Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? (2)
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
freedelia spune:
Pana face cineva split, continuam aici...
capcaune, din ceea ce ai scris, anume ca in Shanghai, Shenzhen se intra doar cu pasaport, iti spun pe pariu pe cat vrei tu ca povestitorul (nu e clar daca esti tu) a fost in China cu cel putin 8 ani in urma. Acum toate zonele sunt libere, mai putin Tibetul, care este o regiune cu probleme politice care nu prea au treaa cu comunismul, ci mai dregraba cu faptul ca o mare putere vrea sa ocupe o alta zona, care nu e de acord.
Hong Kong-ul este si el o zona speciala, face si nu face parte din China. Banii sunt aceiasi in orice satuc ca in orice oras, mai putin HK care are inca banii proprii.
Sa iti spun eu cum e cu accidentele rutiere, ca am avut unul alaltaieri. Era atat de mare roata de oameni in jurul nostru ca se blocase tot traficul. Si cand a venit politia, cu sirenele (adica luminile de la sirena) si mai multi au fost atrasi. Nu se teme nimeni de politie, soferul cu care ma lovisem, cand i-a zis politistul ca e vina lui, a inceput sa tipe la el de numa' desi era clar ca era vina lui, intorsese de pe banda din dreapta, iar eu venind pe banda din stanga am intrat in el perpendicular. si urla si gesticula cu politistul si se certau in parte...
Restaurante vestice sunt acum cu cutele pana si in cele mai mici orasele. Nu zic ca nu om fi urmariti noi, strainii, zic doar ca, daca suntem, este doar pentru a depista anumite actiuni anti-guvern, ceea ce face orice tara, mai mult sau mai putin... Nu intereseaza pe nimeni ce mancam, cu cine umblam, daca merem la biserica sau avem intalniri religioase. deci asta cu securistul de garda in restaurantul western este probabil cu mai mult de 10 ani in urma, cand erau 2-3 astfel de restaurante in Shanghai iar strainii aveau dreptul sa locuiasca doar in cateva complexe si sa se cazeze doar la anumite hoteluri. Acum, ca strain, poti locui unde vrei si poti sta in cel mai mizerabil hostel daca vrei...
Nivelul de trai al chinezelui de la oras (orice orasel, nu Shanghai sau Beijing) este peste cel al romanului de azi, nici vorba sa se compare cu cel al romanului din comunism. Casele in care traiesc, viata sociala pe care si-o permit, calatoriile, hainele pe care le poarta, obiectele pe care le au in casa (numarul de televizoare, dvd players, console de jocuri gen Wii sau play station).
Povesteade lamagazin cu aliniatul este iar de domeniul trecutului, am fost de nenumarate ori ultimii ramasi in magazin si nu am vazut nici macar o data asa ceva. ei se aliniaza si fac exercitii fizice inainte de inceperea programului, face parte din programul lor de mentinere a sanatatii. inainte de inceperea unui schimb, toti angajatii care urmeaza sa lucreze in acel schimb, se aliniaza iar seful/sefa respectivului schimb le spune daca sunt ceva noutati, de genul azi avem un angajat de la nu stiu ce departament bolnav, cutare si cutare acopera atributiile lui, sau azi vom avea o zi foarte plina, incercati sa fiti eficienti la maxim, chestii din astea cheesy...
o clasa aparte o constituie muncitorii migranti, cei care vin de la tara in orase si lucreaza in general in constructii. nu te poti muta la oras fara sa ai un job care sa te sponsorizeze, iar acesti muncitori sunt ilegali si ca oriunde in lume, cand angajezi pe cineva ilegal, il poti abuza (vezi mexicanii din US si atatea alte cazuri). Acesti oameni o duc foarte prost si in ultimii ani, de cand salariile in fabrici au inceput sa creasca, multi prefera sa se intoarca acasa, decat sa locuiasca in orasele mari in baraci, sa nu aiba nici un fel de asigurari sociale si copiii lor sa nu aiba dreptul la scoala decat daca stau cu bunicii in locurile natale. Am prietene care sunt implicate in caritate cu acesti oameni si pot sa va spun mai multe. E trist, dar ei nu sunt majoritatea chinezilor...
Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ch_dana/ch_dana.jpg)
ch_dana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Glicina [...]Cum a fost posibil? Romanii sunt inteligenti, stim, dar cum explici tu ceea ce s-a intamplat? Voi ce faceati cand erati redusi la statutul de soldatei fara constiinta? |
Inlocuieste "Romanii" cu "Germanii" (daca ii intrebi de perioada nazista). Vei vedea ca le e la fel de greu sa raspunda pe cat ne e noua...
![](icon_smile.gif)
Dana &
![](bebe.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ch_dana/ch_dana.jpg)
ch_dana spune:
Delia, ma intreb totusi, daca e atat de bine cum descrii tu, de ce sunt atatia chinezi care vin in RO...am vazut un reportaj despre unul ajuns , al carui baiat invata aici la o scoala privata in engleza, cu ideea sa-l trimita la Oxford, vorbea o romana cu accent englezesc. Sunt altii care o duc prost aici, extrem de prost, si totusi nu s-ar intoarce in China...oare de ce ?
Dana & Amelia (21.06.2011)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Si eu sunt curioasa de chinezi.Chiar zilele trecute am primit un mail cu titlul "ce au chinezii in case" sau asa ceva.Pozele m-au lasat afis ,pacat ca nu le pot pune sa le vedeti.Prima poza infatisa un bloc cam ca alea ale noastre tip ghetou,dar cu vreo 15 etaje ,apoi erau fotografiate pe rand camerele de la diverse apartamente plus locatarii lor.Cred ca erau niste garsoniere confort 3 ,dar comparativ cu garsonierele de la noi confort 3 ,ale lor pot zice ca erau confort 9 Cred a nici bucatarie nu aveau,ca in aceeasi camera se vedea si frigiderul si TV-ul si o chiuveta.Parca in ceva poza am vazut si un PC.Peretii erau la toti nezugraviti - se vedea betonul, boarfe peste boarfe - si ce boarfe - cladite pana in tavan
,ceva de groaza! Dar nu stiu din ce perioada datau pozele astea.
Edit: totusi daca am vazut si un PC,nu erau foarte vechi cred.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
citat din mesajul lui monica70 Si eu sunt curioasa de chinezi.Chiar zilele trecute am primit un mail cu titlul "ce au chinezii in case" sau asa ceva.Pozele m-au lasat afis ,pacat ca nu le pot pune sa le vedeti.Prima poza infatisa un bloc cam ca alea ale noastre tip ghetou,dar cu vreo 15 etaje ,apoi erau fotografiate pe rand camerele de la diverse apartamente plus locatarii lor.Cred ca erau niste garsoniere confort 3 ,dar comparativ cu garsonierele de la noi confort 3 ,ale lor pot zice ca erau confort 9 ![]() ![]() Edit: totusi daca am vazut si un PC,nu erau foarte vechi cred. |
n-am idee care-i adevarul, dar nu cred in asemenea mailuri. daca ar face cineva azi poze intr-un bloc din Ferentari si le-ar trimite pe email, presupun ca ar fi cel putin la fel de socante. crezi ca s-ar putea intitula "ce au romanii in case"?
freedelia spune:
Dana, chinezii sunt obsedati de bani, banul e dumnezeul lor. Nu conteaza unde traiesc, atat vreme cat economisesc mai mult de 50% din cat castiga. Ma intorc la femeia mea. Cum am spus castiga numai de la mine 600 de dolari. Sotul ei lucreaza ca paznic la un spital, job foarte bun pentru cineva fara scoala, de la tara. Toata familia are asistenta gratuita la spital, are si toate asigurarile sociale platite, ceea ce e rar si foarte nou. Castiga mai putin decat ea, poate vreo 3-400 de dolari. Fiul lor, unicul, este mare, 20 de ani, lucreaza si nu mai locuieste cu ei. Cu banii pe care ii au, pot trai lejer ei doi, intr-un apartament intr-un bloc nou, ar putea chiar sa il cumpere, ca au economii o gramada. In schimb, stau intr-o cameruta la subsolul unei case vechi, pe o strada de case vechi. Au o mica bucatarie si baia este comuna cu alte familii din casa. Iar ea lucreaza in pauza de masa, din cele 3 ore, lucreaza cam 2 si lucreaza si duminica. Am vorbit cu ea si cu alte femei, toate sunt la fel. Cei in jur de 45 de ani au trecut prin Revolutia Culturala, cand s-a murit de foame in China, si de frig. Sunt atat de marcati, incat vor sa stranga si sa stranga si sa stranga. Sa nu mai ajunga vreodata sa moara de foame. Nu ii intereseaza sa traiasca in lux, nu se simt bine multi dintre ei, tarni nescoliti fiind, sa fie vecini cu oameni educati, de la oras. Se simt bine intr-o cameruta mica, si chiar daca ar castiga de 3 ori pe atat, tot acolo ar sta. De fapt, acum 15 ani, cand au venit in Shanghai, tot la fel locuiau si castigau mai nimic. Locuiesc asa, pentru ca asa vor. Dar astia sunt migrantii, copiii lor deja nu mai au aceleasi standarde...
Monica, daca e sa cauti, casesti si in america poze sa le pui pe internet sa shochezi lumea...
Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui ch_dana Delia, ma intreb totusi, daca e atat de bine cum descrii tu, de ce sunt atatia chinezi care vin in RO... |
Delia este exact in situatia celor care vin si spun pe forum ca nu cred ca in Romania s-a trait cum s-a trait inainte de revolutie doar pentru ca ei nu au trait asa ceva.
freedelia spune:
Am uitat ce voiam sa scriu. Chinezii din Romania, majoritatea, au o gramada de bani. Dar asta nu se reflecta in traiul pe care il au. Si ei fac parte din categoria de la tzara, foarte saraci, care fac orice sa stranga bani si sa isi dea copiii la scoli bune ca sa aiba alte posibilitati in viata...
Aspectyul cultural e foarte complicat in China, nici dupa 10 ani nu il inteleg complet... inca raman masca deseori desi ai zice ca dupa 10 ani, ar trebui sa le fi vazut pe toate si sa nu mai shocheze nimic... CHiar alaltaieri m-a socat soferul cu care m-am ciocnit, care desi stai clar, nu avea cum sa nu stie, ca era vina lui mie la suta, tipa la mine si imi zicea ca de ce nu m-am oprit??!! Si cand i-am spus ca sunt gravida a zis ca daca sunt gravida ce imi trebuie sa conduc masina??!! Asta in conditiile in care stia ca masina lui era nefolosibila, a mea doar un pic lovita si ca eu pot sa merg la asigurare cand vrea muschiul meu, iar fara asigurare el nu isi poate repara masina. Deci, vina lui, masina lui varza, decizia mea cand sa merg la asigurare, si el tot facea pe nebunul... Asta nu o mai vazusem... cica isi pierdea "fatza", adica era umilit daca recunostea ca a gresit... Ei bine, sa vedem cat de umilit va fi sa mearga cu autobuzul... ca masina este un status social aici... iar noiplecam la mare in curand si ne intoarcem la sfarsitul lui ianuarie, abia atunci, dca ma roaga frumos, ma duc sa ii semnez la asigurare...
POZE
freedelia spune:
Capcaune -- nu, Delia nu zice ca nu crede, Delia zice ca din ce a intrebat si a vazut ea in 10 ani in China, lucrurile se exagereaza si strainii au impresia ca Chinezii traiesc in pesteri. Delia a locuit in cea mai saraca provincie a Chinei, aia unde a fost cutremurul, Sichuan, timp de 3 ani si a cunoscut MULTI tarani. Am predat la doua universitati in Sichuan si majoritatea erau copii de la tara sau din orasele mici.Am mers si la ei acasa, invitata, am mers si cu ei in calatorii, am fost si in sate cu cateva case. Nu vorbesc doar din viata mea de expat in Shanghai... in 10 ani, totusi, mai vezi si altceva decat realitatea proprie... Acum nu mai am 11 ani, ca la revolutie...
POZE
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui monica70 Si eu sunt curioasa de chinezi.Chiar zilele trecute am primit un mail cu titlul "ce au chinezii in case" sau asa ceva.Pozele m-au lasat afis ,pacat ca nu le pot pune sa le vedeti.Prima poza infatisa un bloc cam ca alea ale noastre tip ghetou,dar cu vreo 15 etaje ,apoi erau fotografiate pe rand camerele de la diverse apartamente plus locatarii lor.Cred ca erau niste garsoniere confort 3 ,dar comparativ cu garsonierele de la noi confort 3 ,ale lor pot zice ca erau confort 9 ![]() ![]() |
15 etaje este lux. Sa vezi blocuri de locuinte de 30-40 de etaje (nu rezidentialele stralucitoare pentru expati, ci cele comune cu apartamente vai de capul lor). Foarte interesante unele dintre ele. Pana pe la etajul 10 inaltimea camerelor este de vreo 2.4-2.5 metri, ca la noi. Cele de la etajele superioare au inaltime mai mica, la vreo 2.1-2.2 metri! Ai pile, stai la un etaj c-o cifra. Daca n-ai, dai cu capul de tavan si te rogi sa bage lift in bloc.
Daca ai pile la partid, prinzi un www.dailymail.co.uk/news/article-1196064/Tumbling-tower-China-Amazing-pictures-13-storey-block-flats-toppled-over.html" target="_blank">bloc trainic.
![](icon_smile_big.gif)
Despre multimea de plasme, tv-uri, dvd-uri si pc-uri din locuintele chinezilor (unora dintre ei, cateva sute de milioane dintr-un miliard jumate) cred ca suntem unanim de acord ca majoritatea sunt chinezarii (de unica folosinta
![](icon_smile_big.gif)