cum va descurcati cu copii care cer extra atentie?
Buna seara,
am un baietel de un an si aproape 7 luni, care de vreo luna de zile nu stiu ce are, dar cere extra atentie. Isi petrece majoritatea timpului cu mine, tata fiind la serviciu, dar nu ma lasa o secunda. E peste tot cu mine, la baie, in buctarie, peste tot. Facem diverse activitati impreuna: cantam, ne jucam cu mingea, ascunselea, asa cum putem, desenam pe tablita, ne jucam cu cuburile, forme,citim povesti, spunem poezii, chiar ii dau mici sarcini, de ex: sa scoata furtul si teava de aspirator si sa le asambleze, sa imi dea cate o leguma, sa imi aduca o hainuta de pe calorifer, uneori ii dau matura si-l las pe el sa "mature"..lucruri marunte ca pentru el. E foarte curios si multumit cand ii dau sarcini, asa se crede important.. Nu ma deranjeaza ca e peste tot, doar ca nu mai pot sa fac nimic. De exemplu, daca sunt la bucatarie sa gatesc sau sa spal un vas, vine si ma trage de haine sau imi aduce jucarii, eu il iau cu un cantecel,una alta, numai sa mai fac si ceva treaba, dar el, nu..si incepe sa planga si sa se loveasca cu palma peste cap, numai sa fac ce vrea el si sa merg unde vrea el. Un alt exemplu, din dupa-amiaza asta..dansa langa mine, m-am intros putin privirea de la el sa citesc un articol, a inceput sa planga s-a dus la marginea patului si s-a dat cu capul de saltea. Rar se joaca singur ..de obicei joaca lui consta in rasturnatul cutiei cu jucarii si rosul jucariilor, cotrobaitul prin sifonier sau prin dulapul de bucatarie unde se ascunde si zice bau, mai rasfoieste o carticica, umbla la rucsacul lui taica'su sa desfaca fermoarul, sau mai intoarce pe toate partile o jucarie si o pune intr-o cutie mai mica sau intr-o punguta mica.
Plange mereu cand nu i se face pe plac si face un scandal monstru, tipa de se iau mereu vecinii de mine ca ce are copilul, se loveste intentionat de una, alta si zice buba, dar se calmeaza repede, numai sa fie el in centrul atentiei.
Incerc pe toate partile sa-i zic ca mai am si activitati de facut si ca sa aiba putina rabdare, dar cand aude cuvantul rabdare incepe sa planga. Ce-i drept e prea mic sa inteleaga ce-i aia rabdare..dar nu stiu cum sa fac sa nu mai fie atat de dependent de mine.
Raspunsuri
Alizee spune:
Este perioada in care sunt ca o umbra a mamei.
Eu o luam pe fii-mea peste tot dupa mine; asa a invatat care sunt legumele si ce se pune la o mancare sau o supa.
La bucatarie, da-i un castron de plastic si o lingura de lemn sa se joace cu ele. Profita, si da-i sa manance bucatele de legume.
Cand intinzi rufele, spune-i sa ti le dea la mana. Cand dai cu aspiratorul, permite-i si lui sa faca la fel. Tot ce faci tu, incurajeaza-l si pe el sa faca.
Este fireasca etapa asta.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
oana_lex82 spune:
Angie, pt ca avem copii aproape de o seama ( Iustin are 1,8 ani) stiu prin ce treci..Iustin face exact la fel ca Linu, se da cu capul de podea daca nu execut imediat cerintele lui..eu il iau cu mine peste tot..in bucatarie cand fac mancare e pe masa, aduce jucarii cand se plictiseste, schimba programele la tv sau pur si simplu imi cotrobaie prin dulapuri..uneori ma simt extenuata dar acum mi-am mai revenit pt ca am inceput serviciul..face bine la psihic...Cand dau cu aspiratorul e ff nefericit..nu-i place deloc zgomotul..tre sa merg sa iau un aspirator mai silentios..nici cu mixerul nu-i de acord sa dau dar n-are ce face...Eu am noroc ca in perioada asta stau cu socri si se mai ia cu ei si asa mai pot face treaba, dar la fel ca si Linu cere atentie exagerata...Trecem noi si de perioada asta...o sa ne fie dor..
Selene_Bunny spune:
Angie.C, nu stiu, posibil sa fie o chestie a copiilor care stau mult timp acasa doar cu mama... Daria are 3 ani si trage mereu de mine, de vreo saptamana-doua...
De exemplu, vorbeam la telefon cu un client, pentru un proiect, si Daria urla langa mine "fa-mi un castel, fa-mi un castel". Degeaba i-am facut semn sa taca putin, degeaba i-am spus "stai cu tati putin", ca a strigat inapoi "nu stau cu niciun tati". Noroc ca interlocutorul e intelegator...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
michelle-usa spune:
nu am ce sfaturi sa-ti dau...doar sa-ti spun ca , cred ca e normal sa fie asa.
si eu am un astfel de specimen. al meu a facut 8 ani si e tot "coada" dupa mine. nici pana acum nu am taiat cordonul ombilical.
daca eu ma ridic dupa canapea,automat se ridica si el si merge in spatele meu, indiferent ca stie sau nu unde ma duc.
uneori ma amuza si incep sa ma joc cu el...si ma plimb in cerc...si el dupa mine ... pana isi da seama.
uneori ma supara ca nu-mi dau seama ca e in spate si mi-e frica ca dau peste el.dar in general ma astept sa fie in spate.
noi am fost mereu impreuna.
cand era mic eu il punam intr-un patutz "de zi", din ala pliabil. dar noi il montasem definitiv in sufragerie sa fie cu noi cand eram acolo.
mai aveam un fel de ...nu stiu cum ii zice in romaneste...din ala de ajuta sa mearga dar al meu era stabil "saucer".
avea jucari imprejur, masutza pe care ii puneam cereale...si ceva ce-i placea sa ciuguleasca, si astfel ma vedea, era cu mine cat timp eram la bucatarie. dar in felul asta era safe, sa nu fie in picioarele mele cat eu trabaluiam pe acolo. cantam impreuna, vorbeam dar imi faceam si treburile.
si eu cand aveam cea de facut mereu ii dadeam intii lui de lucru si apoi imi vedeam de treaba.
normal ca nu stiu ce e aia rabdare si nu ai cum sa vorbesti cu el cu expresii prea lungi.
si acum gatim impreuna, spalam impreuna, citim impreuna...e umbra mea.
michelle
aschiutza spune:
Baietelul meu de 1,5 ani, desi merge la cresa, trece prin exact aceesi faza ca si ai vostri Angie si Oana, inclusiv supararea la aspirator si la mixer.
Sper sa treaca cu timpul
nushulica spune:
am si eu o maimutica de 1an si 4luni care e umbra mea...cel mai tare ma enervez cand ma duc la baie (pe furis normal) si aude cand inchid usa ca scartaie un pic si pac se planteaza langa usa si smiorcaie pana ies daca gatesc pe orice pun mana trebuie sa puna si el,daca deschid un dulapior dupa ce umblu eu acolo umbla si el,daca deschid frigiderul el deschide usa la congelator ca la aia de la frigider nu ajungesi tot asa....mi-e drag de nu mai pot cand il vad cum ma copie in tot ce fac si incerc sa tratez totul cu umor ca sa nu ma enervez ...mereu rad de el si ii zic ca e maimutica si el se amuza f tare de treaba asta:)))
gaseste-i o activitate interesanta de fiecare data cand vrei sa te apuci de ceva si macar 5min te bucuri de liniste
rabdarica!!!(cum zice fii-miu mai mare cand ma aude ca ii zic lui Stef sa aiba rabdare,vine si el il ia de manuta pe frate-su si ii zice asa dulce"Stef trebuie sa ai rabdarica,mami are treaba acum")
sanziana27 spune:
Ai mei sunt mai marisori si tot umbrele mele au ramas (umbla dupa mine dintr-o camera in alta, daca ma ridc de pe canapea sunt dupa mine, daca ies pana afara sunt in spatele meu...) dar sincer pe mine nu m-a deranjat/deranjeaza ca-mi aduc aminte o faza (eram prin clasa a VII-VIII si maica mea spala haine, cu mana si eu m-am asezat pe marginea cadei si povesteam cu ea)