Partidul clasei de mijloc
Articolul e cam lung, dar interesant.
www.contributors.ro/politica-doctrine/ce-ar-insemna-un-partid-al-clasei-de-mijloc-si-ce-i-de-facut/?cfcc" target="_blank">http://www.contributors.ro/politica-doctrine/ce-ar-insemna-un-partid-al-clasei-de-mijloc-si-ce-i-de-facut/?cfcc
b.nica, cu asta poate-ti mai trece enervarea pe galinaceea de la Izvorani (apropos, o fi avand buletin de Bucuresti ? daca nu, e legal sa candideze ?)
Ce parere aveti ?
Dana & Amelia (21.06.2011)
Raspunsuri
Deceneus spune:
Am trecut de cateva ori pe sit-ul respectiv si am vazut ca este un "cuib" de PDL-isti, dar nu asta-i important.
In articolul indicat am vazut doua idei pe care le sustin de multa vreme, respectiv ca partidul trebuie sa fie un "incubator de solutii" si sa functioneze pe baza de reguli, sa nu functioneze ca un partid de lider. Si eu sustin asemenea idei.
In rest un partid al clasei de mijloc este o idee comunista.
Asa putem sa ne imaginam un partid al muncitorilor, sau unul al intelectualilor.
Impartirea pe clase sociale si reprezentarea lor la putere proprotional cu ponderea lor in societate, este o idee marxista si porneste de la antagonismul si lupta de clasa.
Salariatii nu fac parte din clasa de mijloc, sau foarte puntini intra in aceasta categorie. Dupa unii, un cetatean se poate incadra in clasa de mijloc, daca are suficiente rezerve sa traiasca fara sa munceasca timp de 1-2 ani. Cati salariati isi pot permite sa traiasca fara sa munceasca si fara ajutor de somaj 1,5 ani?
In Romania nu exista clasa de mijloc asa ca un asemena partid nu ar avea forta.
Al doilea aspect, nu exista antagonisme inte categorii sociale.
Daca economia merge bine traiesc bine si muncitorii si pensionarii si asistatii sociali.
Daca economia merge prost toti sufera. Asa ca, asta cu interesele divergente este o idee comunista.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
ch_dana spune:
Dac-ar fi sa respecte definitia data de tine, nu stiu cati din Vest si-ar putea permite sa apartina clasei de mijloc...mi se pare cam restrictiva. Dupa parerea mea, un salariat care are 1000 EUR (sau peste)in RO s-ar incadra in clasa de mijloc. Sau cineva care isi construieste o casa - uita-te pe topicul respectiv sau pe alte forumuri sa vezi ca sunt destui, chiar si acum, cand e criza.
Muncitorii/intelectualii sunt intr-adevar categorii sociale, clasa de mijloc mi se pare insa o notiune mai larga - vezi citatul de mai jos.
Citat: |
In masura in care munce#351;te pe piata libera, meseriasul cu mainile crapate apartine aceleiasi clase mijlocii ca si IT-istul cu vacante nautice, ii leaga aceleasi interese intr-o creditare stimulativa, controale corecte si necorupte, un mediu fiscal previzibil si suportabil. |
Dana & Amelia (21.06.2011)
Deceneus spune:
Eu sunt un sustinator al ideii ca o societate cu o clasa de mijloc importanta este o societate care va avea o stabilitate si o dinamica buna. Natiunile puternic polarizate vor stagna.
Am sustinut de mult timp ca tarile nordice au prosperitate pentru ca nu au societati polarizate, si au societati echilibrate pentru ca natiunile au cultura civica avansata si s-au implicat in politica.
In concluzie este bine ca un partid polic sa aiba in centrul preocuparilor stimulente pentru sustinerea unei clase de mijloc, sa descurajeze concentrarea capitalului.
Asta nu inseamna ca partidul trebuie sa reprezinte clasa de mijloc.
El trebuie sa-i reprezinte si pe cei care sunt sub nivelul veniturilor celor din clasa de mijloc, sa le dea sperante si sa le ofere sanse sa ajunga la prosperitatea celor cu venituri medii.
Pe de alta parte este un cerc vicios. Daca societatea civila nu participa la viata politica, si lasa politica pe seama investitorilor, atunci puterea va reprezenta interesle capitalului si polarizarea se accelereaza.
Ion Ratiu a spus ca ar fi bine ca partidele sa fie finanatate de la buget pentru ca sa nu ajunga dependente de marele capital.
Exact asta s-a intamplat. Supermaketurile si bancile prospera si populatia saraceste, pentru ca politicienii nu sunt supervizati si controlati de o societate civica activa.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
b.nica spune:
Toate bune si frumoase numai ca avem un impediment: in Romania, asa cum s-a ajuns prin tarile care vand banane, acum nu mai exista clasa de mijloc!
In Romania acum sunt bogati, saraci si ff. saraci care vor devenii din ce in ce mai saraci!
Poate dintre cei bogati care si-au papat din conturi din ce-au praduit, sa se gaseasca unii care sa se opreasca pe la mijlocul sacului si sa se claseze pe locul 2 dar numai daca gasesc solutii ca sa se intretina onorabil prin munca in continuare.Mai stii?
Asa ca dana acum pot sa dau in plans?
ch_dana spune:
Pana una-alta, clasa de mijloc este singura care poate scoate RO din criza, asa ca nu vad de ce nu ar exista un astfel de partid ; pana acum am tot avut politici care sa se ocupe de cei mai saraci si rezultatele le-ati vazut, o tara de asistati care mai fac si scandal cand li se iau ajutoarele .
b.nica, tu in ce categorie te consideri a fi ?
