Gravidute cu trombofilie - capitolul 8
Raspunsuri - Pagina 25
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dara76/dara76.jpg)
dara76 spune:
Musette, sa anunti ca vrei pt. sarcina, ca daca dr are vreo nastere in ziua aia, anuleaza programarile si suna gravidele sa vina la spital sa le faca eco, dar la spital nu e asa amanuntita (se uita la chestii legate de siguranta) ca ii stau 2 doctore si 3 moase plus 2 asistente pe cap de obicei, nu stiu de ce. Adica nici nu vreau sa te incurc.
Estimarile de greutate variaza la sarcina mica sunt de obicei mai mici, spre final mai mari. Nu mai stiu daca am zis ca Aspenter scade riscul de preeclamsie cu 70% daca e administrat de devreme, de prin saptamana 12. Din pacate, eu cred ca l-am luat cam de prin 16.
Amary, sunt veterana pe site-ul slabute, merci. Ba chiar am scris pe-acolo povestile slabirilor mele, dar n-am mai activat de un an si ceva. O sa calculez carbohidrati, nu calorii, cica tre' sa mananc 180 pe zi in sarcina. Si sa tin glicemia sub 99 pe nemancate si sub 130 la 2,5 ore dupa masa (verificate cu aparatul meu, mi l-au verificat si la spital) si daca nu reusesc valorile astea la glicemie, am inteles ca ma paste insulina. Asa ca m-am apuc sa numar carbohidrati.
Eu nu mai am probleme cu constipatia in sarcina cam de cand iau probiotice (previn si preeclamsia). Si in rest daca o zi vad ca nu e in regula, folosesc supozitor cu glicerina, nu se absoarbe in corp.
Mutatiile genetice sunt ereditare, singurul dobandit e sindromul antifosfolipidic. Si eu stiu ca problemele de risc mare sunt date de factor V si de factor II si ca MTHFR ar fi de risc mai mic. Homozigot inseamna ca sigur nu functioneaza treaba aia, heterozigot inseamna probleme doar pe jumatate, e posibil sa functioneze, s-a mostenit doar de la 1 din parinti.
Da, eu n-am hemoragii decat nazale si gingivale si nu m-am impacientat de ele. Mai fac super hematoame pe burtica de la injectare, dar nu mereu. Mie dr imi preconizeaza insuficienta placentara, ca am o rezistenta care nu cedeaza deloc la tratament, dar cica o sa compensez cu diabetul, halal :P
Eu cred ca mai sunt si alte chestii suplimentare care nu se cunosc, la spital acum era o fata cu 3 sarcini pierdute si la a 4-a rupere de membrane, pana la urma au descoperit ca are uterul infantil care nu se intinde bine. Acum era la a 5-a sarcina si cred ca vor fi pregatiti sa-i faca cezariana la 7 luni ca pana acolo duce uterul ei.
Eu mi-am calculat pe site-ul lovenox ca e buna doza de clexane si in plus aveam D-dimeri (marker de cheaguri) f. scazuti dupa 0,4). Si asta in conditiile in care am multe kg.
![](gravida.gif)
![](fetita.gif)
*MTHFR C677T homozigot; PAI polimorfism 675 4G heterozigot; mutatia factorului XIII (G102T) V34L heterozigot // Clexane injectie 0.4 seara, Aspenter 2/zi seara, B12 metilat, acid folic metilat, Magne B6, Folowise, Cetebe, L-arginina*
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lauraa1976 spune:
Fetelor, are cineva probleme cu FACTORUL R XII??
Eu am facut Clexane de 40 mg, una pe zi, si mi-a mers bine sarcina pina la sfirsit. AM o fetita de 3 ani si jumate. Pina sa-mi descopar mutatia asta am pierdut o sarcina la 21 sapamini.
Sanatate la toate fetele si Doamne ajuta!!
balanta_tm spune:
Hematologul meu nu considera ca mutatia factorului II (sau mutatia protrombinica se mai numeste) este grava, ci spune ca reprezinta un risc mic pt VTE sau avort. In schimb, el ia in considerare combinatia dintre mutatii si in felul asta face estimarile.
Deci cate bordeie, atatea obiceie
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/MeAlex/MeAlex.jpg)
MeAlex spune:
Dara, am intrat si eu pe site, dar nu am valoarea creatininei...asa ca am cautat valorile normale si am pus din burta...o sa fac simulare si cu valori in afara intervalului. Rezultatul era ceva cu 4 dar nu mai stiu unitarile de masura. 9 saptamani si 6 zile
Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/5G homozigot
2 sarcini oprite in evolutie la 7 s, respectiv la 9 s
Tratament sarcina: Clexane 0,4, Femibion1 1/zi, CETEBE 2 g/zi, MagneB6 1/zi, Acid folic 1/zi, Vitamina E 1/zi, Omega3, Nospa 3/zi, Scobutil 3/zi, Utrogestan 600 mg/zi
![](rugaciune.gif)
![](copilas.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dara76/dara76.jpg)
dara76 spune:
Balanta, pai ai hetero, poate de-asta. Gasisem un protocol ginecologic pe net si acolo erau clasificate. Stiu ca la hetero li s-a spus fetelor ca mai degraba esti purtator decat sa se manifeste.
Uite aici la pagina 96 ghid
e un doc si e clasificarea riscurilor, homozigot doar inseamna risc mare, tu ai hetero.
Alex da, eu aveam creatinina facuta, nu costa mult, la orice laborator.
![](gravida.gif)
![](fetita.gif)
*MTHFR C677T homozigot; PAI polimorfism 675 4G heterozigot; mutatia factorului XIII (G102T) V34L heterozigot // Clexane injectie 0.4 seara, Aspenter 2/zi seara, B12 metilat, acid folic metilat, Magne B6, Folowise, Cetebe, L-arginina*
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/MeAlex/MeAlex.jpg)
MeAlex spune:
Stiu ca e ieftin, Dara, oricum as face la dr. de familie. Problema e ca stau doar in pat...ca altfel, as fugi la Fundeni sa fac anti-FXa...Am reluat calculul si am pus valori mai mici si mult mai mari ale creatininei serice si mi-a dat acelasi rezultat: 40 mg. Dar ce inseamna asta. Stiu ca fac 0.4 mL Clexane de 4000 UI...inteleg ca asta e? 9 saptamani si 6 zile
Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/5G homozigot
2 sarcini oprite in evolutie la 7 s, respectiv la 9 s
Tratament sarcina: Clexane 0,4, Femibion1 1/zi, CETEBE 2 g/zi, MagneB6 1/zi, Acid folic 1/zi, Vitamina E 1/zi, Omega3, Nospa 3/zi, Scobutil 3/zi, Utrogestan 600 mg/zi
![](rugaciune.gif)
![](copilas.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
suzieq spune:
Raluca, eu pana la 32 de sapt am mers cam la o luna la control. Acum am mers la 35 si o sa mai merg la 37. Saptamana viitoare este medicul in concediu, plecat din tara.
Ai ceva simptom? Ca daca nu eu zic sa nu-ti faci griji, termenul este de 40 de saptamani, asa ca bebe mai trebuie sa mai stea acolo macar 3 . De internat in spital inainte eu zic sa nu o faci daca nu sunt probleme, numai te deprimi in spitalele de la noi. Eu nu am terminat cumparaturile, nu am pregatit nimic, chiar daca voi naste la particular imi mia trebuie una alta si tot vb cu bebe sa mai stea in garsoniera lui pana la 37 de saptamni.
capul sus si nu te mai gandi la prostii.
MTHFR C677T Homozigot +35
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kraluca/kraluca.jpg)
kraluca spune:
suzie - si eu as vrea sa stea bebe cat mai mult... si nici nu am simptome, si mai am de cumparat una-alta. de fapt, cred ca niciodata nu esti pregatit pentru asa ceva pana acum spuneam ca pe mine nu ma sperie nasterea (cezariana), dar pentru ca se apropie momentul incep sa ma stresez... mai ales ca nu am stat in viata mea o zi in spital. trebuie sa o fac si pe asta, ca acasa nu pot naste
voi incerca sa o conving pe dr sa nu ma tina in spital prea mult; eu as vrea doar cu o zi inainte... sa fie ok cu clexane si anestezistul.
dara - multumim pt ghid... este foarte util! 35
mutatia heterozigota a A1298C si C677T
tratment: clexane 0.4/zi, femibion 2, cetebe, magne B6
amary09 spune:
Balanta, si eu am facut doar Clexane de 0.4 pana la 12 saptamani, apoi am inceput sa iau si aspenter, daca or fi dozele corecte vedem la sfarsit. Oricum cred ca si mie imi va creste doza de Clexane, mai ales daca scot aspenterul. Si o sa-ti zic ceva legat de problema din sarcina trecuta, cand am nascut era o mamica cu un baiat, nascut la 30 de sapt. cu aceleasi malformatii (la ea se descoperise prea tarziu, copilul a supravietuit) si intr-o zi a venit cu primul copil, o fetita f.f. frumusica si sanatoasa, deci nu-ti mai fie teama de morfofetale, dupa cum vezi se poate sa fie si bine....
Kraluca, nu te ingrijora inutil, eu am avut semne de nastere prematura, col scurtat cu 2 saptamani inaintea nasterii, dar mi s-a spus de catre dr. ginecolog ca scurtarea colului putea avea legatura cu trombofilia (de care nu stiam, evident). Mergi des la control, asta e secretul, orice nastere prematura se anunta dinainte...La spital se poate monitoriza bebele in fiecare zi, asta e avantajul internarii...
Dara, pe site-ul asta cam ce analize iti trebuie (n-am reusit sa descopar, mai sap)?. Eu sper sa nu ai nevoie de insulina, si tatal meu are diabet, a reusit in mare parte sa-l controleze din alimentatie, nefiind grav.
Amary 16+ de
+