casnicia:supunere si dragoste
Raspunsuri - Pagina 7
mihaela_s spune:
Bilbia e o culegere de texte. Pe care niste oameni mai invatati le-au scris dupa niste legende, povesti care circulau oral la acea vreme. Multi istorici de-a lungul timpului au studiat felul in care aceste texte au fost culese, traduse apoi (original ele sunt in limba greaca) si adunate sub forma Bibliei pe care o cunoastem noi, tradusa la randul ei in sute de limbi.
De ex. in Suedia Biblia a fost revazuta si adaptata (cuvintele ciudate si greoaie din limba veche au fost aduse la zi) dar intelesul a ramas acelasi. Pentru mine de ex. a fost mai usor sa citesc Biblia in suedeza decat in romana, din cauza aceasta.
Unele ramuri ale religiei crestine au evoluat si s-au adaptat cerintelor zilelor noastre, dar incercand sa nu intineze credinta originala.
Nu am fost la nicio nunta aici dar mi-ar placea tare mult sa aud ce spune preotul sau preoteasa (dupa caz). Pentru ca religia aici mi se pare foarte aerisita si libera.
mihaela_s spune:
Apropo de interpretare, se vehiculeaza dar nu e nimic concret din cate am citit eu, ca ar fi si unele texte interpretate. Cum? Interpretarea acelor fapte care circulau din vorba in vorba ca sa fie cat mai aproape de evenimente...sunt cateva disonante intre evanghelii, se pare ca unele fapte au fost mutate ca timp, schimbate nume si unele fraze comparate de la o evanghelie la alta te fac sa intelegi ca fiecare a vazut in felul sau faptele. Cred ca la asta se referea buli.
Mik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Mik, eu am tot respectul pentru tine, ca si pentru celelalte participante la discutie, dar deja imi jignesti inteligenta. Te rog mult, nu ma lua cu din astea... Este mai mult decat evident ca daca stii ce contine nu poti spune ca e interpretarea unor texte. E ca si cum ai sustine ca e un comentariu la poezia ''Luceafarul". Comentariu, comentariu, bun sa o stim si noi, dar unde-i textul initial pe care se "comenteaza"? De ultima afirmatie nici nu ma mai obosesc sa raspund, gustul amar ma impiedica sa catadicsesc s-o iau in seama.... Iasmin, mama de strengar de 9 anisori |
Iasmin, departe de mine gindul de a cauta harta.
Credinta, daca o avem, e una si profund intima.
Mi se pare insa important ca cei care nu cred sau care doar cred ca cred sa fie lasati in pace.
Iasmin08 spune:
Mik, si idem, fiind ceva atat de profund, de revelator pentru mine si pentru viata mea, vreau si eu sa fiu lasata in pace, sa nu fiu silita sa citesc despre ceea ce pune bazele fiintei si ratiunii mele..
Evit de mult timp sa mai intru la orice alta parte din DC, tocmai pentru ca am observat tendinta de care spuneam, tocmai ptr ca nu vreau sa vad parerile care nu tin de credinta...
Uite, de la credinciosi am ce invata, indiferent de credinta lor. Un musulman m-a invatat odata ca daca nu ai reusit sa tii post intr-o zi, ca sa te simti cu sufletul impacat, satura un flamand ! Atata de senin si de simplu ! Am invatat ceva ce imi foloseste. Dar daca vad idei de factura celor la care m-am referit, nu invat nimic care sa-mi foloseasca, ma tulbur si-mi pierd pacea sufleteasca, bruma de pace pe care o am...
O zi senina si cu pace iti doresc !
Mik spune:
Iasmin, tocmai cei cu credinta nu ar trebui sa se tulbure de cei fara de credinta.
Mihaela, in Franta la librariile normale se gasesc diverse biblii, una e etichetata "text ecumenic". Diferentele vin de multe ori si din traducerea cuvintelor. Acasa am si o versiune bilingva (e de fapt un Missel) : franceza (din anii '30) si latina.
A fi "supus" in textul in latina e ceva mai dur decit consensul indicat de Michelle.
Iasmin08 spune:
Mik, a avea credinta nu e similar cu a fi deja sfant (bine ar fi), ci tot om cu neputinte, cu patimi, tot om sunt indiferent cat de tare cred....
Pe mine ma doare ca si cum cineva mi-ar spune ca am copil urat hidos de urat si prost, si prost crescut....
Ei si cu asta cred ca e momentul sa plec iarasi o perioada.... asa cum am mai plecat...
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Este mai mult decat evident ca daca stii ce contine nu poti spune ca e interpretarea unor texte. |
Ai tu acasa originalul Bibliei? (nimeni nu l-a descoperit inca)
Ceea ce a ajuns pana la noi este o copie la a n'spea mana a unor texte. Pana la aparitia tiparnitei, industria copiatului era patrunsa de un adanc subiectivism, multi copisti punand de la ei sau chiar modificand textul.
Chiar Evangheliile sinoptice sunt cel mai clar exemplu, sursa comuna a celor trei fiind deocamdata nedescoperita. Fiecare Evanghelie poarta pecetea gandirii celui care a scris-o, ceea ce explica divergentele, pe de alta parte multe bucati sunt comune tuturora sau unei perechi, ceea ce nu se poate explica decat prin copieri, fie de la una la alta, fie de la o sursa comuna.
Textele care au ajuns pana la noi, asa numitele forme canonice, dateaza de prin secolele II-III, originalele lor presupuse a fi redactate intre mijlocul si sfarsitul secolului I, iar sursa sau sursele comune la mijlocul primului secol. Dar manuscrisul lui Matei, Luca sau Marcu a fost copiat de cineva, noul manuscris a fost la randul lui copiat samd. Ceea ce a ajuns in fata membrilor conciliilor care-au stabilit textele canonice nu este intocmai textul redactat de evanghelisti si apostoli.
Xenia2006 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Expliciteaza! |
cazul 1: daca ai 7 ani de acasa, aminteste-ti ce ti-a spus mama despre cum sa te adresezi doamnelor
cazul 2: daca nu-i ai, forget about it
Citat: |
Biblia personajele feminine rol secundar. Va place, nu va place, Evanghelistul Luca si apostolul Pavel prelucrarea cartilor biblice, elaborarea canonului. |
mult zgomot pt nimic
eu iti sugerez urmatoarele:
- viziteaza o biserica celebra si suficient de veche din europa de vest (sunt mai mari si mai bine pastrate)
- intra pana in centru, ridica ochii si observa pictura sau statuia centrala
- noteaza-ti ce om este in pozitia 'cea mai privilegiata' din ansamblu
- raporteaza back concluziile
hint: e o femeie, se numea Maria si deobicei il tine pe Iisus in brate, chiar sub 'heavenly host'. Petru, Paul si restul sunt plasati mai jos, in pozitii secundare. asta, daca nu cumva lipsesc cu desavarsire.
cel mai important om din biblie e mama lui Iisus, pt ca (asa cum stie orice mama) e mai greu sa-ti sacrifici copilul decat pe tine insati
Katya spune:
Iasmin, hai nu te supara si nu pleca,n-ai de ce, textele sint texte, si eu stiu cum zice Capcaunul, ca doar apostolii nu stiau sa scrie, si eu stiu ca Evangheliile au fost redactate in primul secol, la vreo citeva decenii dupa Inviere, dar nu de catre apostoli, ci de catre oameni instruiti.Dar important e ce contin ele, nu atit cine le-a redactat.
F frumos ai scris ce-a zis parintele Papacioc, ma duc sa recitesc.
Katya spune:
Xenia, Maica Domnului e Maica Domnului, dar nu e 'cel mai imp. om din Biblie', cum ar putea fi? E cinstita, adorata,rugatoarea noastra cea mai calda, cea mai ajutatoare si mai apropiata, dar Ea nu are calitatile lui Dumnezeu, deci nu poate fi 'personajul principal'.
Cit despre supusenia femeii, poate fi interpretata si prin diplomatie si intelepciune, eu asa o vad.