Dana & Amelia (21.06.2011)
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ch_dana Dac-ar fi sa respecte definitia data de tine, nu stiu cati din Vest si-ar putea permite sa apartina clasei de mijloc...mi se pare cam restrictiva. Dupa parerea mea, un salariat care are 1000 EUR (sau peste)in RO s-ar incadra in clasa de mijloc. Sau cineva care isi construieste o casa - uita-te pe topicul respectiv sau pe alte forumuri sa vezi ca sunt destui, chiar si acum, cand e criza. Muncitorii/intelectualii sunt intr-adevar categorii sociale, clasa de mijloc mi se pare insa o notiune mai larga - vezi citatul de mai jos.
Dana & Amelia (21.06.2011) |
Daca salariatul respectiv are acumulari sau proprietati, care sa-i permita sa traiasca un an fara venituri, atunci poate fi incadrat in clasa de mijloc.
Problema este ca nu sunt multi in situati asta in RO, dar multi aspira la asemena venituri, si atunci realizarea unei clase de mijloc ar fi un obiectiv popular si nobil pentru orice partid.
Realizarea unui trai decent si stabil trebuie sa fie un obiectiv din programul politic al unui partid, la fel ca functionarea justitie.
Obiectivele pot fi insa atinse prin masuri si masurile difera.
Un partid trebuie evaluat dupa credibilitatea masurilor, nu dupa intentii.
Toti au intentii nobile, dar nimeni nu indica solutile, pentru ca fie nu le au, fie nu vor sa aplice solutii eficiente.
Si ca sa nu ramana la modul teoretic am sa dau si exemple.
Pot deschide cabinete medicale particulare doar medicii
Eu as schimba legea sa poata finata un cabinet medical orice invetitor, si atunci competitia intre servicile medicale ar fi mai mare, calitatea mai buna si preturile mai mici.
La notari as desfinta obligatia sa faca parte din Asociatia Notarilor Publici pentru a putea profesa si as desfinta avizarea deschiderii unui cabinet notarial. Orice notar absolvent de drept sa poata sa-si deschida un cabinet unde vrea si cand vrea.
Masurile respective ar extinde clasa de mijloc si ar debloca piata respectivelor servici.
Politicienii care dau impresia ca, confunda investitorul cu cel care profeseaza, nu vor sa lase concurenta libera, promovand deliberat confuzia in randul cetatenilor. Ei spun cum sa deschida un benzinar cabinet dentar? Daca are bani si angajeaza un medic stomatolog, de ce nu? Benzinarul este doar investitor. Lagea trebuie sa prevada ca nu poate practica stomatologia decat un medic de profil, si sa prevada obligatii privind igiena si calitatea actului medical.
Legea sa prevada ca nu poate practica activitate notariala decat un notar, absolvent de drept, dar sa permita ca proprietarul unui cabinet sa fie orice investitor.
Asemena masuri ar faca sa creasca numarul celor din clasa de mijloc.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana . b.nica, tu in ce categorie te consideri a fi ? |
Daca as fi in situatia sa traiesc numai din salariul meu si din cel al sotului meu si nu as fi avut casa mea, as fi categoric saraca.
Nu ma pot incadra in categoria de mijloc pt. ca veniturile familiei, provenite exclusiv din salariile de bugetari sunt insuficiente pt. 4 membri.
Eu am o situatie privilegiata nu datorita mie, ci datorita familiei mele.
Intr-o tara fara o economie solida si in dezvoltare, care sa ofere locuri de munca bine platite si astfel prosperitate la cat mai multi oameni, nu exista o clasa de mijloc.
Cand trec cu masina prin cartiere mari de blocuri cu multe etaje, mi s-a intamplat de multe ori sa ma intreb din ce traiesc acele mii de oameni care locuiesc acolo.
Pe vremuri locuiau acolo muncitori, profesori, tehnicieni, cercetatori, medici, functionari,etc.
Acum majoritatea probabil ca sunt pensionari inghesuiti cu copiii lor si poate si cu nepotii lor pt. ca nu au unde sa stea, someri multi si probabil ceva lucratori din comert, si functionari.
Toti au cosmaruri cu facturile si cu medicamentele si sunt ff. multi incapabili sa le plateasca.Nu platesc utilitatile, nu mai cumpara bunuri, isi restrang cheltuielile pe mancare si uite cum se declanseaza un lant vicios pt. ca in timp se rasfrange aceasta criza si asupra acelora care se considerau prosperi, mai ales aceia care au mizat pe comert si nu pe productie in afaceri.
ch_dana spune:
Am inteles; pai in cazul asta, trebuie sa facem ceva pentru a iesi dintr-o astfel de situatie, nu ?
Daca e sa ma gandesc la situatia mea, in afara de apartament, pe care l-am mostenit (dar asta li se intampla si altora), salariul meu a fost intotdeauna suficient cat sa traim amandoi, dar nu sa si economisim ; probabil ca acum nu ar mai fi, de cand a aparut copilul.
De la mine de la bloc (stateam in el de cand s-a construit, din 1977) multi au plecat la tara, multi s-au mutat la casa ; cei ce au venit sunt de obicei tineri care si-au luat apartament prin programul "Prima Casa" sau chinezi , nu prea exista restantieri. Acum nu pot sa afirm ca situatia este aceeasi peste tot, sunt convinsa ca exista si situatii precum cele descrise de tine.
Hm...paradoxal, dar criza a adus revigorarea magazinelor de cartier ; nu cred ca toate dau "pe caiet", e imposibil sa cunosti toti oamenii dintr-un cvartal de blocuri.
Ce voiam sa spun e ca poate a sosit momentul sa nu ne mai plangem de altii, atata vreme cat nici noi nu facem nimic ; si nu la nivel personal (respectiv cautarea unui job mai bun, emigrare etc), ci la nivelul colectivitatii in care traim.
Dana & Amelia (21.06.2011)