Agitatie si zapaceala
Raspunsuri - Pagina 6
michelle-usa spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Ce am selectat sunt si regulile noastre. DAR... Cati copii inteleg utilitatea regulilor impuse de parinti? Dariei ii place sa vada daca alea chiar sunt reguli batute in cuie de ambii parinti sau se mai pot si incalca. Si uite ca ne-a sfidat pe amandoi (pe ta-su mai ales, si asta are fitilu' scurt) cu NU. Multe NU-uri. "Daria, strange jucariile - NU", "Daria, nu arunca (,) cu lucruri - Dar e distractiv", "Daria, nu o lovi pe buni - Dar ma plictisesc", "Daria, nu turna apa pe jos - NU", "Daria, mananca si singura - E greu, nu pot" si tot asa. Repet, e o mare speculanta. Cand e vorba de trasnai, "am crescut, mami". Cand e vorba de "corvoade" (ridicat nadragii singura), "nu pot, mami, sunt prea mica". Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... Martisoare de vanzare... |
vezi ca starea de agitatie o mai transmiti si tu. depinde si pe ce ton ii spui sa stringa , sa faca.
noi am mers pe rasplata. facem curat repede...stam mai mult in parc.
pui lucruri la loc, le gasim si le luam cu noi sa ne jucam.
puneam muzica linistita si astfel nu avea de ce sa tzipe prin casa(de fapt la noi asta niciodata nu a fost problema)
pt multe gaseam pretend game....asa ca totul parea joc si avea fun.
adica daca ar fi sa tzipe cand iese din casa as spune hai sa ne jucam "de-a gargaritzele" sa iesim in liniste din bloc. hai sa vedem daca reusim sa fim gargaritze...tu ce culaore esti? eu ce culoare sunt?...gata , ne apropiem de usa, cum are gargaritz guritza? inchisa...
ne jucam de-a furnicutzele sa stringem, sringeam uneori amindoi, alteori el era furnicutza farnica...sau albinutza, i-o aratam mai intai in carte apoi ii puneam o pelerina in loc de aripi si zicea ca-i albinutza si face treaba.
nu e permis sa dea in cineva, adult sau copil...ton autoritar pt asta....nu e de joaca.
cat despre dat mancare in gura, eu si acum la 8 ani ii mai dau cate o jumatate de castron de ciorba , cica de la mine parca e desert.
iti treb imaginatzie si eu din cate stiu tu ai din belsug asa ceva...mai treb sa o si aplici si sa fii consecvent. nu conteaza ca doar ai regulile treb sa stii cum sa le implementezi.
michelle
ela_04 spune:
Parerea mea e ca stai prea mult cu gura pe ea
nu e voie...
nu e voie
nu se poate
nu e voie...
da ce e voie?
sa stea cuminte in locul ei sa te lase sa-ti faci treaba, sa nu zica nimic si sa deseneze frumos pe o foaie A4. Un copil care nu iese afara in parc prea mult, care nu are alti prieteni de varsta ei...
si peretii mei sunt desenati a venit mama azi sa stea cu baiatul ca am inceput munca si i sa facut rau...
la naiba e 10 lei o cutie de lavabil... da-l incolo de perete. fericirea copilului meu e mai importanta decat un perete.
cand nu vrea sa manance singura eu i-as spune...ok. azi esti bebelusul meu! il i-au in brate ca pe un bb si ii dau cu lingurita. in timp ce mananca il si legan un picut la inceput e amuzant, se rasfata un picut, apoi parca e jenat...numai vrea. vrea singur...
ok...
arunca apa pe jos...ok...acum stie singur unde sunt prosoapele...
isi ia singur carpa si sterge. de micut i-am spus uite prosopul sterge manutele, sa murdarit masa ...uite prosopul, sterge si tu te rog. el se simte util iar eu fericita ca nu calca in baltoaca cu sosetele si nu sta ud pe picioare....
nu poti sa te incalti...ooo ce pacat! eu mai am putina treaba...va trebui sa mergem afara mai tarziu...asta e... in 5 minute e incaltat desi sunt invers ghetele... importanta e practica nu rezultatul pt mine acum.
si noi avem jucarii peste tot...pe mine nu prea ma deranjeaza decat cand calc pe ele bineinteles...parca e dormitorul gol cand sunt stranse. si apoi daca la tv nu e voie...apai ceva trebuie sa faca si el nu... se joaca cu cate una, le arunca isi mai aduce aminte de alta...mai coloram un perete...incercam si pe geam...mare dezamagire ca nu merge...se enerveaza ca nu merge sa coloreze si geamul...arunca creionul si vine la mine cu o masinuta...
o lasa si fuge urland..aaaaaaa ...vine inapoi tot urland,
incep si eu...aaaaaaa....ne intalnim la mijlocul camerei si ne luam in brate urland...
casa de nebuni. stiu
nu e voie apare la noi doar in ceea ce priveste sanatatea lui fizica si psihica. nu umblam la aragaz. deloc. nici stins nici aprins, nu tragem de dulapuri pt ca stim ca vor cadea poate peste noi, nu stam toata ziua la tv, pt ca doamna doctor care e prietena noastra ne-a spus ca nu e voie decat o ora pe zi...samd
noi iesim mai mult pe afara. in fiecare zi. si frig si cald, chiar si cand ninge...macar pana la magazin pe jos asa pt pofta de somn si lucram la imunitate...
nu stiu daca te ajuta cu ceva...
incearca sa te pui in locul ei...ai doar 3 ani...
cred ca te-ai plictisi groaznic...si culmea... nu e voie!
