Viatza in Germania - cap.75

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Alina, ideea era ca trebuie sa manance la gradinita masa de pranz si daca stia Angelo ca vine acasa si mananca, nu mai vroia acolo. El a fost internat cu mine la Kinderklinik pt ca manca relativ putine alimente, nu prea variate. Cei de la gradinita au stiut si au spus sa fac cum spun ei, sa nu-i dau pana seara sa manance cand vine acasa. Nu am putut sa fac asta, el este tare slabut si firav.Intr-o zi l-a intrebat educatoarea pe Angelo daca mananca cand ajunge acasa, el normal ca a spus adevarul. De la faza asta au luat hotararea sa nu mai prelungeasca contractul pe inca 1 an. Degeaba le-am spus ca nu este stipulat in contract vreo cauza de genul asta, eu am vb eu am auzit Plus ca avea un ghiont impotriva mea educatoarea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Maraki,din cite stiu eu,nu scrie nicaieri ceva despre obligativitatea meselor in gradinita.Ti-am zis,cind fiica-mea era in Unterhaching,in unele luni ii plateam masa,in unele nu,dupa cum vroia ea.Cind am mutat-o la gradi unde locuim aici,hotaram cu ea in fiecare dimineata daca o inscriam sa manince in ziua respectiva sau nu,masa se platea separat,nu avea nici o treaba cu altceva. Si la cresa e la fel,hotarasc dimineata daca il las cu masa sau nu.
Ce fel de educatoare? Trebuia sa te duci direct la Leiterin sau mai departe cu reclamatia si cu legea in mina.
Acum fiecare stie ce papa copilul lui,nu e treaba educatoarelor cit si cum maninca acolo.Daca e inscris cu masa si maninca sau numai gusta sau se joaca,daca e inscris fara masa e tot ok.Tu de ce il inscriai cu masa?
Cind eram in U-haching,era o mamica musulmanca si nu isi inscria fetita la masa de teama ca le-ar da carne de porc.Si se uitaaaa fetita cind restul mincau si saliva acolo,stia pe de rost meniul ca noi mergeam cu ea la balet si stia exact ce minca fiica-mea in timp ce ea nu-si mai amintea .Si nu am auzit sa fii avut vreo problema,masa nu e obligatorie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Fetelor, povestile voastre despre gradinita ma mihnesc tare .

Kiki, tu nu ai stat cu el la inceput sa se obisnuiasca cu gradinita? Ca la noi asa e, copilul sta primele zile cu parintele, ca sa prinda copilul curaj si despartirea se face treptat treptat. Unii se adapteaza mai repede, altii mai incet, dar mai ales tu ca parinte iti faci o impresie despre educatoare. Modelul asta de adaptare se numeste Modelul Berlin. Poate nu se aplica decit la cresa... Oricum la gradinita cu grupe de integrare sunt mai deschisi la copii care nu stiu limba si stiu sa reactioneze altfel.

Maraki, ce timpenie! EU i-as fi dat in judecata, zau. Ce faci tu acasa cu masa e problema ta ca parinte si nu poate fi impusa de terte persoane din gradinita, ca sa le fie lor comod! Pe mine nu m-a intrebat nimeni si nici cind cit ii dau acasa (numai cu titlu informativ ce maninca in general, adica daca sa ii dea ele sau nu). Intelegeam sa se plinga daca tu nu ii dai copilului de mincare, dar asa!

Alina, la noi nu e asa de lejer cu masa. Luni trebuie sa spui pt toata saptamina daca si cind vrei masa. La noi numai o fetita cu alergie nu maninca aceleasi lucruri ci ce se aduce de acasa, dar clar pofteste si intinde mina. Asa ca eu imi las feciorul sa pape tot ce ii nazare pe acolo, el fiind f pofticios. Se pare ca ciorba de linte e favorita lui si papa citeva castronase .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxy

buna fetele nemtoaice .Traim azi un moment istoric .Presedintele a demisionat (ma rog a fost impins de la spate sa demisioneze ), acum sa vedem cine urmeaza...si pentru cat timp. Este al doilea (sau al treilea , nu mai tin minte exact )care este schimbat de cand sunt eu in germanica.


Imi vine sa vomit. Nu pentru ca si-a dat demisia, ci pentru faptul ca probabil va primi, pentru nici 2 ani de presedintie, pana la sfarsitul vietii 199.000 euro/an EHRENsold. Cinstea cui?
http://www.mdr.de/nachrichten/wulff368.html
(trebuie ca e al doilea la care te referi, ca al treilea, Heinrich Lübke, a murit deja in 1972)

Sa nu mai spun ce mandra am fost ca exista o poza pe care-s si eu, si presedintele Germaniei (pe vremea aia era doar Ministerpräsident).

(io-s aia bruneta).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

woow Christa frumoasa poza.Oricum nu e de colo sa fii in preajma presedintelui , chiar si fost (pe atunci viitor )

Eu ma refeream ca au fost 3 presedinti de cand am venit eu aici (primul a fost Johannes Rau , apoi ceilalti doi care au demisionat...
Acum vedem cine le va urma.
Bine asata cu renta pe care o primesc ca au fost presedinti de stat...o discuta si la tv de zor .Dar asa cum zicea cineva ce functie poti ocupa dupa ce ai fost presedinte...si unde mai pui ca trebuie sa renunti la multe din favorurile cu care te-ai obisnuit.Nu e chiar usor, nu crezi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

in legatura cu gradinita din fericire nu am intalnit decat gradinite unde a fost bine si am incercat pana acum vreo 5 cu cei 2 copii ai mei.Le-am schimbat doar din cauza distantei fata de casa si nu din cauza de probleme interne.Prima am ales-o fortata de criza locurilor in gradinite si aveam de mers cam o ora pana acolo, dar negasind nimic pe aproape am acceptat asa.Mi-a plans copilul de numa cand nu am mai mers acolo, dupa 3 luni ca am gasit loc langa casa , s-a deschis o gradinita noua.Si chiar daca sunt multi copii 50 in 2 grupe vad ca sunt fericiti copii si merg cu placere. Pentru mine faptul ca se trezeste dimineata cu drags a mearga la gradinita e un semn c e totul in regula.Nu e obligat sa manance decat daca vrea , chiar daca am optat pentru masa de pranz stand acolo pana la 3 , doarme doar daca vrea, are doar zile cand e mai obosit si atunci doarme , au o camera de somn unde merg doar cei care vor asta, si restul raman sa le citeasca povesti sa nu deranjeze .Pana acum nu am auzit de batai sau pedepse.A facut al meu o boacana ca e cam capul rautatilor pe acoo, si i-a pus pe toti sa traga saltelele din dulap, sa le puna una peste alta si sa sara jos de pe ele .Si s-au suparat educatoarele ca se puteau accidenta ca sareau de sus, dar singura pedeapsa a fost ca nu a mai avut voie in ziua respectiva sa se joace in camera und eerau trenulete pe sine , si asta era una din locurile lui preferate de joaca.Si l-au pus sa ajute la pus saltele la loc.In nici un caz certat sau lovit.
Asta cu bataia vine din tara , fara suparare pentu ca acolo inca se practica.Aici daca ar fi auzit ca faci asta te dadeau afara clar.Trebuia spus cazul la cele care se ocupa de educatoare si sigur se gandea de doua ori daca sa mai faca sau nu.Chiar daca ii vorbea pe romaneste.
Si eu am intalnit intr-o gradinita o educatoare romanca, dar nu am fost incantata de ideea ca al meu sa stie ca ea vorbeste romaneste, chiar am rugat-o sa nu-i vorbeasca deloc in romaneste chiar daca vede ca el nu intelege ceva, ci sa-l invete germana ca de aceea il duc acolo.Si nu i-a vorbit decat in germana ca daca se prindea al meu ca are cu cine vorbi in romaneste...a lui era



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui Amonar
Eu am refuzat scoala pt anul viitor tocmai pe motivul asta, acreala directoarei. Plus crucile de pe pereti, pe hol si in toate localurile.

Un ultraschein (vaginal) costa 17 euro, am facut eu saptamana trecuta.

E Ultraschall, nu Ultraschein.

Dar n-am inteles, cum ai refuzat SCOALA? E vorba de Germania? Ca acolo nu prea vad cum sa refuzi scoala, si daca e Germania, as pune pariu ca-i Bavaria, ca in alt land nu-i stiu asa religiosi incat sa aiba cruci peste tot.

In legatura cu mancarea la gradinita, hahaha, aveti de a face cu o experta.

Mona merge la KiTa de la noi din sat de la un an si un pic (ea e nascuta pe 13 iulie, anul "gradinaresc" incepe pe 1 august). Intai la cresa 2 ani, acum in anul al treilea de gradi. De cand era la cresa m-am razboit cu ei. Mona a inceput diversificarea foarte tarziu, adica eu am inceput sa-i ofer la 6 luni si jumatate, dar pana m-am prins care-i faza si am avut curaj sa-i dau si bucatele de legume (nu a mancat niciun fel de piureuri - consistenta era de vina), a facut 8-9 luni, asa ca la un an, cand a inceput cresa, tot sanul era de baza. Si ei aveau in meniu, cica special pentru cresa (gatit de bucataria altei crese din oras), printre altele spaghete si gulas. Pai cum naiba sa manance copilul meu care avea poate 6 dinti la varsta aia, nu mai stiu exact ((masele in orice caz nu), gulas? Cum sa mestece spaghetele?? Plus ca in perioada de acomodare cresa cealalta era inchisa, deci nu gateau, si cresa noastra primea mancarea de la spital, care gateste mancarea si pentru gradinite. Ma cam crucisem cand am citit meniul, dar educatoarea mi-a spus pe atunci ca e din cauza ca-i aceeasi mancare ca si la gradinita, dar apoi vor primi mancare speciala pentru cresa. Mda, mult nu s-a modificat, plus ca fruct la desert aveau intr-o singura zi pe saptamana, in rest numai dulciuri ... asa ca am purtat o discutie cu educatoarea, vreo ora si jumatate, fiecare a tinut-o pe a ei si eu am plecat plina de nervi la serviciu, deja incepusem sa ma interesez printre colege de Tagesmutter, ca am zis ca eu copilul nu il las la cresa aia. In ziua aia o luase sotul acasa de la cresa, eu vin cu o falca in cer si una in pamant, inca indignata de discutia avuta dimineata cu directoarea, la care el ma linisteste ca atunci cand a mers dupa Mona i s-a spus ca putem sa-i ducem noi mancare de pranz, doar ca trebuie sa ne ocupam noi ca sa fie calda, ca ei nu au posibilitatea sa o incalzeasca.

Faza e ca atunci cand am inscris-o la cresa in formular se putea bifa "mit Mittagessen", si eu nu bifasem, de aceea am picat pe spate cand mi-au venit Bescheide acasa, unul pentru "Betreuung" si unul pentru "Mittagessen", ala fusese de fapt motivul pentru care m-am dus la directoare. Zic "cum a ajuns cruciulita aia pe formular?", la care ea cica "am crezut ca ati uitat sa o puneti, ca daca sta copilul pana la ora 14 nu poate sta nemancat". Atunci cand ii propusesem sa ii duc eu mancarea, cica aia nu se poate, cum ar fi daca ar veni 15 parinti cu mancarea copiilor la sufertas, zic "S-a mai plans cineva? De ce sa ma intreb cum ar fi daca, din moment ce aparent eu sunt singura care e deranjata de porcariile care li se ofera copiilor??"

Vorba multa saracia omului. Pe scurt: si acum, in anul 5 de KiTa, tot cu mancarea la sufertas e. Si am dat cererea pentru Hort (care e tot la KiTa asta), si culmea, nici acolo n-am bifat mancarea de pranz!
Nu mai stiu cine zicea ca unii copii dintre cei care nu mancau cu ceilalti salivau cand vedeau ce mananca ceilalti. Ei bine, eu spun cu mana pe inima ca in astia 5 ani fiica-mea O SINGURA DATA a venit acasa si a spus ca au mancat la gradi ceva cu varza rosie, si vrea si ea. Am cumparat, i-am dat, nu i-a placut, am aruncat restul borcanului. Si in toti anii astia au tot incercat educatoarele sa ma convinga, tot asa, ca sigur pofteste la ce mananca ceilalti (eu cred ca as fi aflat-o pana acum), ca vai saracul copil ...

Intre timp am fost anul trecut tare surprinsa sa aflu ca la gradinita mai erau doi copii (sunt la scoala anul asta) care merg cu mancarea dupa ei, in cazul unei fetite chiar educatoarele au fost cele care i-au sugerat mamei s-o retraga de la masa, ca nu manca nimic din ce primeau acolo. Dar de ani de zile (multi ani inainte sa inceapa Mona acolo) se tot plang parintii de mancarea aia de la spital, se strang semnaturi, se face, se drege, se poarta discutii cu spitalul, se poarta discutii cu bucatarul spitalului (care s-a mai si schimbat intre timp, deci alte discutii cu alt bucatar), si de ani intregi "alles beim Alten".

Eu am azi Aufnahmegespräch la scoala din orasul vecin unde sper sa o pot duce pe Mona cand incepe scoala, e doar Grundschule, dar sper sa ajunga. La Waldorfschule nu vreau, nu-mi place sistemul, si la Christophorusschule mi-e prea religios, iar alta scoala in afara celor de stat nu avem prin zona dupa clasa a IV-a. Am zis insa ca daca am posibilitatea sa ii inlesnesc startul in viata de scolar, atunci o fac. Si la scoala asta sta pana la ora 15, mananca acolo si pranzul (gatit de bucatareasa proprie, plus ca o zi pe saptamana au Kinderkochen, si atunci un grup de parca 4 copii + parinte sunt responsabili pentru pranz, ajutati de bucatareasa, desigur), si nu mai am nevoie de Hort. Oricum sansele de a primi un loc la Hort sunt minime, sunt 2 locuri si 8-10 candidati, si eu cu istoricul meu acolo, cu scandalurile pentru masa de pranz.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxy
ce functie poti ocupa dupa ce ai fost presedinte...si unde mai pui ca trebuie sa renunti la multe din favorurile cu care te-ai obisnuit.

Pai clar, cu aceleasi venituri probabil niciuna, dar selbst Schuld, nu? Adica dupa ce pierzi postul din cauza unei magarii, mai esti si rasplatit, und nicht zu knapp, pana la sfarsitul vietii? Mie asta mi se pare strigator la cer.
La linkul ala pe care l-am dat scria ca si daca renunta la post din motive de boala sau politice primeste Ehrensold ala. Hai ca n-am nimic contra celor care renunta din motive de boala, ca doar nu ei si-au ales boala si sigur ar fi preferat sanatatea in loc, dar motive politice de obicei cred ca tot asa nu pot fi decat unele unde as spune ca nu MERITA sa fie rasplatit pentru asa ceva.

La voi se vede direct in mesaj poza aia pe care am pus-o, sau trebuie sa copiati linkul in browser? Ca la mine la "Vizualizeaza" o vazusem in mesaj, dar acum imi apare intre codurile de img, nu e afisata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

CT;

Ai dreptate, nu am spus corect Germana mea e una de balta si nu prea am timp de ea....Vroiam sa spun eco dar am observat ca nemtii folosesc cuvantul celalt, nu stiu de ce..

Am refuzat o scoala pt ca avem voie sa alegem. Inainte era normal ca fiecare sat sa fie distribuit de autoritati la o anumita scoala (nu aveai voie sa alegi) si de un an s-a schimbat porcedura. Din inertie vecinii nostri isi duc copiii acolo unde a mers si strabunica..nu cauta mai departe sau nu ii intereseaza sa faca comparatie. Noi am vrut sa comparam.
Scoala aceea avea o atmosfera de internat, eu spun catolic, pt ca religia era vizibil exprimata, am mai spus eu treaba asta, iar directoarea avea un aer si o comunicare ca cele de pe vremea lui Pazvante Chiorul din Romania. Pe hol erau agatate cruci, in biroul ei si in localurile de clasa. Eu nici nu le-am observat, sotul mi-a atras atentia. Asa ca am ales scoala dintr-un sat vecin care ne inspira o atmosfera moderna, deschisa la comunicare si flexibilitate. Directoarea este tanara si foarte draguta.

Am uitat sa va spun ca am fost la controlul medical care se face pt a fi acceptat la scoala, in clasa I. Nimeni nu ne-a intrebat nimic despre vaccinuri, de ce nu le-am facut sau alte chestii. Eu chiar am sarit peste un U; pt ca nu am stiut ca eu trebuie sa tin evidenta timpului. Eu eram obisnuita, in alta viata, sa fim chemati printr-un anunt cu o scrisoare.
In orice caz, pe nimeni nu il deranjeaza ce facem sau ce nu facem....deocamdata. Asta e bine
Locuim in NRW.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Eu am mai spus si in alte capitole mai vechi, pe care fetele noi probabil nu le-au citit, ca Bianca a inceput gradi la 2 ani si 10 luni fara a sti nici un cuvint in germana (si eu stiam fffff putin atunci). De la jumatea lui noiembrie icnd a inceput si pina la sf. lui ianuarie anul urmator (deci, 2 luni jumate) a mers numai dupa amiaza 2-3 ore. In primele 2 sapt am stat ba eu ba sora mea cu ea sa se acomodeze si plingea si cu noi acolo, desi atmosfera era f placuta. Intr-o zi, o educatoare tinara (era practicanta la vremea aia) a luat.o in brate si mi-a zis sa plec 15 min la plimbare sa vedem cum reactioneaza. Imediat ce s-.a inchis usa au incetat si plinsetele, asa ca, dupa 15 min cind am revenit, m-a timis inca 30 min la plimbare (si-mi amintesc ca era tare urit afara si nici timp sa ajung acasa sa beau un ceai si sa revin nu aveam, asa ca am umblat de nebuna prin pliae pe strazi). Dar copilul nu a plins, l-am gasit jucindu-se frumos cu un baietel neamt mai mic ca ea cu 4 luni, care abia incepuse sa vb pe limba lui si o fetita din Pakistan. A mea le vorbea romaneste, ailaltii limba lor, dar ei se intelegeau intre ei si erau f buni prieteni (si asa au ramas pina au terminat gradi).
Bianca a fost la gradi catolica,desi noi suntem ortodoxi. De la inceput directoarea (care era destul de acra din pctul de vedere al altor parinti - cumine afost mereu o doamna si multe din ceea ce am aflat, ea mi le-a inlesnit) mi-a zis sa vb cu ea romaneste, ca de germana se ocupa e. Si s-au ocupat f bine. Copilul a stiut bine limba cind a mers la scoala, iar acum germana e materia ei preferata, are nota 1, citeste enorm de mult.

Cu mincarea nu a fost asa ca la Alina: am avut 2 variante: sta pina la ora 12 la gradi si maninca acasa. Sau o las la program lung (pina la 5) si atunci maninca la gradi. Eu am optat pt varianta 2...mincarea era buna, ca am stat 2 sapt de citeva ori intre orele 11 si 14 in gradi sa le ajut ca erau mai putzine in anumite perioade si am vazut ce le da. A mea a fost si e o mofturoasa. Erau copii care mincau 7-8 Fischstäbchen cit a mea mesteca si muta dintr-o falca in alta 1 Dar asa e si acasa...i-am facut si analize speciale ca nici dr nu ma credea cind ii spuneam ca nu maninca (sunt fete care o cunosc si pot sa spuna ca filiforma nu e...dar nici grasa. Are la aproape 160 cm 42 kg......). La Hort a fost la fel, am luat cu masa. Aceeasi poveste, azi minca, maine nu ii placea. Dar am lasat-o in continuare, caci, daca nu-i palcea mincarea, minca salata Si asta zilnic, macar minca legume proaspete.
Sa ii duc de acasa, sincer, as fi innebunit si nici timpul necesar nu-l aveam, dar nici varianta asta. Totusi, nu condam parinti precum Christa, care a avut posibilitatea si nervii necesari sa-i duca copilului mincare la sufertas ani de zile!

Ceea ce spune Monica, iar nu am intalnit aici. Ultimul an de gradi e obligatoriu, deci, trebuia sa te lupti cu ele. Pe de alta parte, te inteleg: daca ele erau acre cu tine si nici copilul nu era prea fericit acolo,poate ca e mai buna varianta care atzi ales-o acum.

Mesajul de mai sus l-am scris mai ales pt Kiki, cu sfatul de a nu te mai lasa impresionata de expresii de genul"copilul nu intelege si de aceea nu-l luam la teatru, sau nu are voie acolo sau dincolo". Suntem intr-o tara cu un nr mare de migranti. Pe unii dintre noi ne-au vrut ei cu ani in urma cind nu aveau specialisti (fetele cu green card stiu despre ce vb). Altele au venit prin casatorie. Iar altele au decis ca asta e viata pe care o vor si unde vor sa isi creasca copii. Germania, ca sa zic asa, si-a asumat toate riscurile deschizind portile...inclusiv riscul de a avea in gradi copii care inca nu stiu limba si ai caror parinti deasemenea nu vb limba. Dar, pt asta personalul este sau ar trebui sa fie pregatit sa ajute la integrarea acestor copii. Si serios vorbind: cind un copil merge la cresa sau gradi cu 2 ani si ceva, unde e o asa de mare diferenta intre cei nemti si restul, caci nici copii nemtilor la 2 ani si ceva nu vb cine stie ce (poate doar inteleg mai bine ceea ce li se spune/explica).

Cristina, merci pt info despre mexican Deci shnitelele si pommesii mexicanului au avut alt gust Noi in Cehia am mincat ceva bun (ca a mincat si Bianca), specific lor si recomandat de chelner, dar nu mai stiu ce

Acum vin si eu cu o intrebare la voi: sora schimba curind prefixul si as vrea sa ii fac un cadou mai...deosebit. Aveti ceva idei, sugestii in afara de Gutschei la Esprit sau P&C ca astea le primeste anual

Mergi la inceput