradi a noastra, copii au voie sa vb in romana doar in grupa mica in primul trimestru, dupa care au voie sa vb doar in germana. Inclusiv educatoarele cand stau la cafea in pauza afara intre ele tot in germana vb. Motiv pentru care copiilor le-a intrat in sange chestia asta. Baiatul meu, de ex, daca lipseste si tb sa ceara temele vb cu colegii in germana, eu nu l-am auzit sa vb in romana cu ei, decat daca a fost vb despre temele la romana, si nici atunci mereu. Iar in casa le-am interzis sa vb intre ei germana pt ca cel mic poceste lb romana si nu imi convine.
Iar despre cel mare toti nemtii, nemti cu care ne-am intalnit au spus ca vb ff bine copilul. Si e abia clasa a II a.
Asa ca parerea mea e ca se invata limba. Dar si aici ca peste tot sunt parinti si parinti si copii si copii.
Eu am mai scris si la alte subiecte, educatia copilului nu se face numai la scoala, numai la after si numai de cadrele didactice.
Ailita, revin pt a tspea oara cu intre area cu etnia. Ce e etnia? Si cum o dovedesti? Ca am mai scris mai sus de copii care poarta nume dupa personaje din telenovele.
Eventual, parintii interesati ar putea ca pana la anul sa isi schimbe numele pe cale administrativa. Se cheama ca vor avea acte de stare civila! Asta ii va face etnici?
ailita spune:
Bineinteles ca m-a interesat Colegiul German. Foarte mult. De asta e de 4 ani la gradinita cu predare germana. De asta o trimit anual cate o luna in Germania la varul meu. De asta, din septembrie o duc la o doamna cu care face germana. De asta... multe. Si toate astea, pentru ca ma asteptam sa se incrie vreo 50 apartinand minoritatii germanii, si restul sa intre la test, dialog, cum vreti.
Si nu am vrut sa dau declaratia pentru ca mi s-a parut o mizerie, orchestrata de anumiti parinti ce se temeau de test, precum si de conducerea Goethe. Vi se pare normal ca niste copilasi care au facut 2 ore de germana/saptamana sunt la Goethe? si v-am demonstrat ca legea nu interzice solicitarea de acte de stare civila. Si e foarte clar, ca daca ai treaba cu nemtii, ar fi trebuit sa fi avut un predecesor cu nume nemtesc. Nu purta numele de Ionescu sau Popescu nici unul.
Pe de alta parte, un lucru foarte interesant pe care mi l-a spus o prietena avocat. registrele de stare civila din ardeal pana la nivelul anului 1950, aveau rubrici cu etnia si religia. Deci nu era foarte greu sa se obtina extrasul de stare civila a bunicii, stra-stra-stra....bunicii cu numele purtat la 1900 toamna. deci astea sunt povesti...
Asa ca decizia mea este sa imi tin copilul acasa, chit ca a implinit sase ani, adica la gradi si la o super doamna cu care ii face placere sa vorbeasca in germana, si sa ma lipsesc si de clasa pregatitoare, de clasa I, si de Goethe, si de etapa II, III.... si mai vad eu peste un an ce voi face. probabil va merge la o scoala din cartier, va face incontinuare germana, iar liceul, sper undeva in afara tarii.
Pana una alta, pt ca am trecut de faza de indignare si de resemnare, si m-am impacat cu mine ca poate a fost mai bine asa ( pt ca nici nu vreau sa fie intr-o clasa cu alti 40 de copii sau mai rau sa alerg ca dementa la 7 dimineata ca sa ajung la scoala la 7.30 daca vor fi trei schimburi si ioc invatatoare), ma amuz sa mai intru pe site... Nu-mi reprosati acest lucru.
Si evident ca nu am facut nici o plangere, pt ca m-a socat inversunarea cu care unii isi apara decizia de a se declara germani. Si apoi nu mai e razboiul meu. eu am terminat-o cu nemaipomenitul Goethe.
Dar dreptul la opinii consider ca pot sa-l am si sa scriu tot ce doresc.
Pt . Eunice: ai auzit de cutuma ca izvor de drept? asta e si cu etnia. daca tii neaparat la o definitie. E suficient sa te uiti in DEX la etnie, limba materna, minoritate si o sa-ti dai seama ca nu ai nevoie de un text legal care sa le defineasca. e cutuma....nu poti sa sustiii contrariul unui lucru de notorietate.
eunice78 spune:
Cu tot respectul dar de condamnari in penal pe cutume..nu, nu am auzit. Si am niscaiva notiuni de drept.
Iar prietena ta, avocat, ar fi trebuit sa iti spuna ca in Ardeal au existat etape si etape si ca multe din registrele de stare civila sunt varza. De ex. bunicii mei pe linie paterna au avut numele romanizate in actele de stare civila desi niciunul dintre ei nu a stiut nici o boaba in limba romana pentru ca asta a fost politica vremurilor, si asta multa lume o stie. Iar bunica pe linie materna, care a prins alte vremuri intre ai mei fiind diferenta mare de varsta a prins scoala obligatorie in limba maghiara ea fiind romanca.
ailita spune:
Imi dai voie sa cred ca nu ai nici in clin si nici in maneca cu nemtii? ca altfel, le-ai fi stiut putin istoria? Si ai fi stiut cand au fost obligati sa-si romanizeze numele...
Iar in privinta registrelor in Ardeal, in materie de stare civila si carte funciara iti garantez ca erau perfect tinute, ca functionarii erau scoliti de nemti. Si ca informatie pt tine, orice modificare a numelui prin orice fel de fapt sau act ( casatorie, decizie administrativa, hot. judec) este inregistrata la locul nasterii. Deci iti garantez ca pot fi gasite.
orcum, nu stiu de ce imi bat capul cu tine. daca ai fi avut ceva nemtesc in tine, nu ai fi fi sustinut ca albul este negru. sau invers cum vrei tu.