Reforma politico-aministrativa
Se stie ca viata economica depinde de masurile luate de politic, si masurile adoptate de politic depind pe cine reprezinta parlamentarii. Daca parlamentarii depind de un electorat informat si activ, reprezinta interesele cetatenilor, daca partidele depind de finantatori reprezinta interesele acestora.
Intr-o emisiune despe Gorbaciov si impactul prestroikai Gorbaciov a afirmat ca revolutie nu inseamna impuscaturi, lupte, tunuri, revolutia inseamna schimbare/reforme. "Glasnosti"(transparenta) si liberalizarea adusa de "perestroika"(restructurare), au declansat un fenomen al "bulgarelui de zapada". Cand oamenii au vazut ca pot sa vorbeasca liber fara sa suporte consecintele au utilizat libertatea si au avut intiative la nivel social. Asa au aparut manifestarile de independenta ale tarilor din blocul sovietic.
Observam ca in Romania participarea cetatenilor la viata politica este minima. Nu este blocata, dar nu este nici stimulata, dimpotriva participarea cetatenilor este descurajata. Puterea a mentinut centralismul in economie si in adminstratie si incearca sa-l restabileasca si in politica.
In '89 Iliescu voia sa implementeze un "glasnosti", si nu intentiona sa introduca pluripartidismul, dar a fost introdus pe lista de Dumitru Mazilu, citit in Piata Palatului si a stricat tot scenariu grupului pro-sovietic.
Statul ia decizii care afecteaza comunitatile locale. Statul prin ministere decide unde sa fie scoli, cati profestori sa fie in schema, cu ce nivel de salarizare, unde sa fie inchise sau deschise spitale, si cu ce schema de personal, cum sa fie platiti medicii, de cati politisti are nevoie comunitate si cum sa fie platiti. Pana si bisericile sunt finantate de bugetul de stat. Practic cetatenii si autoritatile locale nu au posibilitatea sa decida.
In partidele politice nu exista dezbateri si participarea cetatenilor la viata interna a partidelor politice este minima si in scadere fata de '90. Liderii sunt alesi de cele mai multe ori prin aranjamente, dupa care nu se mai intampla nimic. Liderii de la centru aranjeaza/negociaza cu liderii din teritoriu, oferindu-le avantaje pentru cazul in care vor fi alesi si garantii de mentinere in funtii. Apare astfel un cerc vicios.
Partidele s-au depopulat dupa '90 si practic filialele din teritoriu au un grup mic de "fani" ai liderilor, care le asigura acestora stabilitatea in functii. Filialele si liderii primesc posturi in deconcentrate si contracte sau alocari de la bugetul central.
Democratia presupune participarea cetatenilor la viata politica si publica, si pentru a participa transparenta este prima conditie si a doua conditie consultarea lor. Nu poti consulta oameni neinformati.
Cum se poate iesi din acest cerv vicios, din acest centralism si din acest blocaj politic?
Care ar putea fi masura(ile) care sa provoace efectul schimbarilor in cascada, in directia democratizarii/participarii cetatenilor?
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
Raspunsuri
Xenia2006 spune:
deceneus, am citit cateva dintre subiectele tale, si vreau sa-ti ofer un sfat. probabil ca va fi ignorat, dar simt ca trebuie sa-l ofer.
in viata, dar mai ales in politica, lucrurile nu "trebuie" sa fie intr-un fel sau altul, lucrurile sunt asa cum sunt. in ro, nu "trebuia" sa vina democratia, intr-un mod magic, democratia urma sa fie construita de oameni. dar ei nu stiu cum, si nu le pasa indeajuns, asa ca nu s-a intamplat. mare surpriza...
sigur ca politicienii sunt corupti si mincinosi, doar sunt politicieni. e la fel in lumea mare, insa pe alte meleaguri oamenii stiu asta si mai stiu si cum sa-i 'manage' pe politicieni: cu circumspectie, scepticism si mai ales cu pragmatism.
politica in democratie inseamna ca faci un acord cu cineva sa-ti reprezinte interesele. nu ai incredere c-o va face din moralitate inalta, ci prin constrangere: frica ca nu va fi reales, ca va fi ajunge la inchisoare, samd. daca esti pragmatic, intelegi ce fel de lichele pot fi politicienii, si totusi faci un pact cu ei. la urma urmei, ei se baga sa face ce noi ceilalti nu facem.
la fel ca gunoierii sau cioclii, cumva.
sfatul meu: vrei sa ajuti sa schimbi ceva? nu te astepta la 'evolutii' spectaculoase, sau 'reforme' cazute din cer. nu vor veni. ai grija sa nu dai impresia ca vrei sa te lansezi tu insuti in politica, pt ca cinismul oamenilor te va taxa imediat. mai degraba, incearca sa educi in cercul tau, care-o fi: educa prin exemplu, educa prin informare. specific, local, concret, asta e ceea ce face 'good politics'.
si... nu te astepta sa-ti multumeasca cineva, mai ales daca ai succes.
succes!
marius spune:
@Xenia 2006 - observatie te contrazici singura:
Pe de o parte spui ca absolut orice se face intr-o societate este doar si numai doar un efect al interesului, totul este un pact, o intelegere sau o frica si nimic nu se face in afara acestui deziderat.
Pe de alta parte imediat dupa aceea dai un sfat prin care ceea ce poate sa faca cineva este sa educe pe cei din cercul lui (prin exemplu, informare etc deci actiuni pro bono 100%) fara a da impresia ca vrei sa te lansezi in politica.
Este doar o remarca a contradictiei flagrante in ceea ce expui.
Pe de alta parte ca si nota personala eu sumnt rezervat ca orice politician sau orice actiune politica are in spate doar si numai doar interesul sau frica. Ca este determinant interesul nu este o noutate altfel nu s-ar mai numi politica. Dar nu sunt deloc convins de absolutismul acestor afirmatii.
In egala masura daca este sa discutam de politica nu cred ca exista un singur model politic sau un singur drum. Desigur o experienta sociala si politica a unei zone geografice in general nu este aplicabila altei zone sociale si politice. Astfel incat acest gen de sfaturi sunt pur retorice.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Xenia2006 spune:
@marius: sfatul era pt deceneus, dar nu ma deranjeaza sa explic.
constat ca n-ai citit cu atentie, pt ca nu-i nici o contradictie in ce am scris: eu fac o deosebire intre politicianul de profesie si restul. n-am spus ca in societate "se face" asa si pe dincolo, asta ar presupune o relatie egala intre politician si alegator. nu este, asa cum nu este o relatie egala intre medic si pacient. fiecare vine cu alte motivatii si scopuri, care se suprapun partial.
asa ca, personal, vad doua cazuri: daca deceneus e politician de profesie, voi crede mai putin de jumatate din ce spune, si nimic din motivele altruiste. daca nu-i politician, atunci se aplica ce am scris in mesajul de mai sus.
cat despre "absolutismul acestor afirmatii"... afirmatia asta iti apartine integral. in democratie e loc pentru toate opiniile, si nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni o opinie la care nu adera.
numai in 'perestroika' din '1984' fiecare individ avea cate un komisar care 'monitoriza' totul...
marius spune:
Ok nefiind absolut(ist)e si reprezentand o opinie oarecare se poate face afirmatia lovita de acelasi subiectivism ca ceea ce ai afirmat este perfect posibil sa fie inaplicabil.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Xenia2006 spune:
dar ce s-a intamplat cu raspunsul de acum cateva ore? vad ca a devenit mult mai scurt :)
din pacate din raspunsul mai recent nu inteleg nimic, cred ca-i lipseste o parte a vorbirii or mie cafeina...
problema cu relativismul pe care il invoci este ca in ro. nu exista o cultura/traditie democratica, deci nu exista repere. si atunci trebuie folosite repere din exterior. asta e baza sfatului meu.
Deceneus spune:
Multumesc de sfaturi. Eu le iau ca opinii, asa ca le comentez.
Citat: |
citat din mesajul lui Xenia2006 in viata, dar mai ales in politica, lucrurile nu "trebuie" sa fie intr-un fel sau altul, lucrurile sunt asa cum sunt. in ro, nu "trebuia" sa vina democratia, intr-un mod magic, democratia urma sa fie construita de oameni. dar ei nu stiu cum, si nu le pasa indeajuns, asa ca nu s-a intamplat. mare surpriza... |
Eu spun ca sunt doua filozofii de viata. "Te traieste viata pe tine, sau o traiesti tu pe ea", sau altfel spu accepti intr-un mod fatalist ideea ca viata nu poate fi influentata, sau incerci sa navigezi printre obstacole sa o traiesti cum poti mai bine.
Sigur intre cele doua filozofi extreme este lumea reala, in care nu poti evita toate obstacolele si nici nu stai pasiv.
Din ce ai scris mai sus se deduce ca esti adepta ideii ca nimic nu poate fi schimbat si ne agitam inutil. Eu nu impartasesc ideea fatalista.
Citat: |
citat din mesajul lui Xenia2006 sigur ca politicienii sunt corupti si mincinosi, doar sunt politicieni. e la fel in lumea mare, insa pe alte meleaguri oamenii stiu asta si mai stiu si cum sa-i 'manage' pe politicieni: cu circumspectie, scepticism si mai ales cu pragmatism. politica in democratie inseamna ca faci un acord cu cineva sa-ti reprezinte interesele. nu ai incredere c-o va face din moralitate inalta, ci prin constrangere: frica ca nu va fi reales, ca va fi ajunge la inchisoare, samd. daca esti pragmatic, intelegi ce fel de lichele pot fi politicienii, si totusi faci un pact cu ei. la urma urmei, ei se baga sa face ce noi ceilalti nu facem. la fel ca gunoierii sau cioclii, cumva. |
Politicienii sunt corupti in limita a ce le permit cetatenii. Daca cetatenii au constinta civica politicienii sunt mai putin corupti si asta face diferenta intre tarile corupte si cel mai putin corupte. Si Iliescu spunea inca din anii '90 ca "de ce ii tot dam cu coruptia ca peste tot este coruptie". E adevarat dar in ce proportie?
Citat: |
citat din mesajul lui Xenia2006 sfatul meu: vrei sa ajuti sa schimbi ceva? nu te astepta la 'evolutii' spectaculoase, sau 'reforme' cazute din cer. nu vor veni. ai grija sa nu dai impresia ca vrei sa te lansezi tu insuti in politica, pt ca cinismul oamenilor te va taxa imediat. mai degraba, incearca sa educi in cercul tau, care-o fi: educa prin exemplu, educa prin informare. specific, local, concret, asta e ceea ce face 'good politics'. si... nu te astepta sa-ti multumeasca cineva, mai ales daca ai succes. succes! Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits. |
Nu ma astept la "fenomene cazute din cer" si nici sa schimb de unul singur ceva, dar ma astept la adancirea crizei, la proteste de pe urma carorara castiga tot profitorii.
Recent am citit o afirmatie a lui D Mazilu care spune"
Citat: |
Analizând procesul revolutionar care a avut loc în România, am ajuns la concluzia ca: „Revolutiile sunt concepute de idealisti, sunt înfaptuite de luptatori si sunt valorificate de profitori!” |
Cand cauzele nu sunt in cercul meu si daca tehnologia permite de ce sa nu incerc sa influentez mai multi, sa avem repere corecte si cand o sa fi sa alegem sa o putem face mai bine informati.
Citat: |
citat din mesajul lui Xenia2006 problema cu relativismul pe care il invoci este ca in ro. nu exista o cultura/traditie democratica, deci nu exista repere. si atunci trebuie folosite repere din exterior. asta e baza sfatului meu. Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits. |
Nu exista cultura si traditie dar se pot asimila.
Cum sa le asimilezi daca nu actionezi?
Xenia2006 spune:
ce spun eu:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Deceneus
|
... si ce deduci tu:
Citat: |
Din ce ai scris mai sus se deduce ca esti adepta ideii ca nimic nu poate fi schimbat si ne agitam inutil. Eu nu impartasesc ideea |
eu spuneam exact pe dos, but nevermind
inca o data, succes!
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Xenia2006 dar ce s-a intamplat cu raspunsul de acum cateva ore? vad ca a devenit mult mai scurt :) din pacate din raspunsul mai recent nu inteleg nimic, cred ca-i lipseste o parte a vorbirii or mie cafeina... problema cu relativismul pe care il invoci este ca in ro. nu exista o cultura/traditie democratica, deci nu exista repere. si atunci trebuie folosite repere din exterior. asta e baza sfatului meu. Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits. |
M-am razgandit - am vrut sa nu provoc.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Deceneus spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui Xenia2006 ce spun eu:
... si ce deduci tu:
eu spuneam exact pe dos, but nevermind inca o data, succes! Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits. |
Oi fi fost si eu fara cofeina, sau nu te-ai exprimat suficient de limpede!
Eu am inteles ca sfatul era sa ma limitez la cercul meu de cunostinte, pentru ca, ce-i prea sus, la nivel politic sau social, nu poate fi influentat de unul ca mine.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
viviana spune:
Romania nu are nevoie de repere din exterior, are nevoie sa-si construiasca propriile repere.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi