despre cum crestem un copil...
Raspunsuri - Pagina 10
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui missdarcey Nicol ,nu ai lasat deloc impresia asta ,poate doar ca nu o instruiesti scolareste.Uite ,a mea anul trecut ,la reception ,a avut o perioada in care vroia mereu sa scrie carti.Lua 3-4 foi albe ,le indoia ,ma punea sa i le prind la mijloc si desena pe o pagina iar pe cealalta scria textul ,evident .Si ma intreba mereu cum se scruiu cuvinte ,ca nu le stia pe toate ,si asa am invatat-o sa foloseasca dictionarul ,penrtu copii cu imagini si cuvinte , sub pretextul ca nici eu nu stiu exact cum se scriu corect. Si uite asa intr-o zi mi-a zis ;Azi vreau sa fac un dictionar. |
Si ai mei fac carti, cea mare chiar a prins ideea, a fost si la un cerc de compozitie si acum nu ai vrea sa fie profesoara, nu mai vrea sa fie actrita, cred ca nici regizor... vrea sa scrie carti.
Nu vreau sa ma bag prea mult pentru ca deja subiectul a luat o turnura care nu-mi place. Dar voiam sa-i mai repet inca o data lui Nikol ca nu a gresit nimic si sa nu a facut nimic rau cu copilul. Alegeti impreuna o gradinita, vizitati-o, pregateste-o vorbind cu ea despre ce urmeaza sa se intimple in viata (gradinita, scoala) si veti vedea voi pe parcurs. Pina pe la 7-8 ani toti copiii ajung la un nivel acceptabil cu scoala daca muncesc cit de cit si sint sprijiniti de parinti, daca nu au alte probleme care sa le impiedice dezvoltarea.
Sigur ca vor fi intotdeauna unii cu o inteligenta fantastica, altii cu o imaginatie si o creativitate peste medie, altii cu talente sportive si sint de parere ca fiecare trebuie sprijinit ca sa-si urmeze calea lui... dar de aici pina a-i spune unei mame care a tinut copilul in familie, iubit, ingrijit, copil normal si vesel din descriere... ca a gresit, ca va vedea ea ce i se va intimpla etc... zau, e cale lunga.
Eu am dat exemplul meu si am trei copii, la toti le-am respectat ritmul, dar le-am oferit alternative, le-am adus la cunostinta. Cu cea mare am fost mai chitita pe invatat, am incadrat-o mai mult, nu cred ca a fost bine, abia acum e bine cu ea, ca isi organizeaza singura munca, jocul... pe a doua am lasat-o libera, a ales ce a vrut sa faca, incadrarea a fost minima, mai mult la nivel de ghidare... Pe linie academica ea cere mai mult si atunci i-am oferit mai mult. La al treilea am ajuns la concluzia ca mai important decit orice este copilaria lui, nu i-am oferit decit ce a cerut.
Si toti trei sint asa cum trebuie sa fie... se dezvolta cit se poate de frumos si singurul regret pe care il am este ca pe cea mare am incercat prea mult sa intervin in dezvoltarea ei, crezind ca-i fac un bine.
Ceea ce vreau sa spun cu ce am scris este ca daca un copil e lasat liber sa aleaga, sa descopere, un copil sanatos si fara probleme, nu sta, e intr-o continua cautare si explorare, ii pui la indemina carti, puzzle, culori, acuarele, hirtie, foarfeca... el le vede, alege, incepi sa te joci un pic cu el si vezi spre ce anume e indreptata atentia lui... va face si singur ce-i place indiferent unde e crescut. Sint copiii care sint educati acasa pina la 10-12 ani si sint absolut in regula. Copilul e de la natura inzestrat cu dorinta de a cunoaste si a se educa, indiferent daca e incadrat sau nu... sau mai bine spus si ma repet, cu cit e incadrat mai putin cu atit se dezvolta mai frumos.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
alex_andra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui freedelia Alex Andra -- asta e ultimul meu raspuns catre tine, pt ca tu clar ai pata pusa pe mine de la celalalt topic unde ne-am intersectat si tot cauti nod in papura. Delia, 21+ cu si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010) POZE |
draga mea, iti acorzi prea mult credit
nici nu mai stiu unde ne-am intersectat, dar'mite sa am pata pusa pe tine...dar, ma rog, daca asa te simti mai bine, e problema ta.
Daca te simti mai bine sa arunci cu verdicte de genul "esti nesigura pe tine", la adresa mea, fie, ma simt marinimoasa si te las sa te simti bine :)
Dar asta nu are nicio legatura cu faptul ca tu faci niste acuzatii la acest topic, care nu au legatura cu realitatea.
Si nu am vazut doar eu acest aspect, nu sunt singura care vede asta.
Ar trebui sa-ti dea de gandit acest lucru.
Selene_Bunny spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Eiii mamagiuliei,vezi,asta e trendul!Fisele! Stiam eu ca trebuie s aexiste unul! Selene,am dat quote la mesajul tau doar pentru ca mi-am amintit de fisele astea!Nepoata mea din Romania se simtzea terorizata de cele fise,cumnata mea spunea ca nu erau diferentziate pe grupe de virste,de asta nepoata mea efectiv nu mai voia sa mearga la gradinitza de frica lor! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
Daca as putea, as atasa un model de fisa care mi-a placut... Dar n-are forumul optiunea asta...
Sau poate fac o poza la caietele de activitati pt. 3 ani...
Selene_Bunny spune:
nikol, eu iti mai spun cum facem noi:
Am incredere in Daria ca nu face tantrumuri prin magazine atunci cand e vorba de jucarii (nu le smulge din rafturi, nu le tranteste, nu urla in disperare dupa ele, nu se tranteste pe jos ca nu-i cumpar (tot) ce vrea, cand vrea). Prin urmare, mergem impreuna la raionul de jucarii (placerea ei e sa vada, sa admire) si, daca ii place ceva, ii explic ce este si cum se foloseste, ce putem face cu jucaria respectiva/jocul respectiv.
Crezi ca la voi ar merge asa?
Dariei mele nu ii plac deloc puzzle-urile, de exemplu. Pune piesele asa, intr-o doara, sa fie imbinate, dar fara nicio noima. Se vede ca nu o atrag, piesele mai ajung si roase de matze sau pierdute, ca uita sa le puna la loc in cutie... Prin urmare, puzzle-ul nu e pe lista de activitati placute. Mai interesant e sa urmarim cum scobesc excavatoarele in pamant. :D
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
freedelia spune:
Alex-Andra -- cu siguranta iti amintesti, pentru ca la acel topic iti aminteai ceva ce eu habar nu aveam de ka alt topic, ceva ce scrisesem eu. Si nici eu nu imi amintesc la ce topic ne-am intersectat, imi amintesc doar nick-l tau si ca tot asa te luai de mine ca boala de om sanatos.
Eu fac acuzatii impotriva ideii de crestere a copillui prin bagarea pe gat a anumitor axtivitati. Nu am acuzat nici o persoana, habar nu am ce fac mamicile de aici cu copiii lor. Daca fac asa cum cred eu a e bine, din punctul meu de vedere, bravo lor. Daca fac asa cum spun eu ca nu e bine, tot din punctul meu de vedere, pacat!
Si cu asta chiar am terminat...
Delia, 21+ cu si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
flaviutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nikol24 Nu stiu daca titlul este cel mai potrivit asa ca am sa detaliez. Imi cresc fetita traditional,asa cum am fost si eu crescuta,asa cum am invatat si eu cat am putut de la mama mea.NU am dat o la gradinita chiar daca acum face 5 ani pentru ca nu i a placut si pt ca am cu cine sa o las atunci cand muncesc.Nu am exersat cu ea cantecele,literele alfabetului,desen etc pentru ca am crezut ca atunci cand va merge la gradinita va face destul si am lasat o sa bucure de copilarie.La 4 ani jumate cat are are este un copil activ,este sociabila,se joaca cu papusile ei si cam atat. Nu am citit carti despre cresterea si educatia copilului.Nu am lucrat acasa cu ea nimic,nu face puzzle,nu i place sa coloreze sau sa picteze si nici eu nu am insistat. Iar intrebarea mea este nu cumva am gresit?Nu cumva i va fi f greu sa se intergreze l;a gradinita acolo unde copii sunt dusi de la grupa mica si deja stiu sa coloreze,stiu cantecele?Nu cumva in ideea ca nu vreau sa i repesc inocenta copiariei nu am lucrat suficinet cu ea? Voi cum procedati?Ce ar trebui sa fac de acum in colo? Tin sa va spun ca nu am nici un punct de reper in sensul ca mama mea a murit acum 3 ani fetita era mica ,iar persoanele din jurul meu (soacra,cumnata chiar si sotul meu) sunt de parere ca trebuiesc facute toate la timpul lor si ca fetita este micuta si trebuie lasata sa se joace. AStept sfaturile voastre,va multumesc ,,IDEALUL ESTE INVIZIBIL OCHILOR'' |
Eu zic ca ai procedat corect, atat timp cat copilul nu este interesat de activitati .Oricum, eu nu stiu cum poti forta un copil de 3-4 ani sa faca ceva, mai ales chestiuni ce tin de logica, gandire.Cand se plictiseste nu mai coopereaza si pace, nu-l poti obliga,forta , tine legat de scaun cum citesc scenarii pe aici.
Daaaar, din tot textul expus de tine, reiese cumva atitudinea urmatoare: activitatile intelectuale gen scris citit,calcule si fise sunt cah pentru copiii mici, le rapesc inocenta, nu se bucura de copilarie. Ori aceasta atitudine se rasfrange asupra copilului , si-o asimileaza fara sa vrei . Atitudinea corecta e ca actvitatile intelectuale sunt un lucru placut, util, frumos.Ca e frumos sa inveti. Pentru ca vine varsta de 7 ani, mai nou 6 si dintr-o data lucrurile care fura copilaria devin obligatorii si apoi ne intrebam de ce considera "cah" temele si alte activitati intelectuale si invata din obligatie nu placere.
Si la gradinita si chiar si in clasele mici unde exista adevarati dascali, activitatile sunt facute in joaca, in parametri de timp cat copilul se poate concentra.De ex imi spune invatatoarea fi-mii (cls 1) ca incepe ora cu captarea atentie, o gluma, un cantecel,urmeaza un maximum de atentie in minutele urmatoare cand stie ca poate plusa ,iar la final totul se termina tot in ton de joaca. Pana spre ciclul gimnazial ar cam trebui sa fie stimulare prin joaca.
Eu am pus mereu problema asa: daca esti cuminte, premiu studiem gandacii din fata blocului sau facem la matematica sau cautam pe net despre diverse. Si acum la 8 ani merg pe aceeasi placa,are un drag de invatat orice,oricum, cu placere, mai putin citit ,mai putin povesti.Premiul suprem e sa mai facem o fisa extra la mate, in plus fata de ce invata la scoala.
Nu stiu, ideea e sa-i insufli cumva copilului curiozitatea, dorinta de a afla, dragul de invatat si asta nu se face cu atitudinea, fie ea si doar la modul inconstient, ca activitatile intelectuale sunt grele, dificile, obligatie,distrug copilaria.
Sau daca tu, ca parinte, nu ai timp sa citesti o carte ca nah, uneori nu ai, copilul, care invata prin puterea exemplului, cum sa prinda drag de citit?Asta am simtit pe propria piele, ma gandeam de ce nu citeste copilul meu, chiar asa, nu-l incanta deloc treaba....si observ cu stupoare ca a inceput sa citeasca...cand i-am cumparat tableta.ma intreb de ce??
Apropo de papusi, a mea a inceput sa se joace cu el dupa 7 ani,desi aveam tone, niciodata nu s-a jucat cu ele, nici cu accesorii,carucioare, nici de-a mama si de-a tata,nimic de genul asta.nici acum nu se joaca la modul normal, doar le imbraca/dichiseste cu haine de nou nascuti si le pozeaza asa.Si nu stie povesti, n-a vrut/avut rabdare sa asculte nici macar una cap coada
alex_andra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui flaviutza Daaaar, din tot textul expus de tine, reiese cumva atitudinea urmatoare: activitatile intelectuale gen scris citit,calcule si fise sunt cah pentru copiii mici, le rapesc inocenta, nu se bucura de copilarie. Ori aceasta atitudine se rasfrange asupra copilului , si-o asimileaza fara sa vrei . |
Nikol, exact asta am inteles si eu din primul tau post. Ca-i insufli fetei tale ca gradinita/scoala rapesc inocenta si frumusetea copilariei.
Si atunci este normal ca fata ta nu si-a dorit asta. Este normal ca a crezut ca gradi e cah si ca orice alta activitate in afara papusilor e nasoala.
Daca nu asta ai dorit sa scrii, daca ai fost inteleasa gresit, asta e alta poveste si poti sa o clarifici. Daca doresti, bineinteles.
Dar vad ca nu-s singura care a inteles asa.