Din Romania. Ce stim, ce nu stim?
Raspunsuri - Pagina 2
glimmer spune:
Tot fotografii, superbe, de data asta din zilele noastre. www.facebook.com/273.ro" target="_blank">Aici este pagina unui cont de facebook numit "273 de locuri pe care trebuie sa le vezi īnainte sa pleci din Romānia"
glimmer spune:
Cate ceva despre aurul nostru. Mai exact despre Muzeul Aurului de la Brad.
Aurul din zona Muntilor Apuseni a fost exploatat si, desigur, ravnit, din cele mai vechi timpuri. In zona Brad, de exemplu, mineritul are peste 2030 ani de atestare documentara. Analizele chimice au dovedit ca aur provenind din aceasta zona a fost folosit si la piramidele egiptene. Se pare ca tot aurul i-a atras si pe romani, care nu au ocupat toata Dacia, de aceea unii istorici presupun ca au dorit doar sa-si asigure accesul la aur. Romanii au luat ca prada de razboi 165.000 kg aur si 331.000 kg argint, ceea ce le-a permis sa scuteasca populatia de plata impozitului pentru o perioada lunga de timp.
Foarte specifica noua, se pare, este soarta Muzeului Aurului de la Brad. Muzeul a luat fiinta in 1896, cand un geolog neamt a strans cateva piese gasite in minele din zona. In cursul anilor la Muzeul Aurului de la Brad s-a adunat cea mai mare colectie de piese din aur nativ din Europa. De asemenea, multe dintre exponate foarte rare sunt unice in Europa. Dupa ce mina de la Brad a fost inchisa in anul 2006, dupa mai bine de 2000 de ani de exploatare cu o singura intrerupere de trei luni, in timpul Revolutiei de la 1848, a urmat inchiderea muzeului la finalul anului 2007, pentru reabilitarea cladirii. Dupa cheltuirea unor bani pentru reabilitare, cladirea a devenit obiectul unei "afaceri imobiliare" neclare. In tot acest timp, exponatele au stat incuiate in subsolul trezoreriei de la Brad. Am citit ca anul acesta ar trebui sa se redeschida muzeul, sub administrarea autoritatilor locale, dar nu am gasit date concrete. Muzeul trebuia sa fie inclus intr-un proiect turistic numit "Drumul aurului", din care iarasi nu am auzit sa se fi concretizat ceva.
glimmer spune:
Usa sacristiei Bisericii fortificate din Biertan, un obiectiv aflat in patrimoniul UNESCO, are un sistem de blocare unic in Romania. Sistemul, care dateaza din 1515, actioneaza simultan 15 zavoare si a primit premiul I la Paris World Expo in 1900.
capcaunul spune:
Pe la 1200 ordinul cistercienilor construia la Cārta una din cele mai mari manastiri din estul Europei, o constructie uriasa pentru standardele de-atunci ale regiunii. Ruinele ei impresioneaza pe oricine trece pe-acolo.
glimmer spune:
La "baile Apor", in apropiere de Baile Balvanyos, pe un spatiu mic se gasec izvoare cu parametri fizico-chimici diversi. Ele sunt unice in Europa si foarte rar intalnite in lume, avand ca particularitate prezenta acidului sulfuric in compozitie.
glimmer spune:
Conform datelor oficiale, Romania exporta banane in cantitati mai mari decat morcovi, rosii, pepeni, prune. De asemenea, stam bine si la exportul de citrice. ( www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Romania-exporta-banane-produse-traditionale_0_428957528.html#" target="_blank">o sursa)
glimmer spune:
Romania are la Rosia Poieni cel mai mare zacamant de cupru din Europa. Desigur, e de vanzare. (www.transilvaniabusiness.ro/index.php?page=stire&nid=608" target="_blank">sursa)
glimmer spune:
Sunt locuri in Romania unde se petrec fenomene care nu au putut fi explicate.
www.descopera.ro/fenomenele-paranormale/4643220-locuri-misterioase-din-romania" target="_blank">Aici sunt informatii despre pestera de la Polovragi, biserica din stanca de la Sinca Veche, comorile din Baragan, fantomele de pe Dealul Luncanilor, si altele, pentru cine vrea sa citeasca.
Iar www.descopera.ro/fenomenele-paranormale/4630685-ce-se-afla-in-padurea-baciu" target="_blank">aici despre misterioasa Padure Baciu.
glimmer spune:
Romaniasalbatica este, asa cum se recomanda, un proiect care isi propune sa devina, pe parcursul a doi ani, o platforma care sa reuneasca cele mai spectaculoase locuri din ariile protejate din Romania. Printre initiatorii proiectului, (in anul 2010), se afla www.dandinu.net/" target="_blank">fotograful Dan Dinu, care a publicat pe www.facebook.com/people/Dan-Dinu/100001389728681" target="_blank">pagina sa de FB fotografii extraordinare, inclusiv cele 50 din expozitia "Romania salbatica - parcurile nationale".
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui glimmer www.tkinter.smig.net/romania/Rumanien/index.htm" target="_blank">Aici se poate "rasfoi" o carte cu fotografii din tara noastra, publicata de Kurt Hielscher in 1938. |
Superb, multumesc mult!