daca spun adevarul ,nu ma certi ...nu?!

daca spun adevarul ,nu ma certi ...nu?! | Autor: MACARIE

Link direct la acest mesaj

fetita mea merge pe premiza "mami, daca spun adevarul nu ma certi...nu, asa ai spus?!"
da asa am spus , poate veni la mine sa imi spuna orice prostie face, absolult tot si atat timp cat aflu de la ea si este adevarul eu nu o cert , incerc sa o indrum sai arat unde a gresit si cum sa fac data viitoare , si ea mititica chiar imi spune absolut tot fara sa o intreb eu nimic , cum sa fac ca data viitoare sa nu procedeze la fel ca doar mami o iarta imediat ce afla....of, ideea in sine este extrem de buna dar .....pe langa faptul ca odata era sa mor de inima cand mi-a spus un adevar , cum sa fac ca sa intelega ca asta nui da dreptul sa "greseasca"in continuare, i-am tot explicat , am tot vb dar degeaba
nu vreau sa incep sa o cert pt ca mi-e teama ca nu imi va mai spune

----------------------------------------------------------------

Mamica de buburuza mica si terorista xenia 21-02-2008
.............................................

Nu va ingrijorati de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi.Ajunge zilei necazul ei.......Iisus Hristos

--------------------------------------
hainutele noastre: https://picasaweb.google.com/102280662496723264658

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Macarie, imi dau si eu cu parerea, daca gresesc, ma ierti. Poate ca ar trebui sa incerci sa-i explici ca ai si tu dreptul sa te superi cand face ceva rau, si chiar daca o certi, iubirea ta pentru ea nu se schimba. Ca poti uneori sa te superi, sa te enervezi, sa o certi, insa intotdeauna vei fi acolo si vei face tot posibilul sa o ajuti sa indrepte fapta comisa. (Ma rog, 'comisa' e... doar din lipsa de alt cuvant, dar intelegi tu). Apoi sa ii explici ca faptul ca vine si iti spune nu o absolva imediat, si ca tu, ca mama, ai datoria sa ii explici unde a gresit si sa te asiguri, impreuna cu ea ca nu o sa repete greseala. Si ca nu e ok sa faca orice, doar ptr. ca apoi vine si-ti spune. Ca intotdeauna trebuie sa se gandeasca inainte de a face, care e cel mai rau lucru care i se poate intampla daca face ceva, inainte de a spune ceva ('nepoliticos') cuiva trebuie sa se intrebe mai intai daca acea persoana i-ar spune ei aceleasi cuvinte cum s-ar simti? Si daca raspunsul e ca s-ar simti lezata in orice fel, sa nu spuna.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MACARIE spune:

da , asa ar fi ideeal , i-am explicat nu chiar cu cuvintele astea , dar tot le comite si ideea este nu ca le comite, sunt consinsa ca orie copil de 3-4 ani le comite cam la fel dar ea nu vrea sa inteleaga ca am dreptul sa o cert , si chiar imi zice si se supara si plange daca o cert dar nu ca o cer si ca mi-am incalcat eu cuvantul...intelegi ce vreau sa spun ..nu?
o tine pe a ei ca nu o cert daca spune adevarul

-----------------------------------------------------------------

Nu va ingrijorati de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi.Ajunge zilei necazul ei.......Iisus Hristos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

pai nici mie nu imi place sa fiu certata si sunt om mare :) stiu ca e greu si ca nu sunt totdeauna la indemana resursele, dar am verificat si stiu ca sunt metode care merg mai bine.

la scoala baietelul meu a avut un incident cu o fetita. ea cazuse si el, habar n-am de ce, i s-a asezat pe spate... fetita nu se putea ridica si era necajita. A primit reflection sheet, morala la director in birou, tam tam.

normal ca eram suparata si imi venea sa-i spun si eu cate ceva, dar apoi mi-am dat seama ca cel putin 4 teacheri si un director au facut acelasi lucru. Sincer nu stiu cum mi-a venit ideea, dar l-am luat in brate si am inceput sa desenez. O fetita, cu o inimioara si o lacrima. si l-am intrebat ce am desenat. Mi-a raspuns ca o fetita care plange. de ce? fiindca o doare. ce o doare? Spatele. Si genunchii. Si cum se simte? speriata. Si atunci ce o doare? Inimioara. Si de ce are ea nevoie? de ceva bun. Ne-am gandit impreuna si am ajuns la concluzia ca o scrisoare pe care mi-o dicteaza el catre fetita si mamica ei ar fi buna. Si apoi s-a gandit el mai departe si in zilele urmatoare a stat pe langa ea sa o protejeze sa nu mai cada. (fetita era subtirica si micuta).

Nu stiu zau de unde ideea asta pe mine. Dar a mers mult mai bine decat orice cearta. Si mi-am schimbat si eu abordarea. Daca spui adevarul, putem gasi o cale sa reparam sau sa compensam intr-un fel. De cearta, predica, morala nu mai e nevoie cand gasim o solutie alternativa. Inca o data spun ca stiu ca e greu sa ai reactia potrivita tot timpul. dar repetitia e mama invataturii :)

Succes si idei bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Macarie, am inteles de ce e ea suparata; si are dreptate. Daca ai spus ca nu o certi, atunci nu o certi! Fetita mea (cu 3 luni mai mica decat a ta), a invatat ca daca promitem ceva, tREBUIE sa ne tinem de promisiune. Si ea se tine si atunci, normal ca are pretentia ca si noi sa ne respectam promisiunile. Tot asa si fetita ta, ea isi respecta partea ei de 'deal', ca vine si-ti spune, tot la fel si tu trebuie s arespecti si sa nu o certi. Poate daca spui ca de-acum e mare si regulile se schimba o data cu varsta si de acum incolo iti rezervi dreptul de a o certa cand face ceva rau-rau. Cand face ceva gresit, stati de vroba sa vedeti unde a gresit si sa gasiti impreuna o solutie ca pe viitor sa nu mai faca (macar) aceeasi greseala.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manuelacrina spune:

Noi avem alta intelegere :"Daca spui adevarul cand faci o fapta rea, esti iertata pe jumatate !" ... nu stiti vechiul proverb "greseala recunoscuta e pe jumatate iertata" ?!

Cel mai important este sa comunice, sa nu ascunda si eu fac tot posibilul sa mentin deschisa "calea de comunicare".

Si daca e pe jumatate iertata, pentru cealalta jumatate trebuie sa faca si ea ceva sa-si corecteze greseala ... sau ceva compensator sa mai "reparam" ce se poate din greseala - foarte bun exemplul Aqai .

Si mai face si a mea destule "de-mi sta inima in loc", dar nu ascund ca m-a suparat, ii spun clar ca m-a suparat fapta ei, concomitent cu asigurarea ca pe ea o iubesc la fel de mult in continuare. Dar nu o cert ! ... o indemn sa gaseasca solutii sa repare greseala sau cautam impreuna solutii sau atunci cand nu e nimic de "reparat" o indemn sa faca ceva bun in compensatia faptei/purtarii urate (= gen sa faca ordine la ea in camera, sa-si adune jucariile, sa-si curete singura ghetutele, ceva pe masura posibilitatilor si varstei ...)

Idee ramane ca: "ai gresit, esti pe jumatate iertata pentru ca ai recunoscut, sunt (foarte) suparata pe fapta/comportarea ta, dar pe tine te iubesc la fel de mult ! Hai sa vedem cum reparam greseala si alta data sa nu o mai repeti !" - totul pe un ton foarte serios si ferm !

... iar cand omit cu buna intentie sa-i mai zic ca o iubesc la fel de mult, imediat se asigura ea: "esti suparata pe fapta mea, dar pe mine ma iubesti la fel, nu mami ???" ... deja a invatat lectia ...
... iar odata cand am intrebat-o foarte serios si ferm "ce esti dispusa sa faci acum sa compensezi fapta asta urata ?" ... nu a zis nimic, a tacut, dar si-a ridicat manecutele si s-a indreptat spasita spre ghiuveta plina de vase din bucatarie, hotarata de treaba ... gestul asta m-a impresionat atat de mi-a trecut toata supararea si a trebuit sa fac o diversiune si sa inventez imediat alt gen de "fapta compensatorie", mai dulce ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mada spune:

ea va "gresi" indiferent de cum vei pune problema(adica prostioare tot va face), la varsta ei, 4 ani, totusi e mica sa-si dea seama de gravitatea greselii.
adica una e sa verse o cana de apa intentionat pe canapea sau una de coca-cola sau suc de morcovi(un banal exemplu).
nu stiu exact cum sa pun problema sa nu ma intelegi gresit.
consecintele va trebui sa le suporte totusi, adica chiar daca nu faci mare caz din asta, tot trebuie cumva sa te asiguri ca macar incearca sa intelega ca a gresit.
o pedeapsa de 3 min, fara tv o ora, chestii din astea si un pic de morala (probabil ca tu incerci sa-i explici dupa ce a gresit ca nu a facut bine, ea crede ca de fapt o certi)

spre ex la mine a functionat un exemplu din viata reala, adica i-am spus (plangea cand era mai mica ca de ce nu stau acasa si ma duc la serv -treaba asta a inceput pe la 4 a tinut-o ceva pana pe la 6 ani )nu ma duc la serviciu nu am bani, nu am bani nu avem ce vrem si ce ne dorim.
adica fapt - consecinta
la fel ca si cu prizele bagi mana te curentezi (nu spui doar nu ai voie)
nu te urca sus - ai sa cazi o sa te lovesti si ai sa plangi
asa si cu cea mica a ta, vei face prostii vei fii certata si pedepsita, e mica inca fetita ta, dar totusi trebuie sa-i explici ca orice fapta are consecintele ei dar si rasplata.
la 7 ani, cat are a mea cea mare, pun problema un pic altfel, suntem prietene si nu ne mintim, ca de fapt asta cu ascunsul e o minciuna si nu avem voie sa mintim, ca daca descopor ca m-ai mintit alta e pedeapsa(fara tv o saptamana, nintendo, etc avem ce sa scoatem)

pana acum nu am avut probleme, cu minciuna, dar tre sa fim pregatiti.

sper ca m-ai inteles

Ilinca si Rares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MACARIE spune:

foarte bun exemplul Aqai chiar am sa incerc sa fac si eu ca tine la prima isprava
mada , eu nu pot sai dau exemplu cu nu nuncim nu avem pt ca ea merge cu mine la munca si ma ajuta cu hainutele si daca spun nu pot sa iti cumpar ....ca nu am banutii , ma intreaba pe ea cand o platesc pt ca munceste , asta apropo de promisiuni , i-am promis ca daca ma ajuta va avea banutii si imi tin promisiunea , asa cum si-o tine si ea cand vine si imi spune adevarul
sunt foarte bune toate exemplele date , o sa incerc sa le pun in practica cu toate ca azi am spus ca mai bine starng din dinti si astept sa mai creasca macar un an ca sa ma pot intelege cu ea decat sa ridic totul cand vine la mine
nu vreau sa pierd tot ce am construit pana acum, vreau sa aiba incredere in mine in continuare

-------------------------------------------------------------------

Mergi la inceput