despre cum crestem un copil...
Nu stiu daca titlul este cel mai potrivit asa ca am sa detaliez.
Imi cresc fetita traditional,asa cum am fost si eu crescuta,asa cum am invatat si eu cat am putut de la mama mea.NU am dat o la gradinita chiar daca acum face 5 ani pentru ca nu i a placut si pt ca am cu cine sa o las atunci cand muncesc.Nu am exersat cu ea cantecele,literele alfabetului,desen etc pentru ca am crezut ca atunci cand va merge la gradinita va face destul si am lasat o sa bucure de copilarie.La 4 ani jumate cat are are este un copil activ,este sociabila,se joaca cu papusile ei si cam atat.
Nu am citit carti despre cresterea si educatia copilului.Nu am lucrat acasa cu ea nimic,nu face puzzle,nu i place sa coloreze sau sa picteze si nici eu nu am insistat.
Iar intrebarea mea este nu cumva am gresit?Nu cumva i va fi f greu sa se intergreze l;a gradinita acolo unde copii sunt dusi de la grupa mica si deja stiu sa coloreze,stiu cantecele?Nu cumva in ideea ca nu vreau sa i repesc inocenta copiariei nu am lucrat suficinet cu ea?
Voi cum procedati?Ce ar trebui sa fac de acum in colo?
Tin sa va spun ca nu am nici un punct de reper in sensul ca mama mea a murit acum 3 ani fetita era mica ,iar persoanele din jurul meu (soacra,cumnata chiar si sotul meu) sunt de parere ca trebuiesc facute toate la timpul lor si ca fetita este micuta si trebuie lasata sa se joace.
AStept sfaturile voastre,va multumesc
Raspunsuri
szivarvany spune:
hm, eu am avut o dilema inversa. ca din cauza mea fi`mea este innebunita sa taie, sa lipeasca, sa se joace cu hartia in toate formele ei, ii cumparasem de cand era mica de 2-3 ani foarfece in zgzag, perforatoare cu forme, culori la tub, plastilina si asa ne jucam noi ...
acum asta e preocuparea ei preferata, niciodata nu e prea obosita sa mai decupeze ceva, sa mai lipeasca ceva ...
revin ca acum fug si eu acasa.
*adaug doar ca da, e bine daca au indemanare, ajuta mult mai apoi in clasa I.
_
theo_2004 spune:
Cantecele nu l-am pus efectiv sa invete dar pe fundal, in camera, mereu era muzica, cd-uri cu cutiute muzicale. In timp, in timp ce impingea masinute, a inceput sa fredoneze singur. La gradi l-am dat la 4 ani pt ca isi dorea sa se joace cu copii. s-a integrat usor. nici al meu nu era interesat de colorat/pictat, dar ma asezam eu sa colorez/pictez si ... invariabil dupa cca 20-30 min venea si el sa coloreze/picteze. Puzzle ... rar a facut, doar cu cars ca erau personajele lui preferatele. De ex faceam des biscuiti si aparea langa mine sa decupeze animalute din coca cu forme. Niciodata nu i-am spus "acum facem x sau y lucrru". Ma apucam eu sa fac felicitari, sau sa pictez rame foto (din alea simple, de la Ikea) si mereu se alatura si el.
Poti incerca sa o cooptezi astfel in activitati. Iar gradinita ... are si ea parti bune. Eu zic ca-i ok sa mearga la gradinita inainte de scoala, pentru a nu fi un impact major organizarea clasei, statul la masuta in mod organizat :)
andacos spune:
Eu nu stiu la cit incepe clasa pregatitoare in Romania,dar daca fetitza ta are 5 ani,ar fi timpul s-o inscrii la gradinitza!
Gradinitza are rolul ei si sper sa nu ai probleme cu ea chiar si la gradinitza!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
nikol24 spune:
Din cauza faptului ca nu sta f mult cu mine iar atunci cand noi doi lucram ea merge la nasa ei sau la soacra mea am tendinta de a o rasfata f mult si eu si ei
La gradinita mergem in toamna sigur indiferent cat de greu se va acomoda acolo sunt pregatita sa o duc.
Problema mea este daca am procedat corect nelucrand cu ea acasa.Cu mine mami nu lucra acasa iar la gradinita am mers saptamanal am ramas cu sechele din cuauza asta.darasta se intampla acum 20 de ani .Lucruile s au schimbat intre timp si cred ca eu nu m am acomodat cu schimbarea,Nu am fost receptiva in a mi creste fetita potrivit timpurilor in care traim.Asta este enigma mea.
andacos spune:
Nikol,eu sunt de...generatzie veche,ce am facut eu :ii citeam povesti,pictam,desenam,nu prea il terorizam cu poezii/cintecelele decit cele de la gradinitza pentru serbari!
