despre cum crestem un copil...
Raspunsuri - Pagina 8
alex_andra spune:
Dana, i-am luat :-)
Pentru ca ea matura si da cu mopul de la 1 an
I-am cumparat si aspirator de jucarie, la 2 ani, tot pentru ca nu ma lasa sa dau cu aspiratorul prin casa, ca vroia ea.
Asa ca acum dam impreuna, eu cu al meu, ea cu al ei
Si vasele tot impreuna le spalam (atunci cand am eu nervii tari, pentru ca face o ditamai balta in bucatarie), fiecare in chiuveta ei, ca am 2 cuve. Fiecare cu vasele ei. Doar pe robinet ne disputam
lulu77 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alex_andra Apropo, fata mea da cu matura. BAZAR UMANITAR |
al meu baiat curata morcovii ptr mancare, sterge praful(in legea lui si in locuri accesibile si unde nu exista pericol) si baga rufele, sortate in prealabil de mine, in masina de spalat, pune Lenorul in compartimentul masinii, si detergentul, schimba apa la Perus si ii pune mancare zilnic, si inca cateva lucruri.
le face ca m-a vazut pe mine sau pe cei ai casei, si a cerut sa o faca el, si ii place. si eu il las.
cine stie, poate ajunge un maestru bucatar, f bine daca asa este fericit.
de colorat nu ii place sub nici o forma sa coloreze cartile clasice de colorat cu creionaele colorate, in schimb "scrie" zilnic scrisori mie, Mosului, prietenilor lui, bunicilor, sau deseneaza diverse masini, case, utilaje, etc cu pix-ul. e placerea lui.
un top de hartie A4 se consuma in cateva zile.
ii place sa se uite pe Atlas-uri.
ii place sa ma ajute in bucatarie, insista de cate ori gatesc, mai ales partea de patiserie, are si sort de bucatarie pe masura lui.
nu face puzzle singur.adica el face puzzle, dar trebuie musai sa fie cineva langa el, sa se uite. atat.
modeleaza cu placere plastelina/pasta de modelat daca are un partener.
danseaza mult si singur.
l-am stimulat mereu, putin si cand si cu ce a vrut el.
SOACRA MARE
Doua maini stangi
nikol24 spune:
Mersi ca mi ati deschis creierul in legatura cu mazgalitul fiicei meleprobabil ca ma asteptam sa si faca autoportret la 4 ani:))
Cred ca ar trebui sa investesc mai mult in lego,puzzle,planse de desenat decat in papuseleMultumesc pentru sugestii.
Si fetita mea da cu matura ( la un aspirator de jucarie nu ma m gandit o ideea super!!) si sterge praful cu ''fas-fas"",are cate u n nume pt fiecare papusa dar preferat ei este una mare cat ea primita de la Mosu cateia i schimba numele din 5 in 5 min.Saptaman asta o cheama Alexandra.
lulu77 spune:
nikol, petrece timp cu ea in bucatarie, preparati ceva impreuna, sau sa te ajute la treburile casei. eu cand calc rufe, Luca este f incantat sa duca hainele la locul lor(chiar daca eu merg in urma lui sa fac curat)
gatiti impreuna, coaseti impreuna, pregatiti rufele ptr spalat impreuna, etc. poate ii plac mai mult activitatile casnice.
nu este neapart nevoie sa cumperi acum zeci de cutii de puzzle sau carti de colorat. vb din timp cu ea, spune-i ca veti merge la magazin sa cumparati asa ceva(nu papusi sau alte jucarii) si lasa sa aleaga ea din raft ce carte/puzzle ii place.
poate prima data nu va alege nimik, nu-i nimik, va intoarceti peste ceva timp.
poate prima data o sa aleaga plastelina( sau varianta caznica- pregateste-i sa se joace cu o bucata mica de aluat facut din faina si apa) sau creta(ca tot asteptam primavara)sau prix/creion.
exerseaza cu ea in joaca, absolut totul, de la litere, cifre,etc. sa fie o joaca ptr ea.
puteti face litere/cifre din aluat si apoi il coaceti in cuptor.
SUCCES!
SOACRA MARE
Doua maini stangi
filofteia spune:
Nikol,
parerea mea este ca ai facut bine ca ai retras-o de la gradinita. Sora mea a patit la fel cu fata cea mare. Ii spunea "ca o doare inima" cand ramane la gradinita. Al doilea an, la 5 ani jumatate au dus-o la o alta gradinita si s-a integrat foarte bine. Acum este studenta la informatica cu bursa de merit... deci n-a pierdut nimic.
In alta ordine de idei, al meu, desi dus la gradinita de la 3 ani si 4 luni, cand a inceput scoala la 6 ani si 9 luni, nu stia sa scrie si sa citeasca, nu stia nici macar toate literele cum arata. Acum, vazandu-l cum a evoluat, cred ca era pregatit fizic si psihic pentru citit/scris undeva la 9 ani... deci in clasa a III-a. Totusi in clasa a V-a ne-a uimit pe toti (inclusiv pe carcotasii familiei, care m-au considerat o mama iresponsabila) cu rezultatele exceptionale.
Nu a facut puzzeluri niciodata... asa ca daca nu-i plac le cumperi degeaba. Eu n-am facut cu el fise pentru ca le ura.
Ce am facut in plus l-am dus la cursuri de canto/pian/engleza, pentru ca este talentat si mergea cu drag, altfel nu as fi facut-o.
Acum este momentul de stat de afara cat mai mult, in parcuri.
Parerea mea este ca trebuie sa lasam copii sa se joace mai mult. Traim o perioada in care suntem atat de stresati sa fim cei mai buni incat uitam sa traim.
lulu77 spune:
nikol, oare un sport nu l-ar practica cu mare placere? poate dans sportiv, sau innot sau....
fiecare om se pricepe sa faca ceva mai bine, sunt sportivi de performanta si iubesc viata de sportiv, altii adora statul in birou cate 10-12 ore si lucrul cu cifre/calcule, unora le place sa bucatareasca si sunt maestrii cofetari/bucatari, etc.
totul este sa descoperi si sa o susti in ceea ce va vrea sa faca si o va face cu placere.
SOACRA MARE
Doua maini stangi
szivarvany spune:
e o ideea f buna sa mergeti sa vedeti gradinita, sa o pregatesti pt marea aventura :-)
fie`mi ii placea sa i spun ca mergem la servici amandoo.
repet, e cel mai important sa mearga cu drag !
_
maria_alexia spune:
faceti ce faceti si tot la matura/mop/aspirator intoarceti discutia .
exista tone de alte jocuri, jucarii si carti pe lumea asta.
lulu77 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria_alexia exista tone de alte jocuri, jucarii si carti pe lumea asta. |
si daca fetita nu accepta nimik.deocamdata? ce face? o forteaza? cumva trebuie sa descopera ceea ce ii place. sa o stimuleze.
si maturatul la varsta ei este tot un joc.
SOACRA MARE
Doua maini stangi
maria_alexia spune:
de unde ar putea sa stie, daca tot ce a facut pana la varsta asta a fost sa stea acasa?? de unde stie ca nu accepta, daca nici macar nu a incercat? deja s-a marsat prea mult intr-o singura directie: dadacit papusile si trebaluit prin casa.
ar trebui largite orizonturile, dar desigur e doar parerea personala.