mofturi la mancare
Raspunsuri - Pagina 2
roxanaz spune:
mie la 1 an si mai mult nu mi se pare ok lapte ca pranz. adica supa aia sau piureul ar trebui sa le manance la 1, si apoi dupa trezire iaurt sau ceva ce accepta. nu e obligatoriu sa manance din toate cele pe care noi le consideram obligatorii - macar cate 3 grupe din cele 5 de alimente ar fi super. iar mancatul impreuna la masa cu parintii ajuta o gramada, chit ca doar gusta.
Roxana
Alizee spune:
Pt ca un copil mic sa invete sa ii placa mancarea, mama trebuie sa stie sa insiste. Adica : azi refuza o mancare, dar peste 2-3 zile este posibil sa nu o refuze. Daca si atunci o refuza, mai lasam sa treaca o saptamana si revenim cu acelasi fel de mancare. Eu asa am invatat-o pe fii-mea sa manance mazare, spanac, conopida, fructe, iar dupa 6 ani, varza gatita. Procedand la fel, am invatat-o sa ii placa si legumele crude : telina, pastarnac, morcov, ceapa, usturoi, ardei gras.
Daca mama este nervoasa la ora de masa, la fel va fi si copilul.
Copilul la 1 an si jumatate, de abia invata sa ii placa diverse mancaruri.
Mezelurile, pateul si pufuletii sunt contra indicati : nu au valoare nutritiva si ii pot imbolnavi f serios pe copiii mici.
Uite, aici, gasesti cateva idei de meniuri pt copiii de 1-3 ani :
http://dieta.romedic.ro/diete/Alimentatie_copil_1-3_ani_0609/Meniu_copii_1-3_ani_02124.html
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
teolinda spune:
Mikisor , sfatul meu este sa renunti la cereale in laptele din biberon si mai ales sa renunti la biberonul cu lapte de la pranz.
Cel mai bine este sa-i dai lapte cand se trezeste apoi dupa o ora jumatate-2 ceva fruct sau o feliuta de paine cu branzica sau pateu facut de tine (ficatel de pui, galbenus de ou, putin unt si un strop de lapte puse la blender) dupa care sa-l scoti un pic pe-afara si apoi va manca garantat mancarica de pranz (supa, pilaf, legume etc,..) La somn nu ii dai nimic iar cand se trezeste... iaurt, ceva prajitura facuta in casa sau biscuiti iar la culcare lapte, evident.
Si-al meu cel mic este foarte amator sa manance de la taica-su. Fix de la el care mananca in general porcarii. De aceea am invatat sa-i dau interzis la masa cu alimente gen salam de sibiu, dulceata si pateu de la supermarket, .
Pana de curand si eu aveam probleme cu Cosmin (2 ani) tocmai pentru ca ii mentineam 150ml lapte la somnul de pranz. Decand l-am lasat fara.... s-a dat copilu' pe brazda si infuleca mai bine (inclusiv piure de cartofi... pe care nu vroia nici sa-l guste).
In concluzie... multa rabdare si perseverenta
LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)
www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE
"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"
Alizee spune:
Plimbarile si joaca in aer liber, in special in parcuri, sunt vitale pt dezvoltarea psihica si fizica a unui copil.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
turturica spune:
mikisor, nici mie nu mi se pare in regula laptele de la ora 13, la virsta asta ar trebui sa ii dai mincare apropiata de cea a adultilor, ori voi nu beti lapte de prinz, nu?
Eu te inteleg, baietelul meu e foarte mic si slab, are doar 8.5 kg la 1 an si 3 luni, maninca putin si selectiv. E greu, dar eu nu abdic de la principii. Masa e masa, mincam impreuna, eu, el si sora-sa la prinz, impreuna si cu tatal seara, fara tv, laptop sau alte distractii. Maninca cit vrea, uneori doar citeva lingurite, altadata mai multe.
Incerc sa ii dau cit mai variat, citeodata maninca de sparge o mincare, altadata nici nu vrea sa se atinga de aceeasi mincare.
Mie mi se pare important ca acuma sa isi formeze principii sanatoase legat de mincare, de aia incerc sa le ofer mincare cit mai sanatoasa, intr-un mediu normal, fara tv, fara povesti, fara jucarii. Masa e masa.
Nu ofer recompense de gen dulciuri sau alte prostii doar ca sa manince. Mincarea nu se recompenseaza.
E greu, e mic, e slab, dar sper ca incetul cu incetul o sa se dea pe brazda si ca asa, long-term, o sa aiba un efect pozitiv modul cum reactionez.
teolinda spune:
Imi aduc aminte de baiatul meu cel mare ca refuza sa manance ou... a "invatat" sa ceara pentru ca vazuse pe Thomas ca transporta oua. Cand mi-a cerut "ou de gaina" am crezut ca nu aud bine.. si-am fost cam sceptica atunci cand i l-am fiert.. da' l-a mancat. Avea aproape 3 ani. Nici cel mic (acum de 2 ani) nu se omoara dupa ou.. desi ne vede pe noi, pe frate-su care-i mare amator de oua.. doar ne zice OU da' de mancat ..daca gusta 1/4.
Nicolas chiar a avut perioade cand imi cerea diverse pt ca vedea la desene.. de ex. cerea banana ca-l vedea pe Mogli , mancand, A inceput sa manance pizza pt ca a vazut Testoasele Ninja.. Da' el oricum e un "specimen " aparte... "mare cersetor de la TV". Normal ca nu primeste orice porcarie cere...da' a cerut multe "la viata lui"
LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)
www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE
"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"
mikisor83 spune:
chiar nu ai nico treaba cu subiectu.te pricepi foarte bine la cuvinte.multumesc pentru critici sper sa nu mai scrii nimic.parerea mea e ca cineva te supara si tu iti versi naduful aici.chiar nu aveam nevoie de astfel de sfaturi.si nu,nu caut retete magice ,nu asta am cerut,daca citesti mai sus.sincer am cerut parerea mamelor care s-au confruntat cu astfel de probleme.daca tu nu ai trecut prin asta nu inteleg de ce vorbesti.pe bune.pentru mine chiar e o problema ,nu am cerut pareri ca sa ma bag in seama.intradevar nu este o problema grava,din fericire nu este bolnav sau altceva asta nu inseamna ca nu trebuie sa ma interesez de acest lucru.nu-l pot hrani toata viata cu orez cu lapte ,gris cu lapte si supa de galusti.multumesc inca odata pentru SFATURI,si daca vrei sa te certi,cauta alt subiect.poate chiar gasesti vreun caz DISPERAT care iti asteapta SFATURILE.conversatiile rautacioase nu ma intereseaza.
mikisor83 spune:
va multumesc pentru sfaturi fetelorchiar imi sunt de folos.am sa-i scot laptele de la pranz.stiu ca fiecare copil e diferit si ca nuKl pot compara cu alti copii,nici nu am facut asta vreodata.dar un lucru e clar:trebuie sa-i schimb cateva obiceiuri.va multumesc din suflet!
andabeji spune:
Buna ziua mikisor..
Imi pare rau ca acest topic a deraiat un pic,dar sper ca ai sa citesti printre randuri si ai sa culegi informatiile necesare. Daca imi permiti,as vrea sa reiau cateva dintre ideile de mai sus si sa mai adaug si eu cv;eu faceam multe greseli inainte (si inca mai invat) ptr ca si baiatul meu facea mofturi, era balonat,constipat si acum observ foarte multe schimbari in bine pe care nici nu le speram. La fel ca tine,simteam ca nu mai pot..cand vedeam ca nu vrea sa manance dupa ce m-am chinuit sa ii prepar mancarea nu puteam pur si simplu sa il las "cu stomacul gol".
Ce inseamna pentru tine alimente sanatoase? Daca doresti sa il hranesti sanatos trebuie sa citesti carti despre nutritie si nu forumuri, scuzati-ma..Fe si Ca poti lua din multe alte alimente..mai ales ca prin FIERBERE se elimina majoritatea nutrientilor deci cauta surse crude,eu de ex ii dau migdale(branze,lapte),la blender cu fulgi de ovaz,orz,secare,quinoa,curmale, seminte chia, fulgi de drojdie. Ii dau suc de morcov crud cu sfecla rosie si un pic de lamaie etc. Sucurile de legume ii aduc un aport important de nutrienti, ajuta digestia si il invata si cu gustul acestora. Deasemenea trebuie sa stii ca exista grupe de alimente si nu amesteci fructe cu legume sau cu leguminoase etc..sucurile din fructe se digera in 20-30 de minute,banane si fructe uscate la soare 1 ora, vegetale crude-2 ore, mancaruri combinate corect,fara carne-3 ore si mixurile gresite -8 ore. Deci dupa micul dejun lasa-l 3 ore fara gustari, macar acum pana ii redresezi programul meselor..eventual poti sa ii oferi un mar,sau un suc de morcov.
Esti convinsa ca nu e suficient?nu toti copii au aceleasi nevoi si nu toti papa la fel in fiecare zi,nici tu nu ai pofta de masa intr-o zi,corect? Mai ales asigura-te ca nu are nici o suferinta emotionala in legatura cu masa,nu il forta,nu il fa sa se simta vinovat ca nu a terminat, nu ii fa promisiuni pe care nu le poti pastra si sa nu cumva sa il santajezi emotional cum ca tu te vei supara pe el daca nu vrea,sa ai ptr el o farfurie mica,de copii, pe care sa nu o umplii cu portii mari, ca sa poata termina si sa vada ca a reusit sa termine tot. Mancarea nu trebuie sa fie o povara, trebuie sa fie aspectuoasa,frumos asezata in farfurie. Nu ii da apa inainte sau in timpul mesei,ptr ca ii umple stomacul(cat stomacel are copilul?)si ingreuneaza digestia alimentelor.
Draga mami, copilasii abia descopera,isi educa gusturile si obiceiurile alimentare si tine de mama in primul rand sa il ajute. Daca nu este foarte mancacios asta nu este o problema;cat crezi ca va sta flamand? Baiatul tau papa destul de bine si nu cred neaparat ca face"fitze", asa se exprima la aceasta varsta. E bine sa ii dai de acum cam ce mancati si voi si TREBUIE sa eviti sa ii dai pateu cat orice din comert(pufuleti,iaurt cu arome,biscuiti)si motivul este unul si bun: astfel "corupi" preferintele si el va sti ca il asteapta cv bun daca refuza asa ca bineinteles ca o face,si eu o fac,ca adult. Stiu ca pare greu,pare ca il tii flamand,pare ca esti dura cu el,dar iti spun din experienta ca mai rau faci, mai bine ar sta flamand decat sa manance asa cv.. Din tot ce ai enumerat acolo sunt multe pe care si al meu le refuza,dar stii cate mai raman pe langa? O gramada..Incearca altcv si altcv..de ex..cereale poti sa ii iei direct fulgi de ovaz,orz etc..nu din acelea ptr bebelusi,daca nu ii place mic dejun, nu te enervezi, zici..ok.si il lasi o ora, dupa acea ora incerci din nou..daca iar nu vrea,il mai lasi fara sa ii dai altcv,stiu ca este greu dar sa nu cedezi ptr ca ii umplii burta si il inveti cat e de usor sa refuze..si dupa o ora in care poti sa il scoti afara, ii arati la desene sau in carti cum papa copii,te asezi si tu la masa cu el,si vei vedea ca ii este foame si accepta ce ii dai. Daca iti refuza un ingredient in mod constant scoate-l din meniu ptr o saptamana si apoi incearca sa il servesti gatit altfel(al meu nu vroia ou fiert si trebuia sa il pun in pireu dar nici eu nu incercam periodic sa il incerc si asa am dus-o pana la 2 ani,cand am copt niste cartofi la cuptor si i-am servit pe farfurie alaturi de smantana si ou si a vrut tot).
Trebuie sa ii scoti biberonul de noapte..normal ca dimineata nu ii este foame. E si marisor ptr masa de noapte,dar asta pana la urma depinde si de el..insa trebuie sa incerci.
Sunt foarte multe lucruri la care nu ne gandim,ptr ca ne luam cu treaba,alegem variantele mai usoare si pare ca merge,dar nu este asa,trebuie noi adulti sa ne schimbam obiceiurile alimentare si comportamentale ca sa invete ei de la noi, sa respecte mancarea si munca depusa de altcv sa le-o gateasca. Poate unele dintre mamele care citesc ridica din sprancene si ma judeca,dar daca intradevar vrei sa iti educi copilul intr-un mod si un sens sanatos trebuie sa fii deschis spre lucruri noi si sa incerci.Asa ca mikisor, eu iti urez rabdare si intelegere la urma urmei este un copilas de 1 anisor care descopera gustul si aspectul vietii.Sanatate.
andabeji spune:
am gresit mai sus:"sa ai ptr el o farfurie mica,de copii, pe care sa nu o umplii cu portii mici* "sa fie putin in farfurie ca sa sa simta el bine ca a papat tot:)