scrisoare deschisa a mamelor din Sibiu

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Am revenit!



CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII
AUTORITATE DE STAT AUTONOMA
HOTARAREA NR. 649
din 04.12.2008
Dosar nr: 731/2008
Petitia nr: 13.897/29.10.2008
Petent: Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor
Reclamat: Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
Obiect: discriminarea tatilor prin interdictia ca ei sa se interneze cu copiii lor bolnavi
I. Numele si domiciliul partilor
I.1. Numele si sediul petentei
I.1.1. Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor, Str. Istriei nr. 30, bl. 41, sc. 1, ap. 32, sector 3, Bucuresti
I.2. Numele si sediul reclamatului
I.2.1. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu, Bul. Iancu de Hunedoara nr. 30-32, sector 1, Bucuresti
II. Obiectul sesizarii
Petenta arata ca la avizierul reclamatului este postat un anunt conform careia „copiii se vor interna cu mame pana la varsta de 3 ani inclusiv”, „Mama - nu rude”.
................
V. Sustinerile partilor
Petenta, prin petitia inregistrata la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (in continuare CNCD) cu nr. 13.897/29.10.2008, considera discriminatorie practica unor spitale de a interna doar mame cu copiii bolnavi. Arata ca la avizierul reclamatului este postat un anunt, semnat „Directia spitalului”, conform careia „copiii se vor interna cu mame pana la varsta de 3 ani inclusiv”, „Mama - nu rude”.
Depune ca dovada poza anuntului (fila 2 din dosar).
Reclamatul, prin Adresa nr. 3.711 din 04.11.2008, arata urmatoarele:
- spitalele de pediatrie nu au circuite separate pentru tate si mame, mai ales grupuri sanitare si dusuri;
- spitalele de pediatrie au aprobate in structura patrui pentru insotitoare-mame;
- exista cazuri in care mama alapteaza, iar pentru mama aflata in aceasta ipostaza este imoral si jenant ca in momentul alaptarii sa fie prezent un barbat in salon;
- sunt ingrijiri medicale in care mama este implicata in mod activ si care sunt acceptate de copil cu mai multa usurinta sub supravegherea mamei;
- in sistemul medical sunt angajate mai multe femei ca si asistenti medicali;
- nu sunt singurul spital de copii din tara care a impus aceasta regula.
.....................
In drept, Colegiul Director retine urmatoarele:
Constitutia Romaniei, prin art. 16 alin. 1 garanteaza dreptul la egalitate: „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.
Protocolul nr. 12 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, art 1 prevede interzicerea generala a discriminarii: „Exercitarea oricarui drept prevazut de lege trebuie sa fie asigurata fara nici o discriminare bazata, in special, pe sex, pe rasa, culoare, limba, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere sau oricare alta situatie.”
......
Art. 10 din O.G. nr. 137/2000, republicata, prevede: „Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administreaza persoana juridica la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza prin: [...] b) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile de sanatate publica - alegerea medicului de familie, asistenta medicala, asigurarile de sanatate, serviciile de urgenta sau alte servicii de sanatate [...] h) refuzarea acordarii pentru o persoana sau un grup de persoane a unor drepturi sau facilitati”.
.............
Astfel, Ordinul nr. 1.781 din 28 decembrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 1.057 din 30 decembrie 2006, in Anexa nr. 17 cu privire la conditiile acordarii serviciilor medicale in unitati sanitare, prevede ca „Spitalele suporta din bugetul de venituri si cheltuieli suma aferenta serviciilor hoteliere standard (cazare standard si masa la nivelul alocatiei de hrana) pentru insotitorii copiilor bolnavi in varsta de pana la 3 ani, precum si pentru insotitorii persoanelor cu handicap grav”.
In acelasi sens, prin Hotararea de Guvern nr. 1.842 din 21 decembrie 2006 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.034 din 27 decembrie 2006, in art. 67 se prevede ca „Spitalele vor acoperi [...], toate cheltuielile, potrivit legii, inclusiv pentru: [...] d) servicii hoteliere standard (cazare si masa) pentru insotitorii copiilor bolnavi in varsta de pana la 3 ani, precum si pentru insotitorii persoanelor cu handicap grav, in conditiile stabilite prin norme”.
Or, raportat la aceste prevederi si la circumstantele de fapt ale cauzei, Colegiul director observa faptul ca prin efectul legii serviciile hoteliere standard in spital sunt disponibile si acoperite pentru „insotitorii” copiilor bolnavi pana la 3 ani, fara nici o deosebire, astfel incat in cauza nu se pot retine distinctii pe baza de sex, intre insotitorul barbat si insotitorul femeie, i.e. tata sau mama, cuprinse in acte cu caracter obligatoriu.
6.2. Practica de a interzice tatilor internarea cu minorul in spital poate are ca efect o grava incalcare a accesului la acordarea serviciilor de sanatate pentru copii (conform legislatiei din Romania, interesul suprem al copilului trebuie sa primeze).
................
6.4. Afirmatia conform careia „sunt ingrijiri medicale in care mama este implicata in mod activ”, nu reprezinta o justificare obiectiva, avand in vedere faptul ca tatii au dreptul la concediu pentru ingrijirea copilului, mai mult, in unele situatii copii nu au mama. Relatia dintre mama si copil nu poate fi privilegiat de nici o autoritate sau institutie fata de relatia dintre tata si copil. Singurii care pot decide cine sa acorde ingrijirea medicala pentru copil sunt parintii sau tutorii legali, nicidecum un spital. Sublinierea „Mama - nu rude” arata ca reclamatul, in mod eronat, exlude posibilitatea ca un copil sa fie crescut de o alta persoana decat mama.
Colegiul director a retinut prevederile art. 97 din Codul Familiei, potrivit carora „Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sint din casatorie, din afara casatoriei, ori infiati. Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor.”
In jurisprudenta sa, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cauza Petrovic impotriva Austriei (27 martie 1998), cu privire la discriminarea intre sexe, statueaza: „fara a neglija diferentele care pot sa existe intre tata si mama in relatia cu copilul lor la acesta varsta (varsta frageda), Curtea considera ca, in privinta ingrijirilor ce au a fi acordate copiilor in aceasta perioada, cei doi parinti se gasesc intr-o situatie analoaga”. In acelasi sens, in cauza Hoffmann impotriva Austriei (23 iunie 1993) se arata ca intre parinti exista o egalitate fundamentala inter alia referitor la drepturile parintesti. (Vezi in acelasi sens si cauza Salguiero Da Silva Mouta impotriva Portugaliei, 21 decembrie 1999)
6.5. Alte justificari invocate nu sunt legitime („nu suntem singurul spital de copii din tara care a impus aceasta regula”). Faptul ca si altii discrimineaza nu poate fi acceptata ca o justificare a discriminarii.
6.6. Lipsa unor conditii pentru internarea atat a persoanelor de sex feminin cat si a persoanelor de sex masculin (lipsa spatiilor separate pentru barbati si femei) s-ar putea considera ca fiind legitima, insa metoda aleasa (interdictia internarii barbatilor) nu este adecvata. Masura adecvata ar fi amenajarea corespunzatoare a spatiilor din spitale, pentru a respecta drepturile copilului la o ingrijire medicala adecvata.


COLEGIUL DIRECTOR
HOTARASTE:
1. Interdictia de a se interna in calitate de insotitor o alta persoana in afara mamei reprezinta discriminare conform art. 2 alin. 1 si 4 coroborat cu art. 5 din O.G. nr. 137/2000, republicata;
2. Sanctionarea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, prin Ulmeanu Coriolan, director, cu 600 RON, conform art. 26 alin. 1 din O.G. nr. 137/2000, republicata;



CAPRA CU 2 IEZI


mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)

MINUNEA MEA;www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2, A DOUA MINUNE, MOS CRACIUN 2010

CE AM EU DE OFERIT

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius! ; Sa o ajutam pe Georgi sa mearga ; Manu - papusa fara picioare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zala spune:

Nu stiu cat de eficient ar fi, dar ma gandesc ca macar ar atrage atentia daca fiecare parinte caruia i s-a refuzat internarea impreuna cu copilul ar depune o plangere la spital si una la Ministerul Sanatatii, ambele prin posta sau la registratura, si in care sa specifice paragrafele din legea citata de dicirstea si sa ceara sa i se specifice EXACT ce articol de lege interzice internarea impreuna cu copilul. Sa fii inundat intr-o sapatamana, de exemplu, cu cateva mii de reclamatii, toate pe aceeasi tema, macar te deranjeaza logistic. Plus ca se poate reveni daca nu se primeste raspuns in termen de 30 de zile. Si sunt sanse mari sa se sesizeze asa si presa mai serios.

Si cred ca s-ar putea face si cate o cerere depusa la registratura spitalului de cate ori se refuza internarea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

bun

minunat, multumim Di

de asta au nevoie fetele...exact! de oriunde ar fi ele

de asta avem nevoie noi toti cei care azi sau maine putem deveni pacienti ai unui spital din Romania

de argumente si demersuri responsabile

In demersul de la Sibiu exista un medic psiholog clinician care le-a oferit suportul fetelor.


(din pacate nu pot edita mesaje mai vechi de 24 de ore
poate un moderator sa schimbe titlul cum considera mai potrivit ca va atrage atentia!?)




Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

M-a impresionat si voi reda si aici mesajul Carlei, mama admirabila a doua fetitze minuate


"Realizez acum – si nu reusesc sa-mi revin din uimire – ca aici [..in Sibiu]o mama ar plati oricât pentru acel nenorocit de scaun, pe care sa-si odihneasca oasele lânga copilul ei bolnav. Pretul unui confort pe care eu l-am luat în derâdere, în batjocura, fara a-mi imagina ca as putea trai ceva mai urât decât oboseala, într-un spital. Iata cum miza se schimba, atât de usor… si “mofturilor” mele de internare în conditii umane le ia locul disperarea de a fi nevoie sa-ti abandonezi copilul, în acest fel, fara a sti ce sa faci mai bine pentru sanatatea lui…

Fac apel, pe acesta cale, la toate mamele care au fost obligate sa-si supuna copiii acestor reguli “de fier”: rupeti tacerea, deschideti ochii, faceti ceva! Ati semnat o petitie, ati aderat la o Scrisoare Deschisa… dar asta nu înseamna nimic, atâta vreme cât nu va asumati public, constient, declaratiile! Nu puteti fi ajutate, public, atâta vreme cât va e teama sa spuneti ce vi s-a întâmplat! Teama acesta e ridicola! Va e teama ca un cadru medical va fi atât de pornit împotriva voastra încât ca va recunoaste vocea sau caciula peste ani si ani?… Sau teama ca nu dati bine pe sticla?! Cum ramâne, totusi, cu teama ca va fi nevoie cândva, din nou, sa va lasati în acest spital copilul bolnav? Cum ramâne cu trauma psihica a copiilor, cu toate mustrarile de constiinta pentru acest act de abandon?! Cum ramâne cu esenta acestui demers public, cu tot ceea ce scrisoarea voastra încearca sa transmita celor în putere sa schimbe ceva?!

Le multumesc, în numele meu si – presupun – al celorlalte mame implicate direct sau indirect în acest manifest, tuturor celor care au avut “curajul” sa vorbeasca despre situatia lor. Marturiile lor sunt extrem de pretioase, atât pentru mass-media, cât si pentru construirea unui caz solid cu care sa se poata lupta pentru schimbare.

Însa oamenii asemeni mie – mici raspândaci ai informatiei pe canale internautice – dar mai ales a celor cu adevarat în masura sa duca mai departe cauza voastra, sa o arate întregii natiuni, nu pot face nimic sa va ajute în lipsa unei reactii publice asumate! Daca acum, la începutul unui razboi ce nu va fi deloc usor, dati înapoi, lupta e pierduta si totul ramâne doar o furtuna într-un pahar cu apa, ce se va linisti la fel de repede cum s-a iscat, fara a lasa nimic în urma. Doar gustul amar al unei înfrângeri de care nu mai este responsabila nici conducerea Spitalului de pediatrie, nici Municipalitatea, nici alte forumuri înalte la usile carora ati batut cu 1000 de semnaturi.

Râmâneti unice responsabile pentru soarta copiilor vostri, pentru felul în care ei vor fi tratati medical pe viitor.Si vina va va apartine în totalitate, la fel ca lacrimile si fluturatul batistelor si a jucariilor în fata geamurilor blocate ale unui spital.

Ati cerut o mâna de ajutor societatii… Vi se întinde din toate directiile. Nu asteptati altceva!"
"


sursa: http://www.jocurban.ro/injoaca/?p=5719








Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura-s spune:

Nu pot sa cred asa ceva, am vazut si la TV, dar nu pot sa cred!!!! Eu am fost internata cu piticul meu acum acum vreo 6 ani in spital, cand el avea vreo 4 luni, dar nicio clipa nu s-a pus in discutie aceasta posibilitate de a-l interna. Dr. a umblat cu noi pe hol pana ne-a gasit un pat in salonul altui dr. si ne-a cautat un pat mare, sa am loc sa dorm cu el...si nu pentru ca ii dadusem bani, ci isi facea mai mult decat meseria, o facea din placere.
Acesti doctori ar trebui sa scrie si ei ce fac pentru pacienti, sa-si faca curaj sa-i infrunte pe cei care vin la servici obligati...
Am semnat petitia si am distribuit-o.
felicitari mamelor.
Va ,
Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIHA78 spune:

Eu azi m-am intors din spital, internata ca apartinator al baiatului meu de 6 ani care a facut o criza severa de astm. Nu concep sa ramana fara mine in spital, in Cluj nici nu se pune problema sa se intample asa ceva. Din pacate nu sunt suficiente paturi, e adevarat, dar mamicile cu copilasi micuti, internati in paturi mai mici au macar un scaun in plus sa se mai odihneasca. Aici chiar e o opinie inversa, se intreaba dr. si asistentele cum de pot unii parinti sa-si lase singuri copilasii in spital.Spre marea mea surpriza intr-un spital de stat am fost vazuti inclusiv de psiholog, care a analizat impactul bolii cronice asupra copilasului si al meu.
In conditiile in care copilul imi repeta in continuu ca ma iubeste si sa nu plec de langa el nici o clipa nu pot concepe argumente de genul ca li se ofera toate conditiile ptr. a fi tratati copilasii corespunzator. Parintele ofera siguranta, speranta,putere copilului, nu se poate ca lucrurile sa ramana asa in Sibiu si inteleg ca si in Buzau din ce spunea Cristina.
Da, un psiholog ar putea f. bine descrie ce e in mintea si sufletul unui copilas spitalizat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebelusi spune:

DiCirstea, dupa cate vezi mamele din Sibiu nu au stat cu mana in san si nu s-au complacut in situatie, ci au facut ceva, tot ce se intampla azi pe la TV, prin presa, datorita lor este. Nu aflai nimic de subiectul asta daca nu faceam nimic. Pana acum au facut scandal mame, dar daca nu sunt mai multe la un loc cum am fost acum nu poti face nimic. Asa ca acum ne-am unit

DiCirstea multumim de informatii

Zala, nu prea avem cum sa dam de toate mamele, unele nu au internet, altele nu au facebook, sau sunt de la tara, etc. Ideea e buna dar nu avem cum sa dam de ele



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

medicul pediatru al copiilor lui Di
s-a oferit sa-si asume o declaratie publica legata de acest subiect

Bebelushi daca mai aveti nevoie iti pot da sms cu nr doamnei /v-am scris si pe FB

Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kover spune:

am inteles ca a cerut conducerea spitalului un dialog cu mamicile(ieri,04.02.2012.noutati?stiti ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

da, am vorbit ieri la tel cu una dintre ele

din ce am inteles problema lor principala (a conducerii) era ca li s-a sifonat imaginea 'in targ'...ca ei s-au straduit, ca sunt medici buni si dedicati (lucruri pe care fetele nu le contesta, ba chiar spun ca sunt unii medici admirabili acolo)
au fos dispusi sa discute despre cat de european e Spitalul si ce standarde de calitate se respecta acolo ... (si asta o fi drept... / dar despre ce vb? care e subiectul in aceasta propozitie?)


mai putin despre tema principala a acestui demers public, si anume faptul ca micutzi pana in 3 ani sunt internati singuri, parintilor refuzandu-li-se dreptul de a fi alaturi de proprii copii



nu mi-e clar insa daca ceva solutii concrete sau pasi de urmat au rezultat in urma discutiilor


Poate intra cineva care a participat si stie ce e de facut de acum incolo


va asteptam cu noutati!

Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput