Proteste in tara - 2
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_woman.png)
sanzi spune:
Citat: |
off topic Ai incercat macar sa mergi pana la o banca? ipotetic bineinteles... In 2008 ca proaspat bugetar am luat in leasing o masina. rata era cat salariul meu la acea vreme. In 2011 am fost la cec sa vad cati bani pot lua pt a cumpara o casa in noile conditii ec tinand cont ca si eu si sotul suntem bugetari. Am ramas trasniti... 250.000 euro. Nu am mai luat ca am rezolvato cu rudele fara sa mai platim dobanzi... Si nu suntem doctori nici unul din noi... dar suntem bugetari amandoi. Si cu un copil. Banca iti da... intrebarea este ...esti in stare sa faci profit? |
Off topic: esti sigura ca ai scris corect suma? 250000 euro? 1000000 lei? Cat ar fi fost rata pe luna??? Din calculele mele, depaseste 2000 euro. Marea majoritate a bugetarilor au salariul mult mai mic, deci nu are relevanta faptul ca voi sunteti bugetari.
Eu lucrez in domeniu si iti pot spune ca nu se mai acorda deloc usor creditele. Trebuie garantii solide, venituri mari si stabile, nu iti da banca bani in ideea ca te pricepi sa faci profit. In situatia expusa de Glicina, chiar nu vad cum ar putea obtine cineva un credit de la banca.
Alta era situtia inainte de 2008...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
alexia_21 spune:
eu, una nu cunosc absolut pe nimeni care nu are bani de paine si de carne. bineinteles ca nu cunosc toata tara, dar mi se pare undeva o exagerare. daca stai la tara, iti faci painea si ai pasarea in curte si porcul in cotet. daca stai in oras la casa ai putea sa ai la fel, mai putin porcul, la bloc nu stiu ce poti face cu carnea, dar nu am auzit ca a murit cineva de foame.
exact aceleasi vorbe erau si pe vremea lui ceausescu, diferenta era pe atunci ca aveai bani dar nu aveai ce face cu ei, desi in foarte multe case frigiderele si congelatoarele erau pline. si nici atunci nu am auzit pe nimeni ca a murit de foame. eu am crescut cu mancarea de cartofi si supa de rosii si prajitura fara oua, lapte si unt, probabil de aia gandesc asa prost acum.
stiu cum suna mesajul meu, dar eu ma uit la familia mea din romania care are tot ce le trebuie si tot se vaita. acum asteapta sa pice guvernul.
pana la urma abia astept sa vad ce vor gasi cand vor fi altii la putere. de fapt cred ca stiu deja , totul va fi la fel de prost din cauza celor de dinainte, dar vom fi fericiti ca nu mai avem un presedinte care se hahaie.
treziti-va la realitate.
Xenia2006 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alexia_21 pana la urma abia astept sa vad ce vor gasi cand vor fi altii la putere. de fapt cred ca stiu deja , totul va fi la fel de prost din cauza celor de dinainte, dar vom fi fericiti ca nu mai avem un presedinte care se hahaie. treziti-va la realitate. |
corect, si putem merge cu prognoza chiar mai departe
propun o anamneza scurta:
- romanii au de ales intre Iliescu si partidele istorice... mda, inca imi e jena cand imi amintesc rezultatul
- printr-un cvasi-miracol, Conventia Democratica castiga alegerile; imi amintesc comentariul unui "afacerist" de-atunci: 'era mai bine cu Iliescu, astia ne pun sa platim taxe si sa tinem contabilitatea!'
