Bancile de alimente pentru saraci
![](images/user_woman.png)
Nu stiu in cate alte tari exista, presupun ca si in Romania ar trebui sa fie, nu stiu asta, imi cer scuze.
Ei bine, eu lucrez administratia (voluntar) unei banci de alimente in Olanda. De anul trecut, cererea de inscriere pe liste (exista asa ceva) a crescut cu 10%. Poate parea putin, insa e mult. Pentru simplul fapt ca si sponsorizarile de alimente au scazut. Supermarcheturile nu mai vor sa dea, nici macar alimentele pe cale de expirare, pentru ca le pun niste reduceri si se vand rapid. Lucru care nu se intampla pana mai anii trecuti. Cele in exces le arunca (da cum auziti) pentru ca nu vor sa plateasca transportul pana la locatia bancii de alimente, costa si e criza acum, dupa cum se exprima ei.
Pe de alta parte exista oameni care traiesc sub 175 de euro (suma fixata ca element de acceptare) pe luna pentru cele necesare traiului zilnic (excludem caldura, electricitate si chirie, astea sunt acoperite de "social"). Totusi sub 5o de euro pe luna, e fff greu sa cumperi ceva de mancare.
As vrea daca se poate sa se abtina cei cu idei extremiste, caci familiile deservite de banca de alimente de la mine din localitate sunt 75% familii pur olandeze, care traiesc sub pragul saraciei.
Ma intreb cum de se poate ca in secolul asta, in societatea asta, sa mai existe povesti atat de groaznice.
Daca vreti va mai povestesc despre familiile acestea (pentru ca li se fac mai nou si vizite acasa, teribil de jenante pentru copii mai ales, care se rusineaza) idee venita de la un partid d-asta de super dreapta.
Raspunsuri
saskia spune:
Ma gandeam sa va descriu si cum arata un pachet din acesta, se pun in niste lazi de plastic: deci cam 60% sa zic mancare nesanatoasa si 40% fructe si legume (congelate, dar totusi bune) in general, carnati (dar nu din aceia proaspeti), piure praf, sau pasta (astea sunt destul de multe caci am gasit pe cineva care ne da pachete care au cazut sau nu sunt tiparite etichetele bine si sunt refuzate de magazine, dar altfel bune).
Pachetele si sortarile sunt toate facute de voluntari. Oamenii care primesc aceste pachete nu au voie sa refuze. Totusi uneori ma gandesc ca s-ar putea face multe mai multe lucruri daca oamenii ar avea mai multa bunavointa. De exemplu: a existat la un moment dat o intelegere mutuala intre un supermarchet si banca de alimente pentru salamuri care expirau si conserve sa vina cineva sa le ia, si asta trebuie de multe ori aranjat, cu greu...insa au preferat sa nu, caci acel om, care sorta aceste alimente (de la banca de alimente) ii jena la umplerea rafturilor, era in plus p-acolo ca ia timp sa vezi de multe ori, data expirarii si altele.
Uneori imi dau seama ca expresia Mariei Antoinette: daca nu au paine, sa manance cozonac este extrem de actuala. Caci lumea nu vrea sa stie ca exista copii care se duc flamanzi la culcare.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/valentinag/valentinag.jpg)
valentinag spune:
Saskia, am vazut si la noi in Mega Image o campanie de genul asta, sa donezi mancare pentru cei nevoiasi! Este in colaborare cu crucea Rosie!
In Romania sunt foooarte multi oameni care mananca de 100 de lei pe luna, parintii si copiii! Asta inseamna 25E nu 175! Eu prefer sa donez mancare unor familii pe care le cunosc, stiu situatia lor, donez unor batrani care stiu ca nu au, desi au familii, copii, sunt neglijati din pacate!
Foametea in lume e mare, asa saraca si amarata cum e Romania, tot se arunca tone de alimente, altii n-au vazut poate niciodata o bomboana...
La noi totusi nu este asa dezvoltat genul acesta de ajutor, anii trecuti biserica unde ma duc, de Craciun, de Paste, de sarbatorile importante, stiu ca strangeau banuti de la oameni, sponsori, si faceau pahete pe care le duceau la niste case de batrani si case de copii!Anul asta nu stiu daca au mai facut asta! Nici lumea nu prea mai doneaza, nu-si mai permit, prefera daca au un ban in plus sa-l stranga...
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Peste tot a crescut numarul celor care apeleaza la banci alimentare. Proportia oamenilor care traiesc sub limita saraciei inca nu se stie cu exactitate, doar se fac presupozitii, dar din punctul meu de vedere este foarte mare prin comparatie cu anii trecuti. Si creste de la an la an asa cum creste si numarul celor fara acoperis deasupra capului si cum se inmultesc si bolile si se reduce incet-incet accesul saracilor la servicii medicale de calitate si la un pret rezonabil.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
ce mai pui in pachetele astea ca si mancare uscata?
am avut un profesor englez la un moment dat si discutam despre donatii , de ce nu dau oamenii, il priveam admirativ ca doneaza etc etc cand mi-a taiat-o sec ca daca nu i-ar scadea din impozite s-ar gandi de doua ori daca doneaza. Pana la urma cred ca aceste campanii au nevoie de mai multa publicitate, de voluntari entuziasti care sa promoveze aceste idei.
Plus facilitati fiscale , cred ca de acum in romania majoritatea este destul de constiincioasa sa isi doneze undeva cei 2%.
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina ce mai pui in pachetele astea ca si mancare uscata? am avut un profesor englez la un moment dat si discutam despre donatii , de ce nu dau oamenii, il priveam admirativ ca doneaza etc etc cand mi-a taiat-o sec ca daca nu i-ar scadea din impozite s-ar gandi de doua ori daca doneaza. Pana la urma cred ca aceste campanii au nevoie de mai multa publicitate, de voluntari entuziasti care sa promoveze aceste idei. Plus facilitati fiscale , cred ca de acum in romania majoritatea este destul de constiincioasa sa isi doneze undeva cei 2%. Marina |
Biscuiti, diverse cereale, orez, faina, gris, grisine, tot ce primim, incercam sa impartim cat de cat egal, in sensul ca daca primim azi o multime de specialitati de Craciun si nu expira intr-o luna, sa punem in pachete pana dupa Anul Nou, ca sa existe un echilibru.
Sigur ca e normal la urma urmei sa doneze fiecare dupa posibilitati, eu mai mult ma gandeam, recunosc, la marile corporaii, care efectiv isi permit. Bancile de alimente aici nu stiu cum sa explic nu au voie sa isi faca reclama, nu au voie sa participe la dezbateri pe marginea acestui subiect (televizate, mediatizate, etc) si nu au voie sa faca parteneriat politic.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
Politic nu cu asta sunt 100% de acord, dar de exemplu in Africa am participat la astfel de colecte in scoala la serbarea de sf de an ni s-a cerut sa aducem 1 kg alimente neperisabile. La fel scoala de balet a fie-mii a distribuit diplomele si fotografiile oficiale in cadrul unei gale in care la fel ni s-au cerut 1 kg alimente neperisabile din nou. Genul asta de publicitate ma gandesc ca ar ajuta.
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina Politic nu cu asta sunt 100% de acord, dar de exemplu in Africa am participat la astfel de colecte in scoala la serbarea de sf de an ni s-a cerut sa aducem 1 kg alimente neperisabile. La fel scoala de balet a fie-mii a distribuit diplomele si fotografiile oficiale in cadrul unei gale in care la fel ni s-au cerut 1 kg alimente neperisabile din nou. Genul asta de publicitate ma gandesc ca ar ajuta. Marina |
Expunere eu zic ca au, pentru ca este deja ca si Armata Salvarii ceva super cunoscut aici, asa cum la Armata Salvarii se doneaza haine, incaltaminte, jucarii si altele, asa si aici se doneaza mancare.
De fapt eu cred ca mai degraba imi puneam o intrebare retorica
![](icon_smile.gif)
![](icon_smile_disapprove.gif)
Stiu ca de cate ori vin in Romania ma intreb unde este criza, care culmea se resimte in Olanda si ma refer la nivel macro, dar si microeconomic, pentru a nu stiu cata oara intr-un an de zile, aici a scazut puterea de cumparare a consumatorului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Victoria_mami/Victoria_mami.jpg)
Victoria_mami spune:
Chiar aseara ziceau la tv ca in Canada 3% din populatie (1% din copii) apeleaza in fiecare luna la banca de alimente (900 000 de canadieni, dintre care 300 000 copii). Trist.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
cait spune:
Si pe aici se fac colecte in supermarket-uri de cei de la diferite asociatii.In ultima vreme am inteles cc ca donatiile au scazut foarte mult(criza,neincredere,etc).Spuneau ca si Uniunea Europeana a scazut foarte mult bugetul alocat acestor actiuni.
www.biomonde.ecosapiens.ro
aschiutza spune:
Saskia, criza s-a simtit si in Germania puternic, sau cel putin in bransa in care lucrez eu. Am avut un an de cosmar in care ne-a titiit fundul ca ne vom pierde serviciul. Am avut noroc de facilitatile oferite de statul german pt firme ca sa nu dea afara angajatii (cu alte cuvinte am muncit mai putin, am primit mai putin, dar firma a fost sustinuta ca sa nu dea afara si sa ne plateasca). Nu toti au avut norocul si multe firme mici au dat faliment. Si asta bineinteles in zonele mai oropsite.
Si in Romania se simte criza si inca cum. Prin orasele mici de provincie bate vintul. In familia mea de acasa toti sunt profesori, deci dintr-o data a scazut venitul, care de abia le ajungea, cu o patrime. Firmele la care lucrau alte rude fie nu au lucrat cu lunile si si-au tinut angajatii prin concedii, fie au intrat in faliment.
Acu revenind la tema ta, aplaud munca pe care o duceti voi. Si noi am donat la biserica conserve, pe aici e mai des organizata cantina care distribuie mincare deja gatita. Mie imi pare rau de mincarea aruncata de supermarketuri. Zau ca mai bine, daca le e asa de scump transportul (tot ce se poate, ca nu ma pricep aici ce costuri ar impune), sa imparta intr-o anumita zi a saptaminii direct la usa lagarului lor pe baza de cupoane sau de legitimatie .... Ca precis unii oameni nevoiasi s-ar duce sa ia.