Selene_Bunny spune:
Daria se uita mult la desene. Desenele la care se uita sunt educative, interactive. Prezinta situatii cu care ne confruntam si noi. Asa ca mai preiau exemple de acolo si ii pun intrebari: "ce s-a intamplat cand Hoho maimutzica nu a fost atenta?" "Vantul i-a luat lampionul".
Daca spui ca starea de agitatie o mai transmit si eu... ma faci sa ma gandesc ca chiar exista o legatura intre cat am plans eu in ultimul trimestru de sarcina si cum m-am simtit imediat dupa nastere si pana mai pe la 6-7 luni ale Dariei...
Cand era micuta, era un chin sa o scot afara, sa o iau cu mine undeva... Urla groaznic, nu-i placea sa o imbrac (e nascuta iarna, n-o puteam scoate in pampers afara), nu-i placea in carucior, alea nu erau plimbari, ce faceam noi, erau un stres, nu-i placea in scoica, nu-i placea la cumparaturi... Si acum imi aduc aminte ca, odata, cand a trecut fratele meu pe la mine, am mers impreuna la cumparaturi, cu Daria in port-bebe, cand ne-am intors, eram amandoi morti de foame, eu efectiv simteam ca lesin, nu era nimeni acasa care sa tina copilul in brate macar 5 minute... Cumparasem mancare gata preparata, era calda... Si nu am avut ce sa fac decat sa las copilul pe patul meu, in port bebe, urland groaznic, bunica-mea, cand o auzea, zicea ca ii face cineva ceva de urla asa... Erau in camera doua paturi, lipite, dar totusi era un mic spatiu intre ele... Am fugit jos, am mancat in sub 5 minute si am alergat inapoi sus... Copilul meu se zbatuse pe pat de ajunsese cu capsorul taman in spatiul ala dintre paturi, se blocase acolo... Si era rosie-albastra la fatza, si urlaaa...
Atunci, cand era ea mica si eram doar noi doua, nu ma gandeam daca imi e greu sau usor, daca alte lauze/proaspete mame au ajutor si cum se simt avand ajutor, daca sunt tratate mai altfel, mai cu atentie, de cei din jur... Acum, cand rememorez chestiile alea, imi vine sa dau cu cineva de pamant...
Cand a aparut in casa femeia care avea grija de bunica, s-a atasat imediat de Dari si mi-o mai lua din bratze cand putea, mi-o mai adormea ea la amiaza, leganand-o... Dar a surprins-o matusa odata tinand-o in bratze si s-a zborsit la ea - "las-o la ma-sa, sa se ocupe ma-sa de ea, ca eu nu te platesc sa stai cu copilul". Rautatea asta n-am putut s-o inteleg...
Dupa cum spuneam, atunci nu m-am gandit decat trecator la cum am fost eu inainte sa nasc, cum am am fost imediat dupa ce am nascut... Acum, la 3 ani distanta, am rememorat totul, dureros mai e, pana si acum imi dau lacrimile...
Avea o luna si urlaaa... Si matusa-mea, de colo, "du-o la doctor, ca nu e normal sa urle asa".
Bine ca erau altele normale...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
michelle-usa spune:
treb sa tii cont de starea ei de oboseala. nu o pune sa se dezbrace cand vine obosita de afara.
tine cont si de mood-urile ei...cum se zice...ca uneori chiar nu-i vine, nu are chef...asa ca las-o in pace.
atrage-i atentia cand vezi ca e alerta, cand chiar esti sigura ca vei resi sa o faci sa inteleaga, treb sa prinzi momentele bune.
daca ii zici Nu ...nu pt orice nimic...nu te mai baga in seama.
si mereu sa-i oferi altceva in loc. cand ii iei ceva din mana ofera-i altceva.
toti copii plang. al meu cand era mmic...si mergeam pe falez plangea cand intorceam caruciorul...vroia doar intr-o singura directie sa mearga.
vezi ca tu poate si acum esti stresata siii transmiti stresul tau, agitatia ta. nu vb de perioada de sarcina.
acum fiecare isi creste copilul cum vrea. pe unii nu-i deranjeaza dezordinea, urlatul... pe mine de voie , nevoie a trebuit sa il modelez un pic...cum s-ar spune.
pana la 4 ani noi traversasem oceanul de cateva ori si statusem prin multe case...asa ca nu ne puteam comporta mereu cum am vrut noi, doar copilul sa fie fericit.
michelle
Selene_Bunny spune:
La mine ar fi casa de nebuni daca as lasa-o SI mai libera decat e.
Poate, din spatele monitorului, par mai restrictiva decat sunt in realitate.
Acum, pe seara, a avut chef sa alerge in pielea goala pe aici. A oprit-o cineva? Nici vorba. Mai amuz cateva zile a avut chef sa ma deseneze pe mine cu pixul pe fatza. Asa ca am stat la desenat, m-am curatat eu apoi. Ii place sa rostogoleasca sticlele cu apa plata sub pat. E o problema? Nu prea, ii mai zic eu sa nu le trimita in deplasare, dar... uita ce am spus. Si ea toarna balsamul de rufe in compartimentul corespunzator. Tot ea potriveste programul, ca stie cifrele. Si da drumul la masina. DAR numai cu mine langa ea. A avut chef sa mestece in legumele cu sos? Foarte bine, hop pe scaun, mesteca, DAR cu grija. Aluat framanta la buni mai mult, eu nu-s cu de-astea.
Exemplu de lasat libera (l-am mai spus):
Vorbeam cu unchiul meu la telefon, ea ma sacaia de nu ma intelegeam cu omul. Ii trebuiau ghetele roz noi. E mare fana roz. Ca sa ma pot intelege, am cedat si i le-am dat. Mare greseala. Rezultatul, la finalul convorbirii: un copil cu ghete roz noi in picioare, ghete de 70 de lei (mult pentru mine) inmuiate in suc de portocale si sare. Amestec intins si pe gresia din bucatarie.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
ela_04 spune:
Astea sunt povesti zic eu...copilul mic nu are memorie pe termen lung. deci daca erau probleme erau in primele luni nu la 3 ani.
Si sta prea mult la tv. poate fi agitata si de la atata tv.
nu conteaza cat de educative sunt...imaginile derulate repede si culorile vi ce se succed dau o stare de adrenalina de care creierul ei nu are nevoie la varsta asta.
asta cu educative sunt doar pt linistea constiintei tale
nu e rautate, e ce mi-a spus si mie un dr neurolog.
starea de nervozitate o transmiti si acum...o ai uneori si cand scri.
Gata am fugit! \O seara minunata.
turturica spune:
selene, tu ai o multime de sechele pe care trebuie sa le rezolvi tu in primul rind.
Din cite povestesti, Daria mi se pare un copil normal. Dar, cu siguranta, extrem de plictisit.
Ce cred eu ca nu faci bine e ca nu ii oferi ocazia sa se socializeze cu alti copii. Are totusi 3 ani jumate si nu v-a vazut decit pe voi, bunicii si, ocazional, alti adulti. E normal sa fie speriata cind o duci intr-un loc de joaca cu multi copii, pentru ca nu e obisnuita cu asa ceva. La fel se aplica si pt gradinita.
Stiu ca ai scuze pentru treaba asta, insa totusi, ii faci un deserviciu imens tinind-o izolata in halul asta.
ps: si cred ca uitatul mult la desene nu e in regula la virsta asta.
ela_04 spune:
Citat: |
Vorbeam cu unchiul meu la telefon, ea ma sacaia de nu ma intelegeam cu omul. Ii trebuiau ghetele roz noi. E mare fana roz. Ca sa ma pot intelege, am cedat si i le-am dat. Mare greseala. Rezultatul, la finalul convorbirii: un copil cu ghete roz noi in picioare, ghete de 70 de lei (mult pentru mine) inmuiate in suc de portocale si sare. Amestec intins si pe gresia din bucatarie. |
Asta e ultima promit
Asta inseamna ca tu iti petreci mult timp la telefon ziua.
Am o verisoara care are aceasi problema cu fata ei care are 5 ani.
Dar ea vorbeste la tel cate o ora poate si mai bine uneori si vorbeste asa cu toata lumea. Copilul simte nevoia sa ii acorzi si lui atentie...
de ce e tel mai important decat ea. de ce te enervezi oare cand ea te intrerupe...cu cine vorbesti tu oare...etc etc...
michelle-usa spune:
ai grija ca si dulciurile, cantitatea de zahar, cofeina din ciocolata...ii pot creea o stare de agitatie.
la fel si statul la tv.
am auzit dr. care recomandau parintilor, copiii pana la 3 ani sa nu se uite la tv...iar dupa aceassta virsta o perioada cat mai scurta. la fel si calculator.
michelle
michelle-usa spune:
sa stii ca nici eu nnu am avut ajutor nici inainte nici dupa ce l-am avut pe william.
l-am crescut singuri si mai mult eu, ca sotul a afost cu serviciul, cand willy era mic.
si am traversat oceanul de nu stiu cate ori doar eu cu el, si am avut afacere in Rom. si il aveam si pe william in grija, ne-am mutat cu totul de nu mai stiu cate ori...asta e viatza.
nu treb sa invinovatzesti pe nimeni ca nu ai avut ajutor. multumeste-i lui Dumnezeu ca ti-a dat putere si ai putut avea tu grija.
si uneori e mai bine asa, ca o poti observa, te poti bucura de ea, de copilaria ei si cum o cresti , educi asa o ai, mai bine decat sa ti-o educe altii.
eu nu as da anii astia pt nimic in lume. asa cum au fost cu bune si rele...dar am fost impreuna.
michelle