La grupa baiatului meu de la gradinita a aparut un caz de rubeola. Saptamana viitoare noi trebuie sa plecam in concediu in strainatate si il luam si pe el cu noi. Dupa calculele mele daca "a luat" erupe exact in perioada in care suntem in concediu. Copilul este vaccinat de rubeola dar am inteles ca exista sanse sa se infecteze -mai ales ca este spre sfarsitul perioadei de imunizare, la toamna ar trebui sa faca rapelul la vaccinul ROR.
Exista vreun test care sa ne arate daca " a luat " deja rubeola. Oare IgG si IgM ne-ar arata daca deja a luat-o sau daac este in continuare imun la rubeola?
Da, eu stiu ca exista. Cred ca se face asa cum fac si femeile insarcinate acest test. Nu stiu daca iti trebuie neaparat trimitere de la medic ca sa poti recolta analiza.
In mod normal, ar trebui sa se poata face un test ptr asta, se numeste "serology" in engleza si se face prin luarea de singe din vena. Mie mi s-a facut cind eram gravida, cred ca era ori la pojar ori la varsatul de vint, nu mai retin, dar categoric se poate face.Stiu ca dr de familie mi-a dat trimitere ptr analiza.
Cel mai bine sa intrebi pediatrul baietelului, probabil el te va indruma spre un laborator care se ocupa de astfel de analize.
Multa sanatate!
Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa:
http://aloneinholyland.blogspot.com/
Multumesc pentru raspunsuri.
Am vorbit si cu medicul, maine dimineata mergem la Victor B pentru analize si seara o sa avem rezultatul. Daca IgM este crescut inseamna ca a a fost expus infectiei.