Primul ajutor in caz de sufocare
M-am gandit ca este important sa impartasesc aceasta experienta cu voi , poate ca nu sunt multi cei care cunosc masurile de prim ajutor in cazul in care copilul se poate sufoca.
Acum ceva timp urmaream o emisiune pe unul din canalele italiene si am urmarit cum se procedeaza si ma gandeam ca mie nu mi se poate intampla asa ceva pentru ca eu am grija sa nu-i dau jucarii mici , sau cel putin cu piese care sunt mici , ii dau mancarea taiata in bucatele micute , cat sa le poata mesteca si inghiti cu usurinta . Din pacate in ciuda tuturor masurilor pe care le-am luat , s-a intamplat nenorocirea. Ieri ii dadeam sa manance o jumatate de bob de strugure , decojit si fara nici o samanta . Nu stiu cum s-a intamplat dar cert este ca i-a ramas blocat pe esofag.Nu stiu nici eu ce mi-a trecut prin minte in acele clipe , dar nu m-am pierdut cu firea , asta este sigur . Stiam cum se face manevra si am aplicat-o prompt. A durat decat cateva secunde , Giuliano si-a revenit repede , a tras o sperietura zdravana si el dar mai ales eu , si am jurat sa nu-i mai dau niciodata struguri. Norocul meu a fost ca am stiut cum sa procedez si nu m-am pierdut cu firea.
Deci :
-in cazul in care observi ca , copilul se sufoca ,il pui rapid pe bratul stang cu fata in jos , cu mana stanga tinand mandibula , se dau lovituri in spatele copilului in directia lateral , in acest fel evitand lovirea capsorului . Aceste lovituri sunt in serie de 5 . dupa care se repeta .
La mine mi-au trebuit doar trei si nici macar nu la scuipat , la inghitit.
Oricum este bine de stiut cum sa procedezi in caz de nevoie si cel mai important sa nu intri in panica .
Sper ca m-am exprimat pe intelesul vostru si ca experienta mea poate ajuta .
https://picasaweb.google.com/102421590206055963392/08Dicembre2011fotoGiuliPiazzetaSassari
Raspunsuri
Bebe Beca spune:
Foarte interesant ce spui, nu inteleg cum este lovitul in directia lateral insa. Ma bucur ca ati trecut peste moemntul greu
cisi5 spune:
Sunt chiar cumplite momentele acestea si ai impresia ca nu ti se poate intampla tie. Eu am trecut de curand printr-un astfel de episod cu cel de-al 2 lea copil (9 luni) care a mancat dintr-un mar cu care parea ca se descurca bine,dar a tot muscat fara sa inghita si la un moment dat s-a sufocat. La noi n-a functionat manevra descrisa mai sus,era blocata mancarea in gat asa ca din disperare i-am introdus degetul in gat si vroiam sa scot afara dar n-am reusit asa ca am impins dopul format in jos.Cineva acolo sus a avut grija de noi in acel moment si l-a inghitit. O vreme buna imi tremurau picioarele si mi-am dat seama ca suntem prea putin informati despre masurile de prim ajutor.