- au loc ultimele mineriade din anii '90; reactia populatiei... mi-e jena din nou;
- Basescu este atacat de unii ca CV Tudor si Voiculescu; electoratul nu pare perturbat;
- Basescu impinge reforma conform cu presiunile UE, care NU vrea ca RO sa fie un stat de asistati social; multi romani se revolta - aceeasi care sarbatoreau intrarea in UE, probabil crezand ca 'vor primi' ceva si de la Bruxelles;
Basescu (a carui cariera politica este terminata, sper ca realizati asta) spune deja de mult timp niste adevaruri, indiferent cat de execrabil o fi el ca om si politician: spune romanilor ca INCA n-au facut reforma care se cerea in 1990, si INCA nu accepta realitatea.
realitatea este ca romanii isi doresc sa obtina mult facand putin, si mai ales facand reforma incorect, pe jumatate. reforma inseamna renuntarea la sistemul centralizat, controlat si finantat de 'stat'. statul asta e un manager prost, si e foarte corupt. singura cale spre mai multa bunastare este bazata pe economie privatizata, descentralizata, cu cat mai multe optiuni si competitie
dar asta inseamna mai multe riscuri, lipsa garantiilor 'de la stat', inseamna ca omul de rand sa-si fie propriul manager, de la ce scoala face, la ce asigurare cumpara, la cel fel de job cauta si cat munceste
iar o mare parte a romanilor se tem de un asemenea viitor, fara 'dolce far niente' si fara 'de unde nu curge, pica', un viitor in care dormi asa cum iti asterni. le e frica, asa ca se revolta impotriva mesajului si a celor care transmit mesajul
pai... macar atata lucru putem prelua din vestul salbatic: 'don't shoot the messenger!'
![](icon_smile_cool.gif)
dalia05 spune:
"- au loc ultimele mineriade din anii '90; reactia populatiei... mi-e jena din nou;"
Xenia, nu trebuie sa iti fie jena. In Bucuresti a avut loc mitingul in alb la care au participat cca 100 000 de persoane printre care si subsemnata cu fostul sot si copilul. Imbracati in alb si cu flori in mana cum au cerut organizatorii. 100 000 de oameni au strigat "Judecati-i pe mineri"!. Comparatia intre ce se intampla acum in Piata Universitatii si anul '90 din punctul meu de vedere reprezinta o jignire.
Acum se striga "moarte Basescu", "javra", "chior" se militeaza pentru bunastarea materiala, restul e discurs demagogic.
In '90 luptam impotriva unui sistem, nu s-a strigat niciodata "moarte Iliescu", romanii nu au strigat la revolutie "moarte Ceausescu" desi il uram de moarte.
Culmea este ca noi nu am reusit atunci sa sensibilizam opinia publica, Iliescu si FSNul au castigat cu peste 80 %. Iar acum, dupa ce am auzit pe B1 TV ca sindicatul politistilor se pregateste pentru nu stiu ce revendicari mi-e teama ca voi iesi in turul doi sa il votez pe Antonescu ca sa nu il avem presedinte pe Dan Diaconescu.
Va spune asta un conferentiar univ. de la stat cu salariu net de 2000 lei/luna
Xenia2006 spune:
dalia, stiu - am fost in Pta Universitatii, am votat (in zadar) cu cei care ne-ar fi indreptat spre normalitate, de fiecare data
iar apoi, am obosit; si sa sper, si sa accept aberatia care se consolida in jur, si am plecat. a fost greu in multe feluri, dar singura optiune... vroiam sa pot sa simt ca sunt medic in spital, nu pe-un front de razboi, operand in mijlocul bombardamentului, "scapa cine poate"
comparatia este potrivita, pt ca vorbesc despre omul mediu. nu despre tine, mine, sau cei 100 de mii. sau 500 de mii. nu, vorbesc despre milioanele care-au votat de fiecare data din frica, cu stomacul in loc de cap, cu indolenta...
imi pare rau pt toti oamenii decenti, cu care s-ar mandri orice tara civilizata ca ceteteni, care trebuie sa indure aberatia din tara unde m-am nascut
dar... ce stim noi? cetateanul obisnuit nu are nici o consideratie fata de cei care pretind sa explice una-alta. c'asa-i in tenis!
dalia05 spune:
Eu nu mi-am pierdut speranta. Dau vina pe conjuctura istorica si peste faptul ca nu putem recupera intr-un an ce au facut altii in zece. Romania s-a dezvoltat, iar pentru rezolvarea manifestatiilor din piata exista mijloace democratice, au fost chemati la dialog. Manifestantii sunt putini si nu ii consider reprezentativi, sunt o parte a populatiei care trebuie ascultata, evident, dar nu se exprima "in numele poporului".
Daca vor fi insa revendicari din partea politistilor, am incurcat-o. Nu cred ca exista precedent istoric intr-o democratie la asa ceva. Sper ca stirea sa fie falsa
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Dalia, s-a dezvoltat pe naiba!!
Uita-te la Ungaria, aia s-au dezvoltat.
La noi s-au dezvoltat cei care au stiut sa faca invarteli, cei care au stiut sa fure, cei care au stiut sa s infiga. Omul de rand nu a beneficiat cu absolut nimic de pe urma |"dezvoltarii" Romaniei.
Alexia, tu, stand in Ameria, nu cunosti pe nimeni in Romania care nu isi permite sa isi cumpere paine?
hai ca ma faci sa rad. Pai atunci e clar, inseamna ca nu exista si ca se exagereaza.
Xenia tot nu mi-a raspuns de ce sunt medicii mai buni dincolo, prinurmare trag concluzia ca era o alta vorba aruncata in vant. Doar din scarba fata de cei din Ro, asa cum ai spus, nu?
Unele mesaje de aici imi amintesc de discutia cu o colega plecata dincolo, locuieste cu prietenul ei care nu munceste deocamdata, traiesc din salariul ei. Intrebata daca le ajung banii ne-a spus ca da, le si raman, si nu fac economie: isi cumpara ce mancare vor, ea isi cumpara ce haine are chef, daca vede ceva ce ii place cumpara, daca e mai ieftin la coltul cellalt nu se mai duce pana acolo, pleaca in weekenduri prin tara. Imi explica mie ca nu stiu ce vorbesc, cum sa spun ca prefer sa muncesc pana la ora 17 dar sa imi placa decat sa stau pana la 12 scarbita, "sa vezi ce obosesti dupa cateva luni". Eu lucram asa de "cateva luni", plus garzile pe care ea nu le face.
la sfarsitul discutiei m-am trezit ca incearca sa ne explice cat e de scump si de greu in Germania, ca abia te descurci, ca ce, noi credem ca e atat de ieftin? pai acolo un Granini e 1 euro 59, aici e 1 euro 50. Diferenta dintre preturi este insignifianta dar diferenta dintre salariila medici, ca pe astea le stiu- este de cel putin 10 ori. Evident, mai mare in Germania.
Si atunci eu ma intreb unde naiba ne-am dezvoltat noi?
Vad ca preturile tot cresc dar salariile scad sau stagneaza.
Vad vile ridicate de rromi despre care nimeni nu se intreaba nimic. Cu ce bani? Nu conteaza.
Vad cum se caznesc sa faca 10 km de autostrada in nu stiu cati ani.
Cum nimeni nu profita de turism la noi in tara, ca am putea sa facem ceva uimitor.
Si la polul opus vad cum fiica a' mica a lui Base isi umpara case de aproape un milion de euro, cum Udrea umbla cu Chanel de 5000 de euro, cum sotul ei face afaceri cu spitale si nu numai, cum Nastase primeste "cadouri"-mostenire de pici in fund, vad cum in batjocura se fac teste de anduranta " cat rezista un politician cu un salariu mediu", iar dupa cateva zile spune razand ca nu stie de ce se plange poorul, ca e ok si se poate trai. da' el nu mai vrea, rea salariul lui. Vad cum Basescu spune "daca nu le cnvine medicilor, sa plece, ca nu-i tine nimeni aici".
Usor de spus, ca el se trateaza in Austria, nu in Romania.
BESTUTZA spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui daniela_b
Un extras: serie de masuri impopulare. To live a creative life, we must lose our fear of being wrong - Joseph Clinton Pearce |
Erau acceptate masurile impolpulare, cu siguranta, daca tot demersul presedintelui sau guvernului isi VEAU EFECTE CU ADEVARAT EFICIENTE!
Alexia
pana la urma abia astept sa vad ce vor gasi cand vor fi altii la putere. de fapt cred ca stiu deja , totul va fi la fel de prost din cauza celor de dinainte, dar vom fi fericiti ca nu mai avem un presedinte care se hahaie.
Nu cred ca ne deranja neaparat ca se hahaie-vorba cuiva e facut din oase carne, sange, nervi...
Problema e ca se hahaie pe lucruri serioase, ca raspunsurile hahaite vin in urma unor intrebari serioase care asteapta raspunsuri asisderea, MAI ALES DE LA UN PRESEDINTE DE STAT!!
Eu am pretentia de la copiii mei, de 5 si 7 ani ca atunci cand vorbesc serios sa nu imi intoarca spatele sau sa imi raspunda stand pe jos cu picioarele in sus ,sa rada de ce vorbim!Sau, mai rau, invers!
Atunci, pentru un presedinte, cum o fi?
Bine, accept ca si hahai, si ca a unesti ministere punand un singur ministru, ca placerea intalnirilor sa fie maxima, si ca iti trimiti medicii afara ca NU AI SOLUTII ,DESI POPRUL TAU SUFERA!
Dar atunci de ce masuri impopulare vorbim???
Da, masura impopulara sa aduca consilieri, secretari de stat oamni care nu au de-a face cu partidul su cu smecheriile celor din sistem, sa scoata la concurs serios posturi IN TOATE DOMENIILE BUGETARE!
Nu scoti 200 de posturi la o specialitate medicala, ci 50, nu DELOC sau 2 ca se le ocupe nepotul sefului de sectie si inca unul de la partid, apoi pe ceilati sa ii trimiti pe poarta afara !Poate scotea limba, se stramba un pic si hahaia!!
Mi se pare un mr.Bean, in varainta patologica...Dar noi nu suntem intr-un film...Sau ar trebui sa aratam ca nu suntem intr-un film..
Nu se scoate nimic la concurs, nu se stie nimic, toti care ajung sa ocupe astfel de posturi, nu realizeaza penibilul in care se situeaza si se comporta ca si cand ar fi dat concurs cas i cum lumea oarba nu observa ca ei sunt niste eficienti existentiali, iar tu , cel care stii, esti un prost, unul care nu a fost CAPABIL "sa dea un concurs"!
Nu spun ca ceilalti au fost mai buni, a existat si varianta Iliescu si varianta Constantinescu si probabil ca era necesara si cea Basescu!Sigur, cu bubele lor!!
Faptul ca erau decenti public, dar ineficienti , nu ii face mai dezirabili,dar ceea ce este acum, este dincolo de orice imaginatie....
http://community.webshots.com/user/BESTUTZA
iulia_b spune:
S-a speriat lumea ca nu mai este cornul abundentei la stat. Cine nu recunoaste asta este un mare ipocrit. Cred ca majoritatea protestatarilor este alcatuita din bugetari, sindicalisti care s-au trezit ca mai tb sa mai si munceasca si nu oricum, ci eficient, pensionari, simpatizanti de partid si tineri cu etnobotanice la bord. Cei de la privat tb sa mearga la munca ca altfel isi pied serviciul si daca ar mai disparea si astia de unde ar mai incasa functionarul?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Eu cred ca trebuie intelese si mai ales acceptate niste realitati care nu tin neaparat de o tara anume. Sunt reguli si principii (unde este Deceneus? ) ce nu le-am inventat eu sau un guvern anume.
Functionam dupa regulile pietei uneori constransi si de altii mai puternici. Insa exista cel putin trei chestiuni majore nerezolvate.
1. Eficienta
2. Furtul
3. Mentalitatea
1. Prima este clara - atata vreme cat nu ai productie (de bunuri si servicii) eficiente la nivel macroeconomic, e greu sa intrevezi un viitor mai bun. Aici este mult de discutat.
2. Atata vreme cat din valoarea produsa se fura de multe ori legalizat, de un grup restrans de oameni (politic+adiacent) e greu de crezut ca ar exista posibilitati mai bune
3. Atata vreme cat nu ne schimbam viziunea si nu intelegem regulile pietei in care functionam, e greu de crezut ca se va schimba primul si al doilea punct.
Desigur aceste trei puncte le vad eu asa, rapid, la nivel macrosocial
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa