Operatie de amigdale
Copilul meu de 8 ani a cam avut in toamna-iarna asta cateva episoade de probleme in gat. In septembrie amigdalita cu ganglioni imflamati-antibiotic, . In octombrie otita, ganglioni-antibiotic. In noiembrie amigdalita pultacee, ganglioni-antibiotic.
In decembrie am inceput sa i dau bromhovaxon. Dupa cele 1o zile de bromhovaxon, febra vreo 4 seri la rand ( nu mare) ganglioni putin inflamati. De data asta nu a fost grav, nu a zacut,nu i am dat antibiotic, i-a trecut .
Astazi, in ianuarie i am dat din nou bronho. , mai am 2 pastile si ma suna de la scoala ca are febra. 37,8. Il iau, ganglioni putin imflamati din nou. Poate fi o reactie la bonhovaxon?
Mentionez ca de fel nu este bolnavicios, nu a racit deloc anul asta ( 2011), in sensul de gripa, nas curgator, tuse, nimic de genul asta. Cand are gatul imflamat doar febra si puroi in gat, fara nici o alta manifestare, de nas , tuse etc.Insa gatul asta ne omoara. Nu a baut rece, nu a fost in frig, nu a facut ceva iesit din comun care sa spunem ca ar fi cauzat .
Deja imi pun problema daca e cazul sa l operez, din sept in fiecare luna a facut cate ceva si totul numai de la amigdale. Medicul mi a spus ca daca face mai mult de 4, 5 ori pe ani, imi recmanda sa i le scot. In plus el are tot timpul ganglionii mariti, tot medicul mi a spus ca nu e cazul de panica , pentru ca tot racind nici nu apuca sa i dea inapoi , in plus el are niste amigdale marite de felul lui. Spusele dr.-ului Dan Gheorghe la care mergem.
Am citit diverse pareri, unii spun da, alii spun ba. Stiu ca au si ele un rol in organism, nu sunt puse acolo degeaba. Nu imi este usor sa iau cea mai buna decizie. Unii spun ca dupa 8 ani , nu o sa mai am probleme. La fiecare episod in asta imi pun porblema daca nu este mai bine sa i le scot, mi e frica sa nu i afecteze in timp .
Vreau sa va intreb pe voi, din experientele pe care le ati avut sau le aveti , cum ati rezolvat ?
Daca ati operat copiii cum le a fost apoi ? Au scapat de problemele astea? Sau au aparut altele din cauza ca nu au mai avut amigdale ? Astea probabil sunt pareri de babe, ca daca nu mai ai amigdale, te imbolnavesti de plamani sau altceva, nu am de unde sa stiu. De aceea sunt curioasa sa aflu de la voi ce experiente aveti legate de aceste amigdale cu probleme, ca stau si intorc problema pe toate partile, si nu ajung la cea mai buna concluzie.
Raspunsuri
Maria_1 spune:
Eu nu sunt mamica, dar am avut eu o astfel de operatie.
Am facut-o cand aveam 7 ani si cu anestezie totala. (nu stiu de ce?!). Mi-au scos si polipii si amigdalele. Cateva zile dupa stiu ca am baut mult ceai si nu am mancat chestii solide. Doar supa de legume, iaurt, lapte si ceai.
Mama imi spune sa merg cu fularul pe gura ca am predispozitie pentru raceli si boli la plamani. Asa faceam. Dar nu cred ca am avut mai multe raceli decat alti copii cu amigdale si nici alte boli de plamani sau afectiuni respiratorii nu am avut.
Singura grija a fost sa fiu mai atenta iarna cand aerul e recee si sa nu vorbesc trag direct in piept aerul rece cand e ger.
In rest, nu am avut nici o problema din cauza operatiei.
Imi amintesc cum era inainte de operatie. In fiecare iarna gatul umflat, puroi, antibiotice, dureri mari in gat si chin. Amigdalele se inflamau in fiecare sezon rece si ai mei ma chinuiau cu tot felul de tratamente.
Mult curaj!
Mada spune:
buna, Rares al meu are de 2 ani(adica de la vasrta de 1 an) ganglionii inflamati, dar inflamati atat de tare incat anul trecut in ianuarie m-au trimis cu el la eco, pt ca au zis ca e oreion atipic, iti imaginezi cum aratau...
anul trecut, 2011, tot anul am tinut-o cu el cu aceste adenoidite, care de fapt sunt un efect, nu o cauza, cauzele au fost multele si diversele infectii ale tractului respirator superior(ITRS), otita de cele mai multe ori, amidalita pultacee, angina eritematoasa, vesnicul rosu in gat, nu de fiecare data ,in schimb, cu puroi, viroze respiratorii, cel puitn 4 anul trecut.
Cert este ca a luat in noiembrie-decembrie 6 saptamani antibiotic, de la mij lui decembrie inca 3 saptamani, cred ca de fapt din septembrie cu "lungi" pauze de max 4 zile el lua antibiotic.
La noi unica solutie a fost sa-i scoatem polipii(fara amigdale),pe 16 ian ac l-am operat, vreau sa-ti spun ca are 8 zile de la operatie si deja eu vad ca ganglionii nu mai sunt asa umflati, imi vine sa sar in sus de bucurie, gurita nu ii mai miroase, mananca ff bine (asa ca idee din sept pana in dec de la `19 kg a ajuns la 16), este cel putin deocamdata ff bine.
Eu te sfatuiesc, sa vorb cu dr ORL-ist, sa-ti dea Luivac sau Ribomunyl (pt ca acestea sunt imunostimulatoarele cele mai bune pt ITRS) si sa mai vorb cu el pt operatia de polipi nu si amigdale.
Bronhovaxomul este recomandata copiiilor si adultilor care fac infectii ale tractului inferior (bronsite, bronsiolite)
Noua 2 ORL-sti ne-au spus acelasi lucru. I-am inceput lui Rares de luni trat cu Ribomunyl.
Iar fetii ii dam Esberitox.
Sanatate si poate nu ar fi rau sa mai ceri si alta parere.
Ilinca si Rares
Darria spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anda141 din experientele pe care le ati avut sau le aveti , cum ati rezolvat? |
In ultimul an, fetita mea(are aproape 6 ani) a avut de nenumarate ori infectie pe amigdale. Tratam(cu antibiotic), o duceam la gradi si contacta iarasi. Nu mai facea febra, nici cand le avea pline de infectie a.i. un medic orl apreciat in oras a recomandat scoaterea lor. Nu am vrut sa le scot, stiu ca au rolul lor si bine am facut. Ulterior am intalnit alti medici care mi-au spus ca am procedat bine, ca nu se scot(se pot trata).
Am tratat cu produse naturiste la rec. unui medic. La final am facut toate analizele inflamatorii(la sange) + exudate si au fost ok.
Pediatra mi-a spus de cand era fetita mica sa nu le scot, sunt un "filtru" pt. organism f-tie de ce contactezi.
Acum am ales homeopatia. Nu pot sa-ti spun din propria exp. fiindca suntem la inceput.