Datorii ale Asociatiei de Proprietari

Datorii ale Asociatiei de Proprietari | Autor: Littlelight

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Acest subiect se adreseaza in primul rand celor de specialitate (Marius sau altii), apoi celor care se pot afla, la un moment dat, intr-o situatie similara.
Concret. Asociatia de Proprietari din care face parte si blocul in care locuiesc (formata din mai multe astfel de blocuri) a fost data in judecata de catre furnizorul de energie termica pentru o restanta se ordinul sutelor de mii de lei - aproape 600.000 ron, bani care au fost sustrasi in cea mai mare parte de catre vechiul administrator- care n-a mai achitat facturile de peste 10 ani si care, intre timp, nu mai este de gasit, dupa ce si-a instrainat toate bunurile mobile si imobile.
Problema mea este urmatoarea: de peste 7 ani, scara in care locuiesc (si altele) s-a separat cu furnizarea de utilitati de Asociatia de Proprietari (e vorba de energia termica, electrica, apa curenta si gaze, pentru care se emit facturi individuale pe fiecare apartament, cu plata in contul direct al furnizorilor), tocmai din cauza zvonurilor legate de corectitudinea administratorului, care adunase multe facturi restante, pentru care proprietarii platisera la timp catre Asociatie.
In urma castigarii procesului intentat de catre furnizorul de energie termica si a numeroase sedinte ale Asociatiei cu acesta s-a stabilit ca, in decurs de cativa ani, toti cei care fac parte din asociatie sa achite o suma lunara atat catre asociatie, cat si catre furnizor direct (asta reiese din tabelul nominal inmanat de Asociatie pentru acordul scris al proprietarilor vis-a-vis de aceasta solutie "amiabila").
Vin si intreb:
1. Este legal sa fim obligati la plata chiar si cei cu contracte individuale, care am platit la zi furnizorul (putand dovedi cu chitante platile)?
2. Ce se poate face daca furnizorul isi duce la indeplinire amenintarile si intrerupe furnizarea de caldura si apa calda menajera (in afara de clasicul "dat in judecata") catre cei cu platile la zi?

Mai mentionez ca, din pacate, majoritatea proprietarilor nu mai detin toate chitantele ce atesta plata serviciilor catre Asociatie, anterioare separarii de aceasta (adica de cel putin 7 ani).
Va multumesc anticipat pentru atentia si sprijinul acordate .




Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

In afara de clasicul dat in judecata nu vad ce ai putea sa faci. Insa din punctul meu de vedere, dar depinde si de ce aveti voi stipulat in contract efectiv, facturile vechi de 7 ani de zile sunt prescrise. Adica eu stiam ca pt acestea se aplica termenul general de prescriptie de 3 ani.
In ceea ce priveste plata de catre voi a facturilor conform deciziilor Asociatiei, din cate stiu eu hotararile Asociatiei de proprietari sunt obligatorii pentru locatarii imobilului respectiv, inclusiv pentru cei care nu sunt membrii ai asociatiei. Totusi, nu pot fi obligatorii niste hotarari ilegale. Ori din pct meu de vedere, in masura in care hotararea vizeaza plata unor utilitati pe care le-ati platit deja..atunci nu mai este legala. Dar si aici este discutabil pt ca poate fi vb despre utilitati de pe proprietatile comune, pt care sa nu se fi facturat individual (si sincer presupun ca de fapt despre asta este vb). Deci, depinde ff mult de ce aveti voi in contract si ce anume ati platit sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Totul de discuta doar la nivel de acte concrete (contracte si plati)

In esenta din ceea ce deduc eu este vorba de sumele neachitate de catre Asociatie pe contractul vechi in raport cu voi. Ca ati platit individual este posibil insa contractul (vechi si la care se refera procesul) a fost la nivel de asociatie.
Pe scurt aveti de plata sumele ce deriva din sentinta. Pe de alta parte va constituiti ca parti in alt proces cu fostul administrator, dar asta nu are nici o legatura cu furnizorul de utilitati.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput