Salariu meritat?
Raspunsuri - Pagina 3
gmmm spune:
kariguld, aici (in Franta) or sa aiba intotdeauna succes emisiuni in care or sa-ti arate ce vieti grele au cei care au meserii necalificate.
Despre vinzatori - ai sa vezi periodic articole despre cit de greu o duc casierele de la supermarché: ce salarii mici au, orare neregulate, munca monotona... Implicit ideea e ca sint prea putin platite.
Joia trecuta am vazut din intimplare o emisiune un care se arata viata unor femei de serviciu. Partile negative erau bineinteles ingrosate, insa unele aspecte erau reale (salariile mici, nesiguranta zilei de miine).
Si asemenea emisiuni or sa aiba intotdeauna succces.
De ce? Fiindca majoritatea oamenilor se identifica cu acele persoane, fiind de aceeasi parte a baricadei.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Edip Managerii spitalelor au o foarte mare raspundere si nu oricine poate face asta... la fel ca si CEO sau nu stiu ce VP de Companie... de ce crezi ca oricine poate face asta.. 12k Euro nu e deloc mult pentru o pozitie ca asta daca e vorba de un spital mare. Ganditi-va ca este vorba de o economie globala si un profesionist poate lucra oriunde in lumea asta si daca nu il platesti bine pleaca. Cand zic profesionist nu ma refer la meserie ca sunt destui care au diplome de ing, dr sau nu mai stiu ce care nu ar face fata in alte parti. De aia la Google sau nu mai stiu ce companie gasesti salarii de $150k pe an la un inginer.. ti se pare mult? Alora de la Google nu li se pare ca de aia platesc salariul respectiv... |
Daca o companie merge prost, VPii si CEOii isi dau bine-merci demisia si nu sunt trasi in nici un fel la raspundere pentru tampeniile profesionale facute. Ba in cele mai multe cazuri pleaca si cu "premii" de milioane de dolari...... de parca pana in momentul ala nu-si cumparasera deja din salariu cate 3 vile, iahturi si alte produse de lux. Eu la asta ma refer cand spun "seu in carne grasa". Shell distruge sistematic habitaturi naturale in multe locuri din lume, dezradacineaza oameni, familii, polueaza pana la saturare terenurile (fost)arabile ale africanilor si, ce sa vezi, la sfarsitul anului financiar seful al mare primeste un bonus de multe milioane de dolari... O sa spuneti ca asta e economie de piata. Mie mi se pare un sacrilegiu economic.
Sunt de acord sa remunerezi munca onesta si bine facuta, insa nu sunt de acord cu multele excese care se fac. Cum credeti ca ajunge pretul unor produse sa fie exagerat de mare (beznina de exemplu); e simplu - pentru ca multele straturi de manageri isi incaseaza salariile si bonusurile. Unii chiar au tupeul sa ia bonusuri dupa ce firma le-a fost salvata de guvernele tarilor in care activeaza (au fost nenumarate cazuri relatate de presa). Lacomia nu are margini.
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm kariguld, aici (in Franta) or sa aiba intotdeauna succes emisiuni in care or sa-ti arate ce vieti grele au cei care au meserii necalificate. Despre vinzatori - ai sa vezi periodic articole despre cit de greu o duc casierele de la supermarché: ce salarii mici au, orare neregulate, munca monotona... Implicit ideea e ca sint prea putin platite. Joia trecuta am vazut din intimplare o emisiune un care se arata viata unor femei de serviciu. Partile negative erau bineinteles ingrosate, insa unele aspecte erau reale (salariile mici, nesiguranta zilei de miine). Si asemenea emisiuni or sa aiba intotdeauna succces. De ce? Fiindca majoritatea oamenilor se identifica cu acele persoane, fiind de aceeasi parte a baricadei. |
imi permit sa glumesc putin, ce sa le facem noi frate daca n-au invatat carte?
Marox spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Marox, din cei 50 de euro nu ii ramin medicului, o data ce si-a platit aparatele, cabinetul, secretara, cotizatiile, impozitele decit cel mult jumatate (si poate nici atit). |
Exista si oftalmologi care au tarif de 38 €, conventionat. Ii gasesti...pe hirtie, ca in realitate nu mai accepta pacienti, au prea multi. Ei cum fac, nu-si platesc chiria, aparatura, etc?!
coracora spune:
Foarte on-topic - am vazut acum vreo 2 luni la tv un documentar despre unii dintre cei mai bogati oameni ai lumii. Fiecare povestea cum ajunsese sa posede averi impresionante, ce fel de business-uri facusera, care le erau principiile de viata, ce ii ghida in afaceri, samd.
M-a impresionat foarte mult relatarea despre un cetatean francez care ajunsese cel mai vestit manufacturier de textile din Asia. Omul avea o poveste de viata extrem de interesanta: ajunsese in India impreuna cu sotia si fiul sau, pornise o afacere, insa dupa o scurta perioada s-a trezit singur, sotiei nepriindu-i clima Indiei (asa ca a plecat in Europa si si-a luat si baiatul cu ea).
Tipul despre care va spun n-a deznadajduit ci s-a lansat cu si mai mult entuziasm in afaceri cu textile (pornind de la mici croitorii in care lucrau femei nevoiase). Ceea ce il motiva in demersul sau profesional erau invataturile religiei hinduse pe care o aprofundase. Ajunsese la un moment dat sa aiba un rang inalt - guru daca nu ma insel (nu sunt sigura in privinta acestui termen).
Omul a facut milioane de dolari din afacerea cu textile iar majoritatea profitului obtinut il impartea cu angajatii. O parte era reinvestita in noi fabrici de confectii. Afacerile sale dau de munca la mii de familii care altfel s-ar zbate in saracie crunta.
El locuieste intr-un apartament "normal", se imbraca intr-o toga specifica hindusilor si poarta o traista umila. Pentru sine nu opreste decat banii necesari traiului simplu pe care il duce. Restul profitului urias pe care il face se intoarce la oamenii care il ajuta sa castige acei bani. Lucru nu prea des intalnit pe lumea asta....
gmmm spune:
Marox, chiria, secretara... sint o parte fixa. Cotizatiile si impozitele in schimb sint proportionale.
Oricum, inteleg ca tie ti se pare ca (cel putin oftalmologii) cistiga prea mult. De ce?
kariguld, off... chestia cu cartea... daca ai sti ce bine imi prinde sa aud o asemenea replica de bun simt... Bine, o sa mi se spuna ca poate ca n-au putut, din diverse motive, sa faca scoala, nu ca n-au vrut.
coracora, eu n-am avut in minte asa niveluri astronomice de salarii. La acelea te uiti cu gitul in sus si perspectiva vertiginoasa te impiedica sa judeci situatia. Mie ce putin mi-e greu sa judec la o scara asa diferita. Tot ce pot spune e ca cei din sistemul bancar, care au salarii tot asa imense, mi se par (multi) niste snapani.
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui kariguld
imi permit sa glumesc putin, ce sa le facem noi frate daca n-au invatat carte? Cei mai fericiti oameni nu au parte de lucrurile cele mai bune, dar obtin totul din cele pe care le au! |
Ei, lasa ca sunt destui care n-au invatat carte si castiga bine. Astia sunt cei care au meserii ´´abandonate´´ de generatia tanara. Instalatorii de exemplu. Sau zugravii, cei care pun faianta, parchet..
As zice ca virgula cu cat e mai rara o meserie sau cu cat e mai greu de indeplinit, cu atat e mai scumpa.
Iar sa fii medic nu e usor. Iar sa fii un medic bun e chiar greu.
Edip spune:
coracora, daca nu ar lua aia salariile alea, multi nu ar avea de munca... geanta aia de $1000, iahtul ala de $50M sau nu mai stiu ce chestii f. scumpe dau de munca la multi oameni. Nu zic ca e etic tot ceea ce fac dar eu zic ca e necesar in multe situatii... si da, unii dau gres si pleaca cu milioane de $ dar nici nu mai vad un job ca ala toata viata. S-au intamplat ceva anomalii in ultimul timp cu bonusurile dar incet., incet or sa se redreseze si astea.
Exemplul cu tipul din India e anormal. E mult de comentat, dar seamana cu teoriile comunismului. Un patron de firma te plateste pentru munca prestata... asta nu inseamna sa si imparta profitul cu tine ca nici tu nu ai impartit riscul afacerii cu el... Mie mi se pare mult mai corect cazul lui Bill Gates care a facut o fundatie prin care ajuta omenirea cu ceva decat sa fi impartit profitul cu angajatii. Angajatii sunt platiti pentru ceea ce fac.
Eu am o teorie... ti se pare ca ala castiga prea mult ca CEO sau manager de spital, ii iei locul si lucrezi tu pe un salariu mic refuzand sa iei 12000E pe luna ca nu ti se pare corect...
Si ca sa revenim la intrebarea lui gmmm, da elitele trebuiesc platite f. bine.
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marox Nu ma deranjeaza salariul medicilor ci, vorbind la modul general, onorariile practicate. Atunci cind merg la oftalmolog si ii las 50 € pt 10-15 min de consultatie si un "verdict" plictisit, din virful buzelor, nu prea pot sa fiu intelegatoare cu pretentiile lor salariale. Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
Marox, presupunand ca tipul consulta in medie 2 pacienti pe ora, 8 ore pe zi ar insemna cam 800 de Euro. Presupunand ca plateste asistenta, secretara, contabil, chirie si nu mai stiu eu ce, poate ramane cu 400 pe zi ( jumatate). Asta te duce pe la 100 si ceva de mii de Euro pe an... Considerand impozitul ridicat din Franta( banuiesc fara sa stiu sigur ca impozitul la suma asta e pe la 45% cel putin) eu cred ca e cam putin. Nici nu vreau sa ma gandesc la ala cu tarife de 38E.
robotzica cucului spune:
Ca sa sustin ce zicea Edip, asta e in Canada (copiez de www.workopolis.com/content/advice/article/1821-how-much-money-are-we-earning-the-average-canadian-wages-right-now" target="_blank">aici):
So who's making well above the average wage? Well, Specialist Physicians top the list of well compensated professionals at a whopping $350,000 a year. Judges are also high earners, bringing in an average of $260,000 annually.