Prea multe reguli. Prea putina copilarie
Raspunsuri - Pagina 3
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Aqai Nelia, ai gasit scapare? |
Nu, ne adaptam... Si fentam pe unde se poate.
Ah, si noi avem teme. Nu sint multe, dar nici putine. Cam o ora pe zi minim e alocata lor, citeodata mai mult.
Cine imi spune si mie de ce e spatiul asta dupa mesaje?
columbiana spune:
Aquai, tu esti in Toronto din cite am citit; iti spun ce mi s-a explicat mie de la scoala legat de bataia cu zapada, si gasesc foarte de bun simt: aici de multe ori zapada ingheata; o bucata de ghiata in capul sau ochiul unui copilas de prescolar/clasele mici ricosata de la joaca unuia mai mare se poate transforma in accident urit; paza buna...
Accepte ta douleur, elle sera gentille avec toi... paroles d'un gamin de 8 ans
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Aqai spune:
mianna, imbratisatul e ceva legat de keep your hands to yourself policy. asta am inteles eu de pe la alte mame din scoala. cred ca initial avea legatura cu anti-billying, dat se pare ca s-a extins peste tot
iara cu ceaiul... baiul e ca nu e apa. in clasa au voie doar apa fiindca sucul daca curge pe jos e mai greu de curatat. am citit ceva descumpanire pe fata teacherului cand am explicat ca e ceai, ca-l doare gatul si il ajuta sa bea ceai cald, dar pana la urma s-a tinut tare: doar apa.
AB_AC, casa e luata :D cu asta jucam. SI da, teleme sunt simple pt k, ideea in sine e debusolanta :D Imi place mai mult sa-l aud inventand povesti, sa-l vad ce nave inventeaza din lego, sau cum deseneaza o excursie sau un eveniment mai deosebit din zi decat sa il vad ca umple randuri de litere. Atata noroc, celui mic ii place si cu literele.
cu grade 1 e mai dificil, nu stiu eu cum sa-l ajut cu cititul. asa ca m-am dus si am vorbit cu teacher de ESL, sa-mi dea o metoda, fiindca modul in care am invatat eu nu se aplica. in rest e ok, atat doar ca muncim mai mult sa-i ajungem din urma.
Ana, eu sunt mai inclinata spre a mai risca din cand in cand si cred ca safety first asta amorteste instinctele. Acu' 2 saptamani era derdelusul gol fiindca sub zapada era un strat de gheata. veneau copiii cu parintii, alunecau pe gheata si se retrageau rapid. ne-am distrat noi 3 :)
oricum, poate se vor schimba lucrurile odata ce va veni iar caldura, poate e sezoniera si chestia asta cu activitatile. Si acum poate va fi mai bine fiindca vorbesc engleza. In vara eram interpret oficial, acum vorbesc ei.
Cumva insa ne-om descurca noi. Ma tot gandesc ca poate oricum eu resimt mai mult decat ei toate limitarile si toata institutionalizarea asta prematura, fiindca am un termen de comparatie. Incerc sa-mi imaginez modul in care poate functiona o societate ca cea de acum, lasand si copiii sa fie copii.
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Asa mi se parea si mie ca nu-i:) Si francezii merg acum pe aceeasi idee. O prietena care are copii la facultate acum imi spunea cum s-a schimbat politica cat avea ea copii mici. Si cum se descurca copii de liceu? Scriu corect in general? Aici se merge si pe citit si pe invatat regulile. Ma intreb uneori de-i necesar. |
Din cate am vazut eu copiii scriu deja bine inainte de liceu. Cea mare a mea e ultima clasa la gimnaziu si a inceput scoala in cl.5-a. Nu am auzit-o spunand ca ai ei colegi nu ar sti scrie.
Cum spuneam, reguli sunt la scrisul limbii suedeze, care se invata. Se merge pe citit mult si aici. Alte metode nu sunt. :)
AB_AC spune:
Aqai hands to yourself nu-i numa contra bullying-ului ci si din exces de pudoare. Multe origini si multe culturi diferite de respectat implica si multe reguli ca sa poti sa tii copiii in mainstream-ul societatii. De exemplu eu am un of teribil cu pudoarea. Nu doar eu cat eram juma de timp in business trebuia sa-mi tin vara picioarele in pantofi inchisi, dar si saracii copiii mei au voie doar in pantofi inchisi vara, iarna nu conteaza. Iar feciorul n-are voie cu t-shirt la scoala nici vinerea cand se imbraca cica cum vrea. Asa arata scoala privata in US cea pudibonda.
La zapada inclin sa cred ce zice Ana. La noi e mai putina si vad ca nu au regula asta.
Sincer cu ceaiul... eu zic sa aduci de la medic ceva cum ca trebuie sa bea apa fiarta. N-am mai auzit asa ceva inca. Dar fiecare "istet" are si el un loc de exprimare. Sistemul trebuie combatut cu armele lui.
Migdalele intra la alergiile de "tree nuts". Eu incerc sa vad problema si din punctul de vedere al parintelui cu copilul bolnav. Si necazurile mele sunt minime fata de ale lui.
Temele in K erau si pentru fetita cea mare un stress, dar baietelul care a prins engleza inainte le termina pe autobuz. Deci nu prea se compara efortul.
Eu n-am trecut cu fetita prin ESL. A facut K la o scoala de tip Montessori si a invatat in ritmuul ei. Si apoi pe vara am invatat cot lla cot cu ea letter sounds si primele grupuri. Am citit http://teacher.scholastic.com/reading/ carti cumparate de acolo intai pentru phonics, phnemic awareness si tot asa pana la level reading.
Legat de teme. Voiam sa scriu, dar cum aveam de lucru ssi n-aveam timp sa dezvolt am sters. (Scuze nelia ) Noi suntem amandoi mai "nerds" adica mai putin sociabili si facem parte dintre cei care lucreaza in plus de placere. Sunt "high achievement" din placere. Copiii sunt amandoi peste grade level. Baietelul e mai special, dar fetita e un copil normal care a invatat sa munceasca. In general in clase sunt mai multe niveluri. Dar cam stim ce urmeaza sa faca. Fetita de exemplu e cam cu un capitol inainte mereu. Dincolo de lectiile obisnuite citeste singura explicatiile lectiei urmatoare si exemplele. De nu pricepe intreaba. Si incepe sa faca singura exercitiile din workbook. Cand ajunge in clasa la ele trecem la cele optionale pe care le facem impreuna fiind adesea mai dificile, mai de atentie sau cu un vocabular complicat. La inceput a fost mai greu, dar acum faptul ca reuseste singura sa priceapa ii da o senzatie foarte placuta si le face repede si-i ramane timp de joaca si topait.
Cat ar fi de neplacut initial, eu consider ca disciplina de munca se face devreme. Devine o rutina si acumularea de cunostinte se pune face fara gauri. Daca nu invata sa-si fixeze notiunile acum, nu o va face niciodata. E o mare diferenta intre un estic si un vestic bun profesional. Esticii sunt in general avantati, cu multe cunostinte, dar nu sunt foarte meticulosi si adesea zic eu nu reusesc sa aplice tot ce stiu. Pe cand un vestic reuseste sa o faca in mod ordonat. E parerea mea, fireste.
ary_v spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Aqai SI stiu ca nici in Ro nu mai e ce era. Nu e intentia mea sa stau sa ma plang cum era si cand era si pe unde. Insa sunt curioasa sa vad daca exista vreo "scapare din sistem" |
Da, exista scapari din sistem. Copiii mei sunt la waldorf si sa mai am 10 copii de acum tot la waldorf i-as duce. Cel mare e in clasa I si are f mult timp de joaca si activitati extra. Temele nu ii iau mai mult de o ora.
Copiii ies afara pe aproape orice vreme (spre disperarea multor parinti) inca de la gradinita, se joaca liber si nu intervine nimeni daca nu sunt in pericol sau nu fac rau altui copil, au si catel
Se cultiva respectul fata de natura si animale, folosesc in activitatile lor cam 90% doar materiale naturale si netoxice. Se cultiva frumosul, fac flaut de la clasa I, copiii nu sunt bruscati, nu sunt loviti. Au foarte multe plusuri.
saskia spune:
Al meu cel mare are alergie la alune de mic si nestiind daca face si altele de acelasi gen: nuci, migdale, etc. am scris pe foaia lui de la scoala: nuts la rubrica alergii ca sa fie cat mai curpinzator. Cu toate astea toata lumea are voie sa manance ce vrea, inca din grupa 0 de cand era, doar invatatoarea era atenta sa nu manance el de la altii sau sa ia ceva de ceilalti care contine nuci, atat. Bine si eu l-am invatat de acasa, dar reguli extra in ceea ce priveste asta, nu.
Cu imbratisatul aici nu exista nici o regula, caci olandezii se pupa si de zece ori pe zi (de cate 3 ori pe obraz), asa ca .
Reguli in general sunt, putine dar bune. Insa copiii sunt lasati destul de liber, si se joaca mult pe afara, mai ales cu bicicletele, deh, chestie nationala. Au si multe locuri de joaca in cartiere ca sa zic asa. Teme pentru acasa exista, dar nu foarte multe, adica programul e mai lejer, si in general care nu le ia mai mult de o juma de ora-o ora pe zi. Pana la 8-9 ani erau aproape inexistente, bine ceva proiecte creative, gen: luna mancarii (cand erau invatati despre subiectul asta), luna spatiului (invatatu despre avioane, rachete, etc) si deci aveau si cate ceva de facut pe-acasa, dar putin.
Dar cred ca Europa nu se compara cu Canada sau USA, ca acolo altele sunt spatiile (mari) si altcumva se pune problema. Plus mentalitatile diferite.
Ramona2006 spune:
F f interesant subiectul...Asta ca sa vezi, cite case, atitea obiceiuri...
Aici in Israel exista prea putine reguli, dupa parerea mea. Copii sint priviti asa, ca un bun national (doar la 18 ani merg sa-si serveasca tara in armata 3, respectiv 2 ani) asa ca e o distractie continua.
Pe bune.
Mie, ca persoana nascuta si crescuta intr-un regim comunist mi-a fost greu sa accept chiar toate libertatile astea, dar daca e fericit copilul...
La gradi sint scosi in fiecare zi afara, numai daca e fffffff urit, nu, fie-mea vine mereu ca un oui de tarzan , murdara si plina de nisip si in fund. Se joaca, mai si invata, fac multe activitati legate de natura, excursii de cunoastere a tarii - atit la gradi cit si la scoala.
Aici distanta interpersonala e ffff scurta, e tot o pupare si o imbratisare - si asta ma siciie putin, ca Maya e f sensibila si prinde tot ce zboara in materie de virusi. Apropo de imbratisat, anul asta la gradinita vecina (gard in gard) unde sint cei mici o fetita a avut un accident in curte, a cazut si s-a lovit sau, am uitat amanuntele. Oricum, Maya povestea si era f impresionata cum a tinut-o educatoarea pe cea mica in brate pina a venit Salvarea, si o mingiia si ii spunea cuvinte de linistire. Aici toti sint asa, in plus fiecare mama, bunica, matusa, vecina iti va da sfaturi cum sa-ti cresti copilul.
Au si reguli, dar sint socialiste, de genul ti se spune ca mincare ai voie sa pui copilului la pachet, nu ai voie imic prea fancy ca sa nu pofteasca altii, fetel la gradi nu au voie sa-si puna margele la git si nu ai voie de acasa jucarii, maximum o carte pe care educatoarea o va citi la ora de lectura.
Se face si mult sport, mai ales cele legate de mare, apa asa ca obligatoriu toti merg la cursuri de inot (poate doar religiosii nu, ca nu se dezbraca in public), parcurile sint mereu pline de copii.
E interesant sa vad cum este in alte parti si va spun sincer ca de multe ori as vrea sa vad mai multe reguli.
Nu stiu cum e la scoala, din perspectiva unui copil, dar eu dupa citiva ani de predat aici am facut cu nervii si am lasat-o balta.
Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa:
http://aloneinholyland.blogspot.com/