De acasa si de-aiurea....

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Aquai, am citit la un moment dat un studiu despre esecul integrarii unor etnii in Germania. Nu era vorba doar despre turci, ci despre orientali de mai multe natii.

Concluzia studiului era ca esecul si ciocnirea intre culturi sunt provocate de incapatanarea de a-si recrea mediul din tara de origine.

Si in Suedia e de cativa ani o discutie ampla despre cum antenele parabolice ii tin captivi pe emigranti in cultura de apartenenta. Termenii sunt folositi metaforic, desigur, dar societatea a sesizat problema si a cautat si cauzele.

Cine sta doar intre ei lui si vorbeste doar limba materna are sanse putine de a invata corect limba tarii de adoptie si de a intelege obiceiurile locului.

Inteleg deci de ce ai spus ca nu vrei sa recompui Romania in alta parte. Nici nu ar fi posibil. Putem insa pastra lucrurile care ne plac si ne definesc, asa cum a spus si AB.

PS Se pare ca numai noi, romanii si ucrainenii stim bancuri cu Radio Erevan. Am cunoscut la un moment dat o armeanca. Lucra la... Radio Erevan Habar nu avea ca sunt glume cu institutia unde lucreaza. In schimb, stia bancurile respective, dar intrebarile erau adresate unor rabini Raspunsurile erau evident aceleasi, savuroase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Androix, vreau sa-ti dau nota 20

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Aquai, sigur ca putem sa facem topic de laudat, nicio problema.

La fel, putem sa scriem si fara generalizari, cu nume si adresa. Ma gandesc cum ar suna mesajele mele individualizate. Pai, cred ca o anumita familie de romani din Märsta, sa zicem, s-ar supara ca am scris pe un forum public urmatoarele:

"Am cunoscut familia Isopescu din Märsta care e mandra ca a inselat statul suedez." Urmeaza descrierea modalitatii, in detaliu.

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

deci daca generalizam, inseamna ca si noi suntem la fel, nu? ca doar suntem romani, pe un forum romanesc. sau stai, daca aratam cu degetul catre restul romanilor, inseamna ca noi iesim by default din ecuatie, suntem exceptia care se dezice de pluton. e ceva ce-mi scapa?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Portocalia da, cred ca multi emigranti ajung intr-o tara si nu se adapteaza. E o loterie. Cred ca merita sa gasesti un loc in care sa fii tu. Daca n-ai fost in stare sa faci un compromis cu tine in tara in care ai copilarit, greu de crezut ca-l vei face in alta parte fara a te inrai. Putin curaj ajuta ...
Tara perfecta nu-i! Trebuie sa-i poti suporta defectele si sa te simti suficient de atasata de tara aceea ca sa poti sa ai dorinta si curajul de a le indrepta.

mai, eu nu-s asa revolutionara :). chiar nu aspir sa indrept defectele unei tari. dealtfel, rational vorbind, Belgia e destul de ok, oamenii sunt ok, limbile sunt ok, berea e excelenta, se mananca bine si ieftin :). chiar nu am reprosuri, in afara de clima. doar ca nu rezonam (io si Belgia, adica). as putea pleca maine de aici, fara niciun regret. ori sunt eu defecta, ori inca nu mi-am gasit acel "acasa".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:

Da, Mianna, se intoarce. Anii lucrati in Romania conteaza ca vechime, deci vom primi pensie pentru ei.

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

Ce e interesant e ca strainii nu se plang cand vin batrani la ei in tara si colecteaza pensie in alta tara decat in cea in care au muncit. Adica, muncesti o viata in ro, te pensionezi si pleci in Ge (de ex.) si colectezi pensie in germania, de la nemtii care lucreaza, desi tu nu ai prestat o zi de munca in germania. Atunci, nemtii ce sa mai zica?

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Da, Portocalia, e ceva ce-ti scapa. Nu ai cum sa porti discutii despre grupuri fara sa generalizezi intr-o masura sau alta. Altfel, vorbim despre X sau Y, persoane, si atunci devine barfa.

Fara generalizare, nu ar exista majoritatea stiintelor. Generalizarea e importanta pana si in psihologie, care se preocupa exclusiv de individ-nu, nu e un paradox.

De ce ma faci sa enunt lucruri evidente?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Pai pensia nu o ai de la tara in care ai lucrat?

Tanti Zavaidoc, daca eu spun ca mamele isi omoara copiii dupa nastere, este o prostie. daca spun ca UNELE mame isi omoara copiii dupa nastere, este un adevar.
Chestii facute la logica, in clasa a 9-a.
daca generlizezi este o exagerare si din start pleci de la o premisa gresita.

Mergi la inceput

Citat:

Da, Portocalia, e ceva ce-ti scapa. Nu ai cum sa porti discutii despre grupuri fara sa generalizezi intr-o masura sau alta. Altfel, vorbim despre X sau Y, persoane, si atunci devine barfa.

Fara generalizare, nu ar exista majoritatea stiintelor. Generalizarea e importanta pana si in psihologie, care se preocupa exclusiv de individ-nu, nu e un paradox.

De ce ma faci sa enunt lucruri evidente?

romanii sunt un grup? interesant, eu stiam ca sunt o natiune. parca erau niste caracteristici ale grupului, cum ar fi scop comun, afinitati, un leader... cum se aplica asta la romani?

Mergi la inceput

Nu sunt si grup etnic? Interesant, nu stiam ca sunt doar natiune, sau ca a fi natiune exclude conceptul de grup.

Cand vrei sa discutam de-adevaratelea, sa zici. Sunt pe aici.

Si, inainte de a te lega de alt amanunt colateral, e cazul sa spun si ca generalizarea nu exclude diferentierile. Adica in grup poate exista diversitate.

A, si ca generalizarea e importanta in logica.

Si gata, pentru moment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

deci daca generalizam, inseamna ca si noi suntem la fel, nu? ca doar suntem romani, pe un forum romanesc. sau stai, daca aratam cu degetul catre restul romanilor, inseamna ca noi iesim by default din ecuatie, suntem exceptia care se dezice de pluton. e ceva ce-mi scapa?

ha, ha ... asta-i sora cu a suedezilor care spun "io nu-s tipic suedez", intr-un fel arata si ei cu degetu', da' se exclud direct si se dezic de tot ce se considera specific suedezilor.
io la o asa replica obisnuiesc sa-i intreb cum e suedezu' tipic, ca sa stiu cum nu-s ei.
no, e careva tipic roman? :)

Mergi la inceput