Efectele mass-media asupra mintii umane
Raspunsuri - Pagina 3
ladyJ spune:
Aveti grija si la muzica pe care o ascultati si pe care o asculta copiii vostri. Exista foarte multe texte daunatoare, care pot induce stari negative,depresive, care incurajeaza violenta, ura, abuzurile de toate felurile.
Poate revin cu niste exemple care la prima vedere vi se vor parea inofensive, insa au o mare incarcatura pesimista care nu ne ajuta deloc.
cleo78 spune:
maria, ai deschis un subiect super.
Un coleg de munca imi explica: s-au facut studii, encefalograme, etc. si au demonstrat ca la tv, creierul... adoarme in 2min, si prima data partea ce se ocupa de ratiune. Impresia superficiala ca invatam este datorata memorarii, dar partea rationala nu se dezvolta.
Alta pers. imi spunea socat ca a cunoscut 2 familii germane unde...nu e tv. Si ca au multe activitati outdoor .
Un alt lucru: am o amica draga mie, fetele vin de la gradinita spunand: "mami, suntem asa sarace ca nu avem si noi tv in camera noastra?". Raspunsul ei imi ridica parul si acum: "pai ce sa facem cu el,ca dupa gradinita mergem in parc, apoi ne jucam cu papusile, puzzle-uri desenam, facem baie si dormim". Fetele au spus ok, si..au uitat complet de discutie.
Cred ca parinte ca depinde de noi sa gasim si oferim o alternativa la tv.
Problema pt mine este iarna, si mai ales cand e f. frig si stam mult in casa.
Laura25 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui b.nica
Laura am impresia ca nu ai fost atenta la postarea mea, eu nu-i las pe gemeni sa vizioneze programele tv. Comentariile le faceam pt. parinti cu copii adolescenti. |
Imi cer scuze, intr-adevar nu am retinut corect. Dar in continuare, mie personal, nu mi se pare ok recompensarea in felul acesta.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
b.nica spune:
Vorbim despre copii dar noi adultii cu pretentii se poate ca sa ne pierdem ratiunea in nebunia asta care se cheama mass-media si care ne influenteza gandirea intr-un mod perfid.
Este atat de rafinata jongleria asta cu mintea omului incat persoane pe care le consideram onorabile si de incredere am constatat cu durere ca ne pot imbarliga mintea de cadem in depresie.
Am trait recent o astfel de experienta si il urasc atat de mult pe cel care m-a zapacit incat nu pot acum cu mintea tulbure sa ma explic.
viviana spune:
Apropo de muzica.
Cand era fii-mea in clasa a I, au participat la un proiect supervizat de UNICEF.
Au ascultat diferite bucati muzicale si au reactionat diferit la fiecare in parte.
La muzica lina, linistitoare au pus capul pe banci si unii chiar au adormit.
Cand a fost cazul au topait, s-au bucurat.
Dar un anumit gen de muzica i-a enervat: unii au sarit la bataie, au vrut sa se intepe cu creioanele si sa-si dea cu penarele-n cap. Nu s-a ajuns pana acolo, insa experimentul a fost relevant.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Apropo de muzica. Cand era fii-mea in clasa a I, au participat la un proiect supervizat de UNICEF. Au ascultat diferite bucati muzicale si au reactionat diferit la fiecare in parte. La muzica lina, linistitoare au pus capul pe banci si unii chiar au adormit. Cand a fost cazul au topait, s-au bucurat. Dar un anumit gen de muzica i-a enervat: unii au sarit la bataie, au vrut sa se intepe cu creioanele si sa-si dea cu penarele-n cap. Nu s-a ajuns pana acolo, insa experimentul a fost relevant. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Viviana poti sa ne spui ce fel de muzica era aia la care deveneau 'agresivi'?
Pentru ca din experienta mea, daca la cluburi si in discoteci s-ar pune Mozart sau Bach, ar adormi toata lumea sau ar pleca acasa. Este stiut faptul ca muzica este un factor f important intr-un asemnea local. Muzica este un motor principal in consumul de alcool, care este urmat de 'deinhibare', dans, etc. Pentru unii lucrurile se opresc aici, dar pentru cei mai multi adolescenti urmeaza sex neprotejat sau cu persoane necunoscute, droguri usoare si apoi mai 'grele', abuz de alcool, etc.
Deasemenea, 'efectul Mozart' este deja foarte cunoscut.
La unele ferme deja vacile pasc pe muzica clasica si se pare ca produc mai mult lapte si sunt mai linistite. Exista multe aspecte pozitive ale muzicii clasice si a muzicii instrumentale sau vocale cu un ritm asezat si calm.
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Apropo de muzica. Cand era fii-mea in clasa a I, au participat la un proiect supervizat de UNICEF. Au ascultat diferite bucati muzicale si au reactionat diferit la fiecare in parte. La muzica lina, linistitoare au pus capul pe banci si unii chiar au adormit. Cand a fost cazul au topait, s-au bucurat. Dar un anumit gen de muzica i-a enervat: unii au sarit la bataie, au vrut sa se intepe cu creioanele si sa-si dea cu penarele-n cap. Nu s-a ajuns pana acolo, insa experimentul a fost relevant. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Rap, cumva?
Sa nu zici rock, ca pling!
Maria_1 spune:
Cleo, tot in cartea asta sunt expuse pas cu pas procesele chimice si fiziologice prin care trecere creierul uman in timp ce omul priveste la televizor sau la un monitor.
O sa trec cateva in revista.
Trebuie sa stim ca starile mentale si activitatea creierului depind de ceea ce se numeste activitate electrica corticala. Sunt 4 la numar si acestea ar fi:
1. Undele beta (au frecventa cea mai mare) apar in timpul proceselor de analiza, gandire, decizie, cand mintea este concentrata asupra unei sarcini sau activitati oarecare.
2. Undele alfa(frecventa mai joasa) domina activitatea corticala cand persoana se afla intr-o stare de relaxare.
3. Undele teta- definesc starea de somn si starile meditative
4. Undele delta - apar in creier pe perioada somnului profund./
Privind la monitor sau la televizor masuratorile au indicat o predominanta a undelor alfa si teta. Un cercetator afirma urmatoarele:
"Modelele de emisie alfa, inregistrate in zona occipitala, dispar in momentul in care o persoana da comenzi vizuale (concentrare, acomodare), cand are loc un proces de cautare de informatie. Orice orientare inspre lumea exterioara creste frecventa undelor cerebrale si blocheaza emisia undelor alfa. Undele alfa apar in momentul in care nu te orientezi spre ceva anume. Poti sa stai pe spate si sa ai niste imagini in minte, dar esti intr-o stare cu totul pasiva si nu esti constient de lumea din afara. Cand o persoana se orienteaza catre ceva, indiferent ce, si observa ceva in afara sa, imediat are loc o crestere a frecventei undelor cerebrale, iar undele alfa dispar. Asadar, in loc sa antreneze atentia activa, televiziunea pare sa o suspende."
Cercetarile lui Herbert Krugman "au dovedit ca vizionarea TV amorteste emisfera stanga si lasa emisfera dreapta sa indeplineasca toate activitatile cognitive.
Sotii Emery au constatat ca "adultii carora li s-a facut electroencefalograma pe parcursul vizionarii Tv, emisfera stanga este foarte putin activa. Ei apreciaza ca 'vizionarea TV se situeaza la nivelul constient al somnambulismului'."
J. Mander observa ca "exista sute de studii care arata ca miscarea ochilor si gandirea sunt legate in mod direct. Actul cautarii informatiei cu ochii necesita si il obliga pe cel care priveste sa fie alert, activ, sa nu accepte pasiv orice i se ofera. "
Vroiam sa va mai amintesc ceva. Asta in legatura cu adultii. De fiecare data cand ma duc intr-o cafenea, bar sau restaurant (cel putin in bucuresti) constat prezenta televizoarelor. Sunt acele Tv-uri plate (sunt si la metro mai nou) care ruleaza in continuu. De multe ori am observat cum la o cafea, unei prietene sau cunostinte "ii fug ochii" la imaginile care se deruleaza acolo in timp ce discuta sau beau un pahar. De cele mai multe ori aceste tv sunt fara sonor. Si cei care nu au televizoare acasa, sunt 'agresati' de ele in spatiul public. Fie ca ruleaza publicitate, imagini din tari exotice, informatii meteo, aceste tv-uri plate incep sa fie pretutindeni.
Ce parere aveti despre tv-urile amplasate in spatiul public? Din punctul de vedere al acestui subiect. . .
alinuk spune:
consider ca suntem influentati in mare masura de ceea ce ne inconjoara
de multe ori fara sa vrem, fara sa ne dam seama actionam sub 'hipnoza'
TEHNICA redarii img de televiziune (indiferent ca e vorba despre un documentar interesant, publicitate, despre violenta, despre un desen animat) inhiba o parte a creierului si ii induc o stare asazis relaxata de 'hipnoza'
revenind asupra acestei teme si facand o paralela, mi-am amintit de
un documentar despre memoria apei si despre felul in care se transforma cristalele acesteia functie de stimulii exteriori (cuvinte, muzica, ganduri, etc)
http://www.youtube.com/watch?v=mCHWoshp_uA&feature=related
la fel si experimentul dr M Emoto cu orezul
expus unor mesaje pozitive, negative sau neglijat pur si simplu
http://www.youtube.com/watch?v=lmI3nacDEgs
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
Maria_1 spune:
aici gasiti ce a spus Marshall McLuhan despre "mediu" creat de mass-media"
http://www.scribd.com/doc/63185168/mcluhan-the-medium-is-the-massage-2001
Pe scurt el afirma ca "mediul este mesajul". Mi se pare foarte interesant si util de verificat.
Marius, banuiesc ca asa e bine. Mai ales ca toata lumea de aici, sunt convinsa, citeste si intelege limba engleza.