Reforma sanatatii - asteptari si posibile efecte
am citit subiectul pe aproximativ aceeasi tema .
in subiectul pe care vi l propun , si pe care l am deschis acum catva timp pe malformatii , este vorba despre cum se reflecta in acest moment legea reformei sistemului in viata copiilor bolnavi cronici. este un moment important , se preconizeaza introducerea in dezbatere publica a proiectului . copiii cu malformatii cardiace , sunt in mare parte operati afara . legea nu prevede in ce fel se va reflecta schimbarea aceasta in viata lor . desprecopiii are o voce puternica si va putea sa se faca auzita . aceste mame au nevoie de ajutor ,eu nu le reprezint , nu le reprezinta decat o asociatie in faza incipienta la timisoara , fac acest lucru , pentru ca este ceea ce as fi facut in acest moment daca bela era acasa si era printre noi , aceasta lege poate da copiiilor cu malformatii cardiace sansa la tratament in straintate , la medicatie compensata , la vizite acoperite medical de asigurare in tarile in care au fost operatii, la rmn, cateter , control . stiu ca voi puteti schimba sau defini legea , dc are o voce puternica si sunt printre voi multi prieteni ai copiilor cardiaci . o lege care ii avantajeaza scuteste mamele care sunt si care vor veni , sunt 1500 nou nascuti cu malformatii cardiace in fiecare an , de stresul finantarii acestor costuri , cu conditia sa lucreze si sa plateasca asigurarea , privata sau nu .
Raspunsuri
soli spune:
aceasta este fragment din subiectul initiat pe malformatii
''intentia mea este sa va fac constiente , sunteti aproape de o schimbare pe care eu mi am dorit o enorm, cu singura conditie sa o definiti si sa o cereti , acea schimbare care v ar da avantajul sa puteti sa mergeti la consult la medicul curant al copilului , aflat in alta tara , sa va asigurati consultul , cazarea , investigatiile , acoperite in procent de cel putin 80 la suta , de catre asiguratorul din romania . adica normalul si decentza . , adica mame ca iulia isi vor permite sa mearga la consult fara sa ceara ajutor , pot obtine efectuarea unui rmn , si acoperirea altor cheltuieli adiacente celor medicale .
in legea nou pregatita se mentioneaza ca bolnavii vor fi tratati in acord cu prevederile unor programe speciale . este vreuna din voi inregimentata intr un astfel de program? exista un program local care sa fie corelat cu unul national ,pe baza caruia sa se poata stabili modul in care copiii cu malformatii cardiace vor fi asigurati in viitor ? din cate stiu eu , nu .
desi legea prevede aceste programe , va mai dura un timp pana se vor efectua propriu zis , voi stiti care sunt nevoile voastre medicale, cel putin in acest moment , cu putina organizare puteti sa le adunati .
indiferent ce model de asigurare vor copia pana la urma , atata timp cat nu se adapteaza la realitatile romanesti , nu vor fi functionale . singurii care vor castiga sunt asiguratorii privati , care dealtfel deja isi freaca mainile .
asiguratorul german , nu a intrebat ce boala are copilul ,copiii sunt asigurati cu parintii , parintii trebuie sa lucreze cu contract legal .
asigurarea germana acopera toate cheltuielile decise de medicul curant din germania , sau din alta tara , dar cu acordul medicului din germania .
copiilorr cu malformatii cardiace operati afara din tara cu formulare e , intorsi acasa , nu li se recunoaste dreptul de a le fi compensata medicatia sau investigatii gen rmn , decisa de medicul curant din alta tara .
sunteti , si veti fi mult timp , un caz special , atata timp cat acasa ,cea mai mare parte din cheltuielile medicale si aferente calatoriei in scop medical in alta tara , acolo unde copilul a fost operata , nu sunt acoperite, nici macar partial , si nici rambursate .
un copil cu o malformatie medicala , operata sau nu , va avea nevoie macare de consultul anual , stiu ca mare parte din voi si l permit , sau fac sacrificii ca sa si l permita . mame ca iulia si cristina , nu si permit .
vor fi nevoite de a lungul timpului sa ceara acesti bani , la cei care ii au . damian nu a fost la consult de doi ani , de cand a fost operat.
e putin probabil sa intelegeti cat de mult inseamna sa poti pleca cu copilul . sa ai opinia medicului care l a operat , de doua sau trei ori pe an , sa poti sa ai tot ce i trebuie din pdv medical copilului tau ,sa ti fie acoperit zborul , cazarea, consultul , medicamentele .
si singura conditie este sa muncesti si sa platesti la timp contributia ,
in sistemul olandez , copilul este asigurat cu parintii,
copiii vostriii conform legii boc , sunt asigurati de casa si vor primi ce vrea casa sa le dea , nu veti merge in germania cu cardul ,ci cu aprobare de la casa de asigurari sau pe cont propriu , asta dupa ce se implementeaza programul copiilor cu malformatii cardiace , probabil cu date de pe la medicii de familie , date care se vor aduna intr un timp nedefinit de lege . ''
si restul monologului , pt cine va dorisa l vizualizeze , se afla aici
http://www.malformatiicardiace.ro/forum/index.php/board,1.0.html
soli spune:
acesta este reactia fmi la forma actuala a legii
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10999826-exclusiv-fmi-critica-proiectul-legii-sanatatii-sustinem-reforma-dar-conditiile-unei-legi-reguli-sanctiuni-dure.htm
soli spune:
''nu e greu de dedus ca aceasta lege , care nu explica si ordinea propusa , daca exista asha ceva , in care oamenii vor primi aceste schimbari , are sa bage in ceatza o multime de oameni .
la fel , nu e greu de intuit ca procedurile de obtinere á formularelor vor fi diferite, dar una peste alta , asigurarea privata va deveni obligatorie pentru cei care vor dori sa aiba mai multe servicii medicale decat cele mentinute prin pachetul de baza de la casa , pachet care nu e definit de lege , lasand probabil timp casei sa si defineasca pachetul .
ceea ce face special copiii cu malformatii cardiace operati afara , este faptul ca medicatia , tratamentul , investigatiile , ar trebui sa fie decise de medicul curant de afara ,acceptate de medicul din tara si compensate de asigurare . ''
soli spune:
'' raporturile intre medic si pacientii cu malformatii cardiace , si alt gen de pacienti cu boli complexe , pot fi usor reglementate prin noua lege , lege care ar trebui sa stipuleze si sa accepte ca sistemul sanitar si medical romanesc are lacune si este mult in urma celorlalte state ue , punand in pericol si lipsind de posibilitatea reala de a da o sansa la viata acestor , fapt ce contravine drepturilor omului , si nu se poate pronunta in ceea ce priveste tratarea acestor boli complexe , acceptand legal opinia si statutul superior , si institutia in sine a MEDICULUI CURANT din alta tara . odata acceptat prin lege , asiguratorul este obligat sa acopere aceste cheltuieli , incepand de la operatie , tratament , controL, cateter, medicatia care nu e compensata in acest moment in romania , desi de ea depinde supravietuirea unei categorii de bolnavi , si e recunoscuta ca atare in alte tari .
legea reglementata in acest fel , v ar da linistea necesara sa va cresteti copiii normal , in romania , avand acces la ce are orice om normal din tarile mai avansate din ue . ''
definirea pachetului de baza , si trecerea copilui pe asigurarea parintelui care lucreaza , sunt in acest moment puncte care trebuie impuse in noua lege .
astept opinii , de la persoane care pot face lumina , si voci care se pot face auzite .
doina2222 spune:
Soli,
eu am urmarit cu interes postarile tale si de pe malformatii cardiace si sunt de acord cu tine, trebuie sa facem ceva pentru a-i face sa inteleaga ca depindem mult de acele formulare (E112), ca sunt boli in fata carora statul roman este neputincios desi in alte tari aceste afectiuni se trateaza si copii ajung sa aiba o viata normala.
Dar recunosc deschis ca habar nu am de unde sa incep, desi mi-as dori sa strig atat de tare incat sa ma poata auzi cineva. Sunt direct interesata de o lege care sa-i protejeze pe copiii care si-ar gasi vindecare in alta parte dar in acelasi timp ma tem ca aceasta noua lege ne va ingradi accesul la formular si nu numai...
Deocamdata totul este neclar si nu au adus prea multe lamuriri
mamica de baietzel Darius
Darius s-a nascut a doua oara
Darius 1 an
www.facebook.com/media/set/?set=a.247048438657385.78784.100000566922149" target="_blank">Darius 2 ani
pozele lui Labuta
soli spune:
Proiectul noii legi a fost publicat pe situl ministerului sanatatii , pe 28 decembrie , si exista o data limita , de 30 zile in care se asteapta propuneri
http://www.ms.gov.ro/?pag=22
niste comentarii pertinente la ce se intampla nou se mai gasesc aici
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11054698-aduce-noua-lege-sanatatii-pentru-pacienti-medici-industria-asigurarilor.htm
pachetul de baza se defineste ulterior , proiectul a ramas in aproximativ forma propusa cu cateva luni in urma ,
esential este ca nu defineste in nici un fel forma in care vor fi preluati copiii bolnav cronic , ca cei cu malformatii cardiace , si nici nu exista specificatii legate de ce urmeaza sa se intample cu cei care acum beneficiaza de tratament in strainatate , ma refer la cei care au fost sau urmeaza sa fie operati afara din tara , si nici la tratamentele aferente bolilor cronice , tratamente medicale care nu se regasesc nici acum in pachetul cas ,
poate cineva are niste raspunsuri, dar ma indoies ,
acest subiect pare sa nu sensibilizeze , este vorba de copiii care se nasc bolnavi , si pentru care se intampla campanii , inclusiv pe acest forum , copii care ar putea avea o sansa sa fie operati si urmariti competent in afara , daca aceasta lege ar face referiiri specifice . acesti copiii sunt cuprinsi in articolul , copilul pana la 18 ani este asigurat gratuit de CAS , nu scrie nicaieri ce asiugura casa acestor copii, si nici nu este specific daca vor putea sau nu avea o asigurare privata .
rog mamele care traiesc afara din romania , si au copii bolnav cronic , sa faca mentiuni legate de felul in care functioneaza sistemul de asigurari in locul in care se afla acum .
nu exista o campanie pe viata pentru un copil bolnav, sau eu nu am vazut pana acum una .
redati demnitatea mamei si copilului bolnav in romania , sunt mame care prefera sa stea cu mana intinsa la poarta lui becali , dar nu pot sa picheteze guvernul , as sta acolo o luna cu copilul bolnav in brate , ca sa incerc sa aflu cum va reda aceasta lege dreptul la tratament competent copilului , si dreptul la demnitate al familiei .
o zi buna !
soli spune:
ln acest moment a devenit inutil de discutat, legea fiind retrasa temporar sau nu , din absenta reactiilor am dedus ca nu exista mame cu copii bolnavi cronic prin ue , stiam ca doina , mama baietelului cu atrezie de esofag care a avut o campanie pe dc ,era sau este inca la munchen , ea a operat la un moment dat in olanda , probabil cu asigurarea germana, si poate sa spuna ceva mai mult despre cum acopera germania copilul asigurat in cazul in care are nevoie de tratament in alta tara , poate ma insel ,probabil stie si ce inseamna pflegestuffe , si in ce alt mod sunt acoperiti copiii pe asigurarea de stat sau privata .
florina , are o campanie deschisa pe dc, are nevoie pe viata de coumadin , medicament necompensat de casa nici in acest moment , iulia a platit pe coumadin si pe testere cumparate la pret redus din spitalul de la munchen , aproximativ 700 de euro . urmeaza sa fie reoperata ,in jurul varstei de cinci ani , pana atunci mama ei nu lucreaza , este insotitor si primeste din cand in cand restantele statului catre cei care ar trebui sa fie protejati . tatal lucreaza . iulia , din lipsa de informare , a consimtit sa adere la asigurarea gratuita aruncata pe piata de astra , inainte ca legea sa fie retrasa . nu sstiu ce urmari ar fi avut acest lucru .
sonia , un copil foarte iubit de dc , si de noi , are consult pe viata in sua si in germania unde a facut si un implant cohlear , o vreme probabil parintii isi vor permite aceste cheltuieli , o asigurare normala i ar da posibilitatea sa faca acest consult acoperit de asigurator .
silvia , a facut o complicatie grava si probabil i ar prinde bine opinia constanta a dr care a operat o , are de asemenea cumadin si testere neacoperite in ro , este din fericire luata in charge de o fundatie din germania , nu stiu in ce masura o acopera cu aceste cheltuieli .
iann , la brasov , imi amintesc bine de el , nu stiu cum a evoluat iann , e atrezie de tricuspida si are probabil consult periodic , si post fontan cumadin si testere .
o lege dreapta este sansa lor la o viata oarecum normala .sansa lor este ca vocea sa le fie auzita!si asta inseamna ca ei sa se organizeze , sa faca demersuri pe langa alte ong uri ,sa si faca nevoile cunoscute , inainte ca orice altceva sa se schimbe in legislatie .
soli spune:
http://www.ms.ro/?pag=224
invitatie si calendarul de consultare cu asociatiile de pacienti , asta a fost astazi ,
''Asocia#355;ii reprezentative ale pacien#355;ilor (Coali#355;ia Organiza#355;iilor Pacien#355;ilor cu Afec#355;iuni Cronice din România – COPAC, Alian#355;a Na#355;ional#259; pentru Boli Rare, Asocia#355;ia Pacien#355;ilor cu Afec#355;iuni Hepatice din România, Asocia#355;ia Transplanta#355;ilor din România, Federa#355;ia Asocia#355;iilor Diabeticilor din România, Federa#355;ia Asocia#355;iilor Bolnavilor de Cancer din România, , Uniunea Na#355;ional#259; a Organiza#355;iilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA - UNOPA).''
02.02.2012, ora 15.00
dupa cum se vede alianta pentru sanatate nu a fost , au fost in schimb cei de la copac , organizatia pacientilor cu boli cronice ,
maine au consultari cu asiguratorii ,
un nou proiect de lege se estimeaza a fi gata in sase luni .
probabil , inainte ca aceasta guvernare sa si termine mandatul , isi va bifa si promisiunile catre Fmi , promisiuni pe care noua guvernare ,indiferent care va fi , le va prelua .
conform calendarului , urmeaza consultarile cu asiguratorii .
cei de la COPAC sunt cu siguranta mai in masura sa comenteze CEVA despre cum se vad relatiile cu casele de asigurari si cu cas ale pacientilor , aceste consultari par sa fie mai degraba formale , forma finala , va fi cu siguranta ceva mai aproape de ce va dori fmi ul si nu asociatiile de pacienti .
au existat deja consultari cu reprezentantii farmaciilor si cu medicii . nu s a reflectat prea mult in presa .
reformarea a inceput cu mult inainte de episodul arafat si va continua mult dupa boc .
soli spune:
corectez , pe 7 februarie este stabilit prin calendarul de consultari , intalnirea cu uniunea societatilor de asigurare si reasigurare din romania .
consultariel cu colegiuil medicilor ,farmacistilor , moaselor ,asistentelor au avut deja loc .
consultarile cu asociatiile de pacienti au relevat ca ''pacientii sunt de acord ca e nevoie de o noua lege a sanatatii .
in mare , toata lumea e de acord si reforma merge inainte in ciuda iernii .