Educatia copilului stil "Cuptorul lui Nastratin"
Cand esti mama observi in jurul tau o multime de surse de sfaturi si pareri, informatie si dezinformatie privind educatia pe care "trebuie" s-o dai copilului tau. Din toate sursele, carti, internet, TV, oamenii din jurul tau, familie.
Si asa cum poate toate mamele o facem, selectam ce ni se pare noua potrivit si aplicam in educatia copiilor nostri.
Si dintre toate o sa ma opresc asupra sfaturilor, parerilor si ochilor dati peste cap ai cunoscutilor, prietenilor sau familiei.
Si va voi intreba punctual:
- cat de mult cantaresc in ochii vostri, ca mame, parerile celor din jur referitor la relatia ta cu copilul tau?
- cat de mult au dreptul cei din jur sa-si dea cu parerea despre cum trebuie sau cum nu trebuie sa-ti cresti copilul?
- pana la ce punct are dreptul o persoana din anturaj sa-si dea cu parerea vis-a-vis de modul cum relationezi cu copilul tau?
Vreau sa fiu lasata in pace sa interactionez cum consider eu cu copiii mei, fara sa dau socoteala celor din jur pentru faptul ca-i rasfat. Am dreptul sau nu?
Raspunsuri
Alizee spune:
Parerile si observatiile celor din jur sunt bine venite, atata timp cat nu sunt facute cu rea vointa sau vin in contradictie cu tot ce simti si gandesti tu.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Elle_seb spune:
Aici este si dilema mea.
Sa admitem ca nu sunt facute cu rea-vointa.
Insa daca vin in contradictie cu ce simt eu, cum le contracarezi fara sa lezezi (desi s-a lezat deja)?
Am multe intrebari si ma mananca tasele de nu mai pot.
Hai sa zicem: unde se termina satisfacerea nevoilor afective ale coplului si incepe rasfatul?
_
Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale
35+ *** Mami de Sebi (25 Mai 2004) si Sofia (14 August 2008)
anya spune:
Mie nu prea-mi place cand se ia cineva de copiii mei. Ma incadrez la capitolul cioara - ai mei sunt mai frumosi . Probabil ca reactionez urat, dar mai apoi, dupa ce ma calmez, gandesc: oare nu exista si un sambure de adevar?
Cat despe alint...cand sa fie alintati dac anu acum, cand sunt mici? Evident ca si alintul are niste limite. Imi amintesc de un subiect mai vechi cu un copilas care se juna la lumina din restaurant. Cand e cazul sa intervina parintele? Daca acesta nu intervine - e ok sa atraga altcineva atentia? Cum, cui, in ce mod? E greu sa descoperi calea optima.
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Elle_seb Hai sa zicem: unde se termina satisfacerea nevoilor afective ale coplului(...) ? |
Daca poti sa-mi raspunzi la urmatoarea intrebare, inseamna ca stii raspunsul si la problema ta. Unde se termina satifacerea nevoilor afective ale adultului? Cand spui ca sotul te iubeste prea mult si te rasfata de-ti vine sa-ti iei campii, ca si copiii te iubesc si tu, gata, nu mai poti si ai vrea sa inceteze-odata, ca altfel iti dauneaza la caracter?
kariguld spune:
citat din mesajul lui Elle_seb - cat de mult cantaresc in ochii vostri, ca mame, parerile celor din jur referitor la relatia ta cu copilul tau? |
nu m-au interesat aproape niciodata. nu toti cei cu care vin in contact le va placea modul de relationare. nu este datoria mea sa am relatii cu copilul meu, care sa-i multumeasca pe cei din jur.
citat din mesajul lui Elle_seb cat de mult au dreptul cei din jur sa-si dea cu parerea despre cum trebuie sau cum nu trebuie sa-ti cresti copilul? |
pot sa-si dea cu parerea cat vor, chiar si-au dat. atata timp cat nu am luat-o in seama....
citat din mesajul lui Elle_seb - pana la ce punct are dreptul o persoana din anturaj sa-si dea cu parerea vis-a-vis de modul cum relationezi cu copilul tau? |
cred ca niciodata nimeni nu mi-a spus ceva atat de important incat sa merite luat in considerare. chestiile de genul: nu are caciula pe cap? il lasi sa sara in toate baltoacele? acum a e ora de mancare, obliga-l sa manance. pe astea le-am ignorat cu desavrsire.
citat din mesajul lui Elle_seb Vreau sa fiu lasata in pace sa interactionez cum consider eu cu copiii mei, fara sa dau socoteala celor din jur pentru faptul ca-i rasfat. Am dreptul sau nu? |
rasfat? nu-s copii mei? am acest drept indiferent ce spun ceilalti. punct.
Porumbita spune:
sunt prea generale intrebarile tale;
incerc sa tin cont de ce aud in jurul meu dc mi se par pareri oportune;
ma gandesc de mai multe ori dc parerile contravin cu ceea ce cred eu dar vin de la oameni a caror judecata/parere o respecta; nu inseamnca ca si aplic intr un final, dar ma gandesc dc au sau nu dreptate
in rest nu prea ma intereseaza
Happy_in_TO spune:
Eu sint de parere ca un copil nu se poate rasfata.
Ei se nasc perfecti si este datoria noastra de parinte sa ii ghidam in viata intr-un fel gentil sa ajunga omaneni maturi, intregi emotional si nu copirtiti si rupti ca sa incapa unei forme anume date de "lume". Eu incurajez originalitatea si libera exprimare la fetele mele.
In engleza "rasfat" se spune "spoil" care mai inseamna sa strici, sa alterezi. Oferind dragoste neconditionata copilului, dindu-i spatiu sa creasca frumos si matur, fiind prezent sufleteste si emotional pentru copilul tau... nu are cum sa duca la "stricarea" lui.
Copiii nu se rasfata, se iubesc!
sanziana27 spune:
- Socrii mei mai utilizau replica "sunt la noi, noi facem regulile".....ok. pana intr-o zi cand s-au plans ca au fost foarte rai, ca nu i-au ascultat.....si atunci si-au primit replica "sunt la voi, se comporta dupa cum vreti voi"
- Mie nu-mi place daca mergem in vizite la cupluri fara copii, sa ceara tot felul de lucruri pentru a se juca (tot timpul luam de acasa o plasa cu jucarii sa aiba cu ce se ocupa)
- Nu-mi place daca merg undeva si li s-a dat un obiect sa se joace la plecare persoana respectiva sa tina mortis sa-l duca acasa, ca ce mult le-a placut si se vor juca si acasa.....nu acasa nu se vor juca, il vor lasa cu siguranta in masina!
- Spun vehement NU daca cineva insista sa-i indoape stiind ca nu le este foame si daca se insista ei se vor juca si atunci se va percepe "uite nu mananca, se joaca cu mancarea"
Cu copii poti merge pana acolo incat, sa nu ajunga dnul Goe! parerea mea.
Legat de rasfat eu zic ca nu are limite, dar sa nu lezeze pe nimeni....
coracora spune:
citat din mesajul lui Elle_seb Vreau sa fiu lasata in pace sa interactionez cum consider eu cu copiii mei, fara sa dau socoteala celor din jur pentru faptul ca-i rasfat. Am dreptul sau nu? |
Atat timp cat consecintele acestui rasfat nu se rasfrang in mod neplacut asupra celor din jur - vezi schita "Dl. Goe" - nu vad de ce nu ti-ai putea rasfata plenar copiii.
dana vio spune:
citat din mesajul lui allinta Parerile si observatiile celor din jur sunt bine venite, atata timp cat nu sunt facute cu rea vointa sau vin in contradictie cu tot ce simti si gandesti tu. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
De acord, cu o completare: depinde care este relatia ta afectiva cu pers care face observatia: daca o placi esti mai dornic sa asculti si sa iei in considerare vorbele resp, daca nu nu.
Alexandra Maria
14.12.2007