Invitatie la audiere publica - copii "clasa zero"
Raspunsuri - Pagina 7
andata spune:
Citat: |
citat din mesajul lui doruletz Cred ca e o confuzie aici. Nu e relevant numele clasei cu care incepe scoala, se poate numi clasa 0 sau "prima clasa" sau clasa -1. Ceea ce e important e ca odata cu intrarea la scoala incepe un ciclu de invatamant obligatoriu care trebuie sa fie de 10 ani (e un drept fundamental al copilului). Cand intrarea la scoala se face la 7 ani, cei 10 ani obligatorii se vor termina la 17 ani, adica un an mai tarziu decat varsta la care incepe dreptul la munca, 16 ani. Prin scaderea varstei la 6 ani se vrea si respectarea acestui drept care e si el un alt drept fundamental, la fel ca si dreptul la educatie. In sistemul actual, societatea plateste un an in plus (cel putin) si pierde cateva brate apte de munca, de aceea se vorbeste despre "scolari batrani". Eu am inteles deci (am citit legea inainte de a incepe sa scriu aici:) ca marea schimbare e varsta la care va incepe acum invatamantul obligatoriu, 6 ani in loc de 7 si conteaza mai putin ce nume ii dam clasei cu care va incepe de acum scoala. Si ca legea trebuie vazuta in ansamblu pentru a intelege logica schimbarii, prevederile pt clasele primare sunt doar o mica parte.[/br] |
Da, cu varsta la care se termina invatamantul obligatoriu ai dreptate, dar eu nu vad totul ca pe un pas spre binele copiilor ci mai curand am impresia ca se doreste distrugerea invatamantului si implicit a generatiei viitoare. E adevarat ca acum scoala incepe la 6 ani cu mirifica clasa 0, invatamantul obligatoriu de 10 ani se va compune deci din ciclul primar, cu grupa pregatitoare si clasele I-IV si ciclul gimnazial din clasele V-IX. Liceul va fi facut deci doar de cei care pot fi sustinuti de parinti in continuare intr-o forma de invatamant, restul vor ajunge direct la munca sau vor ingrosa randurile somerilor.
Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara
Tutu land
blog de mama
Si ingerii au nevoie de ajutor
Blogul lui Mihaita
Lali spune:
Claujro, daca mie mi-ai raspuns eu nu am spus ca nu se incearca o comunicare, normal ca se incearca.
Insa numai pe acest forum am citit multe variante care au fost transmise parintilor din septembrie 2011 pana in prezent, variante care se anulau una pe cealalta. Informatii contradictorii aflate de la scolile unde parintii doreau sa inscrie copiii.
Nu contest insa ca tu ai prezentat de multe ori informatii foarte utile si la timp, insa cred ca ai facut-o din bunavointa nu din cauza vreunei sarcini de serviciu.
Cred ca esti de acord ca daca procedura era unau foarte clara, comunicata si nemodificata din vara anului trecut, sa spunem, totul ar fi decurs mai usor.
Lali spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andata
Da, cu varsta la care se termina invatamantul obligatoriu ai dreptate, dar eu nu vad totul ca pe un pas spre binele copiilor ci mai curand am impresia ca se doreste distrugerea invatamantului si implicit a generatiei viitoare. E adevarat ca acum scoala incepe la 6 ani cu mirifica clasa 0, invatamantul obligatoriu de 10 ani se va compune deci din ciclul primar, cu grupa pregatitoare si clasele I-IV si ciclul gimnazial din clasele V-IX. Liceul va fi facut deci doar de cei care pot fi sustinuti de parinti in continuare intr-o forma de invatamant, restul vor ajunge direct la munca sau vor ingrosa randurile somerilor. Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara Tutu land blog de mama Si ingerii au nevoie de ajutor Blogul lui Mihaita |
In mod normal restul de care vorbesti tu ar trebui sa opteze pentru niste scoli de meserii si sa nu ingroase randurile somerilor. Asa ar fi normal. Pana la urma cui folosesc generatii intregi de someri cu diplome de bacalaureat si unii si de facultate dar fara o meserie in mana ?
Liceul va putea fi facut de oricine, ca nu se atenteaza la gratuitatea lui, numai la obligativitatea lui.
doruletz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andata Liceul va fi facut deci doar de cei care pot fi sustinuti de parinti in continuare intr-o forma de invatamant, restul vor ajunge direct la munca sau vor ingrosa randurile somerilor. |
asta nu poate fi mai rau decat acum. Cifrele spun ca in sistemul actual 20% dintre cei care termina clasa 8-a nu se mai prezinta la locul repartizat la liceu. E vorba despre copii de la tara cu parinti care nu au resurse sa-i tina la internat sau sa le ofere o cazare si masa in alt oras, sau care poate nu vor sa-si lase copiii sa paraseasca familia asa devreme. La 14 ani, la tara, fara dreptul de a munci si fara scoala, ce alternativa au acesti copii acum si ce viitor? Vor face doar munci necalificate, agricultura sau, mai rau, vor avea o viata de asistati social. 20% de abandon scolar e f mult pt o tara europeana.
Daca scoala obligatorie se termina acolo unde a inceput asa cum zice legea, cei care azi se pierd azi in natura la 14 ani vor putea termina macar cele 10 clase obligatorii in satul lor, vor avea 16 ani la sfarsitul scolii si dreptul sa se angajeze. Sau se vor putea inscrie la scoli de meserii sau profesionale ceea ce nu pot face daca au abandonat scoala dupa 8 clase. Mie mi se pare mult mai corect.
De aceea ziceam ca o lege trebuie sa tina cont de toata lumea, si de cei mici din orase care trebuie sa paraseasca mai devreme confortul gradinitei si nu vor mai avea poate dvd, desene animate, un patut si covoare dar si la copiii care azi isi parasesc familia la 14 ani sau, mai rau, sunt condamnati la o viata de "coada vacii" pentru ca nu au posibilitatea sa-si duca cei 10 ani de scoala pana la capat.
nikol24 spune:
Nu mi se pare normal sa ma oblige pe mine ca parinte sa duc copilul de 6 ani la grupa 0 in ideea ca nu toti am dus copilul la gradinita de la grupa mica.Avand in vedere conditiile in care se inscrie un copil la gradinita,ma refer la spagi si pile am ales sa o las cu bunicii si acum aflu ca vreau nu vreau anul acesta TREBUIE sa o duc la gradinita( fetita mea face 5 ani) ca sa se obisnuiasca cat de cat cu sistemul pentru ca la 6 ani vrea nu vrea merge la scoala .De ce? Pai ca sa se acomodeze cu banca si cu toaleta .
inbox spune:
Nu vreau sa intru in polemici, insa eu personal sunt pentru dusul copilului la gradinita cam de la varsta de 4 ani.
Legat de organizare, nu am mai scris ieri fiindca aveam o caruta de nervi, chiar trebuie s aapara norme pentru orice, noua nu ne trece prin cap ce avem de facut sa-i fie bine copilului? Eu nu stiu cum ne organizam in viata de zi cu zi fara o norma venita de sus. De ce spun asta...am sunat joi sa ma programez pentru evaluare, pe langa faptul ca nu stiau nimic, ce acte imi trebuiesc ( eu le stiam de pe net, dar am zis sa intreb), imi spun ca evaluarea o fac intre orele 10-17...zic bun, dar nu-mi spuneti o ora?- Nu , veniti cand puteti....Buuun, ieri ma anunta o prietena ca se fac programari pe ore la evaluare si ca ar fi bine sa sun din nou. Prima data nu am vrut sa sun, ca am zis ca nu or fi nebuni sa-mi spuna o zi si sa nu se tina cont de ce mi-au spus, la telefon, imi raspunde aceeasi domnisoara ( i-am recunoscut vocea dezorientata) si-mi spune ca nu am programare, ca fata nu apare pe liste, ca sigur nu am sunat la ei, poate am sunat in alta parte, deja ma enervasem, i-am spus cand am sunat la ce ora, de cate ori in ziua aia si ce am vorbit...mi-a dat directoarea la telefon, ca nu se poate sa vin a doua zi cu fata la evaluare ca sunt toate locurile ocupate ( era ora 5 dupa-amiaza si sotul isi luase deja liber)...apoi am vorbit cu o tipa din comisie care m-a programat pentru azi ( nu erau toate locurile ocupate, fiindca m-au pus sa aleg intre mai multe ore). Care a fost scuza? Abia vineri seara au primit normele prin acre se spune ca trebuiesc programati pe ore copii si sa se aloce cate 30 de minute de copil, asa ca cine a sunat inainte....
Acum, vin si eu si intreb, oare este asa de greu s ate organizezi tu, sa chemi copii pe rand, sa eviti o eventuala buluceala, nu stiu...oricum bine ca am scapat, de abia acum incep sa-mi vin in simtiri ca am fost foarte stresata!
Lumea mea
catrinik spune:
Curricula pentru clasa pregatitoare este in dezbatere publica. Cei interesati pot trimite sugestiile la clasapregatitoare@medu.edu.ro
lidsta spune:
Eu una sunt super nemultumita de programa. Asteptarea mea era devansarea scolarizarii ori in fapt s-a mutat gradinita la scoala. Sunt curioasa care este varsta la care incep copiii din alte tari sa citeasca si sa scrie. Ma indoiesc ca este 7 ani! Acum la pregatitoare/ clasa zero vor invata nimic, adica pardon, sa fie disciplinati. De asta era nevoie? Disciplina si rigoarea se pot invata din mers, nu e nevoie inregimentarea intr-o institutie pentru asta. Nu imi vine sa cred ca nu fac o limba straina, prin joc, bineinteles. Cum ne asteptam sa revolutionam invatamantul, schimband locatia sau schimband/ imbunatatind ceea ce invata copiii?
Iar conceptele din programa clasei pregatitoare ar tb sa fie valabile pentru orice clasa/ nivel.
Pentru noi va fi un an de relaxare (ca sa nu zic pierdut) asa ca o sa ne cautam activitati extrascolare. Nu are legatura cu cazul meu particular (repetam pregatitoarea pentru a evita probleme emotionale), chiar cred ca la 6 ani copiii sunt apti pentru a incepe a invata o limba straina, pentru a incepe sa citeasca/ scrie si pentru aritmetica.
PS
Postat si la subiecte fierbinti " ce vor face copii la pregatitoare".