Al meu stia la 3 ani literele de tipar si stia sa socoteasca pina la 10,insa nu am insistat eu special,a fost dorintza lui ,prindea repede si era tare multzumit ca putea sa scrie mam,tata...cuvinte de astea usoare,sau putea sa recunoasca cu usurintza literele!Matematica ,adica adunarile si scaderile(pina la 10)si le-a insuit d ela jocul de cartzi cu bunicul!
Eu personal n-am insitat sa citeasca ,sa scrie inainte de scoala,daca a vrut a facut,daca nu,nu!
Nu stiu care e trendul acum insa!
editez sa spun ca puzzle-ul era preferatul lui,ar fis tat ore intregi s afaca puzzle si voia din ce in ce mai complicate!
Dana
Ramona2006 spune:
Nikol, eu nu cred ca ducind-o la gradi pe fetita ta i-ai fi "rapit inocenta copilariei", cum spui tu.Oricum, avind in vedere ca presupun ca va merge un an la gradi, pe urma la pregatitoare si la 7 ani in cls 1, are vreme...eu zic ca e bine ca un copil sa mearga si la gradi, invata multe acolo, inclusiv norme de comportament in societate (in ideea ca va merge la scoala), independenta, deprinderi care o vor ajuta la scoala.
Copiilor le place sa fie impreuna cu alti copii, inclusiv jocul este o experienta din care ei invata f multe.Probabil ca fetitei tale ii va fi greu la inceput sa se integreze la gradi, sa fii pregatita la asta.
Spui ca nu ai lucrat cu ea acasa, ea cum isi petrece timpul cu nasa sau soacra? Copii sint ca si buretele, prind si invata tot...
Oricum, nu are rost acum sa-ti faci procese de constiinta cu ce a fost pina acum, vezi ce vei face de acum inainte...
theo_2004 spune:
Revin ... de ex literele si cifrele le-a invatat cand mergeam la plimbare si trecand pe langa masini parcate ma intreba ce scrie acolo, eu ii raspundeam si ... a invatat. De socotit ... la fel, in joaca: 2 masinute rosii alaturi de 3 albastre ... yupii am 5 masinute! Dar daca il intrebai cat fac 2+3 ... nu-i iesea. In joaca totul se invata mai usor
nikol24 spune:
Ea se joaca cu papusile,are tot felul de jucarii dar care nu o stimuleaza mai deloc.Spre ex are set de doctor,set de bucatarie,insa nu o intereseaza sa stie sa scrie,sa adune,numara pana la 10 ,insa nu o incanta sa invete mai mult.Ma gandesc ca la gradinita unde vor fii multi copii o sa i copieze si o sa i faca placere sa invete lucruri noi.Ma blamez pe mine acum pentru ca poate nu are dorinta de a invata lucruri noi pentru ca nu m am ocupat eu suficient de ea
andacos spune:
Nikol,ca parinte tot timpul te invinovatzesti pentru ceva!
da fata la gradinitza(chiar de acum daca se poate)si cu putzin ajutor va recupera!
Dana
anca74 spune:
Da, si eu zic la fel: da fetita la gradinita fiindca o va ajuta mult sa se obisnuiasca si la scoala mai incolo.
Oricat te-ai juca tu sau toata familia ta cu ea, nimic nu-i inlocuieste pe copiii de la gradinita si amicitiile care se fac de pe la varsta asta acolo.
Mie nu mi se pare cocoloseala in a-ti tine copilul in casa si ferindu-l de contactul cu alti copii la gradinita. Suna mai degraba a egoism generat de un instinc matern excerbat, sa o ai mereu pe fetita cu tine, sa nu faca aia, sa nu faca ailalta, sa o controlezi tu mereu, sa nu faca nimic fara sa fii tu la curent, etc.
(Poate-i , dar fi totusi atenta cu asta mai incolo. Cunosc mame care si-au distrus copiii pur si simplu cu asa-zisa "cocoloseala" si care, odata ajunsi maturi, nu-s in stare sa ia absolut nicio decizie de capul lor fara sa o intrebe in prealabil pe "mamica", "mamica" care nu-i deloc de acord cu nicio relatie amoroasa a "copiilor" lor, "mamica" care le controleaza viata la propriu si care le-a distrus orice urma de independenta, curaj, stima de sine, etc.)