Viatza in Germania - cap.74
Raspunsuri - Pagina 13
tinatache spune:
nu cred ca in oras, poate mai spre munte. Eu stiu ca in weekend va fi frig si apoi se mai inmoaie gerul.
Mie mi-a cam ajuns de mesaje cu incarcatura de orice fel.
Nici chestia asta cu mesajul pe FB si scandal la aeroport... ce-i tiganeala asta? E exact cum face presa nemteasca cand descopera o banda de tigani romani care sparg automate de bani sau mai stiu eu. Vuiesc toate radiourile, stirile de peste tot numai asta dau. Rezultatul? Mergi la serv. in speranta ca nu a ascultat nimeni sau ca sunt suficienti de descuiati la minte incat sa nu puna egal intre tine si ei. La fel si in cazul asta. Eu as fi mers la avocat, as fi intrebat, as fi gasit ce caut fara sa dau sfoara in tara ca uite domle nemtii astia nazisti din tata-n fiu. In plus, am vazut si auzit suficient de multe sa stiu ca adevarul e undeva la mijloc, ca de unde nu e foc nu iese fum.
Loredana71 spune:
Corect!Tina,ai perfecta dreptate!
Dar noua,ca natiune,ne si place sa ne punem poalele in cap,asta e adevarul....
Si ca sa venim cu sfaturi atat de concrete,sau cu chestii de genul,vai,olandezii ar fi facut asa,vesticii adevarati,etc,in situatia in care nici nu se stie exact despre ce e vorba,mi se pare futil...
Alina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Loredana71 Corect!Tina,ai perfecta dreptate! Dar noua,ca natiune,ne si place sa ne punem poalele in cap,asta e adevarul.... Si ca sa venim cu sfaturi atat de concrete,sau cu chestii de genul,vai,olandezii ar fi facut asa,vesticii adevarati,etc,in situatia in care nici nu se stie exact despre ce e vorba,mi se pare futil... Lara |
exact!
nici macar nu stim cit e de adevarat din povestea de pe FB,sunt atitea povesti care circula...acum nu poti stii ca daca e un om de muzica,cult,etc e musai ca nu are alte complicatii legale si ilegale cu actele.Eu,cel putin,daca aveam parte de o intimplare ca asta as fi facut imediat ceva live si nu pe FB .
Amonar ,tu lauzi atita olandezii si ii vezi atit de deosebiti fata de nemti dar sincer,ma indoiesc ca e asa ...cred ca sunt multe de pus in balanta cind analizam cele de 2 tari ca legi,ca populatie,etc si pina la urma,nu cred ca vreo tara e locul ideal de trai .
Enza spune:
Amonar iti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia asupra "politicelor". Am postat e-mailul acolo. Din pacate este presarat de cifre si alte semne, n-am inteles de ce, dar continutul se poate totusi intelege.
Amonar spune:
Compar cu ce vad si traiesc. Am vorbit odata cu o olandeza care a trait in state un timp. A zis ca atunci cand s-a intors in Olanda, i s-a parut ca s-a intors in timp. Mai ales in ceea ce priveste 'customer thinking'. Eu nu stiu, nu am fost, dar de ce sa nu o cred. Poate ca si eu as avea aceeasi experienta, nu stiu.
Eu comparam intotdeauna Olanda cu tarile mai nordice, pe care le mai consider inca mult mai dezvoltate decat Olanda, Germania si sudul europei. Stiu ca olandezii tot lauda tarile nordice pt sistemul lor pus la punct si nu ezita sa spuna ca acolo 'e mai bine' gandit. Acum cu intamplarea din Danemarca, se poate ca si acolo s-au stricat lucrurile.
Enza spune:
Saptamana trecuta, vineri, am fost la piata, in Milbertshofen. A fost prima data cand am vazut un stand cu colaci secuiesti. In fata noastra o cumparatoare a intrebat unde se face asa ceva. Raspunsul a fost: Ungaria si Transilvania. Cum sotul nu se rusineaza sa spuna care-mi este originea, a zis ca si eu sunt tot transilvaneanca. Vanzatorul a intrebat atunci daca sunt unguroaica. I-am zis ca sunt romanca. Atata mi-a fost, ca a si inceput cu lectia de istorie. Am stat calma, incercand sa evit o astfel de discutie, care nu-si are sensul pe strada. Cu toate acestea mi-a fost dat sa aud ca Transilvania a fost "ocupata" de romani, ca de fapt apartine Ungariei, iar faptul ca suntem majoritari, e de fapt o minciuna, o afirmatie din "istoria scrisa de Ceausescu".
Ati vazut ce s-au inflamat nemtii din cauza unei reprezentante Bosch la Cluj? Cica din cauza productiei in Romania, a avut Nokia probleme, iar acum lui Bosch i se va intampla la fel. Degeaba le spui analfabetilor ca Bosch mai are patru filiale in Romania, o tin pe a lor. Dar astea sunt capitalismul, consumatorismul, invatamantul fara gandire logica, etc.
Totusi un sfarsit de saptamana placut si frig suportabil .
aschiutza spune:
Enza, supararea nemtilor cu Nokia are un motiv intemeiat. Pe vremuri au inchis fabrica aici,lasind oameni pe drumuri, ca cica sa deschida in Ro. Si in Ro nu urmareau decit fondurile EU, pt ca pe urma au inchis si acolo.
Cit despre treaba cu ungurii si Transilvania: am avut prieten ungur de la mama lui (adica din Ungaria), care si el mi-a tinut asaaaaa o lectie. Dupa ce am stat mult si m-am gindit, nici noinici ei nu au dreptate, sau altfel pus toti avem o parte de dreptate. Si fiecare a invatat in scoala ca el are dreptate .
Enza spune:
aschiutza, inteleg supararea nemtilor, dar sa-i injure pe finlandezi, nu pe romani. Iar daca tot isi simt locurile de munca in pericol, de ce nu si le ocupa? Langa noi se contruieste un bloc, iar la -12 grade muncitorii (romani) lucreaza afara.
Cat despre primul incident, mi-ai amintit un banc. Itzic participa la o judecata. Rabi il asculta pe primul impricinat si-i spune la final ca are dreptate. Il asculta pe al doilea si-i spune si lui ca are dreptate. Itzic sare suparat: Cum Rabi? Cum poti sa spui ca amandoi impricinatii au dreptate? La care Rabi: - Si tu ai dreptate!
Cu toate acestea consider deplasat sa incepi o discutie aiurea, cand de fapt vrei sa vinzi ceva. In Germania traiesc atatea nationalitati. La fiecare te poate calca ceva pe nervi. Cand lucrezi cu clienti e bine sa te abtii de la temele istorice. Iar faptul ca vinzi kurtos kalacs nu te face imediat as in istorie maghiara sau romaneasca.
Si inca ceva, va multumesc ca m-ati ascultat! Mi-a prins bine sa dicut cu cineva .
tinatache spune:
Enza, si langa serv meu se construieste si muncesc oamenii aia pe orice temperatura. Stam, ne uitam si nu ne vine-a crede unde am ajuns cu tot progresul. Materiale turnate pe frig, ploaie, practic indiferent de vreme, si tot se prind, se usuca.
Ai dreptate, sunt muncitori romani pe multe, foarte multe santiere. Eu ma bucur pt ei si sunt sigura ca daca intr-adevar somajul ar fi mare nu i-ar mai lasa sa vina. Dar cel putin in Bayern, in special in München, somajul e f mic si de asta-si permit. Nu mai spun cati sunt in gastronomie. F bine, bravo lor.
Nokia este un exemplu de citat in cartile de management cu "asa nu", o firma care la un moment dat a fost data de ex. ca "asa da" la capitolul inventii si inovatii. Niste indivizi ajunsi sus pe caile pe care le-am descris eu cand eram nervoasa pe toata lumea asta mare, fara temelie nici personala nici profesionala, s-au trezit ca iau decizii. Si le-au luat. Si acum se vede rezultatul. Nokia mai pastreaza filiala din Ulm (unde pleaca si firma mea, ca incepem sa ne intrebam daca acolo umbla cainii cu colaci in coada) si cine poate si vrea, este invitat sa lucreze acolo. Thanks but no, thanks! .
Cat despre Bosch, am dat un interviu odata la ei, a fost foarte... interesant. De atunci nu m-am mai bewerbuit la ei niciodata Acuma ca tot raman fara job caut peste tot, nu pot alege, dar pana acum... nope. Daca vreti un ex. de firma care stie sa faca afaceri: BMW. Creste si creste de parca ar sta pe drojdie Deci se poate.
aschiutza spune:
Enza, nu si-i le ocupa pt ca vin altii care lucreaza pt mai putin. De aia. Sau de la o anumita virsta nu mai sunt angajati pt ca sunt prea batrini pt bransa si nu mai pot sa traga. In plus muncitorii nemti isi cunosc drepturile si majoritatea clar le cer (incepind cu protectia muncii, cu siguranta constructiilor, cu carte de munca, concedii platite, concediu de parinte, etc).
Eu nu am vazut sa fie injurati romanii in treaba cu Nokia, ci doar Nokia. Eu cu sotul ne-am jurat sa nu mai cumparam vreodata ceva de la Nokia . M-as fii bucurat daca ar fii tinut fabrica in Ro, dar ne-a fost clar de la inceput ca e doar de fatada.