De ce o casa din lemn?

De ce o casa din lemn? | Autor: casaneo

Link direct la acest mesaj

DE CE O CASA DIN LEMN ?

Iata o intrebare pe care multi dintre noi o pun in momentul in care au luat decizia de a construi o casa.

De ce nu o casa de lemn ? - venim si spunem noi.

In ciuda mentalitatilor defavorabile create in Romania, in jurul caselor de lemn, constructia acestui tip de casa pe aceste meleaguri, are o traditie seculara si fiecare dintre noi putem constata acest lucru fara sa ne uitam prea departe. Este suficient sa facem o vizita pana la casa bunicilor nostri si sa constatam cu surprindere cum, casuta primitoare si calduroasa a copilariei noastre cu pridvorul pe care puneam la cale nazbatile din ziua urmatoare, este, construita pe structura de lemn, si in ciuda capricilor naturii – cutremure, zapezi , viscole – sta si azi foarte bine in picioare, in ciuda zecilor sau poate chiar sutelor de ani care au trecut peste ea. Nu in ultimul rand trebuie sa spunem ca principalele obiective turistice cu caracter istoric din Romania, obiective foarte apreciate la nivel mondial, sunt constructiile realizate pe structura de lemn, a caror vechime este de cateva sute de ani.

Cu o asemenea traditie in constructia caselor de lemn, societatea actuala nu poate decat sa preia si sa duca mai departe invataturile batranilor nostri pe care sa le imbine cu tehnologia actuala in vederea construirii unei case confortabile, durabile si moderne, ale caror avantaje sunt recunoscute.

In plus fata de cele spuse mai sus trebuie mentionat faptul ca, si atunci cand construim o casa pe structura clasica de zidarie, folosim, dar fara sa dam importanta cuvenita, lemnul – este vorba de sarpanta casei – si constatam cu surprindere ca, daca cu fisurile si crapaturile din casa de zidarie ne-am obisnuit sau le-am reparat, cu sarpanta casei nu prea am vazut sau auzit pe cineva plangandu-se, si totusi ea este construita din lemn. Vrand ne vrand multi dintre noi traim intr-un fel sau altul intr-o casa de lemn si nu ne dam seama de asta.

In acest context trebuie spus un lucru deosebit de important, si pe care multa lume de-si poate il stie, nu il realizeaza, si anume ca lemnul dupa ce ajunge la o uscare naturala completa, incepe sa se pietrifice, in timp ce caramida si betonul pe masura ce trec ani are o tendinta de sfaramare. Daca nu credeti asta incercati si singuri acasa si o sa vedeti ca daca vreti sa bateti un cui in lemnul de la sarpanta casei, care are peste 10 ani vechime, nu o sa reusiti, cuiul se indoaie. Faceti acelasi lucru si in caramida sau betonul de la aceiasi casa.

In conditiile geoclimatice pe care le are tara noastra construirea unei case de lemn reprezinta solutia ideala datorita avantajelor pe care aceasta le prezinta.Este recunoscut si testat faptul ca o casa cu structura de lemn rezista fara probleme la un seism cu magnitudinea de 8.5 grade pe scara Richter. La o asemenea magnitutine aproape ca nimic nu sta in picioare. Totusi cum se poate sa stea o casa de lemn ? Explicatia este simpla – datorita modului de imbinare a elementelor structurale, cat si a elasticitatii materialului – lemnul – casa devine un fel de Hopa Mitica, preluand miscarile seismice indiferent de directia de propagare a acestora. Comparativ o constructie clasica de beton este o structura foarte rigida.

Din punct de vedere al confortului climatic interior, casele pe structura de lemn, asigura prin folosirea materialelor izolatoare – polistiren la exterior si vata la interior – maximum de confort cu minim de cheltuieli. In conditiile in care clima de la noi este in continua schimbare – iarna nu m-ai este iarna, verile sunt din ce in ce m-ai toride – se obtin in interiorul unei astfel de case – fara folosirea unui sistem de incalzire iarna sau racire vara – temperature constante, verificate chiar de noi, de 10 grade iarna ( la -5 grade afara ) si 23 grade vara ( la +43 grade afara ). Rezistenta termica a unui perete cu structura de lemn cu grosime de 25 cm este de 3,715 K/W. In Romania pentru cele mai reci zone este recomandata o rezistenta termica a peretelui de 3 K/W. Prin comparatie cu o constructie de zidarie pentru a putea atinge aceiasi rezistenta termica este nevoie de un perete cu o grosime de 2,5 m.

Din punct de vedere al consumului de gaze pentru obtinerea unei temperaturi interioare de 20 grade, la o temperature exterioara de -18 grade, la o casa de lemn de 100 mp, consumul este de 252 mc gaze / luna, in timp ce la o casa de zidarie cu aceiasi suprafata consumul este de 920 mc gaze / luna.

Din punct de vedre al izolarii fonice casa de lemn este considerata una mediu izolata, in conditiile in care polistirenul asigura o izolare fonica de 62 db, iar vata minerala de 100mm asigura 65 db.. Acest mic inconvenient poate fi usor remediat prin montarea , in special in planseul dintre nivele sau la peretii despartitori, a unei cantitati duble de vata, care sa asigure intimitatea fiecarei incaperi. Desigur ca izolarea fonica nu va fi perfecta dar toti cei care stam la bloc intre peretii de beton si caramida ne auzim fara sa vrem vecinul dand muzica mai tare.

Un alt mare avantaj al constructiilor pe structura de lemn il reprezinta fara doar si poate, timpul redus de executie care genereaza automat si costuri reduse, ceea ce poate reprezenta in conditiile economice din Romania, cea mai fiabila varianta de solutionare a crizei celor peste 1.000.000 de locuinte din tara noastra. In general o casa de lemn este cu 30-40% mai ieftina decat o constructie de zidarie. In plus, o casa de 100mp poate fi realizata vara, in conditiile in care nu avem in nici o zi ploaie, si in 2 luni, iar asta este o performanta realizata chiar de noi.

Am sa vorbesc in continuare despre ceea ce inamicii caselor de lemn, considera ca fiind marele lor dezavantaj – rezistenta la foc si daunatori, si faptul ca o casa de lemn scartaie.

Despre rezistenta la foc a unei astfel de case trebuie spus din capul locului ca materiale folosite la constructia unei astfel de case, au toate proprietati ignifuge, solutia cu care lemnul este tratat intarzie aprinderea lemnului cu aproape 90 de minute, instalatia electrica este de asa natura conceputa si realizata incat sa nu permita declansarea unui incendiu, prin decuplarea alimentarii generale la cea mai mica scanteie. Iar daca stam si analizam corect pana la urma, in calea fortelor naturii – focul, apa – omul nu a putut sa se opuna niciodata, iar daca este sa arda, indiferent de tipul de structura ,casa va arde. Trebuie spus ca la o structura de beton si zidarie care a fost incendiata si care pare ca a ramas in picioare, in realitate pentru refacerea ei este nevoie sa darami totul, pentru ca, datorita temperaturilor foarte mari degajate de incendiu, proprietatile structurale ale caramizii si betonului dispar. In acest caz cel mai bine este sa ne protejam singuri investitia cu o asigurare de casa la valoarea ei de piata. Ca o paranteza am sa spun ca in S.U.A., un constructor traditional de case de lemn, lemnul nu se ignifugheaza.

Despre pericolul ca, casa sa ne fie mancata de daunataori, asta este mai degraba o poveste demna de filmele horror sau s.f. americane. Lemnul folosit la constructie este tratat, pe langa, ignifug si insectofungicid. Trebuie spus ca dezvoltarea insectelor in lemn este favorizata asa cum toti am invatat in orele de biologie, de prezenta umiditatii in lemn. Umiditatea este prezenta in lemn atata timp cat acesta este in contact cu solul. Din momentul in care busteanul a fost taiat din padure, contactul cu solul a fost intrerupt, umiditatea din lemn scade, astfel incat la momentul finalizarii casei umiditatea este sub 5% iar in astfel de conditii dezvoltarea bacteriologica este inexistenta. Important este insa ca lemnul sa fie sanatos in momentul in care este prelucrat, adica sa nu prezinte carii. In rest prezenta soarecilor si a sobolanilor este una comuna indiferent de tipul de structura al casei. Acest inconvenient poate fi usor evitat ,prin achizitia si montarea in curte a unor sonare speciale pentru rozatoare, la niste costuri modice comparativ cu daunele ce pot fi produse.

Am sa vorbesc acum despre mitul negativ creat, care inconjoara casele de lemn si anume, ca o casa de lemn scartaie. Este cel mai rautacios lucru care se poate spune despre o casa de lemn, si o spun in special cei care au fost intr-o astfel de casa dar nu stiu despre ce este vorba de fapt. In mare au dreptate, ceva scartaie, dar nu structura. Multe din casele de vacanta care s-au construit in Romania anilor ’90 , si cele mai des vizitate de cei care sustin asta, au auzit lemnul scartaind. Corect dar ceea ce scartaie este de fapt dusumeaua ( parchetul ) care a fost facut din lemn insuficient uscat, datorita lipsei de tehnologie de la aceea vreme. Chiar si acum astfel de produse, dusumea sau parchet de lemn, sunt comercializate pe piata fara sa fie dintr-un material lemons complet uscat. Cei care stau la bloc si au parchetul clasic de lemn de 10- 15 ani stiu foarte bine cum scartaie si acum parchetul de iti vine sa il scoti pe tot.

Daca nu am reusit cu tot ceea ce v-am povestit despre casele de lemn sa va conving sa va construiti una, atunci am pastrat pentru sfarsit ceea ce consideram noi ca fiind cel mai mare avantaj al unei astfel de case. Casele pe structura de lemn sunt case ecologice construite in mare parte din materiale naturale – lemnul – iar a locui intr-o casa naturala insemna un lucru deosebit de benefic pentru psihicul si bioritmul natural al organismului nostru. Traind intr-o societate plina de stres si probleme , a-ti gasi mediul in care sa reusesti sa iti incarci bateriile pentru o noua zi, fara sa cheltuiesti vreun ban , reprezinta o mare calitate pe care avem ocazia sa o construim in jurul nostru, alegand sa ne facem o casa pe structura de lemn.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Oameni buni, daca nu va inchid moderatorii subiectul, o sa va spun parerea mea.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Oameni buni, daca nu va inchid moderatorii subiectul, o sa va spun parerea mea.


Rufus, te ajut si eu cu pareri "de la fata locului" :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Mie imi place mult ideea cu genul asta de constructie. Sunt multe avantaje care ma atrag. Si s-ar putea sa fiu in pozitia de a lua o hotarare la un moment dat.
Ce nu-mi place: minimalizarea dezavantajelor pe care le ofera genul asta de constructie si asta este vizibil clar si in descrierea de fata.
Dezavantajul principal (vorbesc din ceea ce ma framanta pe mine) este focul. Toti constructorii spun ca lemnul e ignifugat, deci declansarea incendiului este amanata cu ceva timp. 90 de minute este exagerat de-a binelea, e chiar hilar. Dar spune cineva cat este valabila ignifugarea? Ca trebuie repetata la trei, patru ani (cica ar fi si la 5 ani, dar deja mergem pe nisipuri miscatoare), iar structura nu mai poate fi accesata pentru reignifugare? Ca, de fapt, nici un element de lemn, de structura sau compartimentare nu mai este la vedere pentru a fi tratat?
Exact la fel se intampla cu protectia contra insectelor. Fix la fel, aceeasi lipsa de raspuns. In nici un caz sf sau horror.
Apoi...scartaitul nu-i poveste, alaturi de alte probleme. Pe locatar nu-l intereseaza ce scartaie, ca-i structura sau podeaua. Scartaitul este natural, lemnul scartaie in structura, trebuie sa asculti doar o padure pe furtuna. Mie nu-mi displace...dar sa nu spunem ca-i o rautate.
Structura elastica ii confera o rezistenta clar superioara la cutremur; nu stiu cine calculeaza 8,50 ala, ca e clar vorba in vant, sunt atat de multe variabile in calculul rezistentei la cutremur a unui material de constructie, incat mi se pare doar propaganda. Dar un adevar exista. In schimb, ca-i mai calduroasa...povesti! Daca ajungem tot la vata si polistiren, atunci care-i diferenta?
Diferenta e de costuri. Constructie rapida, mai ieftina (dar nu la juma de pret!)...durata de viata mai mica.
Peste toate astea se adauga "amprenta" locala. Vorbim lejer de lemn uscat, dar eu trebuie sa iau de buna ce-mi zice constructorul. Adeseori s-a dovedit contrariul...si asta chiar la elemente de finisaj. Cu pretenti si scumpe.

Adica sunt mai multe de luat in calcul, lucru care nu ma face sa zic ca nu mi-ar conveni...dar hai sa fim realisti.

Edip, ai legatura...

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Si eu ma gandesc ca mi-ar place o casuta de asta in Romania.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Mai tarziu Rufus dar asta e.. program incarcat, copil mic:)

Sa incep cu alea rele:)

Cred ca ai punctat unele din chestiile importante... eu cred ca e o mare diferenta intre a avea o casa de lemn in Ro si una in Canada sau USA unde ai hidrant la fiecare colt de strada, un serviciu de pompieri impecabil si materialele zic eu ca totusi sunt diferite... Durata de viata e mult mai scurta si costul de intretinere e mult mai ridicat in timp fata de o casa constuita clasic. Izolarea fonica lasa de dorit.

Alea bune... Durata de executie, usor de remodelat ( daca vrei sa dai un perete jos si sa schimbi ceva e mult mai usor decat la o casa de caramida), pret.


Eu unul as prefera o casa de busteni... Eu zic ca ar fi un compromis bun intre prefabricate si caramida.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip
eu cred ca e o mare diferenta intre a avea o casa de lemn in Ro si una in Canada sau USA unde ai hidrant la fiecare colt de strada, un serviciu de pompieri impecabil



Ei, da, uite o chestie foarte importanta.
Chiar am vazut la TV un incendiu (la Ranca), a luat foc un hotel...hidrantii erau inghetati. De parca foc iau casele numai vara...
Dar nu, nu sunt hidranti. Stingerea incendiului incepe cu galeata si apoi, candva, vin si pompierii. N-au de unde realimenta...vin si pleaca. Realizarea cea mare nu este sa-ti salveze casa, ci sa nu ia foc si vecinii.
Sincer...eu nici n-as autoriza constructia unei case din lemn fara prezenta unei retele de hidranti. Functionala.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

La noi pe strada a fost un incendiu la o casa de lemn. Au venit pompierii l-au stins la timp. A ars ceva la mansarda, o mica parte din invelitoare, s-a stricat o fereastra... A fost o problema la instalatia electrica. Eu cred ca daca-s facute ok instalatia electrica si cea de incalzire, nu ar trebui sa fie probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_raluca spune:

pe Valea Bistritei pana acum 10-12 ani majoritatea caselor se construiau din lemn, binenteles netratat si nu exista nici o problema atat timp cat casele nu erau racordate la reteaua de apa, pentru ca nu exista asa ceva.
in urma cu 8 ani s-a bagat apa curenta in zona, oamenii si-au amenjat o baie in una din camere. din cauza izolatiilor proaste, unora dintre ei "le-a luat casa bureti".
acum oamenii isi fac baia din caramida, intr-o constructie atasata casei din lemn iar casele noi, cele mai multe si cu baie la etaj, nu se mai construiesc din lemn.


Cand oamenii gandesc e minunat. Cand spun ceea ce gandesc devin puternici, iar cand fac ceea ce spun au ajuns intelepti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Cred ca ai punctat unele din chestiile importante... eu cred ca e o mare diferenta intre a avea o casa de lemn in Ro si una in Canada sau USA unde ai hidrant la fiecare colt de strada, un serviciu de pompieri impecabil si materialele zic eu ca totusi sunt diferite...


si nu uita de asigurare...
daca, casa arde ti-o face la loc asigurarea si chiar mai bine,in cel mult 6 luni.

la mine pe strada au ars 2 case. a vecinilor de langa mine(noi nu eram aici cand s-a intimplat) si citeva case mai jos.
chiar spunea vecina ca daca se mai continua asa...dam de banuit.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

eu stau intr-o astfel de casa. a fost construita in '85.

in 2010 cand am luat-o am remodelato exterior-interior
pe alocuri era putrezita fatzada,de aceea am hotarit sa o schimbam toata si sa facem din stucco (ciment) cu vopsea acrilica ( 3 straturi)care e garantata lifetime si nu mai treb revopsita.

cand am dat fatzada jos, 80% din vata si hirtia izolata era complet intacta, nedeteriorata....deci a tinut bine atita timp.
am schimbat cu vata noua, hirtie noua, placi de "lemn"...geamuri noi.
acum e ca noua si va tzine bine ani si ani.

depinde si fatzada din ce e.
daca e din lemn(sipculitze) e mai putin izolanta si treb revopsita la 5-7 ani plus ca poate fi usor infestata de termite(nu stiu daca xista in Rom.)...etc

am invatat despre astea mai mult decat mi-am dorit.
conteaza deci lemnul sa fie tratat, hirtia ce fel este, placile de pfl (sau cum le numiti voi)cu au fost instalate si invelisul exterior ce fel este.
conteaza ferestrele daca sunt instalate corect , sa nu se prelinga apa si in timp sa creeze mucegai.
la fel daca hirtia izolanta nu este pus a bine, esezata cum trebuie , apa se poate infiltra.

pe aici sunt palate de milioane care sunt facute pe structuri de lemn.

nu am auzit de aceasta ignifugare...de care vb
stiu ca la citiva ani daca ai termite se trateaza ori prin injectare in lemn a unei subst. ori prin fumigare sub un fel de cort.
dar nu se face decat daca e cazul, daca au fost depistate.

eu sunt multumita de casa.
datorita fatzadei, a geamurilor, a constructiei in sine(e bine sa ai pod)...e izolata destul de bine si e eficienta.
platesc mult mai putin la curent/gaz decat casele neizolate.
si nu scirtie, adica nu aud zgomote decat f. rar...probabil uneori cand e schimbare de temeperatura.

cand alegi sa faci o casa din lemn, mai ales in Rom. treb sa ai grija cine o face, ce experineta, materiale pune...cat sunt de verificate, sa vezi ce alte lucrari au mai facut...sa vorbesti cu proprietarii.
noi pt remodelarea exterioara doar, am cautat f. mult...nu exagerez dar am intervievat peste 70 de companii si mi-au dat preturi de la $15,000-140,000 .
am facut contract semnat cu fiecare procedura in parte si cu garantarea lucrarii.
am avut mare bataie de cap dar a meritat.
e ceva care deobicei faci o data in viatza si treb sa fie facut bine.


cat am stat la Eforie Nord, aveam o casa din caramida..pereti grosi de 50 cm. Era congelator. Chiar si in iunie, era mai cald afara decat inauntru.

michelle

Mergi la inceput