grupe amestecate la gradi particulara
Buna,
sunt in cautre de gradi particulara (motivele pentru care am ajuns aici tin de alt subiect, dar se pot gasi in multe dintre posturile mele din lunile trecute).
la multe gradinite care se afla pe lista mea, din lipsa de copii in gradinita (probabil criza e o cauza - sau neadaptarea conducerii la conditiile crizei) grupele sunt amestecate. Adica in loc de 3 grupe - mica, mijlocie,mare exista o singura grupa - sa-i zicem mijlocie unde sunt copilasi de 3 ani spre 4 si pana la copilasi de 5 ani (si chiar peste 5 ani). Bineinteles cu o singura educatoare. nu sunt multi copii, pana in 20 - dar totusi de varste cam diferite.
Instinctul imi zice ca nu e ok, oricat s-ar stradui educatoarea (banui ca se straduie fiind la particular), insa daca este cineva care are copilasul in asa grupa mixta as vrea sa stiu ce parere are. Cum merge practic activitatea la grupa? Daca sunt si cadre didactice care imi pot da informatii (bineinteles in orice sens - de bine, de rau), va rog sa imi spuneti.
Nu as vrea sa tai de pe lista judecand pripit!
Merci mult !
instinctul imi spune nu sunt multi copii -
Raspunsuri
toanca spune:
Pai depinde foarte mult in ce zona cauti.
Iti pot spune, cu certitudine, ca la gradinita unde este Matei grupele sunt foarte bine delimitate
miri2007 spune:
Merci de raspuns toanca.
Nu conteaza zona intrucat cam stiu ce gradi sunt in zona mea. am lista facuta. ma intereseaza doar "experiente' cu grupe mixte ca sa pot sa-mi dau seama cat de important este acest criteriu in alegerea gradinitei la care vom merge.
sorana spune:
Fi-mea a fost in grupa mixta. Adica 2 ani la grupa "mica-mijlocie" apoi inca un an in grupa "mare-pregatitoare" (in pregatitoare am schimbat gradi si nu au mai fost grupe mixte).
Acum nu mi se pare ok. Cand esti dintre cei mici pe de o parte invata mai multe, pe de alta se poate stresa ca nu e la nivelul celor mai mari. Cand esti dintre cei mai mari stagnezi in cel mai bun caz. Pe de alta parte la gradi ar trebui sa se joace, sa socializeze si sa-si faca prieteni - pentru asta sunt perfecte grupele mixte.
irinabobe spune:
la noi la gradi sunt 2 grupe mica si mare, dar dimineata cam 2 ore ii tin amestecati pt ca educatoarele lucreaza in ture ca sa zic asa sau cand sunt absenti prea multi din cei de la grupa mica (de ex saptamana trecuta din 9 au fost doar 2 restul fiind bolnavi) tot asa cei mici au fost dusi la grupa mare. pe mine nu ma deranjeaza pt ca al meu de ex imita mult mai repede ce vede la copiii mai mari, este extaziat cand ii vede, iar legat de activitati, cei mari stau la masa si scriu sau isi fac activitatea lor, cei mici picteaza, deseneaza la nivelul lor. de cantat poezii stau gramada, pe al meu l-am vazut ca facea si el galerie, aplauda, nu stiu cat intelegea dar parea incantat (are aproape 2 ani). asa ca din punctul asta de vedere pe mine ma bucura amestecul pt ca am vazut (cel putin la baiatul meu), ca interactioneaza, imita mult mai rapid cand vede ceva la un copil mai maricel decatatunci cand este cu copii de varsta lui.
anya spune:
Daca copilul tau este dintre cei mici - cred ca e ok pentru ca va invata de la cei mai marisori. Daca e dintre cei mari...nu mi se mai pare ok.
diana_jors spune:
Buna,
Alex al meu e in grupa combinata mare+pregatitoare, sunt vreo 12 copii in grupa. El e dintre cei mici - de fapt la inceputul anului a ales singur daca ramane la mijlocie sau merge la mare-pregatitoare. Ii place, a evoluat foarte mult. Activitatile sunt adaptate in functie de varsta - de genul, cei mai mici (de nivel "grupa mare") numara silabele, in timp ce cei mai mari (nivel "pregatitoare) numara sunetele. Sau cei mici picteaza ceva, cei mai mari picteaza ceva mai complex; cei mici doar identifica litere, cei mari le si scriu sau altele de genul asta. Bineinteles, nimeni nu ii impiedica pe cei mai mici sa faca vreo activitate dintre cele de nivel pregatitoare.
Pe Alex l-a ajutat acest mod de lucru, nu se simte inferior celorlalti chiar daca nu ii ies toate activitatile la fel de bine cum le ies celor mai mari.
Pe de alta parte, are o colega de grupa cu cateva luni mai mare decat el, si au fost pusi in grupa mijlocie anul trecut, amandoi. Fetita stia mai multe, si se avanta mereu sa raspunda prima etc, si educatoarea era nevoita sa o mai tempereze, ca sa dea o sansa si celorlalti. Dupa o vreme, nu se mai intelegea nimeni cu ea, incepuse sa isi roada unghiile, sa doarma prost etc. Si au mutat-o la grupa mare, unde stia cel mai putin dintre toti, dar s-a simtit mult mai bine acolo si i-a disparut stresul.
Pana la urma, depinde de copil
maria_alexia spune:
Grupele mixte in principiu sunt foarte ok, copiii invata si se simt bine. Cei mici ii iau pe cei mari drept exemplu, cei mari se simt si ei mandri ca pot face mai mult si invata sa aiba grija si de micuti...
Insa si educatoarea trebuie sa stie sa lucreze diferentiat.
La sub 20 de copii ar trebui sa fie bine.
(Din experienta am vazut ca nu mai e insa ok la grupa pregatitoare, cand trebuie lucrat mai mult cu cei mari - dar cu introducerea clasei 0 s-a eliminat si pb asta).
miri2007 spune:
Merci mult de raspnsuri.
Problema mi-am pus-o ducandu-l de proba la o astfel de gradi. Din ce imi spune el, in timp ce cei mai mici (ca el) se joaca cu cuburi, masinute, etc, cei mari scriu pe caiete. El e genul foarte atent si care cere multe explicatii, dar doar daca te vede dispus sa i le dai. mi s-a mai intamplat sa imi spuna ca u discutat despre un subiect la gardi, dar relatarea sa fie foarte succinta. am si termen de comparatie, ducand-l la niste cursuri dupa-amiaza, unde li se explica detaliat si unde e burete, ba chiar cere detalii suplimentare si acasa.
Ma gandesc ca la gradi se poate intampla sa se vorbeasca la un nivel de detaliere care pe moment il depaseste pentru a intelege si nici nu exista timp suficient pentru intrebari si discutii potrivit varstei lui.
daca se intampla la stat, mai ziceam, dar cand platesc, zic ca timpul educatoarelor sa le fie dedicat integral tuturor copiilor dintr-o grupa.
se prea poate sa fiu eu prea analitica (ma stiu cu acest defect), dar va dati seama ca daca am astfel de angoase nu pot fi impacata.
Am sa discut si la gradi aspectul, dar am zis ca nu imi strica nici impresiile mamicilor de aici.
Daca mai aveti idei/impresii sunt inca bine-venite.