Viatza in Germania - cap.75

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Cititatul zilei:
"In Germania spre exemplu nu iti trebuie CV. Asica, iti trebuie, sa scrii ca ai terminat medicina si atat.
Nu ii intereseaza ce note ai avut in facultate, ei te iau si te formeaza asa cum vor.
ma refer aici la rezidenti, evident."

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=170658&whichpage=33


Asta-i linkul actual, a fost despartit subiectul pentru partea a doua: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=170749&whichpage=3&nm=studentii-suedezi-trag-un-semnal-de-alarma2-pag-3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Da chiar, am urmarit topicul acela, cum e situatia in Germania?

Stiu ca mi-a zis sotul ca la o petrecere de vecini cu gratar a auzit o discutie pe tema asta. Spunea o vecina alteia ca isi face 'dosarul' cu werbung, sau asa ceva. Si asta inseamna toate diplomele plus lista cu notele din scoala generala. Pt noi e o chestie ciudata..pt ca iarasi noi nu suntem obisnuiti cu sistemul acesta. Eu am lucrat in recrutari peste granita si acolo intr-adevar nimeni nu se uita la diplome si la note. Este destul sa spui pe CV ce scoala ai terminat. Daca te prind cu 'oul furat', atunci ai incurcat-o....

In schimb, am auzit de cazul unui doctor internist cu experienta in Olanda ca a trebuit sa dea nu stiu cate examene in De ca si cand nu ar fi fost profesionist.

Ma rog, in citatul de sus se vorbeste despre rezidenti, altfel stau lucrurile poate.....O fi un fel de internship, unde studentii fac stagiu si dupa aceea pot ramane in firma. Dar oricum tot se face o selectie.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Da Amonar, ninsese marunt vreo 10 minute. Au fost 5 grade anuntate astazi dar s-a simtit frigul ca nu am avut soare. Doaaamne ce bine ar fi sa se incalzeasca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Andreia, deschizi capitol nou?

Citat:
citat din mesajul lui Amonar

Da chiar, am urmarit topicul acela, cum e situatia in Germania?

Cum e concret la medicina respectiv rezidentiat nu stiu, dar din ce stiu eu in Germania, spre deosebire de ce stiam despre America, sunt foarte importante diplomele/certificatele. Adica am o cunostinta in Germania care a lucrat la o firma americana aici in Germania, nu avea nicio pregatire profesionala, doar bacalaureatul, incepuse facultatea de fizica si a abandonat-o parca dupa 3 semestre, dar pe baza la ceea ce invatase autodidact a ajuns ceva sefulet la firma cu pricina, ceea ce indraznesc sa afirm ca la o firma nemteasca ar fi fost imposibil.

Sora-mea tocmai ce mi-a povestit azi ca a lucrat vineri o zi de proba intr-o firma de Personalvermittlung/Zeitarbeit, nu stiu exact, si intai a trebuit sa trimita raspuns celor care facusera Online-Bewerbung si uitasera sa ataseze "dovezile" ca acestia sa trimita intai CV-urile si certificatele de absolvire inainte sa se ocupe cineva de rest. Am zis ca oricum au fost aia binevoitori si au intrebat inca odata, ca de obicei asa ceva aterizeaza direct la gunoi, mai ales daca e trimis doar sub forma de mail.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui zuzi.simona

permisul e din acela plasticat, si in engleza (in franceza nu!) totusi au cerut traducere, ce sa fac, si nu au spus nimic ca dureaza...

Chiar am vrut sa intreb daca ati intrebat deja, cand am vazut ca e si in engleza. Hmm ... Ce ma irita insa este ca pe fata scrie si "permis de conduire", ceea ce e clar in franceza, insa pe verso scrie driving licence, plus ca explicatiile pentru campurile completate sunt tot in engleza. Dar nu trebuie sa inteleg totul, nu? Permis de conduire ala e o reminiscenta a francofiliei romanului?
Iti trimit maine traducerea, sper sa fiu in stare, ca am impresia ca ma paste ceva, nu stiu exact ce. De vreo cateva zile am o jena in gat si de si mai mult timp o tuse seaca extrem de iritanta cateori (ajung la senzatie de voma), dar de azi m-a luat si o durere de cap in momentele in care tusesc, si am usoare frisoane, posibil sa fie temperatura in crestere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

CT, ok, mersi. Se pare ca Olanda merge pe sistemul anglo-saxon, adica cel american. Si Romania pe cel nemtesc, cred.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Diplomele si calificarea sunt extrem de importante. Cu cit ai o calificare mai specializata, cu atit iti va fii mai greu sa schimbi domeniul, sa faci ceva alternativ. Mie mi-i se pare foarte restrictiv sistemul german aici, cu mult mai restrictiv decit in Romania. Sa luam exemplu meu: am titlu de doctor intr-o stiinta exacta. Daca vreau sa lucrez ca laboranta din diverse motive, cu greu voi gasi pe cineva sa ma angazeje. Din motive ca sunt supracalificata. Daca lucrez "sub nivel" cu greu voi fii pe urma anagajata "la nivel". E o loterie.

Si daca vrei sa lucrezi pe undeva pe perioada cit iti cauti un post serios, si ca vinzatoare iti va fii greu sa gasesti un post. Si pt asta ai nevoie de Ausbildung! Meseriile fara Ausbildung sunt putine si ai nevoie de un sef intelegeator sau la strimtoare care sa te angajeze. Dar firmele mari, in Ketten, au de obicei pretentii. Cele mici sunt ceva mai lejere, dupa buget Coane Fanica, dupa buget.

Bineinteles sunt exceptii si branse mai putin inchistate in sistem. De exemplu artistii in domeniu muzical. Dar si acolo, pt anumite joburi, calificarea si diplomele sunt f importante. Nu ma bag la pozitiile din economie, acolo o fii mai lejer schimbarea domeniului.

Pt locul de doctorat a trebuit sa scriu CV. Si dupa ce proful meu m-a acceptat,a inceput procedura de acceptare din partea facultatii. Unde s-au uitat pe ce, ghici? Pe diplome! O colega din alta tara a fost nevoita sa dea vreo 2 examene ca sa ii dea dreptul.

Asta e experienta mea din parte stiintelor exacte. Sper ca voi sa aveti o senzatie mai buna si sa va simtiti mai libere in bransele voastre. Dar eu uneori ma simt prinsa ca in capcana si uneori imi vine sa ma dau cu capul de pereti ca nu am stiut cum e realitatea cind am ales locul de doctorat si cind am terminat doctoratul. Asta e, ca strain iti va fii greu sa prinzi niste fineturi si astfel sa faci alegeri bune. Ba li-i se intimpla si bastinasilor, asa ca na, noi sa fim sanatosi!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Eu situ de la prietena mea care a venit printr-o firma de recrutare sa lucreze aici ca medic rezident si i-au trebuit o multime de hartoage si diplome, incepand cu certificatul de conformitate eliberat de ministerul de sanatate (diploma de bac, de licenta) din Ro si terminand cu recomandari de la profesori din facultate si doctori (ea facuse deja 1 an de rezidentiat in ro), toate traduse in germana si bineinteles un CV detaliat.

Singurul lucru adevarat din mesajul citat e ca nu se pune accent pe note in cazul strainilor dat fiind ca notele obtinute nu se echivaleaza, nu cred ca sta vreun spital sta sa verifice care ar fi exchivalentul notei romanesti in Germania.

Ceea ce este cert este faptul ca nemtii au mare nevoie de medici, mai ales in oraselele mici sau la tara unde nu se ingramadeste nimeni. Prietena mea munceste de 3 ani la o clinica intr-un orasel mic iar anul trecut isi gasise alt post sa se mute. Clinica unde munceste avea nevoie disperata de medici i-au facut o oferta f buna ca sa ramana acolo mai departe iar acum castica cat un Facharzt (mai are cam 2 ani pana termina rezidentiatul si poate da examenul pt. medic specialist).


Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miriluta spune:

Din experienta mea, fara certificate/diplome si recomandari de la joburile precedente, in DE nu iti gasesti job decat foarte greu. Eu am avut doua joburi pana acum in DE, ambele in firme ''internationale''. La ambele joburi mi s-au cerut diplome/certificate si recomandari. Se poate accepta sa aplici la un job doar cu CV insa inainte de angajare se cer diplomele/certificate.
La firma unde sunt acum am acces printre altele si la dosarele HR si se pune mare accent nu numai pe diplome si certificari (angajam multi tineri care au experienta mica insa le facem noi traininguri) ci si pe felul in care se prezinta: incredere, motivatie, entuziasm, abilitatea de a se integra intr-o echipa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Deschid subiect nou! Rog un moderator sa-l inchida pe asta. Multumesc!

Mergi la inceput