Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? (2)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Multumesc la fel si tie......

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Simte-te bine....eu sunt datoare Mirelei pentru ce a facut pentru mine si ma abtin de dragul ei,sa-ti fie clar.

Offtopic : am senzatia ca s-a schimbat laitmotivul si ca o sa-l mai citesc de multe ori pe forum de-acum incolo. Ce-are a face Mirela cu modul in care raspunde cineva altcuiva pe forum? Credeam ca e o chestie de caracter, de educatie si de principii, nu de cine pe cine cunoaste...

p.s. E retorica framantarea mea, nu astept raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Mai pana si eu care aveam 19 ani la revolutie pot spune ca am avut o copilarie fericita.Faza cu curentul,frigul si cozile au aparut la noi cel putin abia prin '83-84 ,cand deja aveam 13-14 ani.Adica mi se pare ca totusi cozi erau si mai devreme.La cozi am stat doar ziua,nici vorba de stat dimineata sau cu noaptea in cap - desi am vazut cozi la lapte unde statea cate un pensionar-doi si restul lasasera doar sacosele la rand - am impresia ca faceau cumva cu schimbul? Noi aveam lapte,fiindca primea taica-meu de la serviciu,lucrand in mediu toxic,pentru cat trebuia in plus mergea maica-mea sau poate bunica sa stea la rand dimineata,nu m-ar fi trezit pe mine in niciun caz.In afara de cozile la carne unde era prapad (noroc ca am nimerit rar de tot),la restul era oarecum distractiv (cum mai ziceau si altele), sau macar aveam o "satisfactie a muncii" cand obtineam produsele,ba uneori ne mai puneam odata la coada sa mai luam odata.
Mai rau a fost dupa aia - la liceu materiile alea tampite CSP si economia politica - dar daca eram la alt liceu poate nu ne batea nimeni la cap cu ele.Apoi ne enerva ca nu eram lasati sa intram in liceu daca nu aveam emblema,in clasa trebuia musai cordeluta,iarna pantaloni negrii sau bleumarin pe sub uniforme.
Dupa liceu si mai si,poate mai revin cand am timp.
Poezii patriotice nu m-a obligat nimeni sa recit nicaieri.La liceu in prima zi ne-au adunat pe toti in curte in careu si ne-au anuntat ca ne-au facut UTC-isti in timp ce noi vorbeam de-ale noastre si radeam pe-acolo ,dupa aia patru ani n-am mai auzit de asa ceva,nici vorba de vreo sedinta sau altceva de gen.
Ideea era ca da,in general copiii au dus-o bine - probabil nu si cei de la tara care erau obligati sa lucreze in rand cu parintii,dar chestii de genul asta se intampla si acum,nu cred ca are legatura cu comunismul de-atunci.
Edit: si normal ca si mie imi placeau si eram mandra in zilele cand aveam voie sa purtam costumatiile de soim al patriei sau de pionier ,eram mandra de snururile sau insignele primite - stiti voi care - comandant de grupa,de detasament,de unitate ... Eu eram doar de grupa,dar tot era ceva

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui monica70

Mai rau a fost dupa aia - la liceu materiile alea tampite CSP si economia politica - dar daca eram la alt liceu poate nu ne batea nimeni la cap cu ele.Apoi ne enerva ca nu eram lasati sa intram in liceu daca nu aveam emblema,in clasa trebuia musai cordeluta,iarna pantaloni negrii sau bleumarin pe sub uniforme.
Dupa liceu si mai si,poate mai revin cand am timp.

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"

Eu am terminat liceu de matematica fizica si tot aveam ore de CSP si economie politica!Deci erau obligatorii!Plus informarea politicasaptaminala!

editez sa spun ca CSP-ul era in clasa a X a si economia am facut in clasa a XI.a!

JUlia,potzi fi sigura ca numele Mirelei va deveni leit motivul viitoarelor postari,asta nu inseamna ca agresivitatea si...(ma rog chiar nu vreau sa spun mai departe)nu se vor citi mai departe!

A propos,cite minute a stat eumada fara cartonas?

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

monica, in general, copii de la oras nu erau afectati atat de tare.
in plus, copii nu stiau ca se poate si altfel, nu aveau termen de comparatiei, acesta era cotidianul lor normal.

Parintii stiau, mai ascultau un radio erevan, mai o poveste de la unul si altul, mai vedeau la altii care aveau posibilitatea sa iasa din tara, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui freedelia

Asa, sa revin...

Deci, zice Edip ca mu au ce manca si Mada ca regimul e groaznic... Sa uam aminte ca probabil nici unul din ei nu au Pus piciorul in China asa ca vorbesc din auzite. La Mada u ma mira, ca am mai citit-o si la alte subiecte...

Deci, sa va pun niscaiva inrebari ...

1. Voi credeti ca chinezii nu au ca manca, cu ce se imbraca, ca stau in frig si intuneric?
2. Credeti ca le zice cineva unde sa se angajeze si cat sa lucreze sau ca ii obliga la controale ginecologice cu japca?
3. Credeti ca nu isi permit sa mearga la scoala, universitate, ca nu pot pleca in strainatate sau avea pasaport?
4. Credeti ca nu au spitale si doctori?

Cum controleaza natalitatea daca nu exista controale ginecologice? Am inteles ca femeile nu au voie sa faca mai multi copii.

Citat:
citat din mesajul lui freedelia
Ei, si acum sa va si raspund...

Deci, cea mai mare piata de desfacere pt marfurile de lux e China, iar inntoata lumea, toate aeroporturile sunt pline de Chinezi care cumpara pungi peste pungi de duty free. Traficul este cumplit pentru ca toata lumea are masina si sunt o gramada...

Scolile sunt gratis si se invata pe rupte, conditiile in scoli sunt mult peste Romania, u echipamente media in toate clasele, sali si terenuri de sport, sali de spectaole. Si asta in orice scoala de cartier...

Pasaport poate obtine oricine, mai greu cu vizele, ar ata din cauza celor de la consulate, nu a guvernului chinez.

Spitalele sunt curate si bine echipate, nu se da spaga, totul se plateste la casierie cu chitanta. Si fac super operatii, stiu copii din tot blocul de est cre vin aici pt operatii grele pe creier sau inima.

Postez si revin ca nu vreau sa pierd, mi se inchide ipad-ull din senin uneori

Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

China cea mai mare piata mondiala pentru marfurile de lux, este normal sa fie, la cata populatie are. Si Romania este una din cele mai mari piate pentru masini de lux Ferari, desi ca economie este mult sub alte tari, si populatia o duce destul de greu comparativ cu altii din UE. Asta arata polarizarea sociala nu nivelul mediu de trai.
Traficul poate fi cumplit daca nu s-a dezvoltat reteaua rutiera in ritmul evolutiei parcului de masini. Aglomeratia din aeroporturi la fel.

Si in Romania comunista scolile erau gratis si din cate ai citit multi au fost incantati de activitatile sportive sau culturale din scoala generala.

Pasaportul fara viza este inutil.

Spitalele sunt in mediul urban. Stim ca in China coruptia este mai mica pentru ca sanctiunile sunt draconice, dar nici la arabi nu exista coruptie, insa asta nu-i face sa aiba un nivel de trai ridicat.

Ce ma intriga, este de ce servitoarea care castiga 400 de euro pe luna munceste si in pauza de pranz (10 ore pe zi) si duminica!
Nu are viata personala, familiala, nu se duce la spectacole, nu sta pe net la calculator?

Am impresia ca exista mai multe straturi sociale, cei de la tara care se descurca la fel ca in urma cu 50 de ani, cu orez, cei din mediul urban stratificati pe proletari si functionari, ultimii si patroni, sau in relatie cu patronii.
Cred ca pe undeva am citit ca nu oricine are aprobare sa investeasca, ca exista o casta a investitorilor strans legata de autoritati.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Cum controleaza natalitatea daca nu exista controale ginecologice? Am inteles ca femeile nu au voie sa faca mai multi copii.

Din cate am inteles de la niste cunoscuti care au studiat medicina traditionala cativa ani in China controlul natalitatii se face printr-un fel de excludere sociala. Daca ai mai mult de un copil ramai pe viata pe acelasi post la serviciu, nu mai promovezi, nu mai primesti mariri de salariu, esti printre primii luati in calcul la restructurari. Se considera ca nu esti o persoana responasabila si deci nu meriti sa cresti profesional, sa capeti recunoastere sociala. Devii mai mult sau mai putin un paria.
Asta in orasele mari si in cercurile in care se invarteau ei (universitati/spitale).
In zonele rurale natalitatea e "controlata" altfel. Fetele nu sunt dorite asa ca sunt ori abandonate/aruncate imediat dupa nastere, ori.. mai rau :(.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Eu am terminat liceu de matematica fizica si tot aveam ore de CSP si economie politica!Deci erau obligatorii!Plus informarea politicasaptaminala!

Da,erau obligatorii peste tot,dar nu erau materie de examen pentru treapta a doua sau de bac ca la economic.Plus de admitere la fac. de stiinte economice dupa aia - si majoritatea de la noi din liceu spre aia se orientau.La altii erau ca pentru noi fizica de exemplu,ne era indiferent daca luam la fizica doar un amarat de cinci sa zicem ...
Ma intreb cum de noi n-am avut informarea aia politica de care zici ??? Si parca au mai scris si altele de asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui monica70

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Da,erau obligatorii peste tot,dar nu erau materie de examen pentru treapta a doua sau de bac ca la economic.Plus de admitere la fac. de stiinte economice dupa aia - si majoritatea de la noi din liceu spre aia se orientau.La altii erau ca pentru noi fizica de exemplu,ne era indiferent daca luam la fizica doar un amarat de cinci sa zicem ...
Ma intreb cum de noi n-am avut informarea aia politica de care zici ??? Si parca au mai scris si altele de asa ceva.

Da,la liceele economice,erau materii de treapta a doua,noi am dat la matematica si fizica treapta a doua!

Nu stiu sa spun cu "Informarea politica"dar o faceam in liceu,trebuia sa informamin legatura cu evenimentele din saptamina!Ce si unde a mai fost in vizita tovarasul,ce a mai publicat tovara,ce recolte record...si altele din aceasi categorie!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

monica, in general, copii de la oras nu erau afectati atat de tare.
in plus, copii nu stiau ca se poate si altfel, nu aveau termen de comparatiei, acesta era cotidianul lor normal.
Parintii stiau, mai ascultau un radio erevan, mai o poveste de la unul si altul, mai vedeau la altii care aveau posibilitatea sa iasa din tara, etc.

Alexandra, in general generalizarile nu-s deloc bune, nici pt minte, nici pt suflet.
Ai cunoscut tu toti copiii, din toate orasele? Nu cred. Eu ti-as propune sa reformulezi enuntul de mai sus, la persoana I singular. Cat despre conceptul de normalitate... eh... putem deschide un topic separat daca vrei.

Mergi la inceput