Fetita mea nu mai accepta nimic de mancare

Fetita mea nu mai accepta nimic de mancare | Autor: aliss_maya

Link direct la acest mesaj

Salut,
fetita mea de 8 luni nu mai vrea sa manance nimic. Nimic din mancarile ce ii placeau la nebunie, nici macar lapte. Din mancarici, accepta maxim 5 lingurite, apoi tine stranse buzele si refuza tot. Lapte bea aprox 90 ml odata, restul pana la 240 cat bea ea de obicei seara si dimineata il dau in somn.
Am incercat sa ii dau de mancare numai cand ii e cu adevarat foame tare, atunci mananca 7 lingurite maxim, si dupaia e multumita, 4-5 ore nu mai cere.
Eu ii dadeam mancarea la ore fixe, si pana la un moment dat nu aveam probleme cu ea. Avea mancaruri preferate, din care manca chiar si un bol intreg. Acum imi refuza tot.
Nu stiu ce sa fac cu ea. Situatia dureaza de vreo 3 saptamani. Sunt foarte suparata si stresata. Sunt suparata ca nu pot drege situatia nici macar cu lapte.
La fiecare masa ii fac cate 3 feluri, si incerc cu fiecare....refuza tot.
Ce sfaturi imi dati?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Am doar un sfat: du-o la dr. Copilul meu tot undeva pe la varsta asta (ianinte de 1 an oricum), cand se comporta tot ca si fetita ta, a avut anemie feripriva. Eu nu aveam de unde sa stiu, dr a stiut ce trebuie facut. Nu zic ca asta are si fetita ta, dar zic ca trebuie sa mergi la dr.

Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Spui ca dureaza de 3 saptamani situatia asta ? a pierdut ceva din greutate ? e normal sa fii stresata, sa nu te simti vinovata pt asta si, mai ales, sa nu crezi ca din cauza ta nu mananca. Nu va muri de foame si oricum nu o poti forta. Incet, incet, vei realiza asta si te vei linisti putin.

Ati fost la pediatru ? In rest cum se dezvolta, e vioaie si se poarta ca de obicei ? In afara de faptul ca refuza mancarea cel mai important e sa ii observi comportamentul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aliss_maya spune:

E foarte vioaie, in greutate nu a pierdut, dar de mai bine de o luna nu a pus nici un gram, la 8 luni nu are nici un dintisor, si nici semne sa iasa nu are (nu saliveaza si nu roade mai mult decat de obicei).
Nu stiu daca are legatura, dar cand mergem la somnic, face niste crize de plans monstruoase, desi e rupta de somn, si se freaca la ochi si casca, cand e vorba sa o culc sa adoarma, se zbate ingrozitor, plange, se roseste, cu alte cuvinte face crize de isterie. Cateodata ma simt depasita de situatie. :(, si nu mai stiu sa gestionez problema.
Doctorul ei pediatru ne-a dat pe la 4 luni sa ia picaturi de fier, dar s-a umplut de bubite rosii pe fata, si s-a constipat oribil, asa ca la recomandarea medicului nu i-am mai dat fier de atunci.
Fructe nu a mancat in viata ei, a refuzat constant, parca ii dadeam otet. Accepta doar sucul de fructe stoarse.
Iubeste painea, covrigii, asta ar putea manca toata ziua...dar nu ii prea dau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

intrebare : i-ai facut fetitei vreun vaccin, recent (in ultima luna, sa zicem) ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns x_ggg spune:

Hmmm...nici nu stiu cum sa incep.
NU paine, covrigi, etc!!!!
NU fier preventiv, fara nicio analiza de sange care sa dovedeasca o eventuala anemie! Si nu doar hemoglobina(care poate fi scazuta pe fondul unei raceli, stres la recoltare, etc)ci si sideremia.

Da-i bucatele de fructe, legume, poate nu mai vreau piure, da-i lapte cat de mult(la varsta asta, tot laptele e baza).
Si nu mai ceda celor din jur: nu ii mai da orice doar doar o manca(presupun ca deja ai primit sfatul asta). Daca face kk, pipi, nu te stresa...si eu am trecut prin asa o etapa nemancacioasa, nici acu nu e foarte bine, dar am primit sfatul unei mamici sa il las in ritmul lui, sunt pur si simplu copii care nu au nevoie de cantitati standard de mancare.
si lasa stresul. Mai incearca cu fructele, sunt sanatate curata(sa nu mai vorbim de imunitate, care e mai bine stimulata asa decat de vreun sirop plin de chimicale).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brocolina spune:

In primul rand nu te stresa, ca nu ai de ce!! Daca e vioaie, nu a pierdut in greutate nu cred ca ai motive sa te ingrijorezi!
La varsta asta sunt multe schimbari in viata copilului, si e normal sa modifice unele lucruri, ca de exemplu mancarea sau somnul. si a mea a avut o perioada cam asa, dar a trecut! La 8-9 luni copii incep sa inteleaga ca ei si mama nu sunt acelasi lucru, ca sunt doua persoane diferite, si asta le provoaca o perioada de "stres"; in plus, incep sa faca multe progrese din punct de vedere motoriu si nu numai, si asta e alt motiv de schimbari. In plus, daca incep sa-i iasa dintii acum si asta poate explica faptul ca nu mananca. Cand i-au iesit primii dinti fetitei mele a avut o perioada ca manca doar iaurt, si nimic altceva.
O sugestie pe care ti-o dau, in cazul in care ii dai mancaruri din alea blenduite fara gust, sa incerci sa-i dai mancare de-a vostra (nu orice bineinteles, dar oricum mancaruri care au cat de cat gust) si sa incerci sa nu-i dai tot cu blenderul. Incepe prin a zdrobii cu furculita. Sau daca voi nu mancati sanatos in casa, fa-i ei separat, dar fa-i ciorbita, supa asa ca pentru voi, dar cu ingrediente sanatoase.
Nu sunt de acord sa nu-i dai paine si covrigi, daca ei ii plac da-i! La varsta asta e important ca copilul sa asimileze multi carbohidrati, (mai important decat proteinele!).
Da-i fructe bucati (cum mai zicea cineva mai sus), banana e usor de mancat si fara dinti si place foarte mult la copii, da-i mandarine sau portocale! Incearca si legumele intregi, gen morcov fiert i-l dai in manuta asa, fara sa-l tai sau nimic! Da-i iaurt cu fructe (eu iau iaurt natural si ii pisez eu fructele inauntru, daca e prea acru pune-i un pic de zahar)!

Mergi la inceput

Fetita mea are 8 luni, ultimul vaccin a fost la 6 luni. Intradevar, tot timpul a facut figuri la mancare dupa vaccin, dar acum au trecut 2 luni bune, si de atunci a avut perioada in care a mancat foarte bine.
Covrigul si painea (colt de paine facuta de mine in casa), i le dau mai mult ca sa roada ceva cu gust, ca jucariile de dentitie nu ii plac. Ii mai dau in scopul asta si morcov crud.
Banana intradevar o mananca daca i-o dau intreaga in mana, portocale si mandarine nu am curaj sa ii dau ca mi-e teama sa nu se inece cu bucatica prinsa in pielita fructului. Dar piure de fructe daca incerc sa ii dau, se stramba si plange parca i-as da otet! Am incercat mar copt - acelasi efect. Nu stiu cat de mult sa mai insist cu fructele, de cand am inceput diversificarea aproape zilnic ii ofer fructe....cat si cum sa mai insist?! Am incercat fructe cu branza, cu iaurt, cu biscuite, cu cereale, cum nu am incercat?! .....si a refuzat sistematic de fiecare data!
Imi spuneti sa ii dau lapte cat de mult, dar si laptele il refuza....mai mult de 90ml nu bea de buna voie. Restul pana la 240 cat mananca odata la o masa il dau in somn :(
Azi am sa incerc sa ii dau mancarea pe care o mancam azi...adica cartofi piure cu pulpa de pui, cu diferenta ca pulpa ei o fierb.
Ii faceam de fiecare data supa normala, cum fac pentru noi, supa de pui cu legume, supa de dovleac, spanac cu ou, spanac cu carne etc, de obicei manca, dar acum trece printr-o faza ca refuza orice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

cea mai probabila cauza ar putea fi eruptia dentara. daca spui ca la 8 luni inca nu are dinti, e posibil ca acum sa creasca mugurele dentar in gingie si s-o doara cam tare, chiar daca nu saliveaza sau rontaie mai mult ca de obicei.

apoi, m-as gandi la otita, afte in gurita, eventual un reflux gastro-esofagian. oricare dintre acestea ii da copilului un disconfort la mestecat/inghitit, ceea ce duce la refuzul constant de a manca...

in aceste 3 saptamani de cand iti face figuri cu mancarea, a vazut-o un medic pe fetita ta ? a fost racita in intervalul acesta de timp ?

cat despre fructe, incearca sa-i faci cu blenderul un amestec de fructe, cum ar fi : banana, mar dulce, para, ananas, kiwi bine copt, struguri fara samburi (seadless), piersica, mandarina; eu asa ii faceam fetitei mele, cate un pic din fiecare fruct, adaugam si 2-3 biscuiti speciali pentru copii si iaurt simplu; rezultatul era un amestec de consistenta unui iaurt, cu gust usor dulce.

ce fel de lapte ii dai, ce marca ? ai incercat sa-i pui cereale in lapticul de seara ?

spuneai mai devreme ca fetita face crize de plans inainte de culcare; de fapt, care este programul zilnic al copilasului tau ? poate ar fi de ajutor sa incerci s-o culci mai devreme putin fata de ora obisnuita, astfel incat sa nu ajunga la faza aceea de oboseala maxima, care o determina sa planga...

daca as fi in locul tau, as duce totusi fetita la un medic pediatru bun. acesta are mai multa experienta si poate exclude anumite cauze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brocolina spune:

Dar nu sunt deloc semne ca ii ies dintii? Nu sunt umflate gingiile? Fetita mea la primii dintisori a "suferit" o luna pana au iesit! La urmatorii a fost mai scurta perioada de "suferinta" (asta insemna trezit noaptea des, plansete la culcare, nu manca...)
Cat despre fructe, incearca sa-i dai bucati: de exemplu bucata de mar fara coaja, sa-l tina ea in manuta. Portocala sau mandarina daca ii dai, o va suge, tu supravegheaz-o sa nu bage pielita in gura si e ok. Daca nu vrea alte fructe, dar banana vrea, atunci da-i banana. Nici fetita mea nu manca nici mar ras, nici fiert, nici copt, nici cu biscuite, in nici un fel, pana cand i-am dat marul intreg in mana si l-a rontait incet incet!! Dupa parerea mea trebuie sa ii dai ceea ce accepta, sa "asculti" de ea, chiar daca mananca toata ziua doar banane, sau doar paine!
Avand in vedere ca pana acum a fost o fetita care manca, daca dupa mai o saptamana doua nu se schimba situatia atunci poate ca ar trebui sa vezi cu pediatrul ce e de facut.

Mergi la inceput

Va multumesc pentru sfaturi!
Programul ei zilnic e cam asa:
trezirea pe la 7, sta pe olita jumatate de ora, bea lapte HUMANA 2, cam 200 ml (mai nou doar 50-100 ml, restul in somn), dupa care doarme de regula, dar nu tot timpul, pana pe la 9
la 10 ii dau micul dejun - cereale, de obicei le manca cu pofta, acum face figuri dupa 5 linguri. Azi am schimbat si i-am facut gris in lapte (5 lingurite), iaurt cu fructe (1 lingurita), si am incercat un fruct nou, ananas, pe care dupa ce l-a gustat s-a strambat ingrozitor si a plans :(. Deci in total 7 lingurite de mancare a mancat azi la micul dejun. :(
La 2-3 pranzul - care de regula era un piure de legume + ou, piept sau ficatel. Cateodata ii mai adaugam unt si pesmet, cand nu prea vrea sa manance, si atunci sigurat manca fara probleme...asta era in trecut. Azi i-am facut mai simplu piure de cartofi cu pulpa, din care a mancat vreo 15 lingurite, numai dupa ce i-am dat in mana un colt de paine crocant care il rodea intre timp. I-am pus in farfurie si bucati intregi de morcovi fierti, doara doara ii ia in mana si ii mananca, dar azi s-a strambat si la ei :(
Pe la 4 va dormi, iar la 5-6 va manca iaurt, branza, gris cu lapte (azi nu, ca a mancat dimineata), cereale etc.
La 8 baia, si 240 ml lapte (mai nou 90 ml, restu in somn), si apoi culcarea.
Nu se trezeste noaptea pt mancare deloc. In schimb intradevar, de vreo luna a inceput sa se trezeasca noaptea, si sa o aud ca "vorbeste", sau loveste in gratiile patului, dar daca nu plange nu ma duc la ea. Am pus trezirile astea pe seama dintilor, dar vad ca e o asteptare prelunga :(
Ea face crize de plans si la somnul din timpul zilei, practic oricand o pun la orizontala :(. De dinainte de craciun, de cand a inceput sa stea in picioare, nu mai sta jos deloc deloc, toata ziua trebuie sa stau cu mana pe ea, ca vesnic pica si se loveste :(. Nu ii place sa stea pe spate, nici in fund. In picioare se joaca cu jucariile, in picioare bea apa, cred ca ar si manca in picioare. Nu va imaginati in ce pozitii stam la schimbatul scutecului!!

Mergi